Eurodeputatii in Parlamentul Europei

 
Parlamentul European - Strasbourg (Franta)

 

La Parlamentul European sunt 785 de Deputaţi Europeni. În timp ce Consiliul reprezintă interesele Statelor Membre, iar Comisia le susţine pe cele ale Uniunii, Parlamentul European reprezintă cei 490 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene şi este ales direct de aceştia. Deciziile Deputaţilor Europeni au impact direct asupra vieţilor oamenilor din toate ţările Uniunii. Daca cetatenii romani ar fi stiut ce rol au eurodeputatii in realizarea bunastarii lor ar fi avut un motiv bun ca să meargă, in numar mai mare, la vot în alegerile Europene.

.

Deputaţii Europeni pot aproba, modifica sau respinge majoritatea proiectelor de legi Europene. Parlamentul European nu este singurul care are cuvântul final asupra legislaţiei. Cu toate acestea, pentru ca o lege să fie adoptată, Parlamentul trebuie să ajungă la un acord cu Consiliul, reprezentant al Statelor Membre.

Din ce în ce mai mult, Parlamentul European, reprezentând interesele cetăţenilor, este cel care găseşte soluţii ce duc la legislaţie Europeană. Îmbunătăţirea standardelor pentru apa de scăldat, folosirea mai sigură a Internetului, numărul maxim de ore de muncă, interzicerea testelor pe animale pentru cosmetice şi etichetarea produselor alimentare sunt doar câteva din domeniile asupra cărora au aprobat legi Deputaţii Europeni.

Deputaţii Europeni au putere de decizie şi asupra bugetului European şi supraveghează cheltuielile din cadrul acestuia.

De asemenea, Deputaţii supraveghează activitatea Comisiei, adresându-i întrebări, acordând descărcarea de gestiune (verificând dacă banii din bugetul European au fost cheltuiţi corect) sau organizând audieri ale comisarilor desemnaţi. Parlamentul European poate forţa Comisia Europeană să-şi dea demisia.

Lucrările Parlamentului sunt conduse de Preşedinte, care are şi rolul de reprezentant al acestei instituţii in relatiile externe si cu celelalte institutii comunitare. Presedintele este ales de eurodeputaţi. Candidatul care obţine majoritatea absolută a voturilor exprimate prin vot secret este ales. Dacă, după trei tururi de scrutin, nu se obţine o majoritate absolută, Preşedintele este ales cu majoritate simplă, într-un al patrulea tur de scrutin. Mandatul Preşedintelui este de doi ani şi jumătate (o jumătate de legislatură) şi poate fi reînnoit.

Modul de lucru

Deputaţii Europeni petrec patru zile pe lună în sesiune parlamentară la Strasbourg - sesiuni suplimentare sunt organizate la Bruxelles. În timpul acestor şedinţe, Deputaţii se reunesc în public şi iau cele mai importante decizii, votând asupra legislaţiei.

Cea mai mare parte a activităţii lor, însă, are loc în comisiile parlamentare, unde sunt discutate toate propunerile de lege înainte să fie dezbătute şi votate în plen. În comisii, Deputaţii Europeni modifică propuneri ale Comisiei sau Consiliului şi adoptă propuneri legislative sau rapoarte din proprie iniţiativă. În Parlamentul European există 20 comisii de specialitate (de exemplu Comisia pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţa Alimentară, Comisia pentru Industrie, cercetare şi energie, Comisia pentru Transport şi Turism sau Comisia pentru Agricultură). Deputaţii se mai reunesc în sub-comisii, comisii temporare şi comisii de anchetă, pentru a se concentra asupra unui subiect specific (de exemplu existenţa unor centre de detenţie secrete CIA pe teritoriul Europei sau criza societăţii de asigurări Equitable Life).

O săptămână pe lună este dedicată de obicei reuniunilor grupărilor politice, unde Deputaţii Europeni discută legislaţia propusă ce urmează să fie dezbătută în plen. Deputaţii sunt grupaţi în funcţie de afilierea politică, nu de naţionalitate. În Parlamentul European există opt grupări politice. Deputaţii Europeni nu pot face parte din mai multe grupări politice.

În afară de şedinţele de plen, comisii şi grupuri politice, Deputaţii Europeni se mai reunesc în delegaţii (în care Parlamentul European colaborează cu parlamentele ţărilor ce nu fac parte din Uniunea Europeană) şi în inter-grupuri (care se concentrează asupra unor subiecte de interes comun).

Deputaţii Europeni au şi responsabilitatea de a petrece timp în circumscripţiile lor, pentru a putea reprezenta apoi preocupările locale la nivel European. Toţi Deputaţii petrec cât mai mult timp cu cetăţeni, companii locale şi organizaţii din ţara lor. Parlamentul European a rezervat perioade scurte în care Deputaţii Europeni pot face acest lucru.

Grupurile politice la Parlamentul European

Dacă expresia „grup politic“ în context European vă este neclară, atunci următorul dosar a fost scris pentru dumneavoastră. Aici vă prezentăm cele opt grupuri politice de la Parlamentul European, istoricul lor, liderii şi programele. Începem prin a vă prezenta grupul politic şi rolul acestuia în Uniunea Europeană.

