Parteneriatul dintre Consiliul Judetean Olt si Departamentul Loiret se desfasoara din anul 2006. Vicepresedintele Consiliului Judetean Olt, Virgil Delureanu, a primit marti, 13 iunie 2017, delegatia oficiala a Camerei Agricole Loiret din care au facut parte Michel Masson - Presedinte, Philippe Galloo - Vice-presedinte, Eric Louchard - expert irigatii si Xavier Girard - sef Serviciu Tehnic.
Orasul Beclean va primi, in perioada 19 — 22 mai 2016, vizita unei delegatii formata din 8 persoane, reprezentanti ai Camerei de Agricultura din Polonia. Delegatia poloneza, ce va fi condusa de catre domnul Jan Marek Lenczowski, presedintele regiunii Myslenice, soseste la Beclean in vederea realizarii unui schimb de experienta si a initierii unei colaborari in domeniul agricol intre cele doua parti.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, Camera Agricola Judeteana Gorj elibereaza la cerere, avizul consultativ, necesar persoanelor fizice neautorizate pentru eliberarea atestatului de producator agricol.
Avand in vedere prevederile Politicii Agricole Comune privind ridicarea nivelului profesional al fermierilor care doresc sa-si infiinteze sau sa dezvolte o afacere in agricultura, Camera Agricola Judeteana Brasov continua si anul 2016 programul de instruire si formare profesionala pentru persoanele interesate. Astfel, se vor organiza noi cursuri de calificare in meseriile: Lucrator in cresterea animalelor, Lucrator in cultura plantelor, Lucrator in gospodaria agroturistica, Apicultor, Piscicultor si Pomicultor.
Camera Agricola Judeteana Botosani anunta inceperea unei noi serii de cursuri autorizate din acest an pentru meseriile de apicultor, lucrator in cresterea animalelor si lucrator in cultura plantelor in 17 mai a.c.
Camera Agricola Judeteana Botosani este autorizata pentru trei cursuri de formare profesionala, respectiv: curs Lucrator in Cultura Plantelor; curs Lucrator in Cresterea Animalelor; curs Apicultor.
Camera Agricola Judeteana Valcea organizeaza in aceasta perioada cursuri de calificare pentru meseria de apicultor. Inscrierile se fac permanent, la sediul institutiei din Ramnicu Valcea, strada Maior V. Popescu nr. 8 (in cladire cu Centrul Militar).
Luni, 26 ianuarie 2015, Camera Agricola Judeteana Iasi a organizat in comunele Victoria si Holboca primele intalniri de informare si consiliere pentru fermieri.
Marti, 09 decembrie 2014, Camera Agricola Judeteana Iasi a organizat in comunele Valea Seaca si Prisacani intalniri cu fermierii pe temele: "Schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor" si "Aspecte privind cresterea suinelor". Consilierii institutiei au abordat probleme legate de:
Saptamana trecuta a avut loc examenul de absolvire a cursului de calificare profesionala pentru agricultori in meseria de lucrator in cresterea animalelor, organizat de catre Camera Agricola Judeteana Alba. Stagiul de calificare s-a desfasurat pe parcursul a trei luni si a venit in intampinarea celor care vor sa dezvolte o afacere profitabila in agricultura.
Camera Agricola Judeteana Alba a organizat, joi, o intalnire a producatorilor agricoli si a cultivatorilor de sfecla de zahar din zona Lunca Mures. Avand in vedere ca este cultura cel mai bine subventionata prin fonduri europene si de stat, dupa cea de tutun, actiunea a avut drept scop impulsionarea agricultorilor sa investeasca in acest sens.
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat marti, 29 aprilie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 58/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala si pentru abrogarea Art. II din Legea nr.122/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.
In cadrul intalnirilor organizate de reprezentantii Consultantei Agricole cu fermierii din judetul Alba, agricultorii si-au exprimat nemultumirile si problemele cu care se confrunta, atat din cauza legislatiei, cat si a costurilor din domeniu.
In judetul Botosani se asteapta o noua organigrama, in care se contopesc patru institutii agricole in una singura, in urma procesului de descentralizare.
Cei 24 de angajati ai Camerei Agricole Gorj pot rasufla usurati, pentru ca isi vor primi salariile neplatite de doua luni. Vine si partea mai putin buna. Banii alocati ieri prin rectificare bugetara de Consiliul Judetean acopera restantele, dar nu si lunile ramase pana la finele anului.
