La 1 ianuarie 2018 intra in vigoare o noua simplificare a normelor politicii agricole a UE

1 ianuarie 2018 - Simplificarea normelor politicii agricole a UELa 1 ianuarie 2018 vor intra in vigoare o serie de imbunatatiri majore ale normelor agricole ale UE, dupa adoptarea de catre Consiliul ministrilor agriculturii si Parlamentul European a partii referitoare la agricultura si la dezvoltarea rurala din asa-numitul Regulament „Omnibus”. Acest regulament modifica nu doar regulamentul financiar, care reglementeaza executia bugetului UE, ci si 15 acte legislative sectoriale, inclusiv din domeniul agriculturii.


Regulamentul „Omnibus” simplifica si consolideaza actualele norme ale UE in ceea ce priveste o gama larga de aspecte legate de agricultura, de la gestionarea riscurilor la acordarea de sprijin tinerilor fermieri, si este cea mai recenta dintr-o serie de masuri de simplificare si de modernizare puse in aplicare de catre Comisie.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Salut decizia luata de Parlamentul European si de Consiliu, care deschide calea spre punerea in aplicare a unei serii de masuri de simplificare semnificative, ce vor usura viata fermierilor si a altor beneficiari ai PAC. Aceste masuri includ teme importante precum simplificarea normelor pentru instrumentele financiare, imbunatatirea instrumentelor de gestionare a riscurilor si o mai mare flexibilitate pentru dispozitia privind fermierul activ. As dori sa imi exprim recunostinta fata de raportorii Parlamentului European si fata de Presedintia estona pentru rolul pe care l-au jucat si pentru eforturile considerabile pe care le-au depus in cadrul procesului de trilog, in vederea garantarii disponibilitatii acestor masuri de simplificare pentru fermieri incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Adoptarea in cursul lunii trecute a Comunicarii privind PAC a Comisiei este o dovada suplimentara a angajamentului nostru de a continua promovarea unei simplificari mai mari si extrem de necesare pentru fermierii nostri si pentru toate partile interesate.”

Printre principalele imbunatatiri incluse in Regulamentul „Omnibus” se numara urmatoarele:

    • Un sprijin sporit pentru pozitia fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente. Noile norme vor include clauze de repartizare a valorii care urmeaza sa fie negociate de fiecare sector de produse si ofera pentru prima data fermierilor dreptul de a solicita un contract scris (cu exceptia tranzactiilor realizate cu IMM-urile).
    • Simplificarea instrumentelor de gestionare a riscurilor pentru a-i ajuta pe fermieri, inclusiv un instrument sectorial specific de stabilizare a veniturilor si imbunatatirea sistemelor de asigurari, care vor permite o compensatie de pana la 70 % pentru fermierii ale caror productii sau venituri sunt reduse cu cel putin 20 %.
    • Norme mai clare privind interventia pe piete, care permit Comisiei sa actioneze rapid pentru a aborda disfunctionalitatile pietei, fara a fi nevoita sa recurga la masuri de interventie publica sau de depozitare privata.
    • O mai mare flexibilitate acordata statelor membre pentru a sprijini anumite sectoare de importanta economica, sociala sau de mediu prin sprijinul cuplat facultativ, chiar si atunci cand aceste sectoare nu se afla in stare de criza.
    • Norme mai clare privind sprijinul acordat fermierilor, in special printr-o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste definitia fermierilor activi si prin stimulente mai puternice pentru tinerii fermieri, cu o crestere a platilor suplimentare de la 25 % la 50 % si cu garantarea faptului ca toti tinerii fermieri vor putea beneficia de indemnizatia integrala de cinci ani pentru aceste plati, indiferent de momentul in care le solicita in primii lor cinci ani de activitate.
    • Imbunatatirea masurilor de mediu, inclusiv simplificarea normelor privind diversificarea culturilor si adaugarea a trei noi tipuri de zone de interes ecologic axate pe culturi fixatoare de azot, oferindu-le fermierilor si autoritatilor nationale mai multe optiuni adaptate circumstantelor lor specifice.

Cu un accent clar pe norme mai flexibile si mai putin birocratice, precum si pe imbunatatirea rezultatelor in domenii-cheie, cum ar fi actiunile de protectie a mediului si sprijinul acordat fermierilor, modificarile propuse in Regulamentul „Omnibus” sunt pe deplin conforme cu noua abordare a PAC post-2020, prezentata in recenta Comunicare privind viitorul sectorului alimentar si al agriculturii.


Informatii suplimentare: Adoptata de Comisie in septembrie 2016, propunerea „Omnibus” contine o serie de modificari ale Regulamentului financiar si ale altor regulamente referitoare la cheltuieli, inclusiv ale celor patru regulamente privind PAC. Aceste modificari vizeaza accelerarea simplificarii atat de necesare a punerii in aplicare a acestei politici, in urma experientei dobandite de la ultima reforma a PAC, adoptata in 2013.

In urma unor negocieri intensive in cadrul a patru triloguri desfasurate in vara si in toamna anului 2017, Comisia, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord cu privire la dispozitiile agricole la data de 12 octombrie 2017. Tinand cont de faptul ca negocierile referitoare la alte parti ale propunerii „Omnibus” nu au fost inca finalizate, precum si de dorinta multor state membre de a pune in aplicare cat mai curand posibil propunerile aprobate, Parlamentul European si Consiliul au acceptat sa separe dispozitiile agricole de Regulamentul „Omnibus” si sa le adopte ca pe un regulament de sine statator, care ar trebui sa intre in vigoare cel tarziu la data de 1 ianuarie 2018.

Comisia Europeana

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>