Camera agricola, prezent si viitor in Romania

 

Se vorbeste tot mai mult despre infiintarea Camerelor Agricole in Romania. Pentru a vedea ce se intreprinde in acest sens, va ofer urmatoarele informatii:

  • Ministerul Agriculturii pregateste un proiect pentru infintarea Camerelor Agricole;
  • Initiativa Directiei pentru Agricultura Bacau privind infiintarea camerelor agricole din 2006;
  • Exemplu de Camera Agricola (Camera Agricola a Judetului Csongrad - Ungaria).

 

Ministerul Agriculturii pregateste un proiect pentru infintarea Camerelor Agricole

Ministerul Agriculturii pregateste un proiect pentru infiintarea unor structuri consultative - botezate Camere Agricole - pentru derularea fondurilor europene si care ar urma sa functioneze in doi ani in fiecare judet, cu bani de la bugetul de stat, a declarat ieri ministrul de resort, Decebal Traian Remes.

Atributile acestor Camere Agricole vor prelua pe cele ale Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA), care a fost atacata in repetate randuri pentru lipsa de competenta.

„Misiunea acestor noi structuri este aceea de a reprezenta interesele agricultorilor, de a-i informa si de a le oferi consultanta in accesarea fondurilor europene”, a explicat Remes, care a precizat ca fondurile pentru acest proiect vor veni in mare parte de la bugetul de stat, dar si din bugetele locale si din contributiile producatorilor agricoli. Ministrul si-a propus sa treaca proiectul prin ordonanta de guvern si sa evite parlamentul, care ar putea intarzia crearea structurilor.

 

 

Initiativa Directiei pentru Agricultura Bacau privind infiintarea camerelor agricole din 2006

In 2006, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau (DADR) a avut o initiativa privind infiintarea camerelor agricole teritoriale care sa materializat intr-o serie de trei seminarii in care specialisti din toata tara, de la nivelul Ministerului Agriculturii, dintre producatorii agricoli dar si din agricultura unor tari cu traditie in domeniu, au analizat oportunitatea unei asemenea reforme si in Romania. Primul seminar a avut loc la Slanic Moldova, iar urmatoarele au avut loc la Busteni si la Baile Felix. "Plecind de la o analiza curenta a sectorului agricol din Romania - a declarat, inaintea evenimentului de la Slanic, directorul executiv al DADR Bacau, Mihai Banu - constatam necesitatea accelerarii proceselor de restructurare si modernizare din spatiul rural, avind in vedere importanta economica si sociala a acestora pentru asigurarea unei dezvoltari economice integrate si durabile a spatiului rural. Integrarea in Uniunea Europeana reprezinta o sansa pentru agricultura romaneasca. Asadar, institutiile implicate trebuie sa fie capabile sa genereze proiecte finantabile din bani europeni". In cele doua zile, la Slanic Moldova au fost prezenti reprezentanti ai zonei de Centru si Nord-Est: din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Scopul principal al seminarului a fost acela de a prezenta noua organizare descentralizata si importanta acesteia in gestionarea eficienta a administratiei agricole. Sustinerea evenimentului a fost facuta de revista Eu.Ro.Com, iar tema seminarului a fost "Rolul camerelor agricole in modernizarea durabila a agriculturii romanesti". "Tema - spune Mihai Banu - vine in intimpinarea institutiilor reprezentative la nivel national si sprijina obiectivele Ministerului Agriculturii, si anume: stoparea declinului, redresarea treptata si asigurarea conditiilor pentru relansarea agriculturii, industriei alimentare si silviculturii, in concordanta cu potentialul natural, economic si uman de care dispune Romania, in scopul asigurarii securitatii alimentatiei populatiei, pentru crearea de disponibilitati destinate schimburilor economice internationale si pentru pregatirea in vederea integrarii in structurile Uniunii Europene".

