Zilele portilor deschise – Saptamana europeana a regiunilor si oraselor

Saptamana europeana a regiunilor si oraselorRegiunile si orasele Europei iau startul spre 2020 si spre investitiile in cresterea economica. A 11-a editie a manifestarii „ZILELE PORTILOR DESCHISE – Saptamana europeana a regiunilor si oraselor” se va desfasura in perioada 7-10 octombrie, la Bruxelles. Evenimentul, care va dura 4 zile, este cel mai mare de acest fel si va reuni factori de decizie, politicieni si experti pentru a dezbate problemele esentiale cu care se confrunta in prezent politica regionala a UE.

 

 

El survine intr-un moment in care reformele fundamentale ale politicii sunt finalizate, iar planificarea programelor pentru perioada 2014-2020 a ajuns intr-o faza decisiva. Organizat sub patronajul dlui Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica regionala, si al dlui Ramón Luis Valcárcel, presedintele Comitetului Regiunilor, evenimentul va fi deschis de catre dl José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. Sesiunea de deschidere va include o dezbatere privind rolul central al politicii regionale a UE in stimularea redresarii si a cresterii economice in Europa.

Inaintea evenimentului, comisarul Hahn a declarat: „Editia din acest an a ZILELOR PORTILOR DESCHISE este platforma de lansare a modului in care vom investi si vom planifica fondurile noastre in urmatorii sapte ani. ZILELE PORTILOR DESCHISE 2013 survine intr-un moment decisiv pentru politica regionala a UE. Negocierile privind reforma acestei politici se afla intr-o etapa finala, iar regiunile colaboreaza indeaproape cu serviciile Comisiei pentru a pregati terenul si pentru a-si prezenta strategiile pentru urmatoarea generatie de programe. Noua noastra politica reformata ofera regiunilor o oportunitate reala de a investi in viitoarea crestere economica si in prosperitate. Aceasta inseamna stabilirea unor prioritati de investitii, dar, in acelasi timp, si valorificarea mai buna a punctelor forte individuale ale oraselor si regiunilor noastre. Astept cu nerabdare dezbaterea noastra cu privire la modul in care politica regionala poate contribui la transformarea oraselor si regiunilor noastre, crescandu-le competitivitatea, generand crestere economica si creand locuri de munca.”

Dl Valcárcel, presedintele Comitetului Regiunilor, a adaugat: „Politica de coeziune, in varianta reformata, este in curs de a fi lansata, fiind menita sa ofere, cat mai rapid posibil, instrumente eficiente pentru a sustine redresarea economica si cresterea ocuparii fortei de munca. Regiunile si autoritatile locale se angajeaza intr-o cursa contra timp pentru a asigura ca planurile de investitii pentru perioada 2014-2020 vor incepe sa fie puse in aplicare pe parcursul anului urmator. Comitetul Regiunilor isi manifesta angajamentul deplin pentru a ajuta regiunile sa castige aceasta cursa, sustinand, in acelasi timp, proiectele si strategiile de cea mai inalta calitate. Din aceasta perspectiva, ZILELE PORTILOR DESCHISE 2013 vor reprezenta o oportunitate decisiva pentru actorii-cheie ai politicii regionale de a se familiariza cu noile instrumente si reglementari, precum si de a-si impartasi cele mai bune idei pentru a realiza crestere economica in regiunile noastre.”

In acest an, ZILELE PORTILOR DESCHISE se desfasoara sub sloganul „Regiunile si orasele Europei iau startul spre 2020”, organizandu-se 100 de ateliere de lucru concentrate pe urmatoarele teme:

    • Gestionarea schimbarii 2014-2020: metode inovatoare de indeplinire a prioritatilor de investitii viitoare (de exemplu, investitii teritoriale integrate, planuri de actiune comune, probleme de guvernanta, instrumente financiare etc.).
    • Sinergii si cooperare: intre diferite politici ale UE, nationale si regionale si combinarea unor surse de finantare diferite. Vor fi examinate diferite metode de cooperare, cum ar fi strategiile macroregionale sau cele vizand administratiile nationale, regionale si municipale, precum si institutiile specializate.
    • Provocari si solutii: sunt evaluate provocarile comune cu care se confrunta zonele urbane si regionale ale Europei, propunandu-se solutii practice, de exemplu: accesul IMM-urilor la credite si la pietele mondiale, somajul in randul tinerilor, provocarile demografice, gestionarea deseurilor, a apei si a riscurilor naturale, congestionarea traficului, poluarea sau consumul mare de energie.


Punctele principale ale programului

    • Presedintele Valcárcel si comisarul Hahn vor sustine o conferinta de presa in 7 octombrie, la orele 13:30, la sediul Comitetului Regiunilor.
    • 19 finalisti concurand in patru categorii pentru Premiile RegioStars 2014 vor fi prezentati, in cadrul unui atelier de lucru care va dura o zi intreaga, in cladirea Charlemagne din Bruxelles.
    • Prezentarea „Calitatea vietii in orasele europene” – Principalele constatari ale sondarii opiniei a 41 000 de cetateni din 79 de orase ofera o perspectiva asupra vietii urbane: marti, 8 octombrie, 16:30 – 17:15, in cladirea Berlaymont, sala Schuman.
    • Expozitia in aer liber intitulata „100 EUrban solutions”, inaugurata de catre comisarul Hahn si de dl Rudi Vervoort, primul ministru al regiunii Bruxelles-Capitala, marti, 8 octombrie, la ora 17:00, in piata Jean Rey din Bruxelles si cateva evenimente de stabilire de contacte, care se vor desfasura in seara zilei de 8 octombrie, in 12 locatii de-a lungul traseului expozitiei.
    • Castigatorii editiei din 2014 a concursului de fotografie „Europa in regiunea mea”, proveniti din Grecia, Ungaria si Malta, vor fi prezentati, impreuna cu premiile lor, de catre comisarul Hahn in ziua de miercuri, 9 octombrie, la ora 11:15, in cladirea Charlemagne.


Ca noutate a ZILELOR PORTILOR DESCHISE din acest an, va fi organizata o Lectie magistrala pentru 77 de doctoranzi si cercetatori aflati la inceputul carierei, in domeniul politicii regionale si urbane.


Pe langa seminariile de la Bruxelles, pana in decembrie 2013, se vor desfasura peste 300 de evenimente sub egida „Europa in regiunea mea/orasul meu”.


Comisia Europeana

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>