Stirile zilei de 07.08.2008

mures2.jpg
Titlurile zilei:

Fermierii romanii cer marirea subventiei;

Cartofii din Harghita, afectati de boli;

Teroare in Piata Fortuna din Arad;

Struguri rosii si banane, la masa de seara;

Un Mures mai curat la Pecica.







Fermierii romanii cer marirea subventiei

In acest moment, suma medie primita de fermieri de la UE, sub forma de grant (imprumut nerambursabil) european este de 50 euro/hectar, de sapte ori mai mica decat media UE, de 350 euro/hectar. Romania a cerut CE o marire a sumelor acordate agriculturii, pana la o medie a granturilor de 250/ha. Din cauza subventiilor mici, fermierii romani nu pot fata scumpirilor din agricultura, respectiv a utilajelor, motorinei, ingrasamintelor, semintelor si pesticidelor.

De mentionat ca incepand din august 2007, pretul ingrasamintelor a crescut de la 140% pana la 170%. Producatorii de fertilizatori din Romania folosesc intre 20% si 25% din productie pentru piata autohtona, in contextul in care agricultorii romani folosesc numai 30-40 kg/hectar, de 5 ori mai putin decat media tarilor vest-europene, de 150-200 kg/hectar.



Cartofii din Harghita, afectati de boli

Vremea nefavorabila care a favorizat aparitia bolilor a afectat aproximativ 4.000 de hectare plantate cu cartori in judetul Hargita, scrie site-ul Administratie.ro.

Potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Harghita, Torok Jeno, o treime din suprafata de 12.400 de hectare cultivata cu cartofi este afectata de mana si de alternarioza, boli care au drept cauza atat ploile, cat si seceta.

"Mana ataca atunci cand sunt multe zile cu ploaie, iar alternarioza apare in perioadele cu seceta", a explicat directorul DADR Harghita.

Cei mai afectati de atacul acestor boli sunt micii producatori care fie nu au aplicat suficiente tratamente pe suprafetele pe care le detin, fie au folosit samanta necorespunzatoare.

"Producatorii mari, cu suprafete insemnate, au aplicat tratamentul de 4-5 ori, iar ei vor avea o recolta foarte frumoasa", a explicat Torok Jeno.

In acest an, suprafetele cultivate cu cartofi au scazut cu 15% in judetul Harghita, intrucat oamenii nu au putut sa isi vanda recolta, din cauza preturilor reduse ale cartofilor importati din tari ale Uniunii Europene.



Teroare in Piata Fortuna din Arad

Teroare in Piata Fortuna, acolo unde producatorii autohtoni acuza faptul ca sunt amenintati si izgoniti din hala de comerciantii de fructe si legume. Producatorii se plang ca nu sunt lasati sa-si vanda produsele, pentru ca pretul practicat de ei e mai mic decat cel al comerciantilor, iar produsele de mai buna calitate si netratate chimic.

Situatia nu e nici pe placul cumparatorilor, care sustin ca nu mai au de unde sa-si cumpere produse proaspete, ca sunt furati pe fata de comercianti, care le vand bunuri alterate si de proasta calitate. Ei acuza autoritatile ca nu intervin pentru a face ordine la Fortuna.



Struguri rosii si banane, la masa de seara

Struguri rosii si banane, la masa de seara! Aceasta este formula magica ce ne asigura un somn linistit si odihnitor, spun cercetatorii de la Universitatea Milano.

Strugurii rosii si bananele contin precursori de melatonina, hormon implicat in ritmul somn-veghe. in mod normal, melatonina este secretata de organismul nostru pentru a induce starea de somn. Productia acestui hormon este stimulata de intuneric.

In cazul tulburarilor de somn, cresterea cantitatii de melatonina poate fi realizata cu ajutorul alimentelor ce contin precursori ai acestui hormon - strugurii rosii si bananele. Cercetatorii italieni sustin ca efect similar in inducerea somnului profund are si un pahar cu vin rosu baut inainte de culcare. Fumatorii, persoanele care consuma alcool sau cafea, cele care iau antidepresive ar fi bine sa manince cit mai multi struguri si banane.

Pe linga precursori de melatonina, strugurii rosii si bananele contin si magneziu, care are de asemenea efect relaxant asupra sistemului nervos.

Tot pentru a preveni insomniile, nutritionistii ne sfatuiesc sa evitam mesele copioase seara. Grasimile, zaharul, sarea consumate in exces la masa de seara sint cauza trezirilor frecvente in timpul noptii.

Efect sedativ are si ceaiul caldut de sunatoare, tei, musetel. Din aceste plante se fac infuzii si decocturi, ce se beau cu o jumatate de ora inainte de culcare. Pentru inlaturarea starilor de agitatie si pentru a adormi usor, infuziile sau decocturile se pot indulci cu miere.

Nutritionistii italieni ne recomanda, de asemenea, ca seara sa renuntam la dulciuri. Deoarece dulciurile provoaca cresterea glicemiei, una dintre cauzele somnului agitat si a trezirilor frecvente in timpul noptii. De multe ori, persoanele care sufera de hiperaciditate au probleme cu somnul. In astfel de cazuri, la cina, este recomandat un cartof fiert, acesta reduce hiperacididatea si ne ajuta sa dormim.



Un Mures mai curat la Pecica

Un nou pas a fost facut in cadrul proiectului ce vizeaza modernizarea statiei de epurare a orasului Pecica, Judetul Arad.

Investiţia in valoare de 800 000 de euro, demarata prin Programul PHARE CBC 2005 Romania-Ungaria, prevede, pe langa lucrarile propriu-zise de reabilitare, mai multe seminarii in cadrul carora sa se atraga atentia asupra valorii comune a partilor implicate: raul Mures si ceea ce tine de acesta (flora, fauna).

Partenerul orasului in acest proiect ambitios este localitatea maghiara Nagylak.

Dupa o intalnire la Pecica si una la Nagylak, a avut loc un alt seminar, mai amplu de aceasta data, la Hotel Korona din Mako.

La dezbatere au participat, pe langă specialistii proiectului, edilii celor doua localitati si reprezentantul Parcului Natural Luna Muresului.

Primarul Iustin Cionca si-a exprimat convingerea ca si alte localitati vor lua masuri pentru protejarea mediului inconjurator, iar omologul sau maghiar, Gyarmati Andras a spus ca se merge pe drumul cel bun, raul Mures (imaginea de sus) fiind mai curat decat cu doua-trei decenii in urma.

Termenul de derulare al proiectului este de 16 luni.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>