Stirile zilei de 17.04.2008

Titlurile zilei:

  • Oficiul pentru Produse Traditionale si Ecologice;
  • Preturile la cereale vor putea creste cu 10%;
  • Branza din Apuseni poate rivaliza cu cele frantuzesti;
  • 30 000 de fermieri pot ramane fara subventii;
  • Faina si zahar de la UE pentru saraci..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiul pentru Produse Traditionale si Ecologice

Guvernul a decis, infiintarea Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice, institutie care va ajuta fermierii sa protejeze denumirea alimentelor traditionale in Uniunea Europeana si sa isi promoveze produsele.

Oficiul va asigura servicii de consiliere producatorilor pentru obtinerea protectiei produselor traditionale in UE si se va ocupa si de promovare in domeniu.

Institutia ii va sprijini pe producatorii romani in pregatirea documentatiei pentru inregistrarea si promovarea produselor traditionale si ecologice romanesti, in vederea dobandirii protectiei denumirii acestora pe piata UE.

O alta atributie a Oficiului este promovarea imaginii produselor traditionale si ecologice romanesti prin mijloacele de comunicare.

Noua structura, avand sediul in judetul Brasov, va functiona in subordinea Ministerului Agriculturii si va fi finantata integral de la bugetul de stat.

Oficiul va fi condus de un director executiv numit prin ordin al ministrului Agriculturii, iar personalul va fi format din functionari publici si personal contractual.

Recrutarea personalului va incepe in doua saptamani, astfel incat institutia sa devina functionala in maximum doua luni.

 


Preturile la cereale vor putea creste cu 10%

Federatia Agrostar considera ca preturile la cerealele din noua recolta (grau, porumb, floarea soarelui) vor creste cu 10%, daca autoritatile nu vor reduce pretul la pompa al motorinei cu 50%.

Reprezentantii agricultorilor vor continua, in luna mai, actiunile de protest incepute in luna martie pana cand autoritatile vor reduce pretul la motorina cu 50% la pompa si motorina pentru agricultura va fi colorata.

De asemenea, federatia Agrostar considera ca subventionarea pretului la motorina cu 1 leu/litru este nesemnificativ, iar platile directe se desfasoara aneveios.

Acestia avertizeaza ca, din aceasta cauza, campania agricola de primavara risca sa fie compromisa, suprafete importante sa ramana nelucrate. In prezent, din noua milioane de hectare de teren agricol, se mai cultiva aproximativ 4,8 milioane de hectare, iar Romania se poate confrunta cu dependenta de importuri.

 

 

Branza din Apuseni poate rivaliza cu cele frantuzesti

Unul dintre cele mai faimoase feluri de branza din Transilvania este cel produs la Nasal. Preparata intr-o grota din nordul judetului Cluj, branza capata o crusta de mucegai si are un gust ce poate rivaliza cu cel al branzeturilor frantuzesti.

Cele mai multe dintre branzeturile frantuzesti sunt insamantate pe cale artificiala cu spori, insa sunt lasate sa fermenteze intr-un mediu ce nu poate imita perfectiunea grotei naturale din judetul Cluj.

De cinci decenii, branza de Nasal a devenit o afacere a companiei de industrializare a laptelui din Cluj. In perioada interbelica, branza de Nasal era aproape necunoscuta pentru populatie, insa devenise o delicatesa nelipsita de pe masa sefilor Partidului Comunist Roman. Pentru ca dimensiunile pesterii erau limitate, productia de branza fermentata din pasta moale era redusa, iar pretul produsului era mare.

Gustul special este dat de o bacterie prezenta in microflora specifica pesterii din apropiere de Taga. Crusta relativ tare acopera un miez moale, aproape fluid, de branza deosebita. Acum, marca "branza de Nasal" a devenit cunoscuta in toata Europa, dupa ce proprietara pesterii, compania clujeana Napolact, a inregistrat acest soi de branza ca produs cu denumire de origine controlata.

 

 

30 000 de fermieri pot ramane fara subventii

Circa 30.000 de fermieri in ale caror cereri pentru subventii au fost depistate erori risca sa fie sanctionati cu reducerea sau anularea platii aferente anului 2007 daca nu se prezinta la centrele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru clarificari.

"APIA va solicita, in cursul saptamanii urmatoare, clarificari din partea fermierilor. In cazul in care acestia nu se vor prezenta la centrele locale ale APIA pentru clarificari, institutia noastra va fi nevoita sa ia decizia de plata in baza datelor eronate. Aceasta situatie duce la sanctiuni aplicate fermierilor sau chiar la excluderea acestora de la plata", potrivit unui comunicat al APIA, citat de Medifax.

APIA atrage atentia ca autorizarea si efectuarea platilor se pot realiza numai dupa clarificarea si corectarea erorilor.

In acelasi timp, din martie a inceput campania de depunere a cererilor pentru 2008. Fermierii care au depus si in 2007 cereri de sprijin vor primi un formular cu datele pretiparite, dar cu casute libere, pentru fiecare rubrica, pentru a inscrie eventualele modificari. De asemenea, agricultorii vor avea acces in acest an la o baza de date pe internet, care cuprinde hartile pe care isi identifica parcelele. Procesul de identificare a parcelelor este o etapa necesara pentru primirea platilor.

 

Faina si zahar de la UE pentru saraci

Cei mai saraci dintre romani vor primi faina si zahar de la UE, in 2008 si 2009, gratie unui program european de ajutorare a celor mai defavorizate persoane din comunitatea europeana.

Faina si zaharul furnizate de UE provin din fondurile de interventie comunitare si vor ajunge, in Romania, la persoanele care primesc venitul minim garantat, pensionarii agricultori, persoanele aflate in centrele de asistenta, precum si la persoanele care beneficiaza de masa zilnica la cantinele de ajutor social.

Numarul beneficiarilor de venit minim garantat din Romania este estimat la peste 300.000 de persoane si el creste continuu, deoarece prin lege a fost extinsa aria de eligibilitate a defavorizatilor (beneficiarilor initiali li s-au adaugat si oamenii strazii). Aceste persoane, care nu obtin venituri din munca, primesc de la primarii ajutoare lunare cuprinse intre 100 lei (pentru persoanele singure) si 372 lei (pentru familiile cu cinci membri). Persoanele apte de munca din randul beneficiarilor de venit minim garantat sunt obligate, conform legii, sa presteze activitati in folosul comunitatii.

In multe judete, ajutoarele – finantate din Fondul European de Garantare Agricola – au fost distribuite cu ajutorul Crucii Rosii. La nivel national, programul a fost coordonat de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. In acest an, repartizarea ajutoarelor a fost incredintata tot unor institutii ale statului si asociatiilor de caritate.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>