Cuvantarea lui Dacian Ciolos, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala la ceremonia de deschidere - Saptamana Verde Internationala Berlin, 16 ianuarie 2014 .
Doamnelor si domnilor,
Sunt incantat sa fiu aici la deschiderea Saptamanii Verzi.
Acest an va fi un an de decizii importante pentru viitorul Uniunii Europene. Ma gandesc aici in special la alegerile pentru Parlamentul European si la discutiile care vor avea loc in timpul campaniei. UE este intr-o stare perpetua de constructie si are nevoie de perspective clare pentru viitor.
Politica Agricola Comuna - mai ales prin reforma pe care am decis recent - ofera o perspectiva europeana pentru un sector care are un impact foarte puternic asupra vietii noastre de zi cu zi - in forma de agricultura si produse alimentare. Si asta este ceea ce sarbatori in fiecare an, intr-un mod exemplar aici la Grüne Woche.
Impreuna cu cele 28 de state membre si Parlamentul European, ne-am reformat PAC. Aceasta reforma reflecta optiunile deja facute - pentru a incuraja agricultorii sa produca ceea ce doresc consumatorii si nu ceea ce decid autoritatile publice.
In acelasi timp, ne-am dorit sa incurajeze fermierii sa ia in considerare nu numai alegerile noastre in calitate de consumatori - sanatosi, in conditii de siguranta, de calitate si produse la preturi accesibile -, dar, de asemenea, alegerile noastre in calitate de cetateni, cu preocupari pentru mediu si viitorul nostru.
La inceputul secolului, UE si-a stabilit obiective ambitioase: trasabilitate a produselor alimentare, a bunastarii animalelor, restrictiile referitoare la anumite substante, cum ar fi hormonii din productia de animale.
Astazi, cu ecologizare, care favorizează practicile agricole durabile la nivelul UE, vom faceun pas mai departe pentru a raspunde provocarilor de regenerare a resurselor noastre naturale, care sunt atat un beneficiu economic cat si un bun public.
Aceste doua elemente - luand in considerare asteptarile consumatorilor si de capacitatea noastra de a regenera resursele productive naturale intr-un mod durabil - sunt doua caracteristici interconectate ale competitivitatii agriculturii moderne: nu numai pentru a produce, dar, de asemenea, sa fie in conformitate cu asteptarile societatii.
Acestea sunt doua componente esentiale ale "Fabricat în Europa" eticheta - care da o identitate pentru sectorul nostru agroalimentar in intreaga lume.
In scopul de a moderniza agricultura noastra, tinand cont de provocarile economice si de sustenabilitate, trebuie sa puna un accent mai mare pe 2 factori: - inovare și pe tineret. Sau, mai degraba, a inovarii in agricultura, prin regenerarea sectorului. Tinerii fermieri aduce in mod natural idei inovatoare si progresiste in conformitate cu societatea. In prezent, doar 6% din fermierii din UE sunt sub 35 de ani.
De aceea, noua PAC va sprijini inovarea, cercetarea si reinnoirea generatiilor aplicate.
Dar agricultorii trebuie sa fie in masura sa-si faca un trai confortabil din munca lor - si societate trebuie sa fie mai constienta de valoarea de daruire si de angajamentul lor.
Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana a propus recent sa redefineasca si sa consolideze promovarea de produse agro-alimentare din UE, atat in cadrul UE, cat si pe pietele internationale. Ne propunem sa se tripleze bugetul alocat actiunilor de promovare pana in 2020.
Pe piata interna, trebuie sa ne asiguram ca nivelul de siguranta alimentara si de calitate cerut de la fermierii nostri este mai bine cunoscut. Consumatorii trebuie sa fie bine informati atunci cand isi fac alegerile lor.
La nivel international, in mod egal, miza este mare pentru sectorul nostru agroalimentar, axata in special exporturile de inalta valoare adaugata, de calitate, produse prelucrate.
Politica noastra comerciala trebuie sa se bazeze pe traditiile evidente ale produselor noastre agro-alimentare (si acest lucru aici, in Berlin, este inca o dovada ca exista aceste traditii). Acesta nu ar trebui sa se bazeze pe instrumente de politici publice pentru a sprijini exporturile, care risca sa afecteze capacitatea altora de a dezvolta propria agricultura, in special in tarile mai putin dezvoltate.
De la 1 ianuarie, legislația UE este, de asemenea, foarte clar: restituirile la export au incetat sa mai existe ca un mijloc de a sprijini in mod sistematic un sector. Mai mult decat atat, as dori sa va spun in aceasta seara, in cadrul acordurilor de parteneriat preferentiale cu tarile africane: Sunt pregatit pentru a merge un pas mai departe. Sunt gata sa propun pentru a opri, o data pentru totdeauna, utilizarea de restituiri la export destinate tarilor in curs de dezvoltare - chiar si in vremuri de criza, atunci cand acest instrument poate fi folosit in continuare. Acest angajament va aduce politica noastra agricola pe deplin in conformitate cu politica de dezvoltare a UE.
Ghidandu-se dupa toti acesti factori, UE are planuri ambitioase pentru sectorul agricol, si raman optimist.
UE se pregateste pentru a ajuta agricultorii pentru a se potrivii cu tot ce au nevoie pentru a fi competitivi, bazandu-se pe activul de diversitatea modelelor de productie si compatibilitatea acestora cu asteptarile societatii.
Sunt sigur ca sectorul agricol german va fi varful de lance in aceasta noua dezvoltare, avand in vedere capacitatea sa inepuizabila de a raspunde la provocari si sa se adapteze la schimbare.
Europa.eu
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>