Stirile zilei de 19.04.2008

 

Titlurile zilei:

  • S-au stabilit perioadele in care pescuitul este interzis;
  • Presedintele camerelor agricole franceze in Romania;
  • Agricultura ecologica langa un Parc National;
  • Sprijinerea pomicultorilor afectati de inghet..

 

 

 

 

 

S-au stabilit perioadele in care pescuitul este interzis

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) au stabilit perioadele in care pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste este interzis in apele Romaniei.

Durata prohibitiei pentru pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice in apele maritime interioare si in apele continentale este de 60 de zile in perioada 15 aprilie - 13 iunie inclusiv, iar pentru apele de frontiera de 45 de zile, in perioada 15 aprilie – 29 mai inclusiv, arata Ordinul comun numarul 226/397.

In complexul lagunar Razelm Sinoe si in lacurile litorale prohibitia este de 77 zile, in intervalul 15 aprilie - 30 iunie inclusiv.

MADR si MMDD declara zone de protectie urmatoarele puncte:

  • Dunarea Veche, intre confluenta canalului Olguta cu Dunarea Veche si confluenta Dunarea Veche cu Canalul Sulina, pe o durata de 275 de zile, pana la 30 noiembrie inclusiv;
  • Dunarea Veche de la Mm 13 + 1.000 pana la 8 + 600, in tot cursul anului;
  • lacul Gasca din Complexul Somova - Parches, in tot cursul anului;
  • lacul Erenciuc, in tot cursul anului;
  • cursul vechi al bratului Sfantu Gheorghe, din zonele rectificate, in tot cursul anului.

In aceste zone pescuitul este interzis cu exceptia pescuitului sportiv care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie cu eliberarea in mediul acvatic a pestilor.
      Potrivit ordinului comun, se declara zone cu regim de protectie integrala pentru resursele acvatice vii din Marea Neagra zona Sacalin Zatoane si Rezervatia Marina 2 Mai - Vama Veche.

De asemenea, se interzice pescuitul pastravului de mare si al mihaltului, tot timpul anului.

Pe perioada prohibitiei in bazinele piscicole naturale este permis pescuitul stiucii cu echipament de pescuit sportiv si momeli artificiale.

Pescuitul sportiv al pastravului indigen, fantanel si a coregonului este oprit in perioada 15 septembrie 2007 - 31 decembrie 2008, iar pescuitul lipanului este interzis incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului si pana la 31 mai inclusiv.

 

Presedintele camerelor agricole franceze in Romania

Joi, 17 aprilie 2008, Institutul European din Romania si Ambasada Frantei in Romania a organizat, conferinta „Politica agricola comuna, dezvoltare rurala si rolul organizatiilor profesionale agricole in cadrul acestui proces”, sustinuta de domnul Luc Guyau, Presedintele Adunarii Permanente Camerelor Agricole din Franta (APCA), cu participarea domnului Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Conferinta a fos precedata, de vizite in teren ale delegatiei franceze, cu scopul de a stabili contacte cu asociatiile de producatori din Romania.

La sediul MADR, a avut loc o conferinta de presa sustinuta de Ministrul Dacian CIOLOŞ şi de domnul Luc GUYAU. Temele abordate privesc: „analiza de sanatate” a Politicii Agricole Comune, cu accent pe productia de cereale, lapte si rasele de bovine pentru carne; Comitetul Organizaţiilor Agricole din Uniunea Europeană (COPA)

Biroul de presa presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 

 

 

Agricultura ecologica langa un Parc National

In data de 17 aprilie 2008 a avut loc la Tulcea intalnirea de lucru cu tema Practicarea agriculturii ecologice in vecinatatea Parcului National Muntii Macinului ca mod de conservare durabila a patrimoniului natural din parc si alternativa de dezvoltare economica a comunitatilor din jurul acestuia”.

Scopul acestei intalniri a fost promovarea si extinderea agriculturii ecologice in zonele din vecinatatea Parcului National Muntii Macinului, ca un mod de conservare durabila a patrimoniului natural si ca o alternativa de dezvoltare economica a comunitatilor rurale din aceasta zona, precum si incheierea de acorduri cu fermierii pentru practicarea agriculturii ecologice.

Intalnirea a fost organizata de Administratia parcului national Muntii Macinului, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu sprijinul Consulatului Romaniei in Danemarca.

La aceasta actiune au participat reprezentanti ai Administratiei Parcului National Muntii Macinului, Consulatului Romaniei in Danemarca, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Tulcea,  administratiilor si presei locale, precum si  peste 80 de fermieri din zona.

Concluziile seminarului au scos in evidenta oportunitatile acestei zone pentru aplicarea agriculturii ecologice ca un mijloc de dezvoltare durabila a agriculturii si ca o modalitate de crestere a veniturilor producatorilor agricoli. In acest scop, MADR si DADR Tulcea vor acorda asistenta tehnica producatorilor in vederea obtinerii produselor ecologice iar Consulatul Romaniei in Danemarca va asigura valorificarea produselor ecologice prin identificarea canalelor de distributie.

Biroul de presa presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 

Sprijinerea pomicultorilor afectati de inghet

Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta a Guvernului privind sprijinul financiar pentru pierderi cauzate de inghetul tarziu de primavara in pomicultura.

Pot beneficia de sprijin financiar intreprinderile mici si mijlocii active in productia primara de produse agricole din sectorul pomicol, a caror productie a fost afectata de fenomenul de inghet tarziu de primavara, cu mai mult de 30% din media productiei anuale pe ferma.

Nivelul maxim al despagubirilor nu va depasi 80% din pierderile de venit ale producatorilor agricoli ca urmare a fenomenului de inghet tarziu de primavara.

Calculul pierderilor de venit va fi efectuat pentru fiecare beneficiar in parte, iar spijinul financiar va fi acordat direct beneficiarului, grupurilor de producatori sau organizatiilor de producatori unde beneficiarul este membru.

Institutia responsabila pentru implementarea sprijinului financiar este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, respectiv a municipiului Bucuresti.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va stabili normele metodologice de aplicare a acestei Ordonante de Urgenta in termen de 30 de zile de la publicare.

Sursa: Finantare.ro, 16 aprilie

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>