Titlurile zilei:
Reprezentarea consumatorului se poate face prin asociatii.
"In Romania e foarte greu sa asociezi oamenii ca sa-si sustina un interes si sa depuna eforturi in structuri neguvernamentale pentru a-si apara un interes, fara a fi retribuiti. E vorba, probabil, si de o constiinta a actiunii publice." a declarat ministrul agriculturii Dacian Ciolos.
Aceasta lipsa de interes pentru asociere se manifesta atat in randul consumatorilor cat si in randul producatorilor. Intersul consumatorilor este foarte difuz si destul de amestecat, pentru ca sunt consumatori de produse alimentare, consumatori de textile etc. Nici nu au ocazia sa se intalneasca si sa discute intre ei. La negocierile de la Ministerul Agriculturii dintre producători, procesatori si retaileri a participat si o asociatie care sustinea ca apara interesele consumatorilor. "Nu stiu ce reprezentativitate avea aceasta, dar ideea ca exista e de salutat" a mai spus Dacian Ciolos.
O parte din productie se vinde la negru
O mare parte a productie agricole se vinde la negru direct in camp. Si asta pentruca capacitatilele de depozitare, dar si alte facilitati de care are nevoie producatorul agricol nu exista dar pot fi realizate cu bani din investitii".
"In sectorul legume-fructe, noi dam acest sprijin doar pentru grupuri de producători. Daca nu rezolvam problema colectarii si concentrarii productiei apar intermediarii, speculatorii" a afirmat intr-un interviu ministrul agriculturii Dacian Ciolos.
"A fi membru intr-un grup de producatori presupune sa-ti declari productia. La noi se vinde foarte mult la negru. Si pentru micul producator, taxele, impozitele sunt destul de ridicate fata de castigul pe care il are. Si birocratia este foarte mare. Iar producatorii agricoli nu au timp la dispozitie sa astepte pana in anul urmator să li se ramburseze TVA, de vreme ce au nevoie imediat de bani pentru infiintarea altor culturi." a mai spus Dacian Ciolos.
Ovinele si caprine se vor indentifica cu doi crotali
“Romania, ca stat membru, trebuie sa asigure conformitatea cu prevederile Regulamentului 21/2004, astfel incat ovinele si caprinele nou-nascute, care parasesc exploatatia de origine dupa data de 31 decembrie 2007, trebuie sa fie identificate cu doua mijloace de identificare”, potrivit datelor ANSVSA, citate de NewsIn. Prin urmare, cel putin teoretic, mieii neidentificati cu doi crotali nu au voie sa paraseasca exploatatia si nici sa fie comercializati în perioada Sarbatorilor de Pasti. In ceea ce priveste modalitatea de sacrificare, Romania va incerca din nou sa obtina o derogare pentru sacrificarea animalelor in preajma Sarbatorilor de Pasti, in acest sens fiind programate negocieri cu reprezentantii CE la inceputul saptamanii viitoare. In principal, solicitarea Romaniei se refera la posibilitatea de a sacrifica animale fara asomare.
Spania va importa apa cu vapoarele
Guvernul spaniol a dat publicitatii un raport prin care arata ca regiunea Catalonia, situata in nord-estul Spaniei, va importa apa nu doar cu ajutorul vapoarelor, dar chiar si al trenurilor formate din vagoane-cisterna. Oficialii spanioli spun ca apa incepe sa fie importata inca din luna mai, pentru asigurarea necesarului pentru populatie.
Hotararea de a aduce apa din import a fost luata după ce un nou raport al oamenilor de stiinta a confirmat faptul ca debitul apelor din toate bazinele raurilor din Catalonia se afla sub cotele necesare supravietuirii oamenilor si animalelor. „Prognozele arata ca, daca apa din rezervoare continua sa scada, aaa cum s-a intamplat in ultimele 11 luni, vom fi nevoiti sa aducem apa cu vapoare in decursul lunii mai pentru prevenirea unei crize in sistemul de distributie a apei pentru populatie", arata raportul.
In prezent, lacurile de acumulare ale centralelor hidroelectrice din Spania contin apa doar in procent de 57,8%, iar rezervoarele pentru consum sunt pline in procent de 41,4%. Din cauza secetei, productia de energie electrică a Spaniei a scazut cu 7% fata de un an ploios. Fermierii sunt ingrijorati de faptul ca cea mai secetoasă iarna de pana acum, cu o vreme neobisnuit de calda, ar putea dauna recoltelor de grau si orz.
Vinul inferior italian contine amestec toxic
O mare cantitate de sticle cu vin italian sunt produse dintr-o clasa inferioara, vandute cu 0,70 - 2 euro pe litru. Sticlele contin foarte putin vin "maximum o treime, deseori mai putin de atat", relateaza o publicatie italiana. Restul este un amestec toxic, format din apa amestecata cu substante chimice, fertilizanti si chiar un strop de acid clorhidric", adauga ziarul.
In jur de 20 de societati sunt implicate in scandal si fac obiectul unei anchete judiciare in curs de desfasurare. Opt dintre ele sunt din nordul tarii. Anchetatorii au gasit in septembrie anul trecut in urma unor controale efectuate la una dintre societati, "recipiente care contineau acid clorhidric, acid sulfuric si 60 de kilograme de zahar", potrivit acelorasi surse. Societatile sunt sub controlul membrilor Sacra Corona Unita (SCU), mafia din Apulia, regiunea sudica a Italiei. Potrivit L'Espresso, doua societati din regiunea Tarante, care apartin SCU, ar fi principalele producatoare ale acestui amestec otravitor. "In ciuda faptului ca politia a retinut o parte din aceasta marfa, numeroasele sticle raman inca pe piata. L'Espresso a gasit un stoc intreg intr-un centru comercial din nord-estul tarii", scriu cei de la L'Espresso. Ministrul agriculturii a asigurat faptul ca ancheta a garantat protectia consumatorilor si ca se face diferenta intre producatorii onesti si cei neonesti. Ministrul nu a confirmat, nici infirmat fabricarea celor peste 70 de milioane de litri de vin toxic.
412 diplome de pregatire profesionala in domeniul silvic
Pregatirea in domeniul silviculturii a fost organizata gratuit, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in anul 2007. Cele 4 module din acest domeniu au beneficiat de sprijinul financiar al Masurii 4.1 “Imbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD. Participantii au fost selectati potrivit metodologiei elaborate de MADR. Toate costurile (transport, cazare, masa, etc.) care implicau participarea la cursuri au fost suportate din bugetul acestui proiect de instruire. Au beneficiat de instruire în total 433 de cursanti. Dintre acestia, au finalizat instruirea si au primit diplome 412 persoane. Ceilalti au fost instruiti dar nu au primit diploma pentru ca nu au îndeplinit conditia de a avea o prezenta de minim 80% la aceste cursuri.
Sursa stirilor:
www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>