Comisia Europeana a publicat primul raport privind aplicarea normelor in materie de concurenta in sectorul agricol. Raportul arata ca activitatea autoritatilor europene de concurenta ii poate ajuta pe fermieri sa obtina conditii mai bune atunci cand isi vand produsele marilor cumparatori sau cooperativelor.
Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Raportul ofera informatii esentiale referitoare la activitatea valoroasa pe care autoritatile europene de concurenta o desfasoara in acest sector, in special in ceea ce priveste protejarea fermierilor impotriva comportamentelor anticoncurentiale si asigurarea faptului ca fermierii si consumatorii pot sa beneficieze de o piata interna pe deplin deschisa.Vom continua sa colaboram cu autoritatile nationale de concurenta”.
Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „In contextul unei politici orientate catre piata, este foarte important sa se consolideze pozitia fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare. Acest raport evidentiaza modul in care legislatia din domeniul agricol si dreptul concurentei merg mana in mana in vederea obtinerii unor rezultate mai echitabile si mai eficiente, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Sa nu uitam ca fermierii au un statut special in ceea ce priveste dreptul concurentei. Organizatiile de producatori recunoscute ii pot ajuta sa isi consolideze pozitia in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare”.
Normele UE in materie de concurenta care interzic acordurile privind stabilirea preturilor sau alte conditii de comercializare, precum si acordurile privind impartirea pietelor se aplica productiei si comercializarii de produse agricole. Totusi, Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor („Regulamentul privind OCP”) prevede derogari de la aplicarea acestor norme, care afecteaza toate sau unele dintre sectoarele agricole ori se refera la situatii specifice.
Raportul publicat de Comisie este primul care se axeaza in mod specific pe aplicarea normelor UE in materie de concurenta in sectorul agricol.
Pe baza informatiilor obtinute in urma raportului, Comisia va continua dialogul cu partile interesate din sectorul agricol, precum si cu statele membre, Parlamentul European si Consiliu, cu privire la viitoarele optiuni in materie de politica referitoare la aplicarea normelor de concurenta in sectorul agricol. De asemenea, Comisia isi va intensifica activitatea de monitorizare a pietei, in special in ceea ce priveste acordurile colective care segmenteaza piata interna.
1. Efectuarea de investigatii in sector
Autoritatile europene de concurenta au efectuat 178 de investigatii in sectorul agricol. Mai mult de o treime dintre aceste investigatii i-au vizat pe prelucratorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanti.
Aproape jumatate din toate cazurile de incalcare a normelor in materie de concurenta identificate in urma investigatiilor au vizat acorduri privind preturile. In cele mai multe cazuri, aceste acorduri s-au incheiat intre prelucratori concurenti pentru a stabili pretul cu ridicata (de exemplu, pentru zahar si faina) sau intre prelucratori si comerciantii cu amanuntul pentru a stabili pretul de vanzare cu amanuntul (de exemplu, pentru produse lactate, carne sau ulei de floarea-soarelui). Alte incalcari au avut ca obiect acorduri privind productia, schimbul de informatii sau impartirea pietelor.
Raportul a constatat ca activitatea de asigurare a respectarii legislatiei desfasurata de autoritatile europene de concurenta a adus beneficii fermierilor, care au obtinut oferte mai avantajoase pentru produsele lor. In special, raportul identifica mai multe cazuri in care autoritatile europene de concurenta au pus capat unor practici la care recurgeau mari cumparatori pentru a plati preturi mai mici fermierilor si au sanctionat practicile respective. In plus, activitatea autoritatilor europene de concurenta a contribuit si la imbunatatirea conditiilor de care beneficiaza fermierii in relatia cu cooperativele.
2. Protectia pietei interne
Una dintre principalele constatari ale raportului este ca unele state membre au incercat uneori sa restrictioneze importurile de anumite produse agricole din alte state membre. Mai multe autoritati europene de concurenta au investigat o serie de acorduri colective, in baza carora, de exemplu, fermierii dintr-un anumit stat membru au incercat sa-i impiedice pe fermierii din alte state membre sa isi vanda produsele, si au pus capat respectivelor acorduri.
Aceste actiuni ale autoritatilor de concurenta au generat beneficii atat pentru consumatorii din statele membre in care importurile ar fi putut fi restrictionate, cat si pentru fermierii din toate celelalte state membre care ar fi fost afectati de incercarea de a impiedica vanzarile transfrontaliere.
3. Furnizarea de orientari si monitorizare
Autoritatile europene de concurenta au furnizat orientari fermierilor, altor operatori si guvernelor privind modul de interpretare si aplicare a dreptului concurentei in acest sector, de exemplu referitor la initiativele in materie de durabilitate ale fermierilor sau la publicarea preturilor de catre organizatiile sectoriale. De asemenea, autoritatile europene de concurenta au monitorizat in mod proactiv situatia din acest sector si au efectuat anchete sectoriale in ceea ce priveste functionarea lantului de aprovizionare, acordandu-se o atentie speciala unor aspecte cum ar fi transmiterea preturilor in cadrul lantului si echilibrul puterii de negociere intre fermieri si alte verigi ale lantului.
Organizatiile de producatori recunoscute si organizatiile interprofesionale recunoscute pot sa contribuie la consolidarea pozitiei fermierilor si la eficientizarea lantului de aprovizionare cu produse alimentare.
Recunoasterea organizatiilor de producatori de catre autoritatile nationale este utilizata la scara larga in sectorul fructelor si legumelor, unde aproape 50 % din productie este comercializata de organizatiile de producatori, dar si in sectoarele laptelui, carnii, uleiului de masline si cerealelor. In plus, in UE exista 128 de organizatii interprofesionale recunoscute, situate in principal in Franta si Spania.
Raportul confirma faptul ca instrumentele sectoriale specifice care sunt disponibile in industria agricola sunt utilizate in beneficiul fermierilor si al sectorului in general:
Comisia Europeana
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>