Semnarea acordului comercial CETA stabileste standarde ridicate pentru comertul mondial

Semnarea acordului comercial CETA - oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimenteAcordul economic si comercial cuprinzator dintre UE si Canada (CETA) a fost semnat astazi de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico si prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

Acordul va aduce beneficii micilor si marilor exportatori, firmelor europene si canadiene si angajatilor acestora, si nu in ultimul rand consumatorilor. El va elimina aproape toate taxele vamale de import (99 %), ceea ce le va permite exportatorilor europeni de produse industriale si agricole sa economiseasca peste 500 de milioane EUR pe an. CETA este cel mai avansat si mai progresist acord comercial incheiat vreodata de UE, un acord istoric, care va servi drept model pentru acordurile ulterioare. Capitolele sale dedicate dezvoltarii durabile, fortei de munca si mediului sunt cele mai ambitioase convenite vreodata in cadrul unui acord comercial bilateral. CETA va stimula schimburile comerciale si activitatile economice si, in plus, va promova si proteja valori comune.

Iata ce a declarat comisarul european pentru comert, Cecilia Malmström, cu aceasta ocazie: „Daca vrem sa valorificam beneficiile globalizarii si sa-i minimizam dezavantajele, aceasta este calea: acorduri comerciale moderne si progresiste, care ne promoveaza valorile si stabilesc noi standarde pentru comertul mondial. Prin acordul cu Canada, cream o punte cu unul dintre aliatii nostri cei mai apropiati si, in acelasi timp, o oportunitate pentru exportatorii si antreprenorii europeni si implicit pentru salariatii lor. Stim din experienta ca mecanismele comertului functioneaza pur si simplu. Daca eliminam costurile inutile si formalitatile administrative care se suprapun, companiile vor incerca sa cucereasca noi piete si vor angaja mai mult personal.”

CETA va pune capat restrictiilor care impiedicau firmele europene sa participe la proceduri de achizitii publice in Canada, atat la nivel federal, cat si in provinciile, regiunile si orasele sale. Acordul va deschide si piata serviciilor, ceea ce inseamna ca profesionistii europeni (ingineri, contabili, arhitecti etc.) vor putea sa lucreze mai usor in Canada. Tot datorita CETA, Canada va recunoaste statutul special al indicatiilor geografice ale UE, urmand sa protejeze peste 140 de produse europene precum Prosciutto di Parma si Schwarzwälder Schinken. In cazul multor produse, obstacolele administrative se vor reduce, deoarece testarea nu se va mai face de ambele parti ale Atlanticului – o veste buna in special pentru intreprinderile mai mici.

 

Ce prevede CETA?

CETA va crea noi oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimente si va proteja pe deplin domeniile sensibile pentru UE. Deschiderea UE fata de intrarea pe piata europeana a anumitor produse canadiene va fi limitata si calibrata. In acelasi timp, piata din Canada se va deschide pentru anumite produse foarte importante pentru exportul european, cum ar fi branzeturile, vinul si bauturile spirtoase, fructele si legumele, produsele transformate si indicatiile geografice.

Acordul va imbunatati accesul european la serviciile maritime din Canada si va proteja produsele agricole europene uniceasa-numitele indicatii geografice.

Cei 500 de milioane de consumatori din UE vor avea de castigat, la randul, lor, de pe urma acestui acord. Aceasta pentru ca vor avea acces la o mai mare varietate de produse si servicii care nu fac insa rabat de la actualele standarde de calitate, intrucat doar cele care respecta pe deplin toate reglementarile UE vor putea intra pe piata UE. CETA nu va schimba modul in care UE reglementeaza siguranta alimentara, inclusiv normele privind organismele modificate genetic sau cele de interzicere a carnii de vita tratate cu hormoni.

Forma actuala a mecanismului de solutionare a litigiilor dintre investitori si stat (investor-state dispute settlement – ISDS), prevazuta in numeroase acorduri comerciale bilaterale negociate de catre guvernele statelor membre, a fost inlocuita cu un nou sistem jurisdictional imbunatatit in materie de investitii (Investment Court System – ICS). Noul mecanism va fi unul public, care nu se bazeaza pe instante ad hoc. Drept rezultat, in cazurile rare in care investitorii sunt discriminati, ei vor putea beneficia de protectie, dar intr-o maniera care nu pune sub semnul intrebarii dreptul statelor de a reglementa in interesul public.

Noua instanta pentru solutionarea litigiilor in materie de investitii va fi transparenta, iar judecatorii vor fi numiti de UE si Canada. Comisia s-a angajat sa perfectioneze si sa finalizeze aceasta reforma a mecanismului de solutionare a litigiilor in materie de investitii, iar discutiile din ultimele saptamani si zile au definit si mai bine acest angajament.

Statele membre isi vor putea organiza in continuare serviciile publice precum educatia si asistenta medicala dupa cum doresc. Aceasta chestiune si o serie de alte aspecte au fost clarificate in cadrul unui Instrument comun de interpretare care va avea forta juridica. Instrumentul explica fara echivoc aspectele asupra carora Canada si Uniunea Europeana au convenit in cadrul anumitor articole din CETA.

 

Context si etape viitoare

Dupa semnare, CETA poate intra provizoriu in vigoare doar cu acordul Parlamentului European. Aplicarea cu titlu provizoriu, odata aprobata de statele membre (in cadrul Consiliului) si de Parlamentul European, le va permite consumatorilor si intreprinderilor europene sa beneficieze cat mai rapid de avantajele acordului.

Intrucat sistemul jurisdictional in materie de investitii (ICS) este un element nou in acordurile comerciale, iar dezbaterea publica pe aceasta tema nu s-a incheiat in multe dintre tari, statele membre au decis (si Comisia le sprijina decizia) ca acesta sa nu fie implementat in cadrul aplicarii cu titlu provizoriu a CETA, ci doar dupa ce toate statele membre isi incheie procedurile nationale de ratificare.

Intre timp, Comisia si Canada vor pune la punct anumiti parametri ai noului sistem, cum ar fi selectia judecatorilor, accesul intreprinderilor mai mici la ICS si caile de atac.

Exista dovezi clare care arata ca acordurile de liber schimb stimuleaza cresterea economica si ocuparea fortei de munca in Europa. De exemplu, de la intrarea in vigoare, in 2011, a acordului comercial intre UE si Coreea de Sud, exporturile UE catre Coreea de Sud au crescut cu peste 55 % (in cazul anumitor produse agricole chiar cu 70 %), iar vanzarile pe piata coreeana a masinilor produse in UE s-au triplat. Acordul cu Coreea a fost aplicat cu titlu provizoriu pe durata procesului de ratificare.

In medie, fiecare noua transa de exporturi de 1 miliard EUR sprijina inca 15 000 de locuri de munca in UE. In Europa, 31 de milioane de locuri de munca depind de exporturi.

Mai multe informatii despre CETA - Acordul Economic si Comercial dintre UE si Canada (Context, intrebari si raspunsuri, continut, beneficii si marturii ale exportatorilor), puteti afla pe pagina oficiala a Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/ 

Comisia Europeana

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>