ACEBOP: Stadiul acordului CETA

Stadiul acordului CETA in ceea ce priveste productia si comertul agricolRezultatele Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene in ceea ce priveste adoptarea CETA si prima pozitie publica a unei Federatii europene de comert cu animale. Declaratia subliniaza inconsistenta actualei opozitii cu politica liberala dezvoltata de catre toate statele membre in ceea ce priveste productia agricola si alimentara a Uniunii Europene in ultimii 30 de ani.


Intr-o perioada in care sectorul agricol si alimentar al Uniunii Europene UE este mai dependent ca nicicand de exporturi pentru echilibrul pietei si randamentul investitiilor, factori de decizie, cum ar fi membrii Parlamentului valon, sustin promovarea unei politici protectioniste.

Multi observatori gandesc ca opozitia Parlamentului valon este motivata de probleme de politica interna. CETA este o scuza pentru a exprima opozitia fata de guvernul federal belgian. 

Un articol german vorbeste de o posibila abrogare a unui ALS adoptat in cazul in care un singur stat membru nu ratifica acordul. Daca aceasta interpretare este confirmata, ZLSAC (UE / Ucraina acord comercial) ar putea fi in pericol- in cazul in care Tarile de Jos nu il ratifica, ca urmare a rezultatelor referendumului organizat in primavara anului trecut.

Germania a dat unda verde semnarii acordului comercial cu Canada la o reuniune a Consiliului din 18 octombrie, ca urmare a unei hotarari a instantei constitutionale, care a respins cererile formulate de ONG-uri pentru respingerea CETA.

In acelasi timp, Berlinul vrea sa cada CETA in cazul in care un singur stat membru refuza sa ratifice tratatul. Aceasta cerere include partile care tin de competenta exclusiva a UE, care vor fi aplicate "provizoriu", de indata ce Parlamentul European ratifica acordul (dar inainte de toate statele membre il ratifica!).

In ciuda respingerii de catre cea mai inalta instanta a Germaniei a revendicarilor ONG-urilor, judecatorii din Karlsruhe au luat - in mod natural –in considerare posibilitatea de a reitera faptul ca CETA trebuie sa fie in conformitate cu cerintele constitutionale germane.

Berlinul nu numai ca a reiterat afirmatiile instantei, dar a si insistat ca CETA trebuie sa fie abrogat, "in cazul in care parlamentul unui stat membru declara ca nu va ratifica acordul".

UE nu s-a regasit inca in situatia de a anula o afacere comerciala daja adoptata. Dar, tendintele actuale in politica interna a comertului UE face acest scenariu plauzibil.

Mai mult, soarta Acordului de asociere 2014 - Ucraina-UE – in care olandezii au respins intr-un referendum consultativ ( aprilie 2016) - este pusa sub semnul intrebarii. Decizia Consiliului ar putea avea ramificatii largi pentru acordul de asociere iar olandezii s-ar putea sa nu adopte ratificarea. Problema va fi decisa in aceasta toamna de guvernul olandez.

(Sursa: Borderline-Iana Dreyer.)


Atasam in continuare declaratia de presa emisa de colegii nostri din Asociatia belgiana a crescatorilor si comerciantilor cu animale de carne (FNCBPV) privind opozitia Parlamentului valon pentru ratificarea CETA:


"AGRICULTURA MOARE DATORITA INCOERENTEI!"

“Parlamentul valon s-a pronuntat contra acordului de liber schimb intre Europa si Canada. Unul dintre argumentele avansate este protectia calitatii agriculturii noastre. Foarte bine! Protectionismul, circuitele scurte ale agriculturii bio sunt din ce in ce mai des evocate de anumiti sindicalisti si de Ministrul valon al agriculturii, ca si cum ar fi solutii pentru salvarea agriculturii valone.

In 1988, pretul graului european se situa in jurul valorii de 9 franci belgieni (FB), in comparatie cu SUA, unde pretul se situa intre 3 si 4 FB.

