Comisia Europeana sprijina piscicultorii din Europa

Piscicultura UEAcvacultura este sanatoasa si poate contribui la combaterea pescuitului excesiv si la protejarea stocurilor de pesti salbatici. Acesta este mesajul transmis pe 7 mai de comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, dna Maria Damanaki, cu ocazia unui eveniment special organizat in cadrul Seafood Expo Global, care se desfasoara la Bruxelles..


La eveniment, care face parte din campania Comisiei „Inseparabili” de promovare a produselor piscicole si a fructelor de mare obtinute in mod sustenabil, comisarul Damanaki a subliniat calitatile specifice ale pisciculturii sau ale acvaculturii europene: „Cererea de produse piscicole creste odata cu cresterea populatiei. Fara piscicultura, pur si simplu nu ar fi suficient peste pentru consum, iar sustenabilitatea pe termen lung a stocurilor de peste din mediul salbatic ar fi pusa in pericol. Pestii cultivati in UE sunt proaspeti, produsi pe plan local si sanatosi, respecta standarde inalte de protectie a consumatorilor si sunt savurosi.”


Ca parte a reformei politicii comune in domeniul pescuitului, UE se angajeaza sa sprijine si pe viitor sectorul acvaculturii. Un recent set de orientari prezinta prioritatile comune si obiectivele generale ale sectorului european al pisciculturii, printre care se numara imbunatatirea accesului la spatiul necesar si la apa, mentinerea unor standarde inalte de sanatate si de mediu, reducerea poverii administrative si cresterea competitivitatii. Sprijinul financiar necesar in acest sens va fi pus la dispozitie prin intermediul noului Fond european pentru pescuit si afaceri maritime, dar, in acelasi timp, se vor finanta si activitatile de cercetare care contribuie la dezvoltarea sustenabila a acvaculturii europene.

Impreuna cu comisarul Damanaki, la acest eveniment au participat doi bucatari renumiti: Gianfranco Vissani din Italia si Kevin MacGillivray din Regatul Unit. Mai tarziu in cursul acestui an, un proiect desfasurat sub egida UE in scoli din zece tari isi propune sa contribuie in continuare la cresterea gradului de constientizare a avantajelor pe care le prezinta consumul de peste de crescatorie.

Context
Piscicultura, denumita si acvacultura, este cresterea animalelor si a plantelor de apa dulce si marine. Acest sector, prezent in toata Europa, produce numeroase specii de peste, moluste, crustacee si alge utilizand diferite metode de crestere, inclusiv cele traditionale precum franghii, plase si bazine, sau cele foarte sofisticate, cum ar fi sistemele de recirculare a apei.

Aproximativ jumatate din productia UE este reprezentata de moluste, dintre care midiile si stridiile sunt cele mai populare, iar celelalte specii includ pesti marini - precum somonul, pagelul argintiu si bibanul-de-mare - si de apa dulce, cum ar fi pastravul si crapul. Normele stricte de igiena si de protectie a consumatorilor stabilite la nivelul UE, care se aplica in egala masura atat pentru pestele din mediul salbatic cat si pentru cel de crescatorie, garanteaza ca pe mesele noastre ajung numai produse sigure si sanatoase.

In UE se importa 68 % din pestele si fructele de mare pe care le consumam, doar 10 % dintre acestea fiind cultivate aici. Prin consumul de peste de crescatorie produs pe plan local reducem importurile si avem acces la produse foarte proaspete. Peste 80 000 de persoane lucreaza in mod direct in acvacultura europeana si se asteapta ca aceasta cifra sa creasca odata cu cresterea productiei de peste si de fructe de mare furnizate de acvacultorii din UE.

Seafood Expo Global care se desfasoara la Bruxelles, Heysel, in perioada 6-8 mai este cel mai mare targ mondial consacrat produselor din acvacultura si pescuit si reuneste peste 1 600 de expozanti din peste 70 de tari. Comisia Europeana va avea propriul ei stand (pavilionul H, standul nr. 1411), unde publicul larg si reprezentantii presei vor avea ocazia sa se intalneasca cu experti si sa discute o serie larga de aspecte referitoare la pescuit si afaceri maritime.

Pentru informatii suplimentare
Campania „Inseparabili” – Cultivat in UE: http://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/ro  


UE considera ca inovarea in domeniul marilor si oceanelor reprezinta o sursa de crestere economica durabila

Doua treimi din planeta noastra sunt acoperite de mari si oceane. Daca sunt gestionate intr-un mod responsabil, marile si oceanele pot oferi surse de alimente, medicamente si energie, protejand in acelasi timp ecosistemele pentru generatiile viitoare. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru sa fie realizabil, avem nevoie de mai multe cunostinte referitoare la mari si oceane. Prin urmare, Comisia a prezentat astazi un plan de actiune privind inovarea in domeniul „economiei albastre”, cu scopul de a sustine utilizarea durabila a resurselor oceanice si de a favoriza cresterea economica si crearea de noi locuri de munca in Europa.

Comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki, a declarat: „Temelia pe care o punem astazi va ajuta generatiile de maine ale Europei sa dispuna de cunostintele si competentele prin care sa asigure o mai buna gestionare a marilor si oceanelor, pentru a profita la maximum de avantajele pe care ni le ofera, respectand in acelasi timp echilibrul ecosistemului marin.” Dna Damanaki a adaugat: „De exemplu, initiativa noastra de creare a unei harti digitale a intregii suprafete a fundului oceanelor si marilor europene va oferi mai multa previzibilitate intreprinderilor care investesc in acest domeniu, reducand costurile si stimuland si mai mult inovarea, pentru o crestere economica albastra durabila.”

Comisia a identificat o serie de provocari care trebuie abordate: cunostintele noastre despre mari si oceane sunt inca limitate, eforturile in domeniul cercetarii maritime ale statelor membre nu sunt coordonate, iar forta de munca a Europei de maine va avea nevoie de mai multi ingineri si oameni de stiinta care sa aplice noile tehnologii in mediul marin.

Comisarul european pentru cercetare si inovare, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Se pare ca dispunem de mai multe cunostinte despre suprafata Lunii si chiar a planetei Marte decat despre fundul marilor si oceanelor. Inovarea in domeniul maritim dispune de un potential economic enorm, care ne va ajuta sa abordam provocari cum ar fi schimbarile climatice si securitatea alimentara. Prin urmare, «cresterea economica albastra» se situeaza printre domeniile de interes ale programului Orizont 2020, noul nostru program pentru cercetare si inovare.”


Planul de actiune al Comisiei prezentat astazi propune:

  • Crearea unei harti digitale a intregii suprafete a fundului marilor si oceanelor europene pana in 2020.
  • Crearea unei platforme de informare online, care sa fie operationala inainte de sfarsitul anului 2015, privind proiectele de cercetare in domeniul marin din cadrul programului Orizont 2020, precum si privind cercetarea in domeniul marin finantata la nivel national, prin care sa fie impartasite rezultatele proiectelor finalizate.
  • Infiintarea unui forum al intreprinderilor si al stiintei in domeniul economiei albastre, care va implica sectorul privat, oameni de stiinta si ONG-uri si care va contribui la modelarea „economiei albastre” din viitor, prin intermediul sau avand loc un schimb de idei si rezultate. O prima reuniune va avea loc cu ocazia evenimentului „Ziua maritima 2015” de la Pireu, Grecia.
  • Incurajarea actorilor din cercetare, intreprinderi si invatamant sa identifice, inainte de 2016, necesitatile si competentele viitoare ale fortei de munca din sectorul maritim.
  • Analizarea posibilitatii ca actorii principali din cercetare, intreprinderi si invatamant sa infiinteze o comunitate de cunoastere si inovare (CCI) pentru economia albastra dupa 2020. CCI-urile, parte a Institutului European de Inovare si Tehnologie (EIT), ar putea stimula inovarea in mai multe moduri, de exemplu prin desfasurarea de programe de educatie si formare, prin consolidarea legaturii dintre cercetare si piata si prin crearea de proiecte de inovare si incubatoare de afaceri.


Context

Economia maritima sau „albastra” a UE este un domeniu vast, care cuprinde peste 5 milioane de angajati in diverse sectoare precum pescuitul, transportul, biotehnologiile marine si sursele regenerabile de energie offshore.

Intre 2007 si 2013, Comisia Europeana a contribuit in medie cu 350 milioane EUR pe an la cercetarea marina si maritima, prin intermediul celui de-Al saptelea program-cadru. O cercetare semnificativa in domeniul marin este, de asemenea, realizata prin intermediul programelor statelor membre (aproximativ 300 de milioane EUR pe an in Franta si Germania, de exemplu). „Cresterea economica albastra” reprezinta un „domeniu de interes” in cadrul noului program „Orizont 2020”, cu un buget specific de 145 de milioane EUR alocat perioadei 2014-2015, la care se adauga alte oportunitati in cadrul programului.

Aproximativ 30% din fundul marilor si oceanelor din jurul Europei nu a fost inca explorat. Aceasta suprafata variaza intre 5% in Golful Biscaya si coasta iberica si peste 40% in Marea Nordului, Marea Ionica si partea centrala a Marii Mediterane. O mai buna intelegere a ceea ce se intampla sub nivelul marii va oferi o mai buna cunoastere a resurselor oceanice si o mai buna intelegere a modului in care acestea pot fi utilizate in mod durabil.

Deficientele in materie de competente sunt deja evidente in sectorul energiei eoliene. In 2012, sectorul eolian offshore a reprezentat 10% din capacitatea eoliana anuala instalata, acest sector oferind, direct si indirect, locuri de munca pentru 58,000 de persoane din intreaga Europa. Se estimeaza ca, pana in 2020, proportia energiei eoliene offshore va ajunge la 30% din capacitatea eoliana anuala instalata. Aceasta inseamna 191 000 de locuri de munca pana in 2020, cifra care va creste la 318 000 pana in 2030. Insa acest sector ar putea, de asemenea, suferi un deficit de competente, care ar putea creste de la 7 000 in prezent pana la 14 000 de echivalente norma intreaga in cazul in care forta de munca viitoare nu va dispune de competente in domeniul intretinerii si productiei, de exemplu.

Pentru informatii suplimentare
Inovarea in economia albastra: Exploatarea potentialului marilor si oceanelor noastre de a genera crestere economica si locuri de munca: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/marine_knowledge_2020/index_ro.htm


Comisia Europeana

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>