Titlurile zilei:
Ordonanta privind cresterea salariala va fi abrogata
Ordonanta privind cresterea salariilor angajatilor Ministerului Economiei si ai Ministerului Agriculturii care lucrează cu fonduri UE va fi abrogata, intrucat decizia nu ar fi corecta fata de functionarii altor institutii, cu atributii similare, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Presedintele Traian Basescu a promulgat, la inceputul lunii aprilie, o propunere legislativa de crestere cu 75% a salariilor angajatilor din Ministerul Agriculturii si din cel al Economiei si Finantelor care lucrează cu fonduri UE.
Legume uriase din seminte trimise in spatiu
Chinezii au reusit sa obtina legume uriase din seminte pe care le-au trimis in spatiu si care au stat pe orbita Pamantului doua saptamani.
Cercetatorii de la Academia de stiinte agronomice din Guangdong au reusit sa obtina rosii cu o greutate de 9,5 kilograme, dovleci de 95 de kilograme, castraveti cu o lungime de 60 de centimetri, ardei chilli cu o lungime de 22 de centimetri, vinete cu o greutate de 6 kilograme si pepeni verzi enormi. Legumele pot hrani mai multe persoane si contin mai multi nutrienti, spun specialistii.
China este disperata sa gaseasca metode mai bune de a hrani cei 1,3 miliarde de locuitori ai sai, in timp ce terenurile cultivabile sunt inhatate de fabrici.
Specialistii de la NASA spun ca beneficiile obtinute de pe urma legumelor nu acopera costul trimiterii in spatiu a semintelor.
Ministere care vor fi date in judecata de catre agricultori
Subventiile europene sunt un drept, nu o pomana. Daca nu ajung banii in conturile tuturor fermierilor, pana la termenul limita de 30 iunie, singura solutie este de a da in judecata Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei si Finantelor. Declaratiile au fost facute exclusiv pentru HotNews.ro de Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
In opinia sa, mai exista o sansa ca subventiile sa fie salvate: daca premierul "va asculta solicitarile agricultorilor si va solicita Ministerului economiei si Finantelor (MEF) sa deblocheze banii". Aceasta deoarece reprezentantii agricultorilor considera ca Finantele sunt responsabile de intarzierea platilor.
Potrivit regulamentelor europene, cele 400 de milioane de euro trebuie platite mai intai din bugetul de stat, urmand sa fie rambursati de catre Comisia Europeana. Suma este prevazuta in bugetul Ministerului Agriculturii.
Viorel Matei spune ca multi fermieri au facut credite bancare pentru 70% din valoarea subventiei care li se cuvine, pentru o perioada de 2-3 luni, teoretic - pana la primirea subventiei. "Acestia trebuie sa plateasca dobanzi de 12-13% si acum, in plus, penalizari din cauza intarzierii banilor", spune reprezentantul agricultorilor. "Oficialii au mintit de fiecare data in privinta datei de efectuare a platilor", adauga Matei.
Acesta a mai declarat ca in data de 20 mai toate organizatiile reprezentative din domeniul agriculturii se vor reuni in cadrul unui eveniment pentru a prezenta Guvernului si partidelor politice o serie de masuri pentru "o politica agrara europeana".
Subventii, la nivelul vechilor tari UE, cat mai rapid
Ministrii Agriculturii din Romania si statele din regiune, care s-au intalnit in perioada 9-11 mai în Delta Dunarii, apreciaza ca subventiile directe la hectar acordate agricultorilor din noile state membre ar trebui sa ajunga mai rapid la nivelul din vechile tari comunitare.
"In ceea ce priveste modularea, majoritatea participantilor au fost de acord ca, pentru noile state membre, aceasta nu poate fi aplicata decat dupa egalizarea nivelului platilor cu cele ale celorlalti membri UE. In acest context, participantii au subliniat necesitatea accelerarii ritmului de egalizare a platilor directe", se arata intr-un comunicat al MADR. Nivelul subventilor din noile state membre (aderate la UE în 2004 si 2007) este programat sa creasca gradual pentru a se alinia la nivelul mediu inregistrat de celelalte tari comunitare in 2004, respectiv de 202 euro pe hectar. In ceea ce priveste România, alinierea este programată pentru 2016.
Ministrii din Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia, Romania şi Slovenia (in calitate de observator) s-au intalnit in perioada 9-11 mai in Delta Dunarii, pentru a discuta despre viitorul politicii agricole a UE, care trece printr-un proces de evaluare.
Participantii au sustinut ca este nevoie de crearea unui sistem de gestionare a riscurilor cauzate de calamitati naturale, dar si a riscurilor comerciale. "Luand in considerare situatia pietei cerealelor de anul trecut, o solutie ar fi crearea unei rezerve comunitare de cereale", se precizeaza in comunicat.
Totodata, toate statele membre participante la reuniune au fost de acord ca este necesară mentinerea sistemului de interventie, cel putin la cereale, pe termen lung fiind nevoie de "plasa de siguranta" oferita de acesta.
Discutiile privind viitorul politicii agricole europene au urmarit o trecere in revista a punctelor de vedere a invitatilor, discutiile oficiale pe aceasta tema urmand a fi deschise de Franta, odata cu preluarea presedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Un alt punct de discutie a fost agricultura din fermele mici si capacitatea acesteia de a aproviziona pietele locale. "Impactul pe care aceasta il poate avea asupra economiei poate fi considerabil, motiv pentru care trebuie cautate forme pentru a o sprijini", se spune in comunicat.
Un proiect poate ajunge la 200 milioane euro
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, a declarat pentru Business Standard ca situatia in 2008 este mai buna decat cea din 2007, in conditiile in care anul trecut au fost alocate 1,3 miliarde euro pentru fondurile structurale si nu s-a cheltuit nimic.
Pe de alta parte, Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, considera ca fondurile europene pentru 2008 alocate prin Programul de Dezvoltare Rurala vor fi absorbite in proportie de 100%, ba chiar banii alocati nu vor ajunge pentru finantarea tuturor proiectelor.
In functie de valoarea lor, cele mai mari proiecte sunt in cadrul programelor de mediu si de transport, ajungand pana la aproape 200 milioane de euro. Suma alocata Romaniei pentru Fondurile Structurale si de Coeziune pentru perioada 2007-2013 este de 17 miliarde euro, iar prin Programul de Dezvoltare Rurala se vor derula in aceasta perioada proiecte de peste opt miliarde euro.
Pentru proiectele de Transport si Mediu sunt alocate, pentru perioada 2007-2013, 11 miliarde euro.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>