Stirile zilei de 20.04.2008

Titlurile zilei:

  • Magazin bio deschis de Printul Charles;
  • Proiectul de infiintarea Camerelor Agricole trimis spre aprobare;
  • Sprijin financiar pentru imbunatatiri funciare;
  • Simfonia lalelelor in Pitesti;
  • 6 milioane de euro la Baile Figa;
  • 600 hectolitri de vin va putea fi produs pentru autoconsum..

 

 

 

 

 

 

 

Magazin bio deschis de Printul Charles

Legume biologice, miere, supe la plic fara aditivi si E-uri, sucuri de fructe... Toate acestea se gasesc in magazinul Highgrove pe care printul Charles l-a deschis recent in comitatul Gloucestershire, oraselul Tetbury.

Aparator al naturii si militant pentru o agricultura ecologica, mostenitorul tronului britanic are o ferma ecologica de cateva sute de hectare.

Toate beneficiile „regale" obtinute din vanzarea produselor bio merg catre operele de caritate ale printului Charles.

 

Proiectul de infiintarea Camerelor Agricole trimis spre aprobare

Proiectul privind infiintarea Camerelor Agricole va fi trimis spre aprobare Guvernului in cateva saptamani, iar aceste unitati vor exista in fiecare judet si vor fi conduse de catre producatori agricoli, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Ministrul Agriculturii a precizat ca Romania nu va utiliza modelul francez privind funcţionarea Camerelor Agricole, ci va tine cont de specificul agriculturii din tara noastra.

"Romania porneste de la o situatie specifica a agriculturii, iar proiectul porneste de la o traditie pe care o avem privind organizarea Camerelor Agricole inca din perioada interbelică", a mentionat Ciolos.

 

Sprijin financiar pentru imbunatatiri funciare

Guvernul a aprobat acordarea de sprijin financiar producatorilor agricoli din sectorul de imbunatatiri funciare, in limita sumei de 94 milioane lei, pentru asigurarea starii de functionare a infrastructurii de imbunatatiri funciare.

Activitatile pentru care se acordă sprijin sunt:

  • Mentinerea in functiune, prin realizarea lucrarilor de intretinere si reparatii, a infrastructurii de imbunatatiri funciare – irigatii, situate in cadrul teritoriului organizatiilor de imbunatatiri funciare sau al federatiilor de organizatii de imbunatatiri funciare si aflate pe proprietatea sau in folosinta acestora – 60 milioane lei; suma fixa pentru aceasta activitate este 140 de lei pentru un hectar.
  • Asigurarea pazei si protectiei infrastructurii de imbunatatiri funciare – irigatii situate in cadrul teritoriului organizatiilor de imbunatatiri funciare sau al federatiilor de organizatii de imbunatatiri funciare si aflate pe proprietatea sau in folosinta acestora – 12 milioane lei; suma fixa pentru aceasta activitate este 31 de lei pentru un hectar.
  • Executarea lucrarilor de aducere in stare de functiune a infrastructurii de imbunatatiri funciare situate in cadrul teritoriului organizatiilor de imbunatatiri funciare sau al federatiilor de organizatii de imbunatatiri funciare si aflate in proprietatea sau folosinta acestora – 12 milioane lei;
  • Executarea lucrarilor de punere in functiune de catre Administratia Nationala a imbunatatirilor Funciare a infrastructurii de imbunatatiri funciare situate in cadrul teritoriului organizatiilor de imbunatatiri funciare sau al federatiilor de organizatii de imbunatatiri funciare si care, din cauza starii de degradare, nu s-a putut transmite in proprietatea sau folosinta acestora – 10 milioane lei.

Simfonia lalelelor in Pitesti

Pana azi are loc in Pitesti Simfonia Lalelelor. Participa peste 80 de delegaţi din 13 tari (SUA, Serbia, Letonia, Grecia, Serbia, Portugalia, Austria, Vietnam, Filipine, Olanda, Suedia, Republica Moldova, Turcia).

65 de firme s-au înscris si participa cu standuri expozitionale la Casa Cartii, iar alti 180 de comercianti din toata tara expun spre vanzare flori, plante si unelte de gradinarit in piata Revolutiei si pe Strada Mare.

La Casa Cartii sunt 1000 mp. de spaţiu expozitional, iar comerciantii din aer liber ocupa 4 500 metri pătraţi din Centru.

Zona centrala a municipiului Pitesti a fost ornata cu 200 de instalatii electrice in forma de lalea.

 

6 milioane de euro la Baile Figa

Peste 6 milioane de euro sunt investiti in realizarea Bailor Figa din apropierea Becleanului, mai mult de o treime din bani reprezentand fonduri nerambursabile accesate de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud prin Programul PHARE.

Nicolae Moldovan, primarul orasului Beclean, care are in subordine localitatea componenta Figa, a declarat ca Baile Figa sunt amenajate in cadrul proiectului "Cresterea valorii potentialului balnear al lacurilor sarate din regiunea Nord-Vest", realizat de Consiliul Local Dej in colaborare cu Consiliile Locale Beclean, Cojocna, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Consiliul Judetean Cluj.

Statiunea Figa va fi inaugurata cel mai probabil anul viitor.

 

600 hectolitri de vin va putea fi produs pentru autoconsum

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian a declarat, vineri, ca va propune Executivului cresterea cantitatii de vin care poate fi produsa in gospodarie, pentru autoconsum, fara a fi supusa impozitarii de la 200 la 600 de hectolitri pe an."Am facut o evaluare la nivelul ministerului si impactul cresterii antrepozitului fiscal, de la 200 la 600 de hectolitri, in comparatie cu impactul economic si social in zona este mic si justifica o astfel de masura. De aceea, am pregatit pentru sedintele de Guvern ulterioare o nota de fundamentare in care sa accceptam o crestere a antrepozitelor pentru vinurile linistite", a declarat ministrul, vineri, la Focsani, in cadrul unei intalniri cu viticultorii din zona. Viticultorii din Vrancea s-au declarat nemultumiti de faptul ca subventia de 1 leu pentru litrul de motorina este acordata doar pentru culturile de primăvara, dar nu si pentru culturile viticole.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>