Noi norme UE pentru protectia tuturor agricultorilor impotriva practicilor comerciale neloiale

Acordul privind practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente va proteja toti agricultorii din UEParlamentul European, Consiliul si Comisia au ajuns in data de 19 decembrie 2018 la un acord politic cu privire la un nou set de norme care vor asigura protectia tuturor agricultorilor din UE si a unei mari majoritati a intreprinderilor agroalimentare din UE impotriva practicilor contrare bunei-credinte si corectitudinii. Noua legislatie europeana va acoperi produsele agricole si alimentare comercializate in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, interzicand, pentru prima data, pana la 16 practici comerciale neloiale impuse unilateral de un partener in cadrul unei relatii comerciale.


Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre partile implicate.

Acordul la care s-a ajuns astazi se va aplica tuturor celor implicati in lantul de aprovizionare cu alimente cu o cifra de afaceri de 350 de milioane EUR, cu niveluri diferentiate de protectie sub acest prag. Noile norme vor viza comerciantii cu amanuntul, operatorii din sectorul prelucrarii produselor alimentare, angrosistii, cooperativele sau organizatiile de producatori sau un singur producator care ar fi implicat in oricare dintre practicile comerciale neloiale identificate.

Practicile comerciale neloiale care trebuie interzise sunt: platile intarziate pentru produse si alimente perisabile; anularile cu preaviz scurt ale comenzilor; modificarile unilaterale si retroactive ale contractelor; obligarea furnizorului sa plateasca pentru produsele irosite si refuzarea contractelor scrise.

Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre parti: faptul ca un cumparator returneaza unui furnizor produsele alimentare nevandute; faptul ca un cumparator impune unui furnizor o plata pentru garantarea sau mentinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul ca un furnizor plateste pentru promovarea, publicitatea sau campania de marketing a unui cumparator.

Punerea in aplicare a acestora nu va conduce la cresterea preturilor pentru consumatori. In cursul consultarii publice realizate de Comisie inainte de prezentarea propunerii, organizatiile de consumatori au incurajat reglementarea acestor practici, din cauza efectului lor negativ pe termen lung asupra consumatorilor.

Un element important al directivei este faptul ca statele membre pot introduce in legislatia lor nationala o sfera de aplicare mai mare, peste cele 350 de milioane EUR, sau pot lua masuri suplimentare, daca doresc acest lucru. Acordul include, de asemenea, o clauza de revizuire la 4 ani, ceea ce inseamna ca dispozitiile textului legislativ vor trebui sa fie evaluate si probabil revizuite in cursul urmatorului mandat parlamentar.

Statele membre vor desemna autoritatile responsabile de punerea in aplicare a noilor norme, care vor avea inclusiv capacitatea de a impune amenzi si de a initia anchete pe baza plangerilor. Pentru a raspunde preocuparilor legate de eventualele masuri de retorsiune, partile care depun o plangere pot solicita confidentialitatea. Comisia va institui un mecanism de coordonare intre autoritatile de punere in aplicare, pentru a permite schimbul de cele mai bune practici.

In cadrul reuniunii finale de negociere cu reprezentantii Parlamentului European si ai Consiliului, Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Acordul de astazi deschide calea pentru o prima directiva care ofera o protectie semnificativa agricultorilor, precum si intreprinderilor mici si mijlocii. In prezent, acestia vor fi protejati impotriva tuturor marilor operatori care actioneaza in mod neloial si in afara normelor. As dori sa imi exprim aprecierea fata de toti negociatorii, a caror abordare constructiva si eforturi sustinute au asigurat astazi acordul politic. Sunt deosebit de multumit de faptul ca acordul a fost obtinut in termen de opt luni de la prezentarea propunerii de catre Comisie.”

In urma acestui acord, va avea loc un vot in cadrul Parlamentului European si al Consiliului pentru a aproba oficial textul. Odata adoptat integral, statele membre vor trebui sa transpuna noul text legislativ in legislatia lor nationala.

 

Principalele caracteristici ale directivei privind practicile comerciale neloiale din lantul de aprovizionare cu produse agricole si alimentare

Acordul privind practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente va proteja agricultorii din UE


Domeniul de aplicare – sub incidenta directivei vor intra, dupa transpunerea sa in legislatia nationala, anumite practici comerciale neloiale care au loc in legatura cu vanzarea de produse agricole si alimentare si, intr-un anumit grad, cu furnizarea de servicii in lantul agroalimentar. Vor fi protejate microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii si intreprinderile de dimensiuni intermediare cu o cifra anuala de afaceri mai mica de 350 de milioane EUR. In scopul extinderii acestei protectii, in domeniul de aplicare al directivei vor intra atat cumparatorii cu sediul in UE, cat si cumparatorii cu sediul in tari terte.

Lista de practici comerciale neloiale – printre practicile comerciale neloiale care vor fi complet interzise se numara, de exemplu, platile intarziate in cazul marfurilor perisabile, anularea in ultimul moment a comenzilor, modificarile unilaterale si retroactive ale contractelor, folosirea abuziva a informatiilor confidentiale si represaliile indreptate impotriva furnizorului sau amenintarea acestuia cu represalii.

Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil clar si lipsit de ambiguitate intre parti; din acest tip de practici fac parte, de exemplu: situatia in care cumparatorul returneaza furnizorului produsele alimentare nevandute, situatia in care furnizorul plateste pentru promovarea sau marketingul produselor alimentare vandute de cumparator sau situatia in care furnizorul suporta costurile pentru stocarea, afisarea si listarea produselor agroalimentare.

Autoritatile de asigurare a conformitatii – statele membre vor trebui sa desemneze una sau mai mult autoritati publice care sa asigure respectarea noilor norme. Daca in aceeasi tara sunt prezente mai multe autoritati de asigurare a conformitatii, statul membru respectiv va trebui sa aleaga una singura dintre ele ca punct de contact. Autoritatile de asigurare a conformitatii vor avea capacitatea atat de a deschide investigatii – din proprie initiativa sau pe baza unei plangeri –, cat si de a impune amenzi.

Autoritatea competenta de asigurare a conformitatiifurnizorii vor avea capacitatea de a alege unde sa depuna plangerea: in propriul stat membru sau in statul membru in care cumparatorul a aplicat probabil o practica comerciala interzisa.

Mecanismul alternativ voluntar de solutionare a litigiilor – statele membre vor avea posibilitatea de a promova utilizarea voluntara a unor mecanisme alternative eficace si independente de solutionare a litigiilor, cum ar fi medierea.

Transpunerea – directiva se va transpune in dreptul intern al statelor membre in termen de douazeci si patru de luni de la intrarea sa in vigoare si se va aplica dupa alte sase luni.

Comisia Europeana / Consiliul Uniunii Europene

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>