Titlurile zilei:
Ordonanta privind cresterea salariala va fi abrogata
Ordonanta privind cresterea salariilor angajatilor Ministerului Economiei si ai Ministerului Agriculturii care lucrează cu fonduri UE va fi abrogata, intrucat decizia nu ar fi corecta fata de functionarii altor institutii, cu atributii similare, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Presedintele Traian Basescu a promulgat, la inceputul lunii aprilie, o propunere legislativa de crestere cu 75% a salariilor angajatilor din Ministerul Agriculturii si din cel al Economiei si Finantelor care lucrează cu fonduri UE.
Legume uriase din seminte trimise in spatiu
Chinezii au reusit sa obtina legume uriase din seminte pe care le-au trimis in spatiu si care au stat pe orbita Pamantului doua saptamani.
Cercetatorii de la Academia de stiinte agronomice din Guangdong au reusit sa obtina rosii cu o greutate de 9,5 kilograme, dovleci de 95 de kilograme, castraveti cu o lungime de 60 de centimetri, ardei chilli cu o lungime de 22 de centimetri, vinete cu o greutate de 6 kilograme si pepeni verzi enormi. Legumele pot hrani mai multe persoane si contin mai multi nutrienti, spun specialistii.
China este disperata sa gaseasca metode mai bune de a hrani cei 1,3 miliarde de locuitori ai sai, in timp ce terenurile cultivabile sunt inhatate de fabrici.
Specialistii de la NASA spun ca beneficiile obtinute de pe urma legumelor nu acopera costul trimiterii in spatiu a semintelor.
Ministere care vor fi date in judecata de catre agricultori
Subventiile europene sunt un drept, nu o pomana. Daca nu ajung banii in conturile tuturor fermierilor, pana la termenul limita de 30 iunie, singura solutie este de a da in judecata Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei si Finantelor. Declaratiile au fost facute exclusiv pentru HotNews.ro de Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
In opinia sa, mai exista o sansa ca subventiile sa fie salvate: daca premierul "va asculta solicitarile agricultorilor si va solicita Ministerului economiei si Finantelor (MEF) sa deblocheze banii". Aceasta deoarece reprezentantii agricultorilor considera ca Finantele sunt responsabile de intarzierea platilor.
Potrivit regulamentelor europene, cele 400 de milioane de euro trebuie platite mai intai din bugetul de stat, urmand sa fie rambursati de catre Comisia Europeana. Suma este prevazuta in bugetul Ministerului Agriculturii.
Viorel Matei spune ca multi fermieri au facut credite bancare pentru 70% din valoarea subventiei care li se cuvine, pentru o perioada de 2-3 luni, teoretic - pana la primirea subventiei. "Acestia trebuie sa plateasca dobanzi de 12-13% si acum, in plus, penalizari din cauza intarzierii banilor", spune reprezentantul agricultorilor. "Oficialii au mintit de fiecare data in privinta datei de efectuare a platilor", adauga Matei.
Acesta a mai declarat ca in data de 20 mai toate organizatiile reprezentative din domeniul agriculturii se vor reuni in cadrul unui eveniment pentru a prezenta Guvernului si partidelor politice o serie de masuri pentru "o politica agrara europeana".
Subventii, la nivelul vechilor tari UE, cat mai rapid
Ministrii Agriculturii din Romania si statele din regiune, care s-au intalnit in perioada 9-11 mai în Delta Dunarii, apreciaza ca subventiile directe la hectar acordate agricultorilor din noile state membre ar trebui sa ajunga mai rapid la nivelul din vechile tari comunitare.
"In ceea ce priveste modularea, majoritatea participantilor au fost de acord ca, pentru noile state membre, aceasta nu poate fi aplicata decat dupa egalizarea nivelului platilor cu cele ale celorlalti membri UE. In acest context, participantii au subliniat necesitatea accelerarii ritmului de egalizare a platilor directe", se arata intr-un comunicat al MADR. Nivelul subventilor din noile state membre (aderate la UE în 2004 si 2007) este programat sa creasca gradual pentru a se alinia la nivelul mediu inregistrat de celelalte tari comunitare in 2004, respectiv de 202 euro pe hectar. In ceea ce priveste România, alinierea este programată pentru 2016.
Ministrii din Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia, Romania şi Slovenia (in calitate de observator) s-au intalnit in perioada 9-11 mai in Delta Dunarii, pentru a discuta despre viitorul politicii agricole a UE, care trece printr-un proces de evaluare.
Participantii au sustinut ca este nevoie de crearea unui sistem de gestionare a riscurilor cauzate de calamitati naturale, dar si a riscurilor comerciale. "Luand in considerare situatia pietei cerealelor de anul trecut, o solutie ar fi crearea unei rezerve comunitare de cereale", se precizeaza in comunicat.
Totodata, toate statele membre participante la reuniune au fost de acord ca este necesară mentinerea sistemului de interventie, cel putin la cereale, pe termen lung fiind nevoie de "plasa de siguranta" oferita de acesta.
Discutiile privind viitorul politicii agricole europene au urmarit o trecere in revista a punctelor de vedere a invitatilor, discutiile oficiale pe aceasta tema urmand a fi deschise de Franta, odata cu preluarea presedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Un alt punct de discutie a fost agricultura din fermele mici si capacitatea acesteia de a aproviziona pietele locale. "Impactul pe care aceasta il poate avea asupra economiei poate fi considerabil, motiv pentru care trebuie cautate forme pentru a o sprijini", se spune in comunicat.
Un proiect poate ajunge la 200 milioane euro
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, a declarat pentru Business Standard ca situatia in 2008 este mai buna decat cea din 2007, in conditiile in care anul trecut au fost alocate 1,3 miliarde euro pentru fondurile structurale si nu s-a cheltuit nimic.
Pe de alta parte, Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, considera ca fondurile europene pentru 2008 alocate prin Programul de Dezvoltare Rurala vor fi absorbite in proportie de 100%, ba chiar banii alocati nu vor ajunge pentru finantarea tuturor proiectelor.
In functie de valoarea lor, cele mai mari proiecte sunt in cadrul programelor de mediu si de transport, ajungand pana la aproape 200 milioane de euro. Suma alocata Romaniei pentru Fondurile Structurale si de Coeziune pentru perioada 2007-2013 este de 17 miliarde euro, iar prin Programul de Dezvoltare Rurala se vor derula in aceasta perioada proiecte de peste opt miliarde euro.
Pentru proiectele de Transport si Mediu sunt alocate, pentru perioada 2007-2013, 11 miliarde euro.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
22-05-2025 APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>
21-05-2025 Targuri si expozitii
Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>
21-05-2025 Stiri agricole
● FieldBee aduce inovația pe teren ● Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ● Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>
20-05-2025 Stiri agricole
Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>