Derogarile CE pentru salvarea fermierilor risca sa le produca pierderi de doua ori mai mari

Derogarile propuse de Comisie pentru salvarea fermierilor risca sa le produca pierderi de doua ori mai mari - Europa se confrunta cu o criza a apei - Comisia ignora nevoile Romaniei privind irigatiileDesi valoarea productiei europene de cereale a scazut cu 30% intr-un singur an, iar fermierii protesteaza in jumatate din statele membre sub greutatea legislatiei Green Deal si a crizelor suprapuse, Comisia Europeana se preface ca vine in sprijinul agriculturii. Cel mai recent exemplu de asa-zisa solutie e o derogare propusa de executivul european de la conditionalitatea de mediu din Politica Agricola Comuna, prin care se cere ca 4% din terenul arabil sa ramana nelucrat, in scopul pastrarii biodiversitatii.


Acum Comisia Europeana vrea inlocuirea celor 4% de teren parloaga la nivel de ferma, cu o suprafata mai mare, fie de 7% de cultura fixatoare de azot, pe care sa nu fie aplicate pesticide, fie mai mult 7% de cultura secundara (alta decat leguminoasele pentru boaba) tot fara pesticide.

„Producatorii romani avertizeaza ca, astfel, se vor dubla pierderile, cel putin, deoarece, o parte dintre culturile vizate nu supravietuiesc fara pesticide, iar altele au nevoie de foarte multa apa, vara, intr-un sezon cu secete tot mai dese si mai severe”, a atras atentia europarlamentarul Carmen Avram.

Calculul acestor pierderi a fost facut de mai multe organizatii de fermieri din Romania: „Solutia propusa aduce o pierdere de venit pe ferma mai mare cu cel putin 50% fata de pierderea de venit adusa de parloaga. [...] Inseamna inlocuirea unor pierderi certe, cu pierderi si mai mari. [...] Credem ca beneficiile pentru mediu [...] sunt mult prea mici in comparatie cu pierderile fermierilor, care sunt substantiale, de cca 1200-6500 lei/ha (240-1300 euro/ha)”, se arata in comunicatul emis de Alianta pentru Agricultura si Cooperare.

Avand in vedere calculele fermierilor romani, Carmen Avram a solicitat Comisiei sa regandeasca propunerea de regulament delegat in colaborare cu sectorul.

„In continuare, Comisia pare sa carpeasca ceva ce se desira rapid, pe masura ce noua legislatie verde e aplicata, iar alegerile se apropie. E greu de inteles de ce, in aceasta lume complet schimbata, inca nu e clar ca, pentru fermieri, echitabil inseamna pe de o parte ca orice se decide sa fie stabilit impreuna cu ei, nu peste capul lor, si ca, oricat de absurd li s-ar parea unora, la ambitii noi, e nevoie de bani noi”, a conchis eurodeputatul roman.

Comisia Europeana a recunoscut ca preturile ridicate la energie si ale factorilor de productie rezultate din agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, costurile vietii si inflatia, schimbarea fluxurilor comerciale internationale si necesitatea de a sprijini Ucraina au creat presiuni asupra sectorului agricol european. De exemplu, daca in 2022 valoarea productiei de cereale in UE se ridica la 80,6 miliarde de euro, un an mai tarziu, in 2023, aceasta a scazut brusc la 58,8 miliarde de euro.

Dezbaterea „Capacitarea fermierilor si a comunitatilor rurale - un dialog pentru o agricultura a UE sustenabila si remunerata echitabil” de miercuri, 7 februarie, din Plenul Parlamentului European, a avut loc in contextul protestelor fermierilor europeni care s-au extins in aproape jumatate din statele membre.

 

6 Februarie 2024

Comisia Europeana ignora nevoile Romaniei privind irigatiile

Dupa doi ani de seceta severa si temperaturi extreme, care au parjolit Europa toata, si dupa despagubiri de sute de milioane de euro acordate de Comisie, din bani europeni, executivul european denota superficialitate in abordarea unei realitati ingrijoratoare: criza apei.

Ultima dovada in acest sens e modul in care a inteles Comisia Europeana sa acorde derogari pentru terenul parloaga. Adica, „le permite” fermierilor ca, in loc de pastrarea a 4% din teren nelucrat - cum era pana acum - sa infiinteze, pe cel putin 7% din acest teren, culturi principale sau secundare, care sa respecte noi conditii de mediu.

Daca s-ar fi informat riguros, atrage atentia europarlamentarul Carmen Avram, Comisia Europeana ar fi aflat ca, in practica, aceasta derogare este chiar mai paguboasa decat cea initiala. Atat pentru mediu, cat si pentru fermieri. Pentru ca, „fix in perioada acestor culturi, adica vara, nu prea mai ploua. In Romania, de exemplu, 30% din suprafata tarii e afectata de seceta puternica. In 2023, in anumite zone, 300 de zile nu a cazut picatura de ploaie. Din ce sa rasara acea cultura secundara?”, a intrebat eurodeputatul roman.

In plus, Carmen Avram a condamnat si decizia Comisiei Europene de a impiedica Romania sa faca investitii in sisteme secundare de irigatii pe doua treimi din suprafata arabila de 2 milioane de hectare care are nevoie urgenta de apa. In acest moment, din motive neclare, Comisia considera eligibila pentru finantare doar o treime din aceasta suprafata arabila.

„Deci, criza apei nu e determinata doar de schimbari climatice sau de lipsa de fonduri. Ci, mai ales, de lipsa de vointa politica. Ea nu costa nimic. Dar cand nu exista, costa mult: vezi miile de fermieri iesiti in strada in toata Uniunea Europeana”, a conchis Carmen Avram.

Criza apei si secetele in UE, ca urmare a crizei climatice mondiale, si necesitatea unei strategii sustenabile si reziliente in domeniul apei pentru Europa a fost dezbatuta marti, 6 februarie, in Plenul Parlamentului European, in contextul protestelor fermierilor europeni, care condamna, printre altele, si lipsa de actiune a Bruxelles-ului privind impactul secetei asupra culturilor agricole.

Cabinet parlamentar Carmen Avram - Membra a Parlamentului European

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>