Stirile zilei de 08.04.2008

 

Titlurile zilei

  • Ferme bio in Havana;
  • 3 microcentrale la Rasinari;
  • Un sindicat al fermierilor spanioli angajeaza romani;
  • Putem avea un rol important in agricultura comunitara;
  • Pana la 30 mai trebuie finalizate platile la hectar..

 

 

 

 

Ferme bio in Havana

Agricultura cubaneza se bazează exclusiv pe metode organice, prin utilizarea de ingrasaminte naturale. Solutia a fost adoptata imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice, care asigura peste 60% din importurile de alimente din Cuba si toate ingrasamintele chimice utilizate in agricultura.

In aceste conditii, strategia adoptata pentru soluţionarea acestei crize viza prioritizarea productiei de alimente si incurajarea dezvoltarii micilor ferme bio.

Cercetatorii, impreuna cu fermierii, au pus bazele noii politici agricole, care a asigurat independenta producatorilor de industria chimica prin centrele de biopesticide si industria vermilor-compostului (ingrasamant natural produs din deseuri cu ajutorul ramelor).

Pentru populatia urbana, salvarea a venit prin infiintarea de ferme "organoponicos" in orase. In Havana anilor ’90 s-au dezvoltat mai bine de 25.000 mici ferme agricole pentru cultivarea legumelor si fructelor. In prezent, mai mult de 90% din fructele si legumele proaspete pe care le consuma locuitorii Havanei provin din gradini urbane infiintate in capitala Cubei. Fermele din Havana (vezi imaginea de mai sus) ocupa aproximativ opt procente din suprafata orasului.

(Adevarul)

 

 

3 microcentrale la Rasinari

Consiliul Local Rasinari va discuta luna aceasta un proiect privind amplasarea in localitate a trei microhidrocentrale.

Finantarea proiectului se va face prin accesarea unor fonduri europene. „Speram ca pana in toamna, daca totul merge OK, sa intre in functiune prima microhidrocentrala. O parte din curent va fi pentru iluminatul public si institutiile locale, iar restul va fi vandut“, spune viceprimarul Bratu Petru.

Costurile unei microhidrocentrale ajung la 10 milioane de euro.

(Evenimentul zilei)

 

 

Un sindicat al fermierilor spanioli angajeaza romani

Sindicatul Agricultorilor si Fermierilor din Alava (UAGA), Tara Bascilor, a obtinut, incepand din acest an, dreptul de a angaja muncitori in agricultura direct din tarile de origine, fara a fi nevoit sa apeleze la agentiile de plasare a fortei de munca.

Pana in 2008, patronii incheiau contractele lucratorilor, adusi prin diverse agentii, fara ca drepturile acestora sa poata fi aparate de reprezentantii sindicali.

Desi multe dintre cele 5.000 de persoane straine angajate anual pentru campaniile agricole dispun de conditii rezonabile de cazare si munca, s-au inregistrat si cazuri de exploatare. Victimele fusesera inselate de grupari mafiote sau erau obligate sa munceasca si sa locuiasca in conditii improprii. Sindicatul va mentine legatura, pe toata durata campaniei agricole, cu ambasadele tarilor de origine a muncitorilor.

La inceputul lunii aprilie, la Ambasada Spaniei la Bucuresti, in prezenta unui reprezentant UAGA, s-au pregatit dosarele primului grup de 25 de romani, care va sosi in Spania in luna septembrie.

(Adevarul)

 

 

Putem avea un rol important in agricultura comunitara

Luni, 7 aprilie 2008, a avut loc lansarea in teritoriu a Programului National de Dezvoltare Rurala la Zalau, judetul Salaj.

Pe parcursul vizitei, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, s-a intalnit cu reprezentanti din teritoriu ai agentiei de plati, ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, ai asociatiilor de fermieri, precum si cu prefectul judetului Salaj, domnul dr. Andrei Barbu Todea.

Cu aceasta ocazie, ministrul Dacian Ciolos, a subliniat faptul ca, in urmatorii ani se joaca rolul pe care agricultura romaneasca il va avea in Europa: putem alege sa ramanem importatori sau putem avea un rol important in agricultura comunitara. In acest sens, un rol esential il au autoritatile agricole locale, prin abordarea pozitiva a modului in care se sigura respectarea legii: au datoria de a se asigura ca informatia ajunge la timp la potentialii beneficiari si ca aceasta informatie este inteleasa de catre acestia.

In cadrul intalnirii cu reprezentanti ai grupurilor de producatori din zona, desfasurata la Liceul Agricol Simleul Silvaniei s-a discutat despre potentialul de finantarea prin PNDR, cat si despre probleme specifice zonei.

Biroul de presa presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 

 

Pana la 30 mai trebuie finalizate platile la hectar

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) trebuie sa realizeze o planificare foarte riguroasa privind autorizarea si efectuarea platilor la hectar, iar aceasta campanie trebuie finalizata pina la 30 mai, a declarat, pentru NewsIn, ministrul agriculturii Dacian Ciolos.

“Platile la hectar se pot acorda, potrivit regulamentelor europene, pina la sfirsitul lunii iunie, dar amsolicitat APIA sa finalizeze acordarea platilor pina la 30 mai “, a spus Ciolos.

Potrivit datelor furnizate de APIA, pentru NewsIn, circa 35.000 de fermieri au primit platile la hectar, pina vineri, 4 aprilie.

(NewsIn)

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>