Dupa 20 septembrie, Camera Agricola Judeteana Arad va primii de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ultima transa de bani pe anul 2013. Este vorba de salariile aferente lunii august 2013.
Cei 24 de membri ai Colegiului Judetean al Camerei Agricole au intrat in posesia atestatelor care le confirma noua calitate.
Presedintele Traian Basescu a spus la Fundulea, ca, atunci cand actele normative privind camerele agricole vor ajunge la el, le va retrimite Parlamentului.
Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, s-a intalnit pe 23 august 2013, la sediul Prefecturii Maramures cu membri Comitetului Judetean de Initiativa pentru infiintarea Camerei Agricole Judetene. Comitetul este compus din 11 membri, iar scopul acestuia este de a sustine si determina fermierii, persoane fizice sau juridice, sa participe la alegerile privind infiintarea Camerei Agricole Maramures.
Ministerul Agriculturii a identificate sursele de finantare pentru Camerele Agricole si urmeaza a efectua virari de credite bugetare potrivit prevederilor art. 47 din Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata..
Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad, a avut o alocutiune la finalul sedintei extraordinare de Consiliu Judetean in care a cerut sprijin consilierilor Partidului Conservator pentru a interveni la ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru deblocarea situatiei de la Camera Agricola a judetului Arad.
Camera Agricola tinde sa devina o institutie pe care se fac experimente de modificare legislativa. In timp ce institutia reprezinta interesele fermierilor si aduce incasari substantiale la bugetul de stat, Ministerul Agriculturii nu prevede in buget bani pentru salariile angajatilor. Dupa o asemenea greseala, Guvernul hotaraste ca aceste camere agricole sa nu mai fie institutii, ci organizatii autonome, neguvernamentale de utilitate publica, conduse de reprezentanti ai asociatiilor de fermieri.
In Sedinta de Guvern din data de 12 iunie 2013 a fost aprobata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala si pentru abrogarea articolului II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.
Presedintele Consiliului Judetean Arad (CJA), Nicolae Iotcu, a tinut sa atraga atentia asupra situatiei dramatice de la Camera Agricola a judetului Arad, acolo unde angajatii nu si-au mai primit salariile de doua luni de zile.
Prezent vineri si sambata la Tulcea la o dezbatere aplicata pe tema descentralizarii, vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit si despre noul proiect al legii Camerelor Agricole.
Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din România, Claudiu Franc a anuntat,la Cluj-Napoca, ca Legea Camerelor Agricole va fi adoptata prin ordonanta de urgenta, iar pana in luna mai aceste organisme trebuie sa devină functionale.
Specialistii Camerei Agricole Dambovita, in momentul de fata sunt foarte aglomerati cu solicitarile pentru dosarele de plati aferente proiectelor depuse pe Masura 1.4.1. “Sprijin pentru fermele agricole de semisubzistenta".
Primele alegeri pentru infiintarea camerelor agricole vor fi organizate, cel mai devreme, in aprilie 2013, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Agriculturii si publicat in 2 oct. 2012.
In timp ce fermierii din Uniunea Europena lucreaza pe branci in camerele agricole pentru a profita de noile oportunitati de dezvoltare agricola si rurala in aceasta perioada de criza, fermierii din tara noastra sunt iar amanati cu alegerile pentru colegiile judetene.
La Comitetul National de Initiativa (CJI) Arad, membrii alesi pregatesc alegerile pentru Colegiul Judetean al Camerei Agricole Arad.
Comisarul european Dacin Ciolos spunea recent intr-un interviu ca fermierii pot cheltuii mai putini bani pentru diferite analize agro-pedologice daca ar exista servicii de consultanta performante in Romania.
In perioada 15 mai -29 iunie 2012 este deschisa sesiunea de depunerea a proiectelor pentru masura 141 “Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta”
Numarul austriecilor care cumpara pamant arabil in Romania este in crestere.
In orice comunitate agricola locala trebuie sa existe o retea in care producatorii agricoli sa discute despre problemele lor.
Proiectul Camerelor Agricole este prioritar pentru ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, care a declarat ca spera ca acest act normativ sa fie promulgat in data de 10 martie.
