Precizarile MADR la informatiile publicate de Evenimentul Zilei din 5 feb.

MADR sediuCu privire la informatiile publicate de Evenimentul Zilei in data de 5 februarie 2014 referitoare la concluziile unui recent raport al Curtii de Conturi despre activitatea administratiei centrale a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a institutiilor publice deconcentrate aflate in subordinea Ministerului, pentru corecta informare a publicului, suntem in masura sa facem cateva precizari punctuale.

 

 

  • In materialul de presa publicat online se face referire la faptul ca ,,4,4 milioane de lei au fost cheltuiti aiurea pe rachete antigrindina, atat in mandatul actualului ministru al agriculturii dar si in anii trecuti’’.

Dotarea cu mijoace de interventie impotriva caderilor de grindina este reglementata atat de norme tehnice de exploatare cat si de prevederile Legii 173/2008 privind interventiile active in atmosfera.

Stabilirea necesarului de rachete utilizate in activitatile de combatere a caderilor de grindina se face conform prevederilor tehnologice, astfel:

  • O unitate de foc are in compunere 60 de rachete in urmatoarea structura 48 rachete RAG 96 si 12 rachete RAG 96S:
      • la inceputul sezonului de combatere (aprilie) trebuie sa existe in stoc, in fiecare PL, o cantitate de rachete care sa asigure primele 2-4 actiuni de combatere a grindinei: min 24 buc RAG 96/PL si min 8 buc RAG 96S/PL;
      • la sfarsitul sezonului de combatere (pana in ultima zi, 30 septembrie) trebuie sa ramana o cantitate minima de rachete pentru 2-3 actiuni: min 24 buc RAG 96/PL si min 8 buc RAG 96S/PL

Aceste aspecte au fost prezentate consilierilor Curtii de Conturi de catre specialistii Directiei Antigrindina, fapt pentru care in Decizia Curtii de Conturi pentru activitatea MADR din anul 2012, nu sunt cuprinse recomandari cu privire la aceasta constatare.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca nu a fost inregistrata in evidenta contabila a Ministerului suma totala de 19.084 mii lei.

Suma inregistrata in evidenta contabila aferenta celor doi debitori la care face referire materialul Curtii de Conturi a fost de 16.570.904,22 lei suma care, in timpul controlului s-a actualizat cu dobanda, procedura de recuperare a acestor debite desfasurandu-se in tot acest timp, astfel incat, la momentul actual, agentii economici aflandu-se in insolventa, MADR s-a inscris la masa credala pentru recuperarea debitelor.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca se evidentiaza in contul ,,Sume de primit de la Comisia Europeana (CE), Fonduri pentru Agricultura si alte fonduri’’ a unui sold debitor de 3.521.014 mii lei.

Soldul contului reflecta sumele de primit de la CE aferente tuturor fondurilor gestionate de MADR. S-a analizat soldul contului, s-au corectat diferentele de curs valutar aferente anilor anteriori (2007-2010) provenite din inregistrarea valorii in lei a sumelor primite de la CE la alt curs valutar decat cel corect. De asemenea, in urma punctajului efectuat cu Directia pentru Coordonarea Agentiilor de Platis-au inregistrat in contabilitate corectiile aplicate de CE care nu au fost inregistrate pana la decembrie 2012. Dupa efetuarea tuturor inregistrarilor contabile, suma aflata in soldul contului reflecta sumele cuprinse in declaratiile de cheltuieli depuse la CE si neincasate la ianuarie 2013.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca a fost mentinuta nelegal, in soldul contului ”Decontari din operatii in curs de clarificare” suma de 37,051 mii lei.

Suma de 31.274 mii lei suma reprezinta sume necertificate la plata de catre organismele de certificare aferente FEGA, FEADR si FEP, si care au fost inregistrate conform monografiei contabile aprobate de MFP,diferenta de 5.777 mii lei fiind clarificata in timpul misiunii de audit.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca nu a fost inclusa in balanta de verificare aferenta anului 2012 valoarea activelor si pasivelor din balanta UMP MAKIS.

Necuprinderea in balanta de verificare a MADR - aparat central - a activitatii UMP MAKIS nu denatureaza datele inregistrate in situatiile financiare ale MADR, bilantul contabil si celelalte anexe ce compun situatiile financiare ale UMP MAKIS fiind centralizate in situatiile financiare consolidate ale MADR.

Pentru implementarea recomandarilor Curtii de conturi s-a preluat in balanta MADR, incepand cu luna octombrie 2013 activitatea UMP MAKIS.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca MADR nu a stabilit cu exactitate si nu a intreprins masuri pentru recuperarea de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate a sumelor achitate angajatilor.

MADR a depus cereri de restituire a acestor sume si a facut demersuri pentru recuperarea acestora.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca bugetul de stat a fost diminuat ca urmare a necalcularii de penalitati contractuale pentru diminuare defectuoasa a contractelor.

Asa cum rezulta si din Raportul Curtii de Conturi valoarea penalizarilor rezultate din nerespectarea graficului de livrare a furnizorului rachetelor este de 235 lei, constata de Curtea de conturi ca fiind prejuduciu adus bugetului si facturata furnizorului in vederea recuperarii sumei.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca exista neconcordante faptice si valorice intre datele din evidenta contabila si cele din Anexa 3 a HG 1705/2006 pentru aprobarea Inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Urmare a reevaluarii activelor fixe corporale din domeniul public al statului aflate in administrarea MADR- aparat central, valoarea de inventar a acestora s-a modificat, aceste modificari nefiind operate in Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului administrat de Ministerul Finantelor Publice. Pentru actualizarea acestor valori s-a initiat proiectul de Hotarare de Guvern in conformitate cu HG 1705/2009.

MADR

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>