“Dupa 2014, daca lucrurile nu vor merge bine, va fi exact din cauza noastra”

Discursul sustinut de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la inaugurarea expozitiei „PAC@50: Trecut, prezent si viitor”, organizata de Comisia Europeana la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti

 

Va multumesc pentru invitatia pe care mi-ati adresat-o, domnule director, domnule Ambasador, cred ca astazi este o mare onoare, nu numai pentru mine, dar pentru toata Romania, ca suntem cea de-a noua tara care gazduieste aceasta expozitie, care marcheaza, inca o data, daca vreti, in Romania, sarbatorirea a 50 de ani de Politica Agricola Comuna. Vorbim de politica cea mai importanta, care sta, de fapt, la baza functionarii Uniunii Europene si asta si din prisma bugetului pe care il are. Asa cum stiti, Politica Agricola Comuna beneficiaza de peste 40 la suta din bugetul pe care il are la dispozitie Uniunea Europeana.

In al doilea rand, sunt extrem de bucuros pentru ca atunci cand vorbim de 50 de ani de Politica Agricola Comuna, avem onoarea ca in galeria care marcheaza personalitatile europene care au modificat PAC, au imbunatatit-o de-a lungul timpului, alaturi de McSherry, alaturi de Fischler, se adauga, iata, de aceasta data, un roman. Am placerea, participand, de fiecare data, la Consiliul de Ministri, unde se discuta noua Politica Agricola Comuna, sa vad ca avem o contributie prin romanul pe care il avem la Bruxelles, care din pacate sau din fericire,  reprezinta nu numai Romania, ci toate cele 27 de state. Dacian Ciolos face o treaba foarte buna, si Politica Agricola Comuna se indreapta intr-o directie, spun eu, buna, pentru ceea ce inseamna Piata Unica a Uniunii Europene.

Nu in ultimul rand, sunt bucuros pentru ca astazi va vorbesc despre trecutul, prezentul si viitorul Politicii Agricole Comune, ca un cunoscator al celor trei etape. Dupa cum stiti, mare parte dintre dumneavoastra, primul meu loc de munca a fost la Ministerul Agriculturii, in anul 2002, si am avut placerea sa contribui, la vremea aceea, la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ocupandu-ma chiar de Capitolul 7 – Agricultura. Asadar, pot sa va vorbesc in cunostinta de cauza, de trecutul apropiat al Politicii Agricole Comune si impactul pe care l-a avut in Romania. De asemenea, va vorbesc in cunostinta de cauza de avantajele si dezavantajele  pe care le are aderarea Romaniei la Piata Unica, acum din postura de ministru al Agriculturii.

Tot in cunostinta de cauza va vorbesc si de viitorul Politicii Agricole Comune, pentru ca Romania este un stat activ, cu propuneri, pe care le face de fiecare data pentru imbunatatirea acestei politici in perspectiva perioadei 2014 – 2020. De cinci ani aplicam Politica Agricola Comuna, am vazut ce este bine, ce este rau, si cred ca, dupa 2014, putem sa spunem ca daca lucrurile nu vor merge bine, poate fi exact din cauza noastra pentru ca nu am stiut ce sa cerem atunci cand s-a reformat Politica Agricola Comuna.

Eu sper ca, pe drumul pe care se indreapta acum, mai importanti sunt urmatorii 50 de ani din punctul nostru de vedere. Acum este momentul sa propunem, sa expunem care sunt amendamentele pe care noi le avem. De aceea un element extrem de important il reprezinta contactul direct pe care il avem cu fermierii, cu organizatiile reprezentative din sector, ca sa propunem cele mai bune lucruri pe viitoarea Politica Agricola Comuna.

Suntem in momentul de fata intr-o perioada unica in istoria Politicii Agricole Comune. In acelasi timp cu reforma se discuta si noul buget pentru 2014-2020. De aceea, lucrurile sunt cu atat mai dificile din punct de vedere al unui stat membru, din punct de vedere al Comisiei, din punct de vedere al Comisarului European, care trebuie sa gestioneze foarte bine ambele probleme. Nu putem sa vorbim de un buget deocamdata pana nu avem o directie foarte clara in care se indrepta reforma Politicii Agricole Comune. Cred ca foarte important pentru Romania si beneficiul major pe care l-a adus aderarea la o piata unica, la Politica Agricola Comuna, il reprezinta, in primul rand, organizarea, in al doilea rand accesul la o piata mult mai mare si in al treilea rand un buget din ce in ce mai consistent pentru Ministerul Agriculturii si pentru fermierii din Romania.

Este important ca toti sa stim ca in anul 2012, bugetul pe care il au la dispozitie fermierii este mai mare din fonduri europene, deci din fondurile care sunt puse la dispozitie prin politicile PAC, decat bugetul pe care il are la dispozitie agricultura, din fondurile proprii, de la bugetul consolidat de stat.

Anul 2012, din pacate, nu a fost generos din perspectiva bugetului de stat, doar 0,92% din PIB reprezinta bugetul Ministerului Agriculturii, fondurile europene reprezentand 1,5% din PIB. Deci, iata ca acesta, pe langa organizarea de piata, pe langa organizarea fermierilor, pe langa accesul la o piata unica, reprezinta, poate, cel mai important lucru pentru care trebuie sa consolidam inca o data statutul pe care Romania il are - acela de stat membru al Uniunii Europene, de stat care trebuie sa dovedeasca competitivitate prin fiecare sector de activitate pe piata unica.

Pentru perspectiva 2014-2020, dincolo de directiile care se stabilesc pe cei doi piloni pe care se bazeaza aceasta politica, cred ca este important de stiut ca bugetul pe care il avem la dispozitie, cel putin propunerea Comisiei Europene, este mai consistent decat bugetul pe care l-am avut la dispozitie in perioada 2007- 2013. Si cred ca acest lucru ne stimuleaza pe toti sa avem discutii constructive in continuare si sa consideram Politica Agricola Comuna un element extrem de important.

Eu astept cu bucurie sa vedem expozitia dumneavoastra, sper ca Romania  sa faca fata cu brio, fiind al noualea stat care gazduieste aceasta expozitie si ss ne mandrim, dupa ce veti merge prin toate statele membre, ca in Romania v-ati bucurat de un succes real din partea fermierilor si din partea autoritatilor locale. Va multumesc foarte mult si va urez succes!”

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>