Sistemul grupurilor politice la Parlamentul European este unul specific. Deputaţii Europeni se reunesc nu în funcţie de interesele naţionale, ci în formaţiuni supranaţionale ce reprezintă interese comune. De exemplu, grupul cel mai mare în această legislatură, Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni reuneşte 277 Deputaţi reprezentând toate cele 27 State Membre.

În momentul de faţă, la Parlamentul European sunt opt grupuri politice, la care se adaugă 14 Deputaţi neafiliaţi. Pentru formarea unui grup politic nou este nevoie de cel puţin 20 Deputaţi, iar cel puţin o cincime din Statele Membre trebuie să fie reprezentate în cadrul grupului.

Grupurile politice sunt esenţiale pentru buna funcţionare a Parlamentului European: ele hotărăsc ce subiecte vor fi dezbătute în sesiune şi pot aduce amendamente rapoartelor votate în plen. Înaintea sesiunii, fiecare grup politic hotărăşte asupra poziţiei pe care o va lua; cu toate acestea, nici un Membru nu poate fi forţat să voteze într-un anumit fel.

„Coordonatorii de grup“ joacă un rol important, oferind un punct de contact în
interiorul grupului lor politic şi organizând în cadrul comisiilor sprijinul în ce priveşte votarea rapoartelor.

Fiecare grup politic îşi desemnează un preşedinte - în anumite cazuri doi preşedinţi. Influenţa grupurilor se reflectă în faptul că ele pot propune candidaţi pentru toate posturile importante, şi anume pentru Preşedintele Parlamentului, pentru vicepreşedinţi, preşedinţii de comisie şi chestori.

Bilanţul general al activităţii Parlamentului European, la jumătatea legislaturii iulie 2004 - decembrie 2006

Parlamentul European a suferit schimbări majore în 2004. După extinderea istorică a Uniunii de la 15 la 25 State Membre, la 1 mai 2004, alegerile pentru Parlamentul European au avut loc în iunie 2004 în toate cele 25 State Membre. Numărul Deputaţilor Europeni a crescut de la 626 la 732. În consecinţă, numărul limbilor oficiale de lucru a crescut de la 11 la 20, iar numărul combinaţiilor de interpretare a ajuns la nu mai puţin de 380. De la 1 ianuarie 2007, numărul Deputaţilor Europeni a crescut temporar la 785, după sosirea a 35 Deputaţi Europeni din partea României şi a 18 Deputaţi Europeni din partea Bulgariei. După alegerile Europene din 2009, numărul total al Deputaţilor Europeni s-a redus la 736. Totodată, de la 1 ianuarie 2007, numărul limbilor oficiale de lucru a ajuns de la 20 la 23, cu adăugarea Românei, Bulgarei şi Irlandezei.

Una din primele sarcini ale Parlamentului, după alegerile din 2004, a fost votarea componenţei noii Comisii Europene - la vremea respectivă 25 comisari, însă după aderarea României şi Bulgariei, cu 27 comisari. Deputaţii Europeni s-au dovedit foarte fermi când au respins candidatura italianului Rocco Buttiglione pentru conducerea Comisiei; în final Parlamentul a votat în favoarea echipei lui José Manuel Barroso, în noiembrie 2004. În mai 2005, Parlamentul s-a confruntat cu rezultatul negativ al referendumurilor din Franţa şi Olanda privind noua Constituţie Europeană. În ianuarie 2005, Deputaţii Europeni votaseră cu 500 voturi pentru, 137 împotrivă şi 40 abţineri în favoarea Tratatului Constituţional.

Din punct de vedere legislativ, poziţia Parlamentului privind mult dezbătuta Directivă a Serviciilor - care are ca obiectiv facilitarea serviciilor trans-frontaliere, prin înlăturarea obstacolelor din calea liberei circulaţii a serviciilor pe piaţa internă - a fost luată în considerare de Executivul European şi adoptată de Deputaţi în noiembrie 2006. În decembrie 2006, Parlamentul European a adoptat compromisul negociat cu Consiliul privind noul regulament pentru produse chimice, REACH, ce-i obligă pe producători să înregistreze toate substanţele chimice produse sau importate în cantitate de peste o tonă pe an (circa 30.000 substanţe afectate).

Referitor la puterile bugetare ale Parlamentului, Parlamentul a adoptat, în mai 2006, un raport privind perspectiva financiară a Uniunii pentru perioada 2007-2013. După doi ani de negocieri dure cu Consiliul de Miniştri al Uniunii, Parlamentul European a reuşit să obţină mai mult cu patru miliarde de euro decât Statele Membre pregătiseră iniţial să cheltuiască. Deputaţii Europeni au căutat mult timp să sporească bugetul Uniunii, pentru a face faţă ambiţiilor din ce în ce mai mari ale Comunităţii. Totuşi, în faţa inflexibilităţii unor State Membre şi a riscului unei crize majore dacă perspectiva financiară nu este adoptată la timp, ei au optat pentru un aranjament "realist", focalizându-şi eforturile asupra politicilor considerate mai importante.

Sursa: Parlamentul European

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>