Lista de revendicari si Plan de masuri transmise de Clubul Fermierilor Romani catre MADR si Guvernului Romaniei

Clubul Fermierilor Romani inainteaza o lista de revendicari Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Guvernului Romaniei pentru rezolvarea crizei financiare a fermierilor si redobandirea competitivitatii fermelor romanestiClubul Fermierilor Romani reafirma importanta consolidarii comunicarii si cooperarii Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu parteneri sociali, reprezentanti ai intereselor fermierilor, in scopul identificarii actiunilor si resurselor aferente gestionarii eficiente a crizelor multiple, externe sectorului agroalimentar, cu care se confrunta agricultura romaneasca.


Parteneriatul Guvern - Sector Privat - Mediu Asociativ este dator sa stabileasca acum, de comun acord, un plan de actiune pentru rezolvarea dificultatilor economico-financiare actuale grave si urgente ale fermierilor, sa fundamenteze si sa operationalizeze programe sistemice, care sa urmareasca interesele si prioritatile Romaniei in dezvoltarea agriculturii pe termen lung: gestiunea impactului schimbarilor climatice prin modernizarea si extinderea infrastructurii de irigatii si desecare-drenaj; extinderea Agriculturii 4.0; diversificarea si cresterea valorii adaugate; sustinerea agriculturii sustenabile; sprijinirea tinerilor si a inovatiei; stimularea investitiilor pentru a reduce importurile si a creste exporturile cu valoare adaugata ridicata.

Propunerile sintetizate de revendicari solicitate de catre Clubul Fermierilor Romani reprezinta o parte a unui Plan de actiune integrat de gestiune a crizei economico-financiare cu care se confrunta fermierii romani, prin impactul cumulat al efectelor razboiului din Ucraina, secetei din ultimii ani, volatilitatii preturilor la inputuri si diminuarii ofertei comerciale aferente cerealelor si oleaginoaselor autohtone:

    • Acordarea subventiilor APIA aferente anului 2023 pana la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflati in esantionul de control clasic si prin teledetectie, precum si accelerarea proceselor pentru compensarile financiare asociate celorlalte scheme de plata directa (eco-scheme, masuri de agro-mediu etc.).
    • Compensarea pierderilor fermierilor afectati de perturbarea majora a pietei cerealelor, cauzata de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respecta standardele UE si pot pune in pericol siguranta alimentara, dar si de tranzitul cerealelor si oleaginoaselor ucrainene: minim 60 EURO/tona comercializata, prin acordarea unui ajutor de stat, conform cadrului de ajutor de stat adoptat de Comisia Europeana care permite ca statele membre sa acorde pana la 280.000 Euro/ferma si pana la 2,5 milioane EURO/IMM din industria agroalimentara. Evidentiem diferenta intre preturile bursiere si cele oferite fermierilor romani de traderi in Portul Constanta.
    • Oferirea unor subventii aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preturilor de comercializare a cerealelor si oleaginoaselor in anul agricol 2023 - 3 EURO/tona depozitata/luna, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024.
    • Oferirea unor linii de creditare avantajoase antreprenorilor din agricultura cu garantii guvernamentale, pana cel tarziu la finalul lunii ianuarie, care sa permita fermierilor continuarea activitatii in anul curent - lansarea operationala a Creditului Agricol si Creditul Fermierului.
    • Continuarea programelor AGRO IMM INVEST si RURAL INVEST prin cresterea plafoanelor de garantare si a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecarui agent economic din sectorul agricol, in cadrul creditarii cu garantie FGCR, precum si extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B si C, demers realizat in colaborare cu BNR si institutiile bancare.
    • Plata cheltuielilor privind compensarea partiala a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafetelor agricole in baza contractelor multianuale/sezoniere pentru intreg anul 2023.
    • Bugetarea integrala a platilor partiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrica necesar irigarii terenurilor agricole (in prezent: alocari realizate de ANIF in limita fondurilor disponibile).
    • Echivalarea categoriei B cu TR si a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maxima autorizata a utilajului agricol.
    • Adoptarea unor decizii, la nivel national (caz de forta majora) si european privind derogarea de la aplicarea Gaec 7 si 8 pentru anul curent, si oferirea unui raspuns cert fermierilor romani pana la finalul lunii ianuarie – doar astfel acestia isi mai pot realiza o prognoza in privinta gestionarii eficiente a culturilor agricole pentru anul 2024.
    • Sprijinirea fermierilor afectati de seceta pentru pierderile suferite aferente productiei si valorificarii cerealelor si oleaginoaselor pentru culturile de toamna 2022, prin acordarea unui ajutor de stat, avand la baza cadrul temporar Ucraina in valoare de 100 EURO/ hectar.
    • Asigurarea unei competitii corecte pe piata comuna europeana (inclusiv statele aflate intr-un proces de aderare la UE) in ceea ce priveste importul produselor agroalimentare care prezinta standarde neconforme regulamentelor europene privind agricultura, mediul si sanatatea consumatorilor europeni.
    • Stabilirea unei scheme de microcreditare care sa permita accesul facil si rapid a fermierilor romani la surse financiare atat de necesare afacerilor agricole de dimensiuni mici si medii, in vederea evitarii renuntarii la activitatea desfasurata.
    • Protejarea pietei interne prin efectuarea de controale sistematice pentru verificarea regimului vamal si respectarea cerintelor UE. Multe produse ucrainene isi schimba originea in Rep. Moldova si Bulgaria, iar apoi sunt comercializate pe teritoriul Romaniei.
    • Revizuirea legislatiei fiscale in ceea ce priveste taxarea companiilor cu cifra de afaceri de peste 50 mil. EURO, precum si a institutiilor bancare. Solicitam identificarea unei solutii optime prin care sectorul agroalimentar sa fie exceptat, deoarece in mod firesc cei 1% dedusi din cifra de afaceri a firmelor mari si cei 2% din cifra de afaceri a institutiilor bancare, se extrag din pretul marfurilor. Ulterior, in etapa procesarii materiei prime si a comercializarii produselor finite in zona de retail, acesti 3% se regasesc in pretul de raft, pe care consumatorul il plateste. Practic, fermierul va plati cei 3% , iar consumatorul final aceeasi pondere, tot 3%.
    • Asumarea de catre Guvernul Romaniei a proiectului strategic privind extinderea capacitatii si adaptarea proceselor logistice aferente Portului Constanta pentru asigurarea accesului cu prioritate a marfurilor din Romania la export.

Clubul Fermierilor sustine negocierea si adoptarea de catre Guvern a unui Plan de masuri ca raspuns la criza financiara cu care se confrunta fermierii romani. Anii de seceta, criza economica, efectele complexe ale razboiului din Ucraina, perturbarea pietei comune europene prin derogarile acordate marfurilor agricole ucraineene au adus fermierii romani intr-un punct critic, de la care multi vor disparea daca acest sector strategic nu este tratat strategic de catre Guvernul Romaniei.

Acest plan trebuie sa fie rezultatul unor negocieri care sa consemneze angajamentele Guvernului pe termen scurt si mediu, pentru ca aceasta criza cu care se confrunta fermierii s-a acumulat in timp si poate fi rezolvata doar cu un plan asumat politic, diplomatic, financiar si economic. Fermierii romani au nevoie acum de un Plan de salvare si stabilitate financiara, cu interventia Guvernului” a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani.

Clubul considera implementarea masurilor de sprijin enuntate anterior imperios necesare pentru redresarea sectorului agricol romanesc, astazi, intr-un moment in care politicile publice inca mai pot mentine prin actiunile intreprinse securitatea si siguranta alimentara a tarii.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>