De la camerele agricole, la casele creditului rural

Initiativa Directiei pentru Agricultura Bacau privind infiintarea camerelor agricole din 2006 are ca scop infiintarea camerelor agricole si apoi infiintarea caselor de credit rural. Directorul Mihai Banu prezenta in 2007 viziunea sa asupra camerelor agricole:

"Camerele Agricole sint structuri complexe care vor facilita in mod semnificativ activitatea producatorilor agricoli si vor umple golul existent, la acesta data, in comunitatile rurale. In acest sens, se vor infiinta camere agricole in toate comunele din Romania, iar la nivel de judet va fi infiintata, de asemenea, o casa a camerelor agricole, care va raspunde de cele din teritoriu.

Avind in vedere importanta acestei structuri descentralizate si rolul pe care il joaca toti cei implicati in acest sistem, este extrem de necesara diseminarea informatiei incepind de la institutiile administratiei centrale, consiliile judetene, finalizindu-se la nivelul consiliilor locale care trebuie sa fie capabile sa elaboreze si sa puna in parctica progrmele de dezvoltare locala.

De asemenea, camerele agricole vor asigura buna functionare a grupurilor de initiativa si actiune locala si implica fermierii in procesul decizional local s central. Desigur, modul de organizare a sistemului poate fi unul usor diferit de ceea ce am intentionat noi. Pot fi infiintate camere agricole la un numar de 7 comune, insa coordonarea lor trebuie facuta de la nivel judetean, iar sistemul de acum al directiilor agricole este numai bun pentru aceasta. Pentru citiva ani, de aici se pot folosi logistica, specialistii in acest scop".

Foarte important - a mai precizat Mihai Banu - este ca pe o asemenea structura se pot infiinta, ulterior, si casele de credit rural, atit de cerute de producatorii agricoli.

Armonizarea politicilor agricole romanesti cu Politica Agricola Comuna a UE impune infiintarea noilor structuri (a afirmat Mihai Banu)

Infiintarea camerelor agricole ca structuri de organizare in agricultura Romaniei este un proiect discutat tot mai des in cercurile de specialisti in agricultura, de producatori agricoli si de autoritatile de la nivel central pina la nivel local.

Banca Mondiala a finantat, un proiect in acest sens, "Maquis", prin care se aduna o baza de date in favoarea infiintarii de camere agricole, care sa armonizeze politicile agricole din Romania cu Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene.

Alte proiecte au dat ca sigura transformarea actualelor centre de consultanta agricola in camere agricole, de la 1 ianuarie 2007, dupa model francez, in care asociatiile de producatori sa aiba un reprezentant. Dupa altii, noile structuri vor servi interesele a 6 - 8 comune, iar in fiecare judet ar putea sa functionmeze circa 10 asemenea organizatii.

Camerele pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala ar trebui sa fie structuri complexe, asa cum le arata si numele lor complet, dar care sa simplifice activitatea producatorilor agricoli. Aceste camere sint institutii publice autonome, investite cu personalitate juridica si care vor functiona in baza unui regulament intocmit in baza cadrului legislativ. Camera pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala umple golul existent, la aceasta data, in comunitatile rurale. Impreuna cu primaria, scoala si biserica vor constitui "guvernul local", capabil sa elaboreze si sa puna in practica programele de dezvoltare locala.

Implicarea Directiei pentru Agricultura in constructia si coordonarea, din punct de vedere tehnic, a acestui tip de organizatie!

Directia agricola nu se va implica in luarea deciziilor in camera agricola, ci o va sprijini din punct de vedere logisitic. Aceasta structura va avea, de altfel, venituri proprii, pe care noi le-am propus a fi de minim 80.000 de lei pe an, din care jumatate sa fie strinse prin directiile agricole, pe contract de prestari de servicii pentru studii si prognoze necesare punerii in practica a Politicii Agricole Comune, in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Diferenta de venituri se poate asigura din impozitul pe terenul agricol si forestier (50 la suta din acesta), din venituri din alte prestari de servicii prin infiintarea de societati comerciale de consultanta si elaborare de proiecte, distributie de material biologic de origine animala si vegetala, producerea de seminte si statiuni de monta naturala.

Implicarea directiilor agricole in infiintarea si organizarea camerelor agricole?

