ACEBOP: Stadiul acordului CETA

Stadiul acordului CETA in ceea ce priveste productia si comertul agricolRezultatele Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene in ceea ce priveste adoptarea CETA si prima pozitie publica a unei Federatii europene de comert cu animale. Declaratia subliniaza inconsistenta actualei opozitii cu politica liberala dezvoltata de catre toate statele membre in ceea ce priveste productia agricola si alimentara a Uniunii Europene in ultimii 30 de ani.


Intr-o perioada in care sectorul agricol si alimentar al Uniunii Europene UE este mai dependent ca nicicand de exporturi pentru echilibrul pietei si randamentul investitiilor, factori de decizie, cum ar fi membrii Parlamentului valon, sustin promovarea unei politici protectioniste.

Multi observatori gandesc ca opozitia Parlamentului valon este motivata de probleme de politica interna. CETA este o scuza pentru a exprima opozitia fata de guvernul federal belgian. 

Un articol german vorbeste de o posibila abrogare a unui ALS adoptat in cazul in care un singur stat membru nu ratifica acordul. Daca aceasta interpretare este confirmata, ZLSAC (UE / Ucraina acord comercial) ar putea fi in pericol- in cazul in care Tarile de Jos nu il ratifica, ca urmare a rezultatelor referendumului organizat in primavara anului trecut.

Germania a dat unda verde semnarii acordului comercial cu Canada la o reuniune a Consiliului din 18 octombrie, ca urmare a unei hotarari a instantei constitutionale, care a respins cererile formulate de ONG-uri pentru respingerea CETA.

In acelasi timp, Berlinul vrea sa cada CETA in cazul in care un singur stat membru refuza sa ratifice tratatul. Aceasta cerere include partile care tin de competenta exclusiva a UE, care vor fi aplicate "provizoriu", de indata ce Parlamentul European ratifica acordul (dar inainte de toate statele membre il ratifica!).

In ciuda respingerii de catre cea mai inalta instanta a Germaniei a revendicarilor ONG-urilor, judecatorii din Karlsruhe au luat - in mod natural –in considerare posibilitatea de a reitera faptul ca CETA trebuie sa fie in conformitate cu cerintele constitutionale germane.

Berlinul nu numai ca a reiterat afirmatiile instantei, dar a si insistat ca CETA trebuie sa fie abrogat, "in cazul in care parlamentul unui stat membru declara ca nu va ratifica acordul".

UE nu s-a regasit inca in situatia de a anula o afacere comerciala daja adoptata. Dar, tendintele actuale in politica interna a comertului UE face acest scenariu plauzibil.

Mai mult, soarta Acordului de asociere 2014 - Ucraina-UE – in care olandezii au respins intr-un referendum consultativ ( aprilie 2016) - este pusa sub semnul intrebarii. Decizia Consiliului ar putea avea ramificatii largi pentru acordul de asociere iar olandezii s-ar putea sa nu adopte ratificarea. Problema va fi decisa in aceasta toamna de guvernul olandez.

(Sursa: Borderline-Iana Dreyer.)


Atasam in continuare declaratia de presa emisa de colegii nostri din Asociatia belgiana a crescatorilor si comerciantilor cu animale de carne (FNCBPV) privind opozitia Parlamentului valon pentru ratificarea CETA:


"AGRICULTURA MOARE DATORITA INCOERENTEI!"

“Parlamentul valon s-a pronuntat contra acordului de liber schimb intre Europa si Canada. Unul dintre argumentele avansate este protectia calitatii agriculturii noastre. Foarte bine! Protectionismul, circuitele scurte ale agriculturii bio sunt din ce in ce mai des evocate de anumiti sindicalisti si de Ministrul valon al agriculturii, ca si cum ar fi solutii pentru salvarea agriculturii valone.

In 1988, pretul graului european se situa in jurul valorii de 9 franci belgieni (FB), in comparatie cu SUA, unde pretul se situa intre 3 si 4 FB.

