Stirile zilei de 15.04.2008

Titlurile zilei:

  • 1000 ha/an scoase din circuitul agricol in Timis;
  • Se pot achizitiona tractoare in leasing prin PNDR;
  • BRD crediteaza subventiile directe;
  • Ghid pentru accesarea fondurilor, destinat alesilor locali;
  • Strategia agricola pentru perioada urmatoare;
  • Branza romaneasca nu poate fi vanduta in UE..

 

 

 

 

 

1000 ha/an scoase din circuitul agricol in Timis

Dezvoltarea accelerata a pietei imobiliare face din Timis al doilea judet din tara in privinta scoaterii din circuitul agricol a terenurilor pentru constructii. Legea spune ca pe un teren agricol se pot ridica doar constructii cu caracter agricol, motiv pentru care marii dezvoltatori imobiliari, dupa achizitionarea unor astfel de terenuri la preturi modice, fac eforturi disperate pentru a convinge Ministerul Agriculturii sa le treaca in intravilanul localitatilor. In acest mod, prin parcelare si intocmirea unui plan urbanistic zonal (PUZ), valoarea investitiei poate creste si de 50 de ori.

Numai anul trecut in judetul Timis au fost scoase din circuitul agricol aproape 1.000 de hectare de teren agricol, majoritatea se afla la periferia Timisoarei si a celorlalte localitati urbane.

Daca in Timis se scot 1000 ha de teren anual, trebuie spus ca, spre exemplu, in 2007, in judetul Vaslui au fost scoase din circuitul agricol doar 2,3 hectare de teren, in Bistrita - 3,2 hectare, iar in Suceava aproape 6,5 hectare.

 

 

Se pot achizitiona tractoare in leasing prin PNDR

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala va fi finantata achizitionarea, inclusiv in leasing, de tractoare noi, combine de recoltat, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, echipamente si software specializate.

Fondurile nerambursabile vor fi acordate, deasemenea, fermierilor eligibili pentru investiţii corporale (clădiri, mijloace de transport, utilaje etc.) sau necorporale (fond de comerţ, brevete, cheltuieli contabile, de publicitate, cu studii etc.). Construirea sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă la nivel de fermă, inclusiv cele pentru protecţia mediului, cheltuielile legate de realizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din domeniul agricol, inclusiv utilităţile şi racordurile identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ vor fi acoperite într-o anumită proporţie de fondurile structurale.

 

 

BRD crediteaza subventiile directe

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, fermierii romani au acces la sprijinul acordat prin plati directe, precum si la sprijinul acordat pietelor, reglementate prin Politica Agricola Comuna.

Pentru sprijinirea producatorilor agricoli, BRD – Groupe Societe Generale a semnat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), o conventie tripartita, care da bancii posibilitatea de a acorda credite in baza subventiilor directe.

Acest instrument de creditare va permite finantarea lucrarilor din campania agricola de primavara, in conditiile in care plata subventiilor se va efectua pana la sfarsitul lunii iunie 2008. Astfel, BRD le permite fermierilor sa obtina un credit pentru finantarea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatilor agricole, de pana la 75% din valoarea estimata a subventiei (fonduri europene si fonduri nationale). Creditul va putea fi obtinut in baza unei Adeverinte emise de APIA in vederea certificarii suprafetelor ce fac obiectul subventiilor si a cesiunii de creante pe sumele ce vor fi virate de APIA. Creditul va fi garantat in proportie de 50% de FGCR.

 

Ghid pentru accesarea fondurilor, destinat alesilor locali

Alesii locali au la dispozitie, incepand de pe 11 aprilie, doua noi instrumente care sa-i ajute sa beneficieze de fondurile puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana. La initiativa europarlamentarului PSD Victor Bostinaru, au fost realizate un ghid-manual si un CD.

Acest ghid descrie modul in care se traduce politica de coeziune a Uniunii Europene in masuri concrete pentru comunitatile romanesti. Materialul este structurat pe teme selectate in functie de competentele autoritatilor locale si judetene, pentru care exista finantari nerambursabile - Amenajarea teritoriului si dezvoltarea infrastructurii, Educatie si formare profesionala compatibile cu economia cunoasterii, Asistenta sociala si solidaritate intre generatii, Servicii medicale performante, Protectia mediului si energia regenerabila, Agricultura si dezvoltarea satelor, Dezvoltare economica competitiva.
De asemenea, sunt prezentati si cei 54 de pasi (numarul poate insa varia) necesari pentru accesarea fondurilor europene, de la identificarea solutiilor pentru problemele existente si a surselor de finantare, la obtinerea de avize, evaluari si aprobari.

 

 

Strategia agricola pentru perioada urmatoare

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a fost invitat la Sedinţa Biroului Politic Permanent al PNL pentru a prezenta activitatea Ministerului Agriculturii din ultimele sase luni si strategia pentru perioada imediat urmatoare.

Potrivit lui Dacian Ciolos, printre prioritatile Ministerului Agriculturii se numara imbunatatirea cadrului legislativ pentru recunoasterea statutului de agricultor pe piata romaneasca, continuarea programului "Fermierul" si reglementarea comercializarii produselor.

"Suntem in situatia paradoxala in care noi producem si legume si fructe, dar importam de multe ori, nu pentru ca nu aveam la nivel national aceasta productie, ci pentru ca nu este suficient de concentrata oferta", a declarat Ciolos.

Permierul Tariceanu a insistat in realizarea unor programe eficiente care sa combată efectele secetei. "Aici ma gandesc in principal la cel putin un program strategic de refacere şi de dezvoltare a sistemului de irigatii in paralel cu un program de masuri pentru combaterea secetei, pe multiple planuri, fie ca este vorba de amenajari hidro-tehnice, fie ca este vorba de amenajari forestiere", a declarat Tăriceanu.

 

 

Branza romaneasca nu poate fi vanuta in UE

Mai multe produse lactate traditionale romanesti nu pot fi comercializate in Uniunea Europeana din cauza restrictiilor sanitar-veterinare, potrivit lui Andrei Marcel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi Sibiu.

Restrictiile se aplica produselor gen telemea sau branza de burduf. Problema cu care se confrunta producatorii este recunoasterea putinei de lemn drept ambalaj. “Noi vrem sa iesim cu branza noastra in strainatate si atata vreme cat putina de lemn este recunoscuta ca ambalaj, asa vrem sa mergem cu ea in Spania. Vom discuta cu ministrul Agriculturii, sa vedem daca se gasesc solutii si pentru noi”, a declarat Andrei Marcel.

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>