Astfel se doreste ca acestea sa functioneze cu si pentru agricultori, desi principala problema ramane finantarea lor, in conditiile in care costurile sunt estimate la 20-40 de milioane de euro.
Salariatii de la Camera Agricola Judeteana Galati au castigat in instanta procesul intentat statului roman in legatura cu neachitarea drepturile salariale prevazute de legislatia privind proiectele europene.
Hotelul Roman din statiunea Baile Herculane va gazdui sâmbata 3 decembrie cea de-a 5-a editie a Conferintei nationale "Apicultura, încotro?".
Asociatia LAPAR adreseaza tuturor asociatiilor din agricultura propunerea de a forma o Confederatie Nationala a Producatorilor Agricoli din Agricultura, Industrie Alimentara si Servicii Conexe.
Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, s-a intalnit cu o delegatie a Fondului Monetar International (FMI), vineri 4 noiembrie 2011, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Preturile cerealelor si cele legate de achizitii sunt cele mai importante provocari cu care se confrunta agricultorii romani - releva un studiu de evaluare a nevoilor fermierilor, citat de Agerpres.
Intr-un interviu acordat revistei Profitul Agricol, Adrian Radulescu spune ca din proiectul Camerelor agricole au fost scoase toate prevederile cu caracter “politic” (de exemplu, ca ele sa cuprinda reprezentanti din toate institutiile - preoti, politisti, profesori, primari etc).
Camera Agricola Judeteana Arad a organizat in cadrul targului Agromalim o intalnire a fermierilor aradeni cu conducerea Asociatiei Fermierilor din Romania in zilele de 9 si 10 septembrie 2011.
Camera Agricola Judeteana Arad va invita la Ziua Agricultorului Aradean si la intalnirea cu conducerile Asociatiei Specialistilor Agricoli Consultanti din Romania si Asociatiei Fermierilor din Romania in zilele de 9 si 10 septembrie 2011 de la ora 10.
Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad impreuna cu Camera Agricola a Judetului Arad, va invita in perioada 08 – 11.09.2011 la “Targul International de Agricultura AGROMALIM 2011”.
Daca in urma cu doua luni reprezentantii Comitetului National de Initiativa pentru Camerele Agricole anuntau ca primele alegeri pentru camerele agricole vor fi organizate în 24 iulie a.c., procesul electoral pentru desemnarea celor care vor conduce soarta agriculturii buzoiene ar putea sa se deruleze abia in toamna.
Primele alegeri pentru Camerele agricole vor fi organizate pe 24 iulie a.c.
Asa cum ne-am asteptat, subiectul constituirii Camerei Agricole Judetene si a colegiilor agricole zonale naste pasiuni, orgolii si interese atat din partea fermierilor, specialistilor, cat si din partea politicienilor.
Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit cu Dina Umali – Deininger, Director pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala pentru Europa si Asia Centrala a Bancii Mondiale.
Un grup numeros de fermieri aradeni participanti la proiectului „Calificarea pentru agricultura – o sansa pentru viitor” au fost prezenti timp de doua zile la Targul International AGRARIA 2011
Legea nr. 283/2010, privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala (Capitolul I)
Prima reuniune a Comitetului National de Initiativa (CNI) privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala, stabilit in baza Legii nr. 283/2010 a avut loc in data de 23 martie 2011, la sediul Ministerului Agriculturii.
La Arad a avut loc o noua intalnire in cadrul proiectului „Calificarea in agricultura - o sansa pentru viitor” la care au participat si consultantii Camerei Agricole Judetene ARAD.
In data de 1 martie 2011, Valeriu Tabara, s-a intalnit cu domnul Gilbert Bros, vicepresedintele Adunarii Permanente a Camerelor Agricole din Franta.
9 aprilie 2011, Expo Arad International, Arad. Energiile regenerabile si eficienta energetica ofera fermierilor si agricultorilor o oportunitate atragatoare pentru a asi dezvolta afacerea. Reducerea costurilor de energie electrica, acoperirea costurilor de energie prin eforturi proprii, productia si vanzarea energiei sunt doar cateva din posibilitatile de a fi implementate la ferma.
Seminar Arad, 03 decembrie 2010
Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, a participat luni, 29 noiembrie 2010, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit).
Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, s-a intalnit cu Martin Preineder, presedintele Parlamentului Austriei, luni, 15 noiembrie 2010.
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>