Era epoca in care puterile noastre publice europene semnau angajamente pentru reducerea taxelor vamale si aveau ca obiectiv principal sa ajunga competitive pe piata mondiala. Era perioada in care pretul carnii europene de bovina era de doua-trei ori mai ridicat decat cel mondial. Aceasta alegere cruda a mondializarii a fost o schimbare majora, profunda pentru agricultura si reforma din 1992, condamnand un sir lung de exploatatii la disparitie.

De atunci, agricultorii supravietuitori s-au batut pentru a deveni din ce in ce mai competitivi, raspunzand exigentelor din ce in ce mai mari ale societatii civile privind normele de mediu, securitate alimentara sau bunastare animala.

Europa a devenit cel mai mare exportator de pe piata mondiala a laptelui, exportator net de carne bovina si porcina.

Industria agro-alimentara este unul din cei mai importanti piloni ai economiei europene. La sfarsitul lunii septembrie, Europa a exportat primul conteiner cu carne de vita catre SUA. Cine ar fi putut sa-si imagineze asta cu cativa ani in urma? Carnea si laptele sunt astazi mai ieftine la noi decat in tarile din Africa de Nord, America sau China. Normal ca este un non sens, normal ca este injust in fata normelor noastre de calitate, cele mai bune din lume. Este oare momentul sa ne repliem, chiar daca depindem de exporturile noastre?

Daca protectionismul protejeaza de 30 de ani agricultura noastra de familie, ne sinucidem astazi daca nu avem curajul de a regla din nou productia din Uniune. Trebuie sa facem o alegere: protectionism si reguli sau productie libera si deschidere spre comert. Daca Ministrul Regional al agriculturii a ales, spre exemplu, ca o vaca in lactatie sa fie stimulata pentru productie, trebuie sa incercam sa deschidem portile acestei solutii in loc sa le inchidem.

O alta incoerenta a momentului priveste punerea in prim plan a agriculturii bio. Aceasta are motivele ei sa existe si priveste o nisa respectabila in agricultura. In acelasi timp, punerea ei “in fata” intareste cliseul actual al dualizarii agriculturii.

Intre “reaua” agricultura industriala poluanta sau productia de alimente de rangul doi si agricultura viitorului, respectuoasa cu mediul si sanatatea consumatorului, alegerea pare usoara. 

Am uitat prea repede ca agricultura conventionala consuma de cinci ori mai putine produse fitosanitare decat acum 20 de ani , ca raspandirea azotului de 20 de ani se face cu respectarea normelor ecologice echilibrate, ca animalele noastre sunt cele mai cautate din lume si ca alimentele noastre ofera un nivel de securitate a consumatorului aproape de perfectiune. Si toate acestea in cantitati suficiente si la preturi rezonabile, democratice, accesibile tuturor…de multe ori, inferioare pretului real de productie.

A condamna o agricultura atat de eficienta pe baza derivatelor agriculturii anilor 1980 este o eroare grava de analiza, o insulta adusa stiintei!

Mai mult, agricultura bio, odata ce va deveni supraproducatoare, va intra, de asemeni, in criza, din cauza scaderii mari a preturilor! O alta cale fara iesire a agricultorilor valoni?

Confruntati cu capriciile vremii, cu investitiile grele, volatilitatii pietelor, cu cicluri de productie lungi si cu politici pe cat de instabile pe atat de incoerente, agricultorii sunt la capatul puterilor. Politica agricola europeana necesita mai mult ca oricand alegeri clare ale societatii si de strategii coerente pe termen lung. Este vorba de o mare urgenta, pentru ca marea majoritate a agricultorilor au mai mult de 55 de ani si cei mai amenintati sunt putinii tineri din agricultura!...”

Benoit Cassart

NB : Benoit Cassart estimeaza ca tratatul va permite deschiderea pietei canadiene pentru bovina de carne europeana.

ACEBOP
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>