Stirile zilei de 21.04.2008

Titlurile zilei

  • Pentru o agricultura bazata pe tarani;
  • Occidentul provoaca un "genocid silentios";
  • Britanicii cumpara mai mult decat consuma;
  • Agricultura ecologica subventionata de la buget;
  • Lactalis intra in Romania prin achizitia LaDorna.

 

 

 

 

Pentru o agricultura bazata pe tarani

Ministrul german al Agriculturii, Horst Seehofer, a criticat vehement marile companii multinationale in contextul crizei alimentare globale. "Lumea are nevoie de o agricultura bazata pe tarani, nu de o agricultura industriala", a spus ministrul Agriculturii, intr-o iesire fara precedent.

"Marile companii domina piata si trebuie sa le punem bete-n roate. Nu este posibil ca in SUA o singura companie sa produca seminte. Acolo, fermierii sunt obiectul unui adevarat santaj", a mai declarat Horst Seehofer.

Oficialul german a mai spus ca in spatele amenintarilor privind scumpirea cu 600% a furajelor se ascunde dorinta marilor producatori de seminte de a impune soiuri de porumb si soia modificate genetic. El a mai cerut Uniunii Europene o regandire a Politici Agricole Comune, sustinand ca e nevoie ca productia de alimente sa creasca pentru a preveni o criza alimentara.



 
Occidentul provoaca un "genocid silentios"

Un atac violent la adresa politicii Occidentului in domeniul alimentar a venit duminica din partea responsabilului ONU pentru alimentatie, Jean Ziegler. Intr-un interviu pentru ziarul austriac Kurier am Sonntag, acesta a acuzat Occidentul ca provoaca un "genocid silentios".

Ziegler a blamat globalizarea pentru monopolizarea resurselor si a declarat ca multinationalele sunt vinovate pentru "violenta structuala".

"Avem o lume controlata de traderi, speculatori si banditi. E o lume a inechitatii. Trebuie sa stopam aceasta tendinta", a mai spus Jean Ziegler.

 

 

Britanicii cumpara mai mult decat consuma

Britanicii arunca anual 6,7 milioane tone de fructe si legume, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din cantitatea de vegetale proaspete pe care le cumpara, potrivit datelor campaniei „Love Food Hate Waste". In acest fel, la cosul de gunoi ajung trei miliarde de lire sterline in fiecare an, spun specialistii.

Potrivit acestora, principalul motiv este faptul ca britanicii nu apreciaza corect nevoia de fructe si legume si, de cele mai multe ori, cumpara mai mult decat consuma.

In plus, multe dintre fructele si legumele proaspat cumparate sunt pastrate la temperatura camerei si nu in frigider, ceea ce face ca acestea sa se altereze mult mai repede.

 

 

Agricultura ecologica subventionata de la buget

Potrivit unui proiect de hotarare, MADR va subventiona agricultura ecologica, din fonduri de la buget, prin acordarea unui sprijin financiar la hectar.

"Aceste forme de sprijin se vor acorda, cel mai probabil, pana in 2009, atunci cand fondurile europene de dezvoltare rurala vor fi disponibile si pentru agricultura ecologica", a declarat, secretarul de stat in cadrul MADR, Cornelia Harabagiu.

Astfel, producatorii ecologici pot primi o subventie de 425 de lei pentru un hectar si 700 de lei pentru un hectar de vita de vie sau livada.

De asemenea, MADR va acorda un sprijin financiar de 75 de lei pentru fiecare familie de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica. Alaturi de plata la hectar, producatorul ecologic va primi si sprijin financiar de pana la 50 % din contravaloarea taxei de inspectie si certificare.

Subventiile acordate de la bugetul, sub forma "ajutoarelor de minimis", reprezinta solutia identificata de MADR pentru sustinerea sectorului ecologic, pana cand autoritatile vor reusi sa reintroduca agricultura ecologica printre masurile eligibile pentru finantare europeana.

MADR a eliminat plata pe suprafata acordata din fonduri de dezvoltare rurala pentru agricultura ecologica deoarece nu a avut informatii suficiente pentru a argumenta Comisiei Europene aceasta masura. Comisia nu a cerut Romaniei sa elimine plata pe suprafata acordata pentru practicarea agriculturii ecologice, ci a solicitat o analiza a fermelor ecologice din perspectiva pietei.

"Recomandarea este justificata, insa la acest moment nu exista date sintetice referitoare la dimensiunea pietei interne sau a volumului exporturilor pentru produse ecologice. Piata interna este una relativ noua, dinamica, dar in acelasi timp poate prezenta un grad mai ridicat de risc", potrivit raspunsului MADR la solicitarea Comisiei Europene.



Lactalis intra in Romania prin achizitia LaDorna

Grupul francez Lactalis, unul dintre liderii pietei de lactate din Europa, a finalizat de curand preluarea diviziei de lactate a grupului LaDorna, a informat luni compania locala.

Prin aceasta achizitie, grupul Lactalis is consolideaza prezenta in sud-estul Europei, zona cu un potential de afaceri puternic, fiind activ deja in Serbia, Moldova, Ucraina si Grecia, unde grupul LaDorna a dezvoltat propria structura de distributie si vanzari.

Presedintele grupului LaDorna, Jean Valvis, si-a exprimat certitudinea ca aceasta tranzactie cu Lactalis reprezinta o garantie a diversificarii produselor oferite consumatorului Roman si in acelasi timp asigurarea unei perspective excelente pentru dezvoltarea sectorului bio.

Aceasta dezvoltare isi pune fundamentele pe procesul de transformare a primelor ferme bio-ecologice, initiat de LaDorna in Carpati, inca din anul 2001.

Grupul Lactalis, cu sediul in Laval, Mayenne, in regiunea lactaliera din vestul Frantei, este prezent in peste 150 de tari din intreaga lume. Cu o cifra e afaceri de 9,6 miliarde euro, un numar de 33.500 de angajati si aproximativ 125 de platforme industriale, Lactalis are in portofoliu marci ca President, Galbani, Lactel, Rochefort-Societe.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>