Altoirea pe intelesul tau

Altoirea pomilor fructiferiAltoirea este procesul prin care se unesc doua sau mai multe plante diferite, pentru a creste ca o singura planta. Altoirea se realizeaza din diverse motive, precum: obtinerea unui soi nou, obtinerea unor seminte noi, precum si pentru a asigura ca radacina pomului se adapteaza solului sau conditiilor climatice. Aproape toate soiurile de pomi fructiferi pot fi altoite, avand ca rezultat o productie de fructe sanatoase, mari si suculente.


Altoirea in pomicultura are rolul de a schimba sortimentul sau de a inmulti pomii. Partea superioara este cunoscuta sub denumirea de altoi, iar partea inferioara se numeste portaltoi. In general, portaltoii ofera vigoare pomilor, suporta diverse tipuri de sol si au rezistenta la seceta si ger. Pe portaltoi se pot aplica altoi dintr-un soi pe care ti-l doresti in gradina. Exista o mare diversitate de portaltoi, unii fiind obtinuti prin selectie, care sunt folositi in pepiniere, altii obtinuti din samanta, franc, sau drajoni. Cei mai la indemana portaltoi sunt cei care cresc spontan, printre care se numara corcodusul, marul paduret, parul paduret, visinul si prunul.

 

Ce este un portaltoi

Portaltoiul pentru un pom fructifer este buturuga unei specii inrudite cu pomul respectiv, dar care are deja un sistem radicular bine definit si la care un altoi de pom fructifer separat este unit prin altoire. Altoirea nu poate avea succes, decat daca portaltoiul si altoiul se potrivesc unul cu altul. De aceea, unele plante sunt utilizate pe post de portaltoi. Portaltoiul pe care il alegi influenteaza puterea de crestere a viitorului pom fructifer, rezistenta acestuia la boli, adaptarea lui la conditiile meteo precum ger sau seceta si adaptarea pomului la diverse tipuri de sol. Pomul fructifer care rezulta in urma altoirii cu portaltoi va mosteni caracteristicile dorite prin alegerea portaltoiului potrivit.

Este usor de identificat uniunea dintre portaltoiul de pom fructifer si pomul fructifer principal – cunoscut si sub denumirea de lastar. Aceasta uniune va aparea precum o protuberanta sau o rasucire la doar cativa centimetri in partea de jos a tijei unde a fost realizata altoirea.

In cazul in care le este permis sa se dezvolte natural, majoritatea pomilor fructiferi ajung la inaltimi de minim 4,5 metri. Acestia sunt insa destul de dificil de recoltat si prea mari pentru majoritatea gradinilor. De aceea, se apeleaza la altoirea pe radacinile unei specii inrudite. In prezent, exista o mare varietate de portaltoi pentru viitorii pomi fructiferi, meniti sa faciliteze adaptarea acestora la mediu. Prin altoirea cu portaltoi, se urmaresc diverse aspecte, precum:

    • Marimea pomului fructifer
    • Forma pomului fructifer
    • Perioada de fructificare
    • Compatibilitatea intre altoi si portaltoi
    • Adaptabilitatea la sol si clima
    • Rezistenta la boli si daunatori
    • Radacina care sa ofere un ancoraj bun pomului fructifer, cand va fi incarcat de roade

 

Tipuri de portaltoi

Altoirea pomilor fructiferi - portaltoiPortaltoii pot fi obtinuti pe cale generativa sau vegetativa. Astfel, exista portaltoi generativi si portaltoi vegetativi.

Portaltoii generativi sunt obtinuti din samanta unor soiuri locale sau a unor specii salbatice cu o buna rezistenta la ger, seceta si vant si au o longevitate ridicata si o rezistenta crescuta la boli si daunatori. Sunt ideali pentru a oferi vigoare mare de crestere si intrare mai tarzie pe rod. Nu sunt recomandati infiintarii culturilor de pomi fructiferi in sisteme intensive sau superintensive.

Portaltoii vegetativi sunt obtinuti prin multiplicare vegetativa in vitro, prin butasire sau marcotaj. Acestia imprima pomilor altoiti o uniformitate ridicata in ceea ce priveste vigoarea, intrarea pe rod, fructificarea precoce si calitatea fructelor. Sunt mai putin rezistenti la ger, seceta si vant si imprima viitorilor pomi fructiferi o sensibilitate crescuta la boli si daunatori.

 

Cum se realizeaza altoirea in cativa pasi

Pasul 1

Alege pe post de altoi o crenguta sanatoasa, cu diametrul de minim 6 milimetri, maxim 10 milimetri, in varsta de cel putin un an si cu minim 2-3 boboci vizibili. Asigura-te ca are aceeasi dimensiune ca si portaltoiul, sau ca si partea inferioara a copacului pe care doresti sa montezi altoiul. Momentul oportun pentru a taia altoiul este iarna, atunci cand pomul este in stare latenta.

 

Pasul 2

Foloseste un cutit curat si ascutit, care a fost bine spalat in prealabil cu o solutie care contine alcool, pentru a distruge orice bacterie. Este necesar sa executi o taietura adanca de aproximativ 2,5 centimetri, in pozitie diagonala, prin scoarta exterioara a lemnului de altoi. 

 

Pasul 3

Infasoara altoiul intr-un strat de muschi umed si introdu-l intr-o punga cu fermoar. Pastreaza-l intr-un loc racoros si umed pana primavara, cand vei putea altoi pomul fructifer.

 

Pasul 4

Selecteaza un portaltoi dintr-un pom fructifer similar, care poate fi o tulpina cu radacini sau o parte din radacina in sine. Fa o taietura pe diagonala, similara cu aceea de pe altoi, cu ajutorul unui cutit, curatat la fel ca si cel pentru altoi. Momentul oportun pentru a efectua aceasta operatiune este la sfarsitul lunii aprilie sau in luna mai.

 

Pasul 5

Plaseaza altoiul peste portaltoi, leaga-l strans, astfel incat tesuturile sa se impreunele perfect. In cazul in care altoiul si portaltoiul nu au aceeasi dimensiune, trebuie sa incerci sa potrivesti tesutul median, astfel incat grefa sa aiba succes. Punctul in care altoiul si portaltoiul se unesc este cunoscut sub denumirea de uniune.

 

Pasul 6

Bandajeaza strans locul de uniune cu ajutorul unei fasii de bumbac sau cu banda izolatoare. Trebuie sa previi uscarea locului, astfel incat cele doua ramuri sa fuzioneze si sa creasca precum o singura planta. Poti sa aplici peste locul de uniune un strat uniform de ceara de altoire, pe care o poti gasi intr-un magazin de specialitate, precum unul din care cumperi si seminte pentru legume.

 

Placi alveole pentru rasaduri

Anumite rasaduri, precum cele de rosii, ardei, castraveti, varza, ridichi, gulii, conopida, broccoli, pepeni si flori pot fi produse cu ajutorul unor placi alveole. Acest mod de producere a rasadurilor are diverse avantaje pentru cultivatori. Cresterea plantelor in acest mod elimina lucrarile de semanat si repicat. Pe langa aceasta, atunci cand este vandut, rasadul are o radacina bine dezvoltata, este perfect aclimatizat si lipsit de boli si daunatori. La fel ca si portaltoii, placile alveole pot fi achizitionate dintr-un magazin in care se vand seminte de legume.

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>