Autoritatile europene de concurenta ii ajuta pe fermieri sa-si consolideze pozitia in cadrul lantului de aprovizionare

Autoritatile europene de concurenta ii ajuta pe fermieri sa-si consolideze pozitia in cadrul lantului de aprovizionareComisia Europeana a publicat primul raport privind aplicarea normelor in materie de concurenta in sectorul agricol. Raportul arata ca activitatea autoritatilor europene de concurenta ii poate ajuta pe fermieri sa obtina conditii mai bune atunci cand isi vand produsele marilor cumparatori sau cooperativelor.


Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Raportul ofera informatii esentiale referitoare la activitatea valoroasa pe care autoritatile europene de concurenta o desfasoara in acest sector, in special in ceea ce priveste protejarea fermierilor impotriva comportamentelor anticoncurentiale si asigurarea faptului ca fermierii si consumatorii pot sa beneficieze de o piata interna pe deplin deschisa.Vom continua sa colaboram cu autoritatile nationale de concurenta”.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „In contextul unei politici orientate catre piata, este foarte important sa se consolideze pozitia fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare. Acest raport evidentiaza modul in care legislatia din domeniul agricol si dreptul concurentei merg mana in mana in vederea obtinerii unor rezultate mai echitabile si mai eficiente, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Sa nu uitam ca fermierii au un statut special in ceea ce priveste dreptul concurentei. Organizatiile de producatori recunoscute ii pot ajuta sa isi consolideze pozitia in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare”.

Normele UE in materie de concurenta care interzic acordurile privind stabilirea preturilor sau alte conditii de comercializare, precum si acordurile privind impartirea pietelor se aplica productiei si comercializarii de produse agricole. Totusi, Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor („Regulamentul privind OCP”) prevede derogari de la aplicarea acestor norme, care afecteaza toate sau unele dintre sectoarele agricole ori se refera la situatii specifice.

Raportul publicat de Comisie este primul care se axeaza in mod specific pe aplicarea normelor UE in materie de concurenta in sectorul agricol.

Pe baza informatiilor obtinute in urma raportului, Comisia va continua dialogul cu partile interesate din sectorul agricol, precum si cu statele membre, Parlamentul European si Consiliu, cu privire la viitoarele optiuni in materie de politica referitoare la aplicarea normelor de concurenta in sectorul agricol. De asemenea, Comisia isi va intensifica activitatea de monitorizare a pietei, in special in ceea ce priveste acordurile colective care segmenteaza piata interna.

 

Principalele constatari ale raportului

Activitatea autoritatilor europene de concurenta

1. Efectuarea de investigatii in sector

Autoritatile europene de concurenta au efectuat 178 de investigatii in sectorul agricol. Mai mult de o treime dintre aceste investigatii i-au vizat pe prelucratorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanti.

Aproape jumatate din toate cazurile de incalcare a normelor in materie de concurenta identificate in urma investigatiilor au vizat acorduri privind preturile. In cele mai multe cazuri, aceste acorduri s-au incheiat intre prelucratori concurenti pentru a stabili pretul cu ridicata (de exemplu, pentru zahar si faina) sau intre prelucratori si comerciantii cu amanuntul pentru a stabili pretul de vanzare cu amanuntul (de exemplu, pentru produse lactate, carne sau ulei de floarea-soarelui). Alte incalcari au avut ca obiect acorduri privind productia, schimbul de informatii sau impartirea pietelor.

Raportul a constatat ca activitatea de asigurare a respectarii legislatiei desfasurata de autoritatile europene de concurenta a adus beneficii fermierilor, care au obtinut oferte mai avantajoase pentru produsele lor. In special, raportul identifica mai multe cazuri in care autoritatile europene de concurenta au pus capat unor practici la care recurgeau mari cumparatori pentru a plati preturi mai mici fermierilor si au sanctionat practicile respective. In plus, activitatea autoritatilor europene de concurenta a contribuit si la imbunatatirea conditiilor de care beneficiaza fermierii in relatia cu cooperativele.

 

2. Protectia pietei interne

Una dintre principalele constatari ale raportului este ca unele state membre au incercat uneori sa restrictioneze importurile de anumite produse agricole din alte state membre. Mai multe autoritati europene de concurenta au investigat o serie de acorduri colective, in baza carora, de exemplu, fermierii dintr-un anumit stat membru au incercat sa-i impiedice pe fermierii din alte state membre sa isi vanda produsele, si au pus capat respectivelor acorduri.

Aceste actiuni ale autoritatilor de concurenta au generat beneficii atat pentru consumatorii din statele membre in care importurile ar fi putut fi restrictionate, cat si pentru fermierii din toate celelalte state membre care ar fi fost afectati de incercarea de a impiedica vanzarile transfrontaliere.

 

3. Furnizarea de orientari si monitorizare

Autoritatile europene de concurenta au furnizat orientari fermierilor, altor operatori si guvernelor privind modul de interpretare si aplicare a dreptului concurentei in acest sector, de exemplu referitor la initiativele in materie de durabilitate ale fermierilor sau la publicarea preturilor de catre organizatiile sectoriale. De asemenea, autoritatile europene de concurenta au monitorizat in mod proactiv situatia din acest sector si au efectuat anchete sectoriale in ceea ce priveste functionarea lantului de aprovizionare, acordandu-se o atentie speciala unor aspecte cum ar fi transmiterea preturilor in cadrul lantului si echilibrul puterii de negociere intre fermieri si alte verigi ale lantului.

 

Derogari de la normele in materie de concurenta pentru organizatiile de producatori si organizatiile interprofesionale

Organizatiile de producatori recunoscute si organizatiile interprofesionale recunoscute pot sa contribuie la consolidarea pozitiei fermierilor si la eficientizarea lantului de aprovizionare cu produse alimentare.

Recunoasterea organizatiilor de producatori de catre autoritatile nationale este utilizata la scara larga in sectorul fructelor si legumelor, unde aproape 50 % din productie este comercializata de organizatiile de producatori, dar si in sectoarele laptelui, carnii, uleiului de masline si cerealelor. In plus, in UE exista 128 de organizatii interprofesionale recunoscute, situate in principal in Franta si Spania.

 

Instrumente sectoriale in industria agricola

Raportul confirma faptul ca instrumentele sectoriale specifice care sunt disponibile in industria agricola sunt utilizate in beneficiul fermierilor si al sectorului in general:

    • posibilitatea de a conveni asupra unui mecanism de repartizare a valorii in mod voluntar a fost pusa in aplicare la scara larga in sectorul zaharului;
    • masuri de stabilizare a pietei in sectorul vitivinicol au fost, de asemenea, utilizate in mod frecvent;
    • masuri de gestionare a ofertei au fost puse in aplicare pentru produsele cu denumiri de origine protejate sau indicatii geografice protejate in sectoarele branzeturilor si jambonului.

Comisia Europeana

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>