Acordul economic si comercial cuprinzator dintre UE si Canada (CETA) a fost semnat astazi de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico si prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.
Acordul va aduce beneficii micilor si marilor exportatori, firmelor europene si canadiene si angajatilor acestora, si nu in ultimul rand consumatorilor. El va elimina aproape toate taxele vamale de import (99 %), ceea ce le va permite exportatorilor europeni de produse industriale si agricole sa economiseasca peste 500 de milioane EUR pe an. CETA este cel mai avansat si mai progresist acord comercial incheiat vreodata de UE, un acord istoric, care va servi drept model pentru acordurile ulterioare. Capitolele sale dedicate dezvoltarii durabile, fortei de munca si mediului sunt cele mai ambitioase convenite vreodata in cadrul unui acord comercial bilateral. CETA va stimula schimburile comerciale si activitatile economice si, in plus, va promova si proteja valori comune.
Iata ce a declarat comisarul european pentru comert, Cecilia Malmström, cu aceasta ocazie: „Daca vrem sa valorificam beneficiile globalizarii si sa-i minimizam dezavantajele, aceasta este calea: acorduri comerciale moderne si progresiste, care ne promoveaza valorile si stabilesc noi standarde pentru comertul mondial. Prin acordul cu Canada, cream o punte cu unul dintre aliatii nostri cei mai apropiati si, in acelasi timp, o oportunitate pentru exportatorii si antreprenorii europeni si implicit pentru salariatii lor. Stim din experienta ca mecanismele comertului functioneaza pur si simplu. Daca eliminam costurile inutile si formalitatile administrative care se suprapun, companiile vor incerca sa cucereasca noi piete si vor angaja mai mult personal.”
CETA va pune capat restrictiilor care impiedicau firmele europene sa participe la proceduri de achizitii publice in Canada, atat la nivel federal, cat si in provinciile, regiunile si orasele sale. Acordul va deschide si piata serviciilor, ceea ce inseamna ca profesionistii europeni (ingineri, contabili, arhitecti etc.) vor putea sa lucreze mai usor in Canada. Tot datorita CETA, Canada va recunoaste statutul special al indicatiilor geografice ale UE, urmand sa protejeze peste 140 de produse europene precum Prosciutto di Parma si Schwarzwälder Schinken. In cazul multor produse, obstacolele administrative se vor reduce, deoarece testarea nu se va mai face de ambele parti ale Atlanticului – o veste buna in special pentru intreprinderile mai mici.
CETA va crea noi oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimente si va proteja pe deplin domeniile sensibile pentru UE. Deschiderea UE fata de intrarea pe piata europeana a anumitor produse canadiene va fi limitata si calibrata. In acelasi timp, piata din Canada se va deschide pentru anumite produse foarte importante pentru exportul european, cum ar fi branzeturile, vinul si bauturile spirtoase, fructele si legumele, produsele transformate si indicatiile geografice.
Acordul va imbunatati accesul european la serviciile maritime din Canada si va proteja produsele agricole europene unice – asa-numitele indicatii geografice.
Cei 500 de milioane de consumatori din UE vor avea de castigat, la randul, lor, de pe urma acestui acord. Aceasta pentru ca vor avea acces la o mai mare varietate de produse si servicii care nu fac insa rabat de la actualele standarde de calitate, intrucat doar cele care respecta pe deplin toate reglementarile UE vor putea intra pe piata UE. CETA nu va schimba modul in care UE reglementeaza siguranta alimentara, inclusiv normele privind organismele modificate genetic sau cele de interzicere a carnii de vita tratate cu hormoni.
Forma actuala a mecanismului de solutionare a litigiilor dintre investitori si stat (investor-state dispute settlement – ISDS), prevazuta in numeroase acorduri comerciale bilaterale negociate de catre guvernele statelor membre, a fost inlocuita cu un nou sistem jurisdictional imbunatatit in materie de investitii (Investment Court System – ICS). Noul mecanism va fi unul public, care nu se bazeaza pe instante ad hoc. Drept rezultat, in cazurile rare in care investitorii sunt discriminati, ei vor putea beneficia de protectie, dar intr-o maniera care nu pune sub semnul intrebarii dreptul statelor de a reglementa in interesul public.
Noua instanta pentru solutionarea litigiilor in materie de investitii va fi transparenta, iar judecatorii vor fi numiti de UE si Canada. Comisia s-a angajat sa perfectioneze si sa finalizeze aceasta reforma a mecanismului de solutionare a litigiilor in materie de investitii, iar discutiile din ultimele saptamani si zile au definit si mai bine acest angajament.
Statele membre isi vor putea organiza in continuare serviciile publice precum educatia si asistenta medicala dupa cum doresc. Aceasta chestiune si o serie de alte aspecte au fost clarificate in cadrul unui Instrument comun de interpretare care va avea forta juridica. Instrumentul explica fara echivoc aspectele asupra carora Canada si Uniunea Europeana au convenit in cadrul anumitor articole din CETA.
Dupa semnare, CETA poate intra provizoriu in vigoare doar cu acordul Parlamentului European. Aplicarea cu titlu provizoriu, odata aprobata de statele membre (in cadrul Consiliului) si de Parlamentul European, le va permite consumatorilor si intreprinderilor europene sa beneficieze cat mai rapid de avantajele acordului.
Intrucat sistemul jurisdictional in materie de investitii (ICS) este un element nou in acordurile comerciale, iar dezbaterea publica pe aceasta tema nu s-a incheiat in multe dintre tari, statele membre au decis (si Comisia le sprijina decizia) ca acesta sa nu fie implementat in cadrul aplicarii cu titlu provizoriu a CETA, ci doar dupa ce toate statele membre isi incheie procedurile nationale de ratificare.
Intre timp, Comisia si Canada vor pune la punct anumiti parametri ai noului sistem, cum ar fi selectia judecatorilor, accesul intreprinderilor mai mici la ICS si caile de atac.
Exista dovezi clare care arata ca acordurile de liber schimb stimuleaza cresterea economica si ocuparea fortei de munca in Europa. De exemplu, de la intrarea in vigoare, in 2011, a acordului comercial intre UE si Coreea de Sud, exporturile UE catre Coreea de Sud au crescut cu peste 55 % (in cazul anumitor produse agricole chiar cu 70 %), iar vanzarile pe piata coreeana a masinilor produse in UE s-au triplat. Acordul cu Coreea a fost aplicat cu titlu provizoriu pe durata procesului de ratificare.
In medie, fiecare noua transa de exporturi de 1 miliard EUR sprijina inca 15 000 de locuri de munca in UE. In Europa, 31 de milioane de locuri de munca depind de exporturi.
Mai multe informatii despre CETA - Acordul Economic si Comercial dintre UE si Canada (Context, intrebari si raspunsuri, continut, beneficii si marturii ale exportatorilor), puteti afla pe pagina oficiala a Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/
Comisia Europeana
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>