Stirile zilei de 15.04.2008

Titlurile zilei:

  • 1000 ha/an scoase din circuitul agricol in Timis;
  • Se pot achizitiona tractoare in leasing prin PNDR;
  • BRD crediteaza subventiile directe;
  • Ghid pentru accesarea fondurilor, destinat alesilor locali;
  • Strategia agricola pentru perioada urmatoare;
  • Branza romaneasca nu poate fi vanduta in UE..

 

 

 

 

 

1000 ha/an scoase din circuitul agricol in Timis

Dezvoltarea accelerata a pietei imobiliare face din Timis al doilea judet din tara in privinta scoaterii din circuitul agricol a terenurilor pentru constructii. Legea spune ca pe un teren agricol se pot ridica doar constructii cu caracter agricol, motiv pentru care marii dezvoltatori imobiliari, dupa achizitionarea unor astfel de terenuri la preturi modice, fac eforturi disperate pentru a convinge Ministerul Agriculturii sa le treaca in intravilanul localitatilor. In acest mod, prin parcelare si intocmirea unui plan urbanistic zonal (PUZ), valoarea investitiei poate creste si de 50 de ori.

Numai anul trecut in judetul Timis au fost scoase din circuitul agricol aproape 1.000 de hectare de teren agricol, majoritatea se afla la periferia Timisoarei si a celorlalte localitati urbane.

Daca in Timis se scot 1000 ha de teren anual, trebuie spus ca, spre exemplu, in 2007, in judetul Vaslui au fost scoase din circuitul agricol doar 2,3 hectare de teren, in Bistrita - 3,2 hectare, iar in Suceava aproape 6,5 hectare.

 

 

Se pot achizitiona tractoare in leasing prin PNDR

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala va fi finantata achizitionarea, inclusiv in leasing, de tractoare noi, combine de recoltat, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, echipamente si software specializate.

Fondurile nerambursabile vor fi acordate, deasemenea, fermierilor eligibili pentru investiţii corporale (clădiri, mijloace de transport, utilaje etc.) sau necorporale (fond de comerţ, brevete, cheltuieli contabile, de publicitate, cu studii etc.). Construirea sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă la nivel de fermă, inclusiv cele pentru protecţia mediului, cheltuielile legate de realizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din domeniul agricol, inclusiv utilităţile şi racordurile identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ vor fi acoperite într-o anumită proporţie de fondurile structurale.

 

 

BRD crediteaza subventiile directe

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, fermierii romani au acces la sprijinul acordat prin plati directe, precum si la sprijinul acordat pietelor, reglementate prin Politica Agricola Comuna.

Pentru sprijinirea producatorilor agricoli, BRD – Groupe Societe Generale a semnat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), o conventie tripartita, care da bancii posibilitatea de a acorda credite in baza subventiilor directe.

Acest instrument de creditare va permite finantarea lucrarilor din campania agricola de primavara, in conditiile in care plata subventiilor se va efectua pana la sfarsitul lunii iunie 2008. Astfel, BRD le permite fermierilor sa obtina un credit pentru finantarea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatilor agricole, de pana la 75% din valoarea estimata a subventiei (fonduri europene si fonduri nationale). Creditul va putea fi obtinut in baza unei Adeverinte emise de APIA in vederea certificarii suprafetelor ce fac obiectul subventiilor si a cesiunii de creante pe sumele ce vor fi virate de APIA. Creditul va fi garantat in proportie de 50% de FGCR.

 

Ghid pentru accesarea fondurilor, destinat alesilor locali

Alesii locali au la dispozitie, incepand de pe 11 aprilie, doua noi instrumente care sa-i ajute sa beneficieze de fondurile puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana. La initiativa europarlamentarului PSD Victor Bostinaru, au fost realizate un ghid-manual si un CD.

Acest ghid descrie modul in care se traduce politica de coeziune a Uniunii Europene in masuri concrete pentru comunitatile romanesti. Materialul este structurat pe teme selectate in functie de competentele autoritatilor locale si judetene, pentru care exista finantari nerambursabile - Amenajarea teritoriului si dezvoltarea infrastructurii, Educatie si formare profesionala compatibile cu economia cunoasterii, Asistenta sociala si solidaritate intre generatii, Servicii medicale performante, Protectia mediului si energia regenerabila, Agricultura si dezvoltarea satelor, Dezvoltare economica competitiva.
De asemenea, sunt prezentati si cei 54 de pasi (numarul poate insa varia) necesari pentru accesarea fondurilor europene, de la identificarea solutiilor pentru problemele existente si a surselor de finantare, la obtinerea de avize, evaluari si aprobari.

 

 

Strategia agricola pentru perioada urmatoare

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a fost invitat la Sedinţa Biroului Politic Permanent al PNL pentru a prezenta activitatea Ministerului Agriculturii din ultimele sase luni si strategia pentru perioada imediat urmatoare.

Potrivit lui Dacian Ciolos, printre prioritatile Ministerului Agriculturii se numara imbunatatirea cadrului legislativ pentru recunoasterea statutului de agricultor pe piata romaneasca, continuarea programului "Fermierul" si reglementarea comercializarii produselor.

"Suntem in situatia paradoxala in care noi producem si legume si fructe, dar importam de multe ori, nu pentru ca nu aveam la nivel national aceasta productie, ci pentru ca nu este suficient de concentrata oferta", a declarat Ciolos.

Permierul Tariceanu a insistat in realizarea unor programe eficiente care sa combată efectele secetei. "Aici ma gandesc in principal la cel putin un program strategic de refacere şi de dezvoltare a sistemului de irigatii in paralel cu un program de masuri pentru combaterea secetei, pe multiple planuri, fie ca este vorba de amenajari hidro-tehnice, fie ca este vorba de amenajari forestiere", a declarat Tăriceanu.

 

 

Branza romaneasca nu poate fi vanuta in UE

Mai multe produse lactate traditionale romanesti nu pot fi comercializate in Uniunea Europeana din cauza restrictiilor sanitar-veterinare, potrivit lui Andrei Marcel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi Sibiu.

Restrictiile se aplica produselor gen telemea sau branza de burduf. Problema cu care se confrunta producatorii este recunoasterea putinei de lemn drept ambalaj. “Noi vrem sa iesim cu branza noastra in strainatate si atata vreme cat putina de lemn este recunoscuta ca ambalaj, asa vrem sa mergem cu ea in Spania. Vom discuta cu ministrul Agriculturii, sa vedem daca se gasesc solutii si pentru noi”, a declarat Andrei Marcel.

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>