Cercetarea in agricultura si Bioeconomia, pe agenda Reuniunii informale a ministrilor agriculturii de la Bucuresti

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019In data de 4 iunie 2019 s-a desfasurat Consiliul informal al ministrilor Agriculturii si Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti si a fost gazduita si prezidata de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.


La reuniunea informala au participat ministri pentru agricultura si pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, directorul general al Comisiei Europene, Jerzy Plewa, directorul general al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, secretarul general al Copa-Cogeca, Pesonen Pekka Juhana, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din cadrul Parlamentului European, Paolo De Castro. 

Pe agenda reuniunii s-au regasit subiecte deosebit de relevante si de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC): cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia - crearea de sinergii si instrument principal in dezvoltarea rurala. In cadrul reuniunii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Astfel, Uniunea Europeana a propus o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, aceasta fiind prima femeie candidat pentru acest post de la fondarea FAO.

In deschiderea dezbaterii, ministrul Petre Daea a salutat prezenta distinsilor oaspeti, declarandu-se onorat sa gazduiasca la Bucuresti intr-o locatie deosebita sesiunea Consiliului informal pentru agricultura. Presedintele Consiliului a reiterat necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.

Cercetarea in agricultura si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de mediu si clima.

Petre Daea a subliniat demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii concretizate in: programul-cadru de cercetare actual al UE Orizont 2020, politica de dezvoltare rurala si strategia pe termen lung intitulata „O abordare strategica a cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii in UE”, finalizata de Comisie in iulie 2016.

Discutiile au subliniat relevanta politicilor solide si a instrumentelor adecvate pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari. 

S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua PAC sa acorde o importanta sporita construirii unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS), cooperarii si integrarii sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019 - 2


Ideea unanim exprimata a fost aceea ca cercetarea agricola trebuie sa joace un rol mai important in dezvoltarea solutiilor pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.

Totodata, ministrul a mentionat actiunile intreprinse de Comisia Europeana in privinta bioeconomiei: actualizarea strategiei "O bioeconomie durabila pentru Europa - Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu" in octombrie 2018, punandu-se accentul pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.

In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.

Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale majore, organizand astfel, Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiectivele ambitioase precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.

In cadrul Consiliului ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i indrepta pe fermieri catre inovare si cercetare.

 

Interventia ministrului Petre Daea la conferinta de presa dupa Consiliul informal al ministrilor agriculturii si pescuitului


Inainte de toate vreau sa va spun ca ma simt onorat pentru faptul ca aceasta reuniune a Consiliului informal s-a desfasurat la Bucuresti, intr-o locatie deosebita, fiind ultima luna de activitate in misiunea pe care o am cu prilejul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Pe agenda reuniunii de astazi s-au regasit subiecte deosebit de importante, de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC), respectiv: cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia - crearea de sinergii si instrument principal in domeniul dezvoltarii rurale.

In cadrul intalnirii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore, precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Sunt alegeri foarte importante, pentru care, prin efortul presedintiilor anterioare, Uniunea Europeana a reusit de aceasta data sa propuna o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, fiind prima femeie candidat pentru acest post de cand FAO a fost fondat acum 70 de ani. Perioada de prezentare a candidaturilor pentru functia de DG FAO a fost deschisa de la 1 decembrie 2018, pana in data de 28 februarie 2019. D-na Catherine Geslain-Lanéelle si-a prezentat cererea la inceputul lunii decembrie 2018.

Am reiterat astazi necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.

In domeniul agriculturii, cercetarea si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie, menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de mediu si clima.

Vreau sa subliniez, de asemenea, demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii, concretizate in:

    • programul-cadru de cercetare actual al UE ”Orizont 2020”,
    • politica de dezvoltare rurala si strategia pe termen lung intitulata „O abordare strategica a cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii in UE”, finalizata de Comisie in iulie 2016.


In cadrul dezbaterii, discutiile au fost legate de faptul ca politicile solide si instrumentele adecvate au o deosebita relevanta pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari.

S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua Politica Agricola Comuna sa se axeze in principal pe construirea unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS) si pe cooperarea si integrarea sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.

Ideea unanim exprimata a fost aceea ca, in domeniul agriculturii, cercetarea trebuie sa joace un rol fundamental in dezvoltarea solutiilor identificate pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.

De asemenea, vreau sa reamintesc ca strategia "O bioeconomie durabila pentru Europa - Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu" a fost actualizata de catre Comisia Europeana in octombrie 2018, punandu-se accentul in special pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.

In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, oficialii concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra, care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.

Astfel, Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale marcante, organizand in acest sens Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, a zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiective ambitioase, precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.

In cadrul Consiliului de astazi, ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i incuraja pe fermieri sa se indrepte catre inovare si cercetare.

Nu in ultimul rand, doresc sa va multumesc tuturor pentru buna desfasurare a activitatilor derulate pe parcursul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019 - 3

M.A.D.R.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>