Stirile zile de 22.03.2008

 

 

Titlurile zilei:

  • Inundatii in preajma Pastilor;
  • Doar 20% dintre topografii autorizati sunt recunoscuti;
  • Dezastru ecologic din cauza defrisarilor abuzive;
  • Ministrul agriculturii este nemultumit de APIA..

 

 

 

 

 

Inundatii in preajma Pastilor

Romanii vor avea parte din nou de inundatii, fenomen ce va debuta in preajma sarbatorilor de Pasti, in a doua parte a lunii aprilie.

Astfel, regiunile din nordul si sudul tarii ar putea fi afectate de viituri în lunile aprilie, mai si iunie, potrivit unei prognoze hidrologice prezentate, ieri, de catre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

 “Problemele cele mai mari ar putea aparea la sfârsitul lunii aprilie, începutul lunii mai si în luna iunie. În prima perioada, pe lânga precipitatiile asteptate, apele vor creste si în urma topirii zapezii. În cea de-a doua perioada, la începutul lunii iunie, avem o ultima perioada de topire a zapezii de pe vârfurile înalte, atât din tara, cât si de pe traseul Dunarii, astfel ca ne asteptam la cresteri de debite si pe fluviu, si pe râurile interne”, a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

 
Sursa (Evenimentul Zilei)



 
Doar 20% dintre topografii autorizati sunt recunoscuti

Din 20 martie 2008, operatiunile de cadastru din Romania au fost paralizate: din cei 5.430 de topografi autorizati, doar 1.069 mai sunt recunoscuti.

Mii de romani cu dosare pe rol risca sa piarda banii platiut pentru masuratorile cadastrale.

Monopolul instaurat, de ieri, de Ordinul Geodezilor pe masuratorile cadastrale ii va costa „scump“ pe multi romani care au apelat deja la serviciile unor persoane fizice pana acum autorizate, dar care nu s-au inscris inca in aceasta organizatie.

Pe de alta parte, presedintele Ordinului, Johan Neuner, a admis ca va exista un blocaj pe piata lucrărilor cadastrele, intrucat numarul topografilor autorizati va ajunge in aceste zile la circa 1.400, la nivel national, fata de peste 5.400 recunoscuti pana ieri.

„Cei 5.400 de topografi erau insuficienti pentru numarul mare de cereri venite din partea cetatenilor. Daca numarul lor scade de aproape patru ori, criza s-ar putea prelungi ani buni“, estimeaza specialistii.

Oficialii Ordinului Geodezilor au gasit insa soluţia: mare parte dintre topografii neautorizati ar putea executa masuratori cadastrale ca angajati la firmele celor deja recunoscuti.

Mai mult, majoritatea lucrarilorcadastru, vor ramane doar la nivelul de dorinta a proprietarului daca acesta din urma nu va avea suficienti bani pentru a plati serviciile profesionistilor. Si asta, desi actuala legislatie prevede ca topografii nu au voie să refuze nicio lucrare cadastrala, iar „onorariile percepute pentru intocmirea documentatiilor cadastrale necesare inscrierii in Cartea Funciara se stabilesc prin hotarare a guvernului, in cuantum de 2% pana la 10% din valoarea de circulatie a terenurilor agricole si forestiere, detinute in baza titlurilor de proprietate sau a actelor translative de proprietate incheiate in forma autentica“.

          
Sursa (Evenimentul zilei)

 

 

  

Dezastru ecologic din cauza defrisarilor abuzive

ZIUA a dezvaluit in urma cu aproximativ un an ca judetul Valcea este in pragul unui dezastru ecologic, din cauza defrisarilor masive care au loc.

Mii de hectare de padure din Valcea, dar si din alte judete precum Alba, Gorj sau Sibiu, au fost taiate de personaje apropiate si protejate de fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur.

 In timpul dezvaluirilor facute de ziarul nostru, Flutur si-a dat demisia din fruntea ministerului si din cauza ilegalitatilor pe care le patrona si care fusesera publicate de ZIUA.

Ulterior, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din Parchetul General, dar si Politia au declansat o ancheta in care principalele nume vizate sunt cele ale actualului secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Istvan Toke, si avocatul Bogdan Tudor.

De asemenea, in aceleasi dosare apar si o serie de oameni politici printre care liberalii Radu Stroe - care in prezent incearca in prezent sa intre in posesia unor hectare intregi de padure din zona Maramures -, Mihai Voicu, Ilie Morega, taranistul Vasile Lupu si chiar presedintele PSD Mircea Geoana.

Sursa (Ziua)

 

 

 

Ministrul agriculturii este nemultumit de APIA

Organizarea interna, modul in care sunt utilizate resursele si specificul activitatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu sunt perfecte, a admis ieri Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, la Alba Iulia.

"Daca sunt nemultumit de activitatea APIA, sunt nemultumit din cauza unor imperfectiuni in organizarea activitatii la nivel local in utilizarea resurselor pe care APIA le are la nivel national si care sunt inca ineficient repartizate intre judete, fiindca avem un volum de activitate diferit de la un judet la altul" a spus ministrul Agriculturii.

 Sursa (Romania Libera)

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>