Stirile zilei de 28 august 2008

pmontana.jpg
Titlurile zilei:

Norme privind registrul agricol;

Nervozitate in randul fermierilor si bancilor;

Autorizatie pentru comercializarii lemnului;

Agricultura fara perspectiva in UE.









Norme privind registrul agricol

Ordinul MADR nr. 431/2008 privind modificarea Normelor tehnice privind modul de completare a registrului agricol pentru perioada 2007-2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 619 din 25.08.2008.

Identificarea pe parcele a terenurilor in proprietatea gospodariei se modifica prin ordinul 431, si va avea urmatorul cuprins:

  • Identificarea pe parcele/tarla (sola) a terenurilor aflate in proprietatea gospodariei, din care sa rezulte: denumirea parcelei, numarul topografic al parcelei/tarlalei (solei), suprafata sa se inscrie atat in ha, cat si in ari, defalcarea terenurilor pe intravilan si pe extravilan, pe categorii de folosinta, cu mentionarea numarului cadastral si a numarului de carte funciara, in cazul in care titlul de proprietate sau alte acte juridice a/au fost inscris/inscrise in cartea funciara, sau a seriei si numarului titlului de proprietate, in cazul in care terenul este detinut in baza unui titlu de proprietate. In situatia in care titlul de proprietate nu a fost inscris in cartea funciara, dar a fost intocmita documentatia cadastrala pentru atribuirea numarului cadastral, vor fi inscrise in registrul agricol datele tehnice cuprinse in planul de amplasament si de delimitare;
  • La intravilan se inscriu sola, parcela si vecinatatile, suprafata de curti-constructii (CC) si agricol (A);
  • La rubrica "adresa/mentiuni" se vor inscrie: modalitatea de detinere a terenurilor (proprietate, folosinta, arenda, donatie, mostenire etc.), tipul, numarul si data actului de dobandire (pentru o evidenta mai buna a circulatiei terenurilor agricole), emitentul actului, instrainari de terenuri prin vanzari/cumparari, schimb, donatii etc., in care sa fie mentionate atat persoanele, cat si parcelele; se va inscrie si arabilul intravilan.




Nervozitate in randul fermierilor si bancilor

Autoritatile cred ca, in cateva saptamani, va fi deblocată situatia, dar fiecare zi inseamna zeci de mii de euro pierduti de beneficiarii fondurilor europene.

Dupa finantare fara incidente, Comisia Europeana descopera „fisuri" in programul SAPARD din Romania. Tinta reala par sa fie insa fondurile postaderare, pentru care controlul va fi mult mai strict.

Florin Solcan din Prahova asteapta de la SAPARD 100.000 de euro. Este a treia transa anuala aferenta ultimelor cheltuieli realizate pentru ridicarea unei ferme de porci (proiect de circa 600.000 de euro, din care jumatate acoperit prin fonduri europene nerambursabile). A depus dosarul la Agentia de Plati in iunie si inca mai asteapta banii.

E drept ca inca nu au trecut cele 90 de zile din contract, in care Agentia trebuie sa faca decontarea cheltuielilor eligibile, dar incepe sa fie ingrijorat: in ultimul timp se ajunsese ca decontarea sa se faca in numai cateva saptamani. Acum, fiecare zi de intarziere se taxează la banca, iar dobanda nu e deloc mica (peste 16% pe an). Deja intarzierea il costa cateva mii de euro.

Florin Solcan este unul dintre cei aproape 30 de fermieri – membri ai Cooperativei Agricole Muntenia – care a imprumutat de la banca toata suma necesara investitiei, bazandu-se pe primirea la timp a banilor de pe SAPARD.

„Membrii nostri incep sa fie ingrijorati de aceste intarzieri. In acelasi timp, si banca incepe sa fie iritata, pentru  ca astepta niste bani", spune Mihai Lungu, presedintele Muntenia. 

Nicolae Teodoru, cooperator din Roman, a depus de curand dosarul pentru o transa de aproape 100.000 de euro si deja simte  „atmosfera de incordare" – de la agentie i se cer mereu acte. Nu inteleg de ce. De la inceput stiam ca regimul este strict. Se verificau actele – sa corespunda cu proiectul aprobat, se faceau  apoi verificari pe teren – nu am avut nicio neregula pana acum. Daca acum incep cu intarzierile, imi dau peste cap tot bugetul. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa nu mai primesc banii".




Autorizatie pentru comercializarii lemnului

Comercializarea materialului lemnos in piete, targuri, oboare, burse de marfuri este permisa numai daca acestea sunt autorizate de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile teritoriale ale acesteia, informează un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

Conditiile si regulamentul de autorizare al spatiilor respective se aproba prin ordin comun al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura si al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de administratie.

Guvernul a adoptat, in sedinta de astazi, o hotarare pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor  lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund.

Detinatorii depozitelor, ai altor spatii destinate depozitarii temporare sau ai instalatiilor de prelucrare a lemnului nu au voie sa primeasca, sa depoziteze, sa prelucreze sau sa comercializeze materiale lemnoase daca acestea nu sunt insotite de avize de insotire sau documente echivalente avizului de insotire.

Softul SUMAL se pune la dispozitie in mod gratuit utilizatorilor de mai sus, de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

Masa lemnoasa si materialele lemnoase care nu sunt inregistrate si pentru care nu se introduc documente in sistemul SUMAL sunt considerate fara provenienta legala.




Agricultura fara perspectiva in UE

Guvernul Romaniei din ultimii 19 ani nu a avut nici o strategie pentru agricultura, in afara strategiei distrugerii, fiind distruse sistemele de irigatii, complexele si infrastructurile din zootehnie si fiind monopolizate depozitele de produse agricole si spulberata piata produselor agricole, a declarat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"Agricultura Romaniei nu are nici un orizont, nici o perspectiva, in Europa. Negocierile de aderare au transformat agricultorii romani in persoane cu handicap, ai pietei europene: au cel mai mic sprijin din Europa, au cele mai mari preturi la motorina, ingrasaminte, seminte, pesticide si au cele mai mici preturi de vanzare a produselor. Statul roman nu-si protejeaza cetatenii agricultori, pe aceasta piata, se ascunde sub umbrela regulamentelor europene", sustine reprezentantul patronatelor din agricultura, Marcel Cucu.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din - LAPAR - cheama toti lucratorii din agricultura indiferent daca sunt fermieri sau simpli lucratori sa se solidarizeze, in actiuni comune de protest prin care sa atraga atentia Guvernului, Parlamentului cat si Presedintiei, asupra situatiei grave in care se afla acest sector economic.
LAPAR cere elaborare, de urgenta, a unei Strategii in domeniul agriculturii, care sa aiba la baza cerintele pietei Uniunii Europene, cotele de produse din Acordul de aderare, precum si subventiile pe care agricultorii europeni le primesc, astfel incat agricultura din Romania sa devina un principal sector de asigurare a alimentatiei populatiei si o sursa de profit pentru bugetul statului.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>