Stirile zilei de 28 august 2008

pmontana.jpg
Titlurile zilei:

Norme privind registrul agricol;

Nervozitate in randul fermierilor si bancilor;

Autorizatie pentru comercializarii lemnului;

Agricultura fara perspectiva in UE.









Norme privind registrul agricol

Ordinul MADR nr. 431/2008 privind modificarea Normelor tehnice privind modul de completare a registrului agricol pentru perioada 2007-2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 619 din 25.08.2008.

Identificarea pe parcele a terenurilor in proprietatea gospodariei se modifica prin ordinul 431, si va avea urmatorul cuprins:

  • Identificarea pe parcele/tarla (sola) a terenurilor aflate in proprietatea gospodariei, din care sa rezulte: denumirea parcelei, numarul topografic al parcelei/tarlalei (solei), suprafata sa se inscrie atat in ha, cat si in ari, defalcarea terenurilor pe intravilan si pe extravilan, pe categorii de folosinta, cu mentionarea numarului cadastral si a numarului de carte funciara, in cazul in care titlul de proprietate sau alte acte juridice a/au fost inscris/inscrise in cartea funciara, sau a seriei si numarului titlului de proprietate, in cazul in care terenul este detinut in baza unui titlu de proprietate. In situatia in care titlul de proprietate nu a fost inscris in cartea funciara, dar a fost intocmita documentatia cadastrala pentru atribuirea numarului cadastral, vor fi inscrise in registrul agricol datele tehnice cuprinse in planul de amplasament si de delimitare;
  • La intravilan se inscriu sola, parcela si vecinatatile, suprafata de curti-constructii (CC) si agricol (A);
  • La rubrica "adresa/mentiuni" se vor inscrie: modalitatea de detinere a terenurilor (proprietate, folosinta, arenda, donatie, mostenire etc.), tipul, numarul si data actului de dobandire (pentru o evidenta mai buna a circulatiei terenurilor agricole), emitentul actului, instrainari de terenuri prin vanzari/cumparari, schimb, donatii etc., in care sa fie mentionate atat persoanele, cat si parcelele; se va inscrie si arabilul intravilan.




Nervozitate in randul fermierilor si bancilor

Autoritatile cred ca, in cateva saptamani, va fi deblocată situatia, dar fiecare zi inseamna zeci de mii de euro pierduti de beneficiarii fondurilor europene.

Dupa finantare fara incidente, Comisia Europeana descopera „fisuri" in programul SAPARD din Romania. Tinta reala par sa fie insa fondurile postaderare, pentru care controlul va fi mult mai strict.

Florin Solcan din Prahova asteapta de la SAPARD 100.000 de euro. Este a treia transa anuala aferenta ultimelor cheltuieli realizate pentru ridicarea unei ferme de porci (proiect de circa 600.000 de euro, din care jumatate acoperit prin fonduri europene nerambursabile). A depus dosarul la Agentia de Plati in iunie si inca mai asteapta banii.

E drept ca inca nu au trecut cele 90 de zile din contract, in care Agentia trebuie sa faca decontarea cheltuielilor eligibile, dar incepe sa fie ingrijorat: in ultimul timp se ajunsese ca decontarea sa se faca in numai cateva saptamani. Acum, fiecare zi de intarziere se taxează la banca, iar dobanda nu e deloc mica (peste 16% pe an). Deja intarzierea il costa cateva mii de euro.

Florin Solcan este unul dintre cei aproape 30 de fermieri – membri ai Cooperativei Agricole Muntenia – care a imprumutat de la banca toata suma necesara investitiei, bazandu-se pe primirea la timp a banilor de pe SAPARD.

„Membrii nostri incep sa fie ingrijorati de aceste intarzieri. In acelasi timp, si banca incepe sa fie iritata, pentru  ca astepta niste bani", spune Mihai Lungu, presedintele Muntenia. 

Nicolae Teodoru, cooperator din Roman, a depus de curand dosarul pentru o transa de aproape 100.000 de euro si deja simte  „atmosfera de incordare" – de la agentie i se cer mereu acte. Nu inteleg de ce. De la inceput stiam ca regimul este strict. Se verificau actele – sa corespunda cu proiectul aprobat, se faceau  apoi verificari pe teren – nu am avut nicio neregula pana acum. Daca acum incep cu intarzierile, imi dau peste cap tot bugetul. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa nu mai primesc banii".




Autorizatie pentru comercializarii lemnului

Comercializarea materialului lemnos in piete, targuri, oboare, burse de marfuri este permisa numai daca acestea sunt autorizate de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile teritoriale ale acesteia, informează un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

Conditiile si regulamentul de autorizare al spatiilor respective se aproba prin ordin comun al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura si al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de administratie.

Guvernul a adoptat, in sedinta de astazi, o hotarare pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor  lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund.

Detinatorii depozitelor, ai altor spatii destinate depozitarii temporare sau ai instalatiilor de prelucrare a lemnului nu au voie sa primeasca, sa depoziteze, sa prelucreze sau sa comercializeze materiale lemnoase daca acestea nu sunt insotite de avize de insotire sau documente echivalente avizului de insotire.

Softul SUMAL se pune la dispozitie in mod gratuit utilizatorilor de mai sus, de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

Masa lemnoasa si materialele lemnoase care nu sunt inregistrate si pentru care nu se introduc documente in sistemul SUMAL sunt considerate fara provenienta legala.




Agricultura fara perspectiva in UE

Guvernul Romaniei din ultimii 19 ani nu a avut nici o strategie pentru agricultura, in afara strategiei distrugerii, fiind distruse sistemele de irigatii, complexele si infrastructurile din zootehnie si fiind monopolizate depozitele de produse agricole si spulberata piata produselor agricole, a declarat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"Agricultura Romaniei nu are nici un orizont, nici o perspectiva, in Europa. Negocierile de aderare au transformat agricultorii romani in persoane cu handicap, ai pietei europene: au cel mai mic sprijin din Europa, au cele mai mari preturi la motorina, ingrasaminte, seminte, pesticide si au cele mai mici preturi de vanzare a produselor. Statul roman nu-si protejeaza cetatenii agricultori, pe aceasta piata, se ascunde sub umbrela regulamentelor europene", sustine reprezentantul patronatelor din agricultura, Marcel Cucu.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din - LAPAR - cheama toti lucratorii din agricultura indiferent daca sunt fermieri sau simpli lucratori sa se solidarizeze, in actiuni comune de protest prin care sa atraga atentia Guvernului, Parlamentului cat si Presedintiei, asupra situatiei grave in care se afla acest sector economic.
LAPAR cere elaborare, de urgenta, a unei Strategii in domeniul agriculturii, care sa aiba la baza cerintele pietei Uniunii Europene, cotele de produse din Acordul de aderare, precum si subventiile pe care agricultorii europeni le primesc, astfel incat agricultura din Romania sa devina un principal sector de asigurare a alimentatiei populatiei si o sursa de profit pentru bugetul statului.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>