Directia agricola poate asigura pentru camera agricola, cu titlu gratuit, servicii de contabilitate si personal, poate incheia contracte de prestari de servicii pentru studii si prognoze, poate stabili comisia de concurs pentru functia de sef al camerei si poate numi, in urma concursului, seful camerei.

Seful camerei agricole este, in acceptiunea proiectului Directiei pentru Agricultura Bacau, functie publica de conducere, salariat la nivelul sefului de serviciu.Este o implicare a directiei agricole dar in asigurarea logisticii camerei. Deciziile sint luate numai de cei care conduc efectiv camera. In schimb, prin bugetul directiei agricole se asigura spatiile inchiriate si se finanteaza dotarile, reparatiile curente etc. De altfel, directia agricola ar trebui sa ramina numai cu functia de politici de coordonare tehnica a camerelor agricole, cu cea de inspectie, pe zootehnie, productie vegetala, seminte si fond funciar, cu finctia de dezvoltare rurala si finctia economica, administrativa, de personal si de achizitii publice. De aceea, nu este necesar sa se infiinteze un oficiu al camerelor agricole, tocmai pentru ca exista directiile agricole, care prin departamentul de politici agricole poate indeplini toate functiile acestui oficiu. Camera agricola trebuie sa ramina o institutie autonoma a comunitatilor locale, coordonate din punct de vedere tehnic de directia pentru agricultura.

Directia agricola Bacau a propus prin proiectul sau un colegiu de conducere, format din 25 - 41 de membri, intre care presedintele colegiului, care este seful camerei, iar ca membri reprezentantii bisericii, circumscriptiei veterinare, ai dispensarului uman, al scolii, al localitatii unde nu exista consilieri locali, ai asociatiilor de producatori agricole, grupuri de producatori sau cooperative agricole. In raporturi de colaborare ar intra cu camera agricola directia agricola si casa de credit rural.

 

 

CAMERA AGRICOLA A JUDETULUI CSONGRAD

Camera Agricolă a judeţului Csongrád a fost înfiinţată în anul 1994, iar în prezent are un număr de 1122 membri. Dintre aceştia fac parte asociaţii agricole, firme cu profil agricol, asociaţii de întreprinzători, întreprinzători individuali, asociaţii familiale, mici producători agricoli.

Camera Agricolă a luat fiinţă pe baza legii CXXI din 1999, privind Camerele de Comerţ, ca organizaţie în care firmele pot deveni membre în mod voluntar.

 

Misiunea Camerei Agricole este

· sprijinirea dezvoltării mediului economic, pe baza legislatiei relative la activitatea camerelor, a altor acte normative care aduc precizari in domeniu, a hotararilor si activitatii administratiei locale,

· sa organizeze, antreneze si stimuleze dezvoltarea economica,

· sa asigure conduita corecta si etica a pietei,

· sa asigure materializarea aspiratiilor si apararea intereselor comune ale operatorilor economici.

 

Membrii Camerei Agricole sunt impărţiţi pe secţiuni în funcţie de obiectul de activitate al acestora.

Secţiunea cultura plantelor şi activităţi forestiere:

Secţiunea creşterea animalelor şi piscicultură;

Secţiunea cultivarea legumelor şi fructelor;

Secţiunea tehnologie, materiale agricole si inovare;

Serviciile oferite producătorilor sunt:


Consultanţă:

· Consultanţă juridică ( Consultanţi: 2 )

· Consultanţă agricolă ( Consultanţi: 4)

 

Organizare:

· Organizare evenimente;

· Organizare târguri, expoziţii;

· Organizare întâlniri de afaceri;

· Parteneriate internaţionale;

· Reprezentare;

 

Activităţi de promovare

· Elaborare si transmitere anunţuri

· Elaborare de publicaţii

 

Contact:

Camera Agricola a judetului Csongrad

Kossuth Lajos Sgt 14

6722 Szeged, Csongrad

Ungaria

Tel: 0036-62-423 360; e-mail: agrarkamara@csmak.hu

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>