Titlurile zilei
Pentru o agricultura bazata pe tarani
Ministrul german al Agriculturii, Horst Seehofer, a criticat vehement marile companii multinationale in contextul crizei alimentare globale. "Lumea are nevoie de o agricultura bazata pe tarani, nu de o agricultura industriala", a spus ministrul Agriculturii, intr-o iesire fara precedent.
"Marile companii domina piata si trebuie sa le punem bete-n roate. Nu este posibil ca in SUA o singura companie sa produca seminte. Acolo, fermierii sunt obiectul unui adevarat santaj", a mai declarat Horst Seehofer.
Oficialul german a mai spus ca in spatele amenintarilor privind scumpirea cu 600% a furajelor se ascunde dorinta marilor producatori de seminte de a impune soiuri de porumb si soia modificate genetic. El a mai cerut Uniunii Europene o regandire a Politici Agricole Comune, sustinand ca e nevoie ca productia de alimente sa creasca pentru a preveni o criza alimentara.
Occidentul provoaca un "genocid silentios"
Un atac violent la adresa politicii Occidentului in domeniul alimentar a venit duminica din partea responsabilului ONU pentru alimentatie, Jean Ziegler. Intr-un interviu pentru ziarul austriac Kurier am Sonntag, acesta a acuzat Occidentul ca provoaca un "genocid silentios".
Ziegler a blamat globalizarea pentru monopolizarea resurselor si a declarat ca multinationalele sunt vinovate pentru "violenta structuala".
"Avem o lume controlata de traderi, speculatori si banditi. E o lume a inechitatii. Trebuie sa stopam aceasta tendinta", a mai spus Jean Ziegler.
Britanicii cumpara mai mult decat consuma
Britanicii arunca anual 6,7 milioane tone de fructe si legume, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din cantitatea de vegetale proaspete pe care le cumpara, potrivit datelor campaniei „Love Food Hate Waste". In acest fel, la cosul de gunoi ajung trei miliarde de lire sterline in fiecare an, spun specialistii.
Potrivit acestora, principalul motiv este faptul ca britanicii nu apreciaza corect nevoia de fructe si legume si, de cele mai multe ori, cumpara mai mult decat consuma.
In plus, multe dintre fructele si legumele proaspat cumparate sunt pastrate la temperatura camerei si nu in frigider, ceea ce face ca acestea sa se altereze mult mai repede.
Agricultura ecologica subventionata de la buget
Potrivit unui proiect de hotarare, MADR va subventiona agricultura ecologica, din fonduri de la buget, prin acordarea unui sprijin financiar la hectar.
"Aceste forme de sprijin se vor acorda, cel mai probabil, pana in 2009, atunci cand fondurile europene de dezvoltare rurala vor fi disponibile si pentru agricultura ecologica", a declarat, secretarul de stat in cadrul MADR, Cornelia Harabagiu.
Astfel, producatorii ecologici pot primi o subventie de 425 de lei pentru un hectar si 700 de lei pentru un hectar de vita de vie sau livada.
De asemenea, MADR va acorda un sprijin financiar de 75 de lei pentru fiecare familie de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica. Alaturi de plata la hectar, producatorul ecologic va primi si sprijin financiar de pana la 50 % din contravaloarea taxei de inspectie si certificare.
Subventiile acordate de la bugetul, sub forma "ajutoarelor de minimis", reprezinta solutia identificata de MADR pentru sustinerea sectorului ecologic, pana cand autoritatile vor reusi sa reintroduca agricultura ecologica printre masurile eligibile pentru finantare europeana.
MADR a eliminat plata pe suprafata acordata din fonduri de dezvoltare rurala pentru agricultura ecologica deoarece nu a avut informatii suficiente pentru a argumenta Comisiei Europene aceasta masura. Comisia nu a cerut Romaniei sa elimine plata pe suprafata acordata pentru practicarea agriculturii ecologice, ci a solicitat o analiza a fermelor ecologice din perspectiva pietei.
"Recomandarea este justificata, insa la acest moment nu exista date sintetice referitoare la dimensiunea pietei interne sau a volumului exporturilor pentru produse ecologice. Piata interna este una relativ noua, dinamica, dar in acelasi timp poate prezenta un grad mai ridicat de risc", potrivit raspunsului MADR la solicitarea Comisiei Europene.
Lactalis intra in Romania prin achizitia LaDorna
Grupul francez Lactalis, unul dintre liderii pietei de lactate din Europa, a finalizat de curand preluarea diviziei de lactate a grupului LaDorna, a informat luni compania locala.
Prin aceasta achizitie, grupul Lactalis is consolideaza prezenta in sud-estul Europei, zona cu un potential de afaceri puternic, fiind activ deja in Serbia, Moldova, Ucraina si Grecia, unde grupul LaDorna a dezvoltat propria structura de distributie si vanzari.
Presedintele grupului LaDorna, Jean Valvis, si-a exprimat certitudinea ca aceasta tranzactie cu Lactalis reprezinta o garantie a diversificarii produselor oferite consumatorului Roman si in acelasi timp asigurarea unei perspective excelente pentru dezvoltarea sectorului bio.
Aceasta dezvoltare isi pune fundamentele pe procesul de transformare a primelor ferme bio-ecologice, initiat de LaDorna in Carpati, inca din anul 2001.
Grupul Lactalis, cu sediul in Laval, Mayenne, in regiunea lactaliera din vestul Frantei, este prezent in peste 150 de tari din intreaga lume. Cu o cifra e afaceri de 9,6 miliarde euro, un numar de 33.500 de angajati si aproximativ 125 de platforme industriale, Lactalis are in portofoliu marci ca President, Galbani, Lactel, Rochefort-Societe.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>