Stirile zilei de 07.04.2008

Titlurile zilei:

  • Reprezentarea consumatorului se poate face prin asociatii;
  • O parte din productie se vinde la negru;
  • Ovinele si caprine se vor indentifica cu doi crotali;
  • Spania va importa apa cu vapoarele;
  • Vinul inferior italian contine amestec toxic;
  • 412 diplome de pregatire profesionala in domeniul silvic..

 

 

 

 

 

 

Reprezentarea consumatorului se poate face prin asociatii.

"In Romania e foarte greu sa asociezi oamenii ca sa-si sustina un interes si sa depuna eforturi in structuri neguvernamentale pentru a-si apara un interes, fara a fi retribuiti. E vorba, probabil, si de o constiinta a actiunii publice." a declarat ministrul agriculturii Dacian Ciolos.

Aceasta lipsa de interes pentru asociere se manifesta atat in randul consumatorilor cat si in randul producatorilor. Intersul consumatorilor este foarte difuz si destul de amestecat, pentru ca sunt consumatori de produse alimentare, consumatori de textile etc. Nici nu au ocazia sa se intalneasca si sa discute intre ei. La negocierile de la Ministerul Agriculturii dintre producători, procesatori si retaileri a participat si o asociatie care sustinea ca apara interesele consumatorilor. "Nu stiu ce reprezentativitate avea aceasta, dar ideea ca exista e de salutat" a mai spus Dacian Ciolos.

 

O parte din productie se vinde la negru

O mare parte a productie agricole se vinde la negru direct in camp. Si asta pentruca capacitatilele de depozitare, dar si alte facilitati de care are nevoie producatorul agricol nu exista dar pot fi realizate cu bani din investitii".

"In sectorul legume-fructe, noi dam acest sprijin doar pentru grupuri de producători. Daca nu rezolvam problema colectarii si concentrarii productiei apar intermediarii, speculatorii" a afirmat intr-un interviu ministrul agriculturii Dacian Ciolos.

"A fi membru intr-un grup de producatori presupune sa-ti declari productia. La noi se vinde foarte mult la negru. Si pentru micul producator, taxele, impozitele sunt destul de ridicate fata de castigul pe care il are. Si birocratia este foarte mare. Iar producatorii agricoli nu au timp la dispozitie sa astepte pana in anul urmator să li se ramburseze TVA, de vreme ce au nevoie imediat de bani pentru infiintarea altor culturi." a mai spus Dacian Ciolos.

 

Ovinele si caprine se vor indentifica cu doi crotali

“Romania, ca stat membru, trebuie sa asigure conformitatea cu prevederile Regulamentului 21/2004, astfel incat ovinele si caprinele nou-nascute, care parasesc exploatatia de origine dupa data de 31 decembrie 2007, trebuie sa fie identificate cu doua mijloace de identificare”, potrivit datelor ANSVSA, citate de NewsIn. Prin urmare, cel putin teoretic, mieii neidentificati cu doi crotali nu au voie sa paraseasca exploatatia si nici sa fie comercializati în perioada Sarbatorilor de Pasti. In ceea ce priveste modalitatea de sacrificare, Romania va incerca din nou sa obtina o derogare pentru sacrificarea animalelor in preajma Sarbatorilor de Pasti, in acest sens fiind programate negocieri cu reprezentantii CE la inceputul saptamanii viitoare. In principal, solicitarea Romaniei se refera la posibilitatea de a sacrifica animale fara asomare.

 

 Spania va importa apa cu vapoarele

Guvernul spaniol a dat publicitatii un raport prin care arata ca regiunea Catalonia, situata in nord-estul Spaniei, va importa apa nu doar cu ajutorul vapoarelor, dar chiar si al trenurilor formate din vagoane-cisterna. Oficialii spanioli spun ca apa incepe sa fie importata inca din luna mai, pentru asigurarea necesarului pentru populatie.

Hotararea de a aduce apa din import a fost luata după ce un nou raport al oamenilor de stiinta a confirmat faptul ca debitul apelor din toate bazinele raurilor din Catalonia se afla sub cotele necesare supravietuirii oamenilor si animalelor. „Prognozele arata ca, daca apa din rezervoare continua sa scada, aaa cum s-a intamplat in ultimele 11 luni, vom fi nevoiti sa aducem apa cu vapoare in decursul lunii mai pentru prevenirea unei crize in sistemul de distributie a apei pentru populatie", arata raportul.

In prezent, lacurile de acumulare ale centralelor hidroelectrice din Spania contin apa doar in procent de 57,8%, iar rezervoarele pentru consum sunt pline in procent de 41,4%. Din cauza secetei, productia de energie electrică a Spaniei a scazut cu 7% fata de un an ploios. Fermierii sunt ingrijorati de faptul ca cea mai secetoasă iarna de pana acum, cu o vreme neobisnuit de calda, ar putea dauna recoltelor de grau si orz.

 

 

Vinul inferior italian contine amestec toxic

O mare cantitate de sticle cu vin italian sunt produse dintr-o clasa inferioara, vandute cu 0,70 - 2 euro pe litru. Sticlele contin foarte putin vin "maximum o treime, deseori mai putin de atat", relateaza o publicatie italiana. Restul este un amestec toxic, format din apa amestecata cu substante chimice, fertilizanti si chiar un strop de acid clorhidric", adauga ziarul.

In jur de 20 de societati sunt implicate in scandal si fac obiectul unei anchete judiciare in curs de desfasurare. Opt dintre ele sunt din nordul tarii. Anchetatorii au gasit in septembrie anul trecut in urma unor controale efectuate la una dintre societati, "recipiente care contineau acid clorhidric, acid sulfuric si 60 de kilograme de zahar", potrivit acelorasi surse. Societatile sunt sub controlul membrilor Sacra Corona Unita (SCU), mafia din Apulia, regiunea sudica a Italiei. Potrivit L'Espresso, doua societati din regiunea Tarante, care apartin SCU, ar fi principalele producatoare ale acestui amestec otravitor. "In ciuda faptului ca politia a retinut o parte din aceasta marfa, numeroasele sticle raman inca pe piata. L'Espresso a gasit un stoc intreg intr-un centru comercial din nord-estul tarii", scriu cei de la L'Espresso. Ministrul agriculturii a asigurat faptul ca ancheta a garantat protectia consumatorilor si ca se face diferenta intre producatorii onesti si cei neonesti. Ministrul nu a confirmat, nici infirmat fabricarea celor peste 70 de milioane de litri de vin toxic.

 

 

 412 diplome de pregatire profesionala in domeniul silvic

Pregatirea in domeniul silviculturii a fost organizata gratuit, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in anul 2007. Cele 4 module din acest domeniu au beneficiat de sprijinul financiar al Masurii 4.1 “Imbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD. Participantii au fost selectati potrivit metodologiei elaborate de MADR. Toate costurile (transport, cazare, masa, etc.) care implicau participarea la cursuri au fost suportate din bugetul acestui proiect de instruire. Au beneficiat de instruire în total 433 de cursanti. Dintre acestia, au finalizat instruirea si au primit diplome 412 persoane. Ceilalti au fost instruiti dar nu au primit diploma pentru ca nu au îndeplinit conditia de a avea o prezenta de minim 80% la aceste cursuri.

Sursa stirilor:

www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>