Parlamentul European, Consiliul si Comisia au ajuns in data de 19 decembrie 2018 la un acord politic cu privire la un nou set de norme care vor asigura protectia tuturor agricultorilor din UE si a unei mari majoritati a intreprinderilor agroalimentare din UE impotriva practicilor contrare bunei-credinte si corectitudinii. Noua legislatie europeana va acoperi produsele agricole si alimentare comercializate in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, interzicand, pentru prima data, pana la 16 practici comerciale neloiale impuse unilateral de un partener in cadrul unei relatii comerciale.
Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre partile implicate.
Acordul la care s-a ajuns astazi se va aplica tuturor celor implicati in lantul de aprovizionare cu alimente cu o cifra de afaceri de 350 de milioane EUR, cu niveluri diferentiate de protectie sub acest prag. Noile norme vor viza comerciantii cu amanuntul, operatorii din sectorul prelucrarii produselor alimentare, angrosistii, cooperativele sau organizatiile de producatori sau un singur producator care ar fi implicat in oricare dintre practicile comerciale neloiale identificate.
Practicile comerciale neloiale care trebuie interzise sunt: platile intarziate pentru produse si alimente perisabile; anularile cu preaviz scurt ale comenzilor; modificarile unilaterale si retroactive ale contractelor; obligarea furnizorului sa plateasca pentru produsele irosite si refuzarea contractelor scrise.
Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre parti: faptul ca un cumparator returneaza unui furnizor produsele alimentare nevandute; faptul ca un cumparator impune unui furnizor o plata pentru garantarea sau mentinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul ca un furnizor plateste pentru promovarea, publicitatea sau campania de marketing a unui cumparator.
Punerea in aplicare a acestora nu va conduce la cresterea preturilor pentru consumatori. In cursul consultarii publice realizate de Comisie inainte de prezentarea propunerii, organizatiile de consumatori au incurajat reglementarea acestor practici, din cauza efectului lor negativ pe termen lung asupra consumatorilor.
Un element important al directivei este faptul ca statele membre pot introduce in legislatia lor nationala o sfera de aplicare mai mare, peste cele 350 de milioane EUR, sau pot lua masuri suplimentare, daca doresc acest lucru. Acordul include, de asemenea, o clauza de revizuire la 4 ani, ceea ce inseamna ca dispozitiile textului legislativ vor trebui sa fie evaluate si probabil revizuite in cursul urmatorului mandat parlamentar.
Statele membre vor desemna autoritatile responsabile de punerea in aplicare a noilor norme, care vor avea inclusiv capacitatea de a impune amenzi si de a initia anchete pe baza plangerilor. Pentru a raspunde preocuparilor legate de eventualele masuri de retorsiune, partile care depun o plangere pot solicita confidentialitatea. Comisia va institui un mecanism de coordonare intre autoritatile de punere in aplicare, pentru a permite schimbul de cele mai bune practici.
In cadrul reuniunii finale de negociere cu reprezentantii Parlamentului European si ai Consiliului, Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Acordul de astazi deschide calea pentru o prima directiva care ofera o protectie semnificativa agricultorilor, precum si intreprinderilor mici si mijlocii. In prezent, acestia vor fi protejati impotriva tuturor marilor operatori care actioneaza in mod neloial si in afara normelor. As dori sa imi exprim aprecierea fata de toti negociatorii, a caror abordare constructiva si eforturi sustinute au asigurat astazi acordul politic. Sunt deosebit de multumit de faptul ca acordul a fost obtinut in termen de opt luni de la prezentarea propunerii de catre Comisie.”
In urma acestui acord, va avea loc un vot in cadrul Parlamentului European si al Consiliului pentru a aproba oficial textul. Odata adoptat integral, statele membre vor trebui sa transpuna noul text legislativ in legislatia lor nationala.
Domeniul de aplicare – sub incidenta directivei vor intra, dupa transpunerea sa in legislatia nationala, anumite practici comerciale neloiale care au loc in legatura cu vanzarea de produse agricole si alimentare si, intr-un anumit grad, cu furnizarea de servicii in lantul agroalimentar. Vor fi protejate microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii si intreprinderile de dimensiuni intermediare cu o cifra anuala de afaceri mai mica de 350 de milioane EUR. In scopul extinderii acestei protectii, in domeniul de aplicare al directivei vor intra atat cumparatorii cu sediul in UE, cat si cumparatorii cu sediul in tari terte.
Lista de practici comerciale neloiale – printre practicile comerciale neloiale care vor fi complet interzise se numara, de exemplu, platile intarziate in cazul marfurilor perisabile, anularea in ultimul moment a comenzilor, modificarile unilaterale si retroactive ale contractelor, folosirea abuziva a informatiilor confidentiale si represaliile indreptate impotriva furnizorului sau amenintarea acestuia cu represalii.
Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil clar si lipsit de ambiguitate intre parti; din acest tip de practici fac parte, de exemplu: situatia in care cumparatorul returneaza furnizorului produsele alimentare nevandute, situatia in care furnizorul plateste pentru promovarea sau marketingul produselor alimentare vandute de cumparator sau situatia in care furnizorul suporta costurile pentru stocarea, afisarea si listarea produselor agroalimentare.
Autoritatile de asigurare a conformitatii – statele membre vor trebui sa desemneze una sau mai mult autoritati publice care sa asigure respectarea noilor norme. Daca in aceeasi tara sunt prezente mai multe autoritati de asigurare a conformitatii, statul membru respectiv va trebui sa aleaga una singura dintre ele ca punct de contact. Autoritatile de asigurare a conformitatii vor avea capacitatea atat de a deschide investigatii – din proprie initiativa sau pe baza unei plangeri –, cat si de a impune amenzi.
Autoritatea competenta de asigurare a conformitatii – furnizorii vor avea capacitatea de a alege unde sa depuna plangerea: in propriul stat membru sau in statul membru in care cumparatorul a aplicat probabil o practica comerciala interzisa.
Mecanismul alternativ voluntar de solutionare a litigiilor – statele membre vor avea posibilitatea de a promova utilizarea voluntara a unor mecanisme alternative eficace si independente de solutionare a litigiilor, cum ar fi medierea.
Transpunerea – directiva se va transpune in dreptul intern al statelor membre in termen de douazeci si patru de luni de la intrarea sa in vigoare si se va aplica dupa alte sase luni.
Comisia Europeana / Consiliul Uniunii Europene
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>