Stirile zilei de 27.08.2008

nvaci.jpgTitlurile zilei:

Simpozion stiintific la Secuieni;

70% din productia agricola, la negru;

Mozart bate recordul la lapte;

Acvacultura, o activitate foarte rentabila.







Simpozion stiintific la Secuieni

Specialistii din agricultura judetelelor Neamt, Bacau, Iasi, Vaslui si Vrancea au participat, vineri, 22 august, la un simpozion stiintific organizat de Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni, in colaborare cu firma Bayer, lider mondial pe piata pesticidelor.

Simpozionul a fost organizat pentru a prezenta oferta de seminte de cereale pusa la dispozitie pentru toamna anului 2008 de catre SCDA Secuieni, iar reprezentantii firmei Bayer au prezentat oferta de pesticide. In ultima perioada, statiunea a omologat o serie de soiuri de seminte care vor fi puse la dispozitia fermierilor incepand din toamna anului agricol 2008.  Alte noutati vor putea fi oferite de statiune incepand cu anul 2009.

Pe terenurile experimentale ale statiunii, cu o suprafata de 1 600 de hectare, in anul 2008 ,s-au obtinut productii record la grau, orz, orzoaica si rapita.

La manifestare a fost prezent si profesorul universitar Constantin Vasilica, de la facultatea de Agronomie din Iasi, care a expus participantilor tema referitoare la gradul de adaptabilitate al noilor soiuri la conditiile climaterice din.

Interesati de o cat mai buna diseminare a informatiei catre fermieri, la simpozionul stiintific desfasurat la SCDA Secuieni au fost prezenti si  specialisti din Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Neamt  si din centrele de consultanta Roman, Poienari, Horia si Gheraiesti.




70% din productia agricola, la negru

Deputatul social-democrat Constantin Tamaga sustine ca preturile produselor agricole sunt majorate artificial de „baietii destepti” din sistem, in conditiile unui an agricol foarte bun si a unor productii record. „Poate a fost cel mai bun an din ultimii zece din punct de vedere agro-meteorologic, nu mai este o situatie in care sa dam vina pe natura. S-au inregistrat productii record, la majoritatea culturilor. Nu exista elemente de cost reale care sa acopere o crestere galopanta a preturilor”, a declarat Tamaga.

Parlamentarul PSD, membru in Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, a afirmat ca evaziunea fiscala in domeniile agriculturii si industriei alimentare a ajuns la 60-70%. „Producatorii prefera sa vanda la negru, pentru a putea obtine un pret cat de cat mai bun. Sute de mii, milioane de tone se vand la negru. Este un sistem de care statul nu are cum sa nu stie, dar niciuna din institutiile abilitate nu reactioneaza”, a declarat Tamaga.

„Toate aceste lucruri se intampla pentru ca sunt foarte multi „baieti destepti” in acest sistem”, a spus deputatul PSD, precizand ca aceia care controleaza domeniul agricol nu au, neaparat, „o anumita culoare politica”. Tamaga s-a referit si la politica agricola a Uniunii Europene, despre care a spus ca este „facuta impotriva fermierului roman”. „Inclusiv Uniunea Europeana da subventii agricole fara a conditiona acordarea banilor de cultivarea terenului. Asta inseamna ca nu se doreste concurenta productiei agricole romanesti pe piata europeana”, a explicat social-democratul.




Mozart bate recordul la lapte

In Ucraina, un taran a fost decorat prin decret prezidential cu titlul de Erou al Ucrainei, pentru ca a reusit sa obtina o productie de lapte mai mare de la vacile sale.

Metoda folosita de barbat a fost cat se poate de originala: le-a pus patrupedelor muzica clasica. Mai mult, ucraineanul sustine ca a studiat cu mare atentie reactia animalelor la auzul sunetelor melodioase si a constatat ca cel mai mare succes la determinarea cresterii productiei de lapte il au compozitiile lui Beethoven si Mozart.

Decretul prezidential prin care Guli a fost decorat cu titlul de Erou al Ucrainei a fost publicat marti de serviciul de presa al presedintiei, actul reprezentand "o incununare a unei experiente de succes, preluata recent si de alti fermieri din Ucraina".




Acvacultura, o activitate foarte rentabila

Amenajarea luciurilor de apa din nord-estul tarii s-a dovedit a fi o afacere mai mult decat rentabila, fie ca sant folosite pentru pescuit sau pentru firmele de procesare a pestelui, luciurile de apa aduc profit chiar din primul an de exploatare.

Un exemplu in acest sens il reprezinta amenajarea piscicola de la Harmanesti, judeţul Iasi. Proprietarul acesteia spune ca a obtinut anul trecut un profit de 100.000 de euro.

Moldovenii care s-au orientat spre acvacultură, folosind bani europeni, nu au de ce sa se planga. Dintr-o astfel de activitate se poate scoate profit inca din primul an de exploatare a luciului de apa, recunosc cei care au pus pe picioare o astfel de afacere.

Gheorghe Norel care, impreună cu alti trei asociati, a amenajat iazul de la Harmanesti, judetul Iasi, ainvestit aproximativ 500.000 de euro, din care jumatate au fost decontati prin programul SAPARD. A meritat insa, spune proprietarul amenajarii piscicole situate in apropiere de Ruginoasa. "Am facut un program de care sant foarte multumit. Daca nu merita nu investeam. Anul trecut am terminat lucrarile, cu jumatate de an intarziere din cauza constructorului si deja am scos în 2007 un profit de 100.000 de euro. Cred ca anul asta vom scoate tot pe atat sau chiar mai mult. Si, pentru ca am prins un imprumut bun, cu o dobanda de cinci la suta, in lei, aproape ca nici nu simt cand rambursez creditul", a spus Gheorghe Norel.

Iazul se intinde pe o suprafata de 17,5 hectare, din care 12 hectare reprezinta luciul de apa, iar restul, terenul de langa. Proiectul a fost finalizat in 2007, la un an si jumatate dupa ce a fost initiat. Luciul de apa a fost populat anul trecut cu 17 tone de peste, iar in acest an proprietarii acestuia spera sa obtina o productie similară. "Nu e rentabil sa folosesc iazul pentru pescari, pentru ca nu am sisteme de supraveghere video a acestora. Amenajarea e folosita strict pentru consum si avem incheiate contracte cu firme din Iasi, Neamt si Bacau, in special", a declarat intreprinzatorul.

Pana acum, 13 moldoveni au decis sa scoata bani din acvacultura, apeland la programul SAPARD. Potrivit reprezentanţilor Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 1 Iasi (CRPDRP), valoarea proiectelor depuse in perioada noiembrie 2004 - august 2006 a depasit trei milioane de euro. Ponderea o are judetul Suceava, cu patru proiecte depuse, in valoare de aproape 930.000 euro, din care contributia UE a fost de 464.000 de euro. Urmeaza judetul Iasi, cu trei initiative depuse, in valoare de 642.000 de euro si cu un ajutor extern de 321.000 de euro. In judetele Neamt si Botosani au fost depuse doua proiecte, iar in Vaslui si Bacau, doar cate unul.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>