Era epoca in care puterile noastre publice europene semnau angajamente pentru reducerea taxelor vamale si aveau ca obiectiv principal sa ajunga competitive pe piata mondiala. Era perioada in care pretul carnii europene de bovina era de doua-trei ori mai ridicat decat cel mondial. Aceasta alegere cruda a mondializarii a fost o schimbare majora, profunda pentru agricultura si reforma din 1992, condamnand un sir lung de exploatatii la disparitie.

De atunci, agricultorii supravietuitori s-au batut pentru a deveni din ce in ce mai competitivi, raspunzand exigentelor din ce in ce mai mari ale societatii civile privind normele de mediu, securitate alimentara sau bunastare animala.

Europa a devenit cel mai mare exportator de pe piata mondiala a laptelui, exportator net de carne bovina si porcina.

Industria agro-alimentara este unul din cei mai importanti piloni ai economiei europene. La sfarsitul lunii septembrie, Europa a exportat primul conteiner cu carne de vita catre SUA. Cine ar fi putut sa-si imagineze asta cu cativa ani in urma? Carnea si laptele sunt astazi mai ieftine la noi decat in tarile din Africa de Nord, America sau China. Normal ca este un non sens, normal ca este injust in fata normelor noastre de calitate, cele mai bune din lume. Este oare momentul sa ne repliem, chiar daca depindem de exporturile noastre?

Daca protectionismul protejeaza de 30 de ani agricultura noastra de familie, ne sinucidem astazi daca nu avem curajul de a regla din nou productia din Uniune. Trebuie sa facem o alegere: protectionism si reguli sau productie libera si deschidere spre comert. Daca Ministrul Regional al agriculturii a ales, spre exemplu, ca o vaca in lactatie sa fie stimulata pentru productie, trebuie sa incercam sa deschidem portile acestei solutii in loc sa le inchidem.

O alta incoerenta a momentului priveste punerea in prim plan a agriculturii bio. Aceasta are motivele ei sa existe si priveste o nisa respectabila in agricultura. In acelasi timp, punerea ei “in fata” intareste cliseul actual al dualizarii agriculturii.

Intre “reaua” agricultura industriala poluanta sau productia de alimente de rangul doi si agricultura viitorului, respectuoasa cu mediul si sanatatea consumatorului, alegerea pare usoara. 

Am uitat prea repede ca agricultura conventionala consuma de cinci ori mai putine produse fitosanitare decat acum 20 de ani , ca raspandirea azotului de 20 de ani se face cu respectarea normelor ecologice echilibrate, ca animalele noastre sunt cele mai cautate din lume si ca alimentele noastre ofera un nivel de securitate a consumatorului aproape de perfectiune. Si toate acestea in cantitati suficiente si la preturi rezonabile, democratice, accesibile tuturor…de multe ori, inferioare pretului real de productie.

A condamna o agricultura atat de eficienta pe baza derivatelor agriculturii anilor 1980 este o eroare grava de analiza, o insulta adusa stiintei!

Mai mult, agricultura bio, odata ce va deveni supraproducatoare, va intra, de asemeni, in criza, din cauza scaderii mari a preturilor! O alta cale fara iesire a agricultorilor valoni?

Confruntati cu capriciile vremii, cu investitiile grele, volatilitatii pietelor, cu cicluri de productie lungi si cu politici pe cat de instabile pe atat de incoerente, agricultorii sunt la capatul puterilor. Politica agricola europeana necesita mai mult ca oricand alegeri clare ale societatii si de strategii coerente pe termen lung. Este vorba de o mare urgenta, pentru ca marea majoritate a agricultorilor au mai mult de 55 de ani si cei mai amenintati sunt putinii tineri din agricultura!...”

Benoit Cassart

NB : Benoit Cassart estimeaza ca tratatul va permite deschiderea pietei canadiene pentru bovina de carne europeana.

ACEBOP
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>