Titlurile zilei
Calitatea si cantitatea proiectelor depinde de noi
Campania de promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala, a continuat cu o noua conferinta de informare care s-a desfasurat la Arad.
La actiunea organizata de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au participat potentiali beneficiari ai fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii satului romanesc, reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si ai firmelor de consultanta si proiectare.
Din conducerea ministerului agriculturii, au luat parte la conferinta de la Arad ministrul agriculturii, Dacian Ciolos si secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.
De asemenea, au participat la discutii si reprezentanti ai bancilor comerciale care au explicat modalitatile de finantare pentru accesarea fondurilor europene.
Ministrul Ciolos a subliniat faptul ca „PNDR-ul este mai simplu de accesat decat programul SAPARD, in mod special in ceea ce priveste latura financiara. Pentru un proiect finantat prin PNDR nu mai este nevoie de scrisoarea de garantare de la banca, iar avizele necesare demararii proiectelor nu trebuiesc obtinute inainte de depunerea proiectului. Fermierii trebuie sa faca dovada inceperii obtinerii avizelor”.
In ceea ce priveste birocratia, ministrul agriculturii a lansat un apel atat catre autoritatile din subordinarea MADR cat si catre celelalte autoritati locale pentru a-si schimba atitudinea.
„Trebuie să fim constienti ca nu doar fermierii trebuie sa se schimbe, ci si atitudinea noastra fata de beneficiar. Trebuie sa fim mult mai deschisi, sa gandim mijloacele de comunicare cele mai adecvate pentru ca atat calitatea cat si cantitatea proiectelor depinde si de noi. Este important sa atragem si producatorii mijlocii, proiectele bune nu sunt doar cele pentru sume foarte mari”, a punctat ministrul.
In 2008 sunt sase sesiuni de depunere de proiecte in perioada martie - august si una de regularizare in perioada noiembrie-decembrie. Prima sesiune de depunere proiecte a avut loc in perioada 3 - 28 martie, iar a doua se desfasoara intre 2 - 25 aprilie
Cu 1,30 lei / kg, se cumpara melcii la centrele de achizitii;
Pe Valea Somesului, localnicii au o noua indeletnicire: culesul melcilor. Dupa ultimele ploi, numarul acestora s-a inmultit. Oamenii pornesc la cules cu noaptea in cap si vand recolta la centrele de achizitie. Daca pentru cei mici, culesul melcilor este in primul rand un prilej de distractie, pentru adulti, este o sursa buna de venituri. Intr-un centru de achizitie, zilnic, se aduna cateva sute de kilograme de melci care apoi iau drumul restaurantelor din occident. Un kilogram de melci este cumparat la centrele de achizitie cu un leu si 30 de bani.
Clauza de salvgardare poate fi activata
In procesul de aderare al Romaniei, Comisia Europeana a monitorizat progresele obtinute e Romania in stabilirea mecanismelor care asigura un management sigur si controlul cheltuielilor agricole.
Toamna trecuta, Comisia a lansat aplicarea clauzei de salvgardare, in particular pentru deficiente majore ale sistemul IT al managementului platilor din agricultura. In urma remedierii acestor deficiente de catre autoritatile romane, inainte ca platile sa fie efectuate, procedura de activare a clauzei a fost oprita. Daca noul audit in 2008 va descoperi ca IACS sau elemente necesare asigurarii platilor corecte au deficiente atat de serioase incat sa afecteze buna functionare a sistemului in intregul sau, clauza de salvgardare poate fi activata.
Fondul european de promovare a produselor traditionale
Organizatiile din diferitele state membre UE, au avut oportunitatea sa aplice in doua randuri pentru fondul european d promovare a produselor traditionale. Prima a fost la sfarsitul lunii martie 2007, pentru promovarea produselor pe piete din tari terte, a doua la sfarsitul lunii noiembrie 2007, pentru promovarea pe piata interna a UE.
22 de tari au trimis propuneri, dintre ele fiind 8 noi state membre. Romania ramane singurul stat UE care nu a aplicat niciodata pentru cofinantarea UE pentru promovarea activitatilor pe piata interna UE sau a tarilor terte.
UE incurajeaza fermierii sa se grupeze pentru a putea negocia
Mariann Fischer Boel a declarat recent ca "Nu este rolul UE sa interfereze in aranjamentele comerciale dintre fermieri si retaileri, dar ii putem incuraja pe fermieri sa se grupeze pentru a-si intari pozitia in negocierile cu sectorul de retail."
"Este exact ceea ce am facut recent prin reforma din sectorul fructelor si legumelor si sper ca experienta pozitiva din acest sector va fi un exemplu pentru alti fermieri." a mai spus comisarul european pentru agricultura.
Domnia sa a mai spus ca "daca exista sugestii privind fixarea preturilor sau vorbim despre preturi anticompetitive, atunci exista posibilitatea ca ei sa se adreseze autoritatilor privind concurenta. La nivel national, prima institutie careia trebuie sa i se adreseze este cea a concurentei."
Romania va fi furnizor de materie prima pentru bioenergie
Cu 14 milioane de hectare de teren agricol utilizat, cultivat in principal cu cereale si oleaginoase, Romania poate juca un rol important in furnizarea de materie prima pentru biocombustibili si bioenergie in general. Iar cu 30% dintre angajati in sectorul agricol si un sector agricol in principal bazat pe culturi arabile, Romania ar trebui sa beneficieze considerabil de pe urma dezvoltarii bio-energiei. Este si o oportunitate de diversificare a economiei zonei rurale in activitati non-agricole.
Fondul pentru dezvoltare rurala cofinanteaza investitii in productia culturilor de acest gen si pentru procesarea bioenergiei in Romania.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>