Stirile zilei de 07.08.2008

mures2.jpg
Titlurile zilei:

Fermierii romanii cer marirea subventiei;

Cartofii din Harghita, afectati de boli;

Teroare in Piata Fortuna din Arad;

Struguri rosii si banane, la masa de seara;

Un Mures mai curat la Pecica.







Fermierii romanii cer marirea subventiei

In acest moment, suma medie primita de fermieri de la UE, sub forma de grant (imprumut nerambursabil) european este de 50 euro/hectar, de sapte ori mai mica decat media UE, de 350 euro/hectar. Romania a cerut CE o marire a sumelor acordate agriculturii, pana la o medie a granturilor de 250/ha. Din cauza subventiilor mici, fermierii romani nu pot fata scumpirilor din agricultura, respectiv a utilajelor, motorinei, ingrasamintelor, semintelor si pesticidelor.

De mentionat ca incepand din august 2007, pretul ingrasamintelor a crescut de la 140% pana la 170%. Producatorii de fertilizatori din Romania folosesc intre 20% si 25% din productie pentru piata autohtona, in contextul in care agricultorii romani folosesc numai 30-40 kg/hectar, de 5 ori mai putin decat media tarilor vest-europene, de 150-200 kg/hectar.



Cartofii din Harghita, afectati de boli

Vremea nefavorabila care a favorizat aparitia bolilor a afectat aproximativ 4.000 de hectare plantate cu cartori in judetul Hargita, scrie site-ul Administratie.ro.

Potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Harghita, Torok Jeno, o treime din suprafata de 12.400 de hectare cultivata cu cartofi este afectata de mana si de alternarioza, boli care au drept cauza atat ploile, cat si seceta.

"Mana ataca atunci cand sunt multe zile cu ploaie, iar alternarioza apare in perioadele cu seceta", a explicat directorul DADR Harghita.

Cei mai afectati de atacul acestor boli sunt micii producatori care fie nu au aplicat suficiente tratamente pe suprafetele pe care le detin, fie au folosit samanta necorespunzatoare.

"Producatorii mari, cu suprafete insemnate, au aplicat tratamentul de 4-5 ori, iar ei vor avea o recolta foarte frumoasa", a explicat Torok Jeno.

In acest an, suprafetele cultivate cu cartofi au scazut cu 15% in judetul Harghita, intrucat oamenii nu au putut sa isi vanda recolta, din cauza preturilor reduse ale cartofilor importati din tari ale Uniunii Europene.



Teroare in Piata Fortuna din Arad

Teroare in Piata Fortuna, acolo unde producatorii autohtoni acuza faptul ca sunt amenintati si izgoniti din hala de comerciantii de fructe si legume. Producatorii se plang ca nu sunt lasati sa-si vanda produsele, pentru ca pretul practicat de ei e mai mic decat cel al comerciantilor, iar produsele de mai buna calitate si netratate chimic.

Situatia nu e nici pe placul cumparatorilor, care sustin ca nu mai au de unde sa-si cumpere produse proaspete, ca sunt furati pe fata de comercianti, care le vand bunuri alterate si de proasta calitate. Ei acuza autoritatile ca nu intervin pentru a face ordine la Fortuna.



Struguri rosii si banane, la masa de seara

Struguri rosii si banane, la masa de seara! Aceasta este formula magica ce ne asigura un somn linistit si odihnitor, spun cercetatorii de la Universitatea Milano.

Strugurii rosii si bananele contin precursori de melatonina, hormon implicat in ritmul somn-veghe. in mod normal, melatonina este secretata de organismul nostru pentru a induce starea de somn. Productia acestui hormon este stimulata de intuneric.

In cazul tulburarilor de somn, cresterea cantitatii de melatonina poate fi realizata cu ajutorul alimentelor ce contin precursori ai acestui hormon - strugurii rosii si bananele. Cercetatorii italieni sustin ca efect similar in inducerea somnului profund are si un pahar cu vin rosu baut inainte de culcare. Fumatorii, persoanele care consuma alcool sau cafea, cele care iau antidepresive ar fi bine sa manince cit mai multi struguri si banane.

Pe linga precursori de melatonina, strugurii rosii si bananele contin si magneziu, care are de asemenea efect relaxant asupra sistemului nervos.

Tot pentru a preveni insomniile, nutritionistii ne sfatuiesc sa evitam mesele copioase seara. Grasimile, zaharul, sarea consumate in exces la masa de seara sint cauza trezirilor frecvente in timpul noptii.

Efect sedativ are si ceaiul caldut de sunatoare, tei, musetel. Din aceste plante se fac infuzii si decocturi, ce se beau cu o jumatate de ora inainte de culcare. Pentru inlaturarea starilor de agitatie si pentru a adormi usor, infuziile sau decocturile se pot indulci cu miere.

Nutritionistii italieni ne recomanda, de asemenea, ca seara sa renuntam la dulciuri. Deoarece dulciurile provoaca cresterea glicemiei, una dintre cauzele somnului agitat si a trezirilor frecvente in timpul noptii. De multe ori, persoanele care sufera de hiperaciditate au probleme cu somnul. In astfel de cazuri, la cina, este recomandat un cartof fiert, acesta reduce hiperacididatea si ne ajuta sa dormim.



Un Mures mai curat la Pecica

Un nou pas a fost facut in cadrul proiectului ce vizeaza modernizarea statiei de epurare a orasului Pecica, Judetul Arad.

Investiţia in valoare de 800 000 de euro, demarata prin Programul PHARE CBC 2005 Romania-Ungaria, prevede, pe langa lucrarile propriu-zise de reabilitare, mai multe seminarii in cadrul carora sa se atraga atentia asupra valorii comune a partilor implicate: raul Mures si ceea ce tine de acesta (flora, fauna).

Partenerul orasului in acest proiect ambitios este localitatea maghiara Nagylak.

Dupa o intalnire la Pecica si una la Nagylak, a avut loc un alt seminar, mai amplu de aceasta data, la Hotel Korona din Mako.

La dezbatere au participat, pe langă specialistii proiectului, edilii celor doua localitati si reprezentantul Parcului Natural Luna Muresului.

Primarul Iustin Cionca si-a exprimat convingerea ca si alte localitati vor lua masuri pentru protejarea mediului inconjurator, iar omologul sau maghiar, Gyarmati Andras a spus ca se merge pe drumul cel bun, raul Mures (imaginea de sus) fiind mai curat decat cu doua-trei decenii in urma.

Termenul de derulare al proiectului este de 16 luni.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>