Titlurile zilei:
Oficiul pentru Produse Traditionale si Ecologice
Guvernul a decis, infiintarea Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice, institutie care va ajuta fermierii sa protejeze denumirea alimentelor traditionale in Uniunea Europeana si sa isi promoveze produsele.
Oficiul va asigura servicii de consiliere producatorilor pentru obtinerea protectiei produselor traditionale in UE si se va ocupa si de promovare in domeniu.
Institutia ii va sprijini pe producatorii romani in pregatirea documentatiei pentru inregistrarea si promovarea produselor traditionale si ecologice romanesti, in vederea dobandirii protectiei denumirii acestora pe piata UE.
O alta atributie a Oficiului este promovarea imaginii produselor traditionale si ecologice romanesti prin mijloacele de comunicare.
Noua structura, avand sediul in judetul Brasov, va functiona in subordinea Ministerului Agriculturii si va fi finantata integral de la bugetul de stat.
Oficiul va fi condus de un director executiv numit prin ordin al ministrului Agriculturii, iar personalul va fi format din functionari publici si personal contractual.
Recrutarea personalului va incepe in doua saptamani, astfel incat institutia sa devina functionala in maximum doua luni.
Preturile la cereale vor putea creste cu 10%
Federatia Agrostar considera ca preturile la cerealele din noua recolta (grau, porumb, floarea soarelui) vor creste cu 10%, daca autoritatile nu vor reduce pretul la pompa al motorinei cu 50%.
Reprezentantii agricultorilor vor continua, in luna mai, actiunile de protest incepute in luna martie pana cand autoritatile vor reduce pretul la motorina cu 50% la pompa si motorina pentru agricultura va fi colorata.
De asemenea, federatia Agrostar considera ca subventionarea pretului la motorina cu 1 leu/litru este nesemnificativ, iar platile directe se desfasoara aneveios.
Acestia avertizeaza ca, din aceasta cauza, campania agricola de primavara risca sa fie compromisa, suprafete importante sa ramana nelucrate. In prezent, din noua milioane de hectare de teren agricol, se mai cultiva aproximativ 4,8 milioane de hectare, iar Romania se poate confrunta cu dependenta de importuri.
Branza din Apuseni poate rivaliza cu cele frantuzesti
Unul dintre cele mai faimoase feluri de branza din Transilvania este cel produs la Nasal. Preparata intr-o grota din nordul judetului Cluj, branza capata o crusta de mucegai si are un gust ce poate rivaliza cu cel al branzeturilor frantuzesti.
Cele mai multe dintre branzeturile frantuzesti sunt insamantate pe cale artificiala cu spori, insa sunt lasate sa fermenteze intr-un mediu ce nu poate imita perfectiunea grotei naturale din judetul Cluj.
De cinci decenii, branza de Nasal a devenit o afacere a companiei de industrializare a laptelui din Cluj. In perioada interbelica, branza de Nasal era aproape necunoscuta pentru populatie, insa devenise o delicatesa nelipsita de pe masa sefilor Partidului Comunist Roman. Pentru ca dimensiunile pesterii erau limitate, productia de branza fermentata din pasta moale era redusa, iar pretul produsului era mare.
Gustul special este dat de o bacterie prezenta in microflora specifica pesterii din apropiere de Taga. Crusta relativ tare acopera un miez moale, aproape fluid, de branza deosebita. Acum, marca "branza de Nasal" a devenit cunoscuta in toata Europa, dupa ce proprietara pesterii, compania clujeana Napolact, a inregistrat acest soi de branza ca produs cu denumire de origine controlata.
30 000 de fermieri pot ramane fara subventii
Circa 30.000 de fermieri in ale caror cereri pentru subventii au fost depistate erori risca sa fie sanctionati cu reducerea sau anularea platii aferente anului 2007 daca nu se prezinta la centrele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru clarificari.
"APIA va solicita, in cursul saptamanii urmatoare, clarificari din partea fermierilor. In cazul in care acestia nu se vor prezenta la centrele locale ale APIA pentru clarificari, institutia noastra va fi nevoita sa ia decizia de plata in baza datelor eronate. Aceasta situatie duce la sanctiuni aplicate fermierilor sau chiar la excluderea acestora de la plata", potrivit unui comunicat al APIA, citat de Medifax.
APIA atrage atentia ca autorizarea si efectuarea platilor se pot realiza numai dupa clarificarea si corectarea erorilor.
In acelasi timp, din martie a inceput campania de depunere a cererilor pentru 2008. Fermierii care au depus si in 2007 cereri de sprijin vor primi un formular cu datele pretiparite, dar cu casute libere, pentru fiecare rubrica, pentru a inscrie eventualele modificari. De asemenea, agricultorii vor avea acces in acest an la o baza de date pe internet, care cuprinde hartile pe care isi identifica parcelele. Procesul de identificare a parcelelor este o etapa necesara pentru primirea platilor.
Faina si zahar de la UE pentru saraci
Cei mai saraci dintre romani vor primi faina si zahar de la UE, in 2008 si 2009, gratie unui program european de ajutorare a celor mai defavorizate persoane din comunitatea europeana.
Faina si zaharul furnizate de UE provin din fondurile de interventie comunitare si vor ajunge, in Romania, la persoanele care primesc venitul minim garantat, pensionarii agricultori, persoanele aflate in centrele de asistenta, precum si la persoanele care beneficiaza de masa zilnica la cantinele de ajutor social.
Numarul beneficiarilor de venit minim garantat din Romania este estimat la peste 300.000 de persoane si el creste continuu, deoarece prin lege a fost extinsa aria de eligibilitate a defavorizatilor (beneficiarilor initiali li s-au adaugat si oamenii strazii). Aceste persoane, care nu obtin venituri din munca, primesc de la primarii ajutoare lunare cuprinse intre 100 lei (pentru persoanele singure) si 372 lei (pentru familiile cu cinci membri). Persoanele apte de munca din randul beneficiarilor de venit minim garantat sunt obligate, conform legii, sa presteze activitati in folosul comunitatii.
In multe judete, ajutoarele – finantate din Fondul European de Garantare Agricola – au fost distribuite cu ajutorul Crucii Rosii. La nivel national, programul a fost coordonat de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. In acest an, repartizarea ajutoarelor a fost incredintata tot unor institutii ale statului si asociatiilor de caritate.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>