Stirile zilei de 9.11.2008

11main.jpg


Titlurile zilei:

  • Micii agricultori sustinuti de Franta;
  • Schimb de experienta romano-polonez;
  • Expozitie de seminte si fructe;
  • Sa ne concentram pe agricultura;
  • Management agricol neproductiv.











Micii agricultori sustinuti de Franta

Ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, a declarat sambata ca va acorda importanta propunerilor Romaniei cu privire la politicile de sustinere a micii agriculturi, in cadrul reformei Politicii Agricole Comune.

“Romania si Franta au o viziune comuna din punct de vedere al diversitatii, calitatii si trasabilitatii alimentelor, dar si din punct de vedere teritorial si anume existenta vietii rurale pe asamblul teritoriului” a precizat Michel Barnier.

Oficialul francez a subliniat ca este increzator in faptul ca va obtine un acord european in privinta bilantului Politicii Agricole Comune. “Cred ca exista sanse reale de a obtine un acord din partea statelor membre in privinta adaptarii PAC, desi exista mai multe puncte dificile care trebuie armonizate. Bilantul PAC nu reprezinta o revolutie, ci o adaptare utila la solicitarile Uniunii Europene largite” a adăugat Barnier.

Ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, a apreciat deschiderea Frantei, remarcand ca adaptarea PAC pe specificul agricol al Romaniei ar insemna eficientizarea acestui sector.

Declaratiile ministrului francez au fost facute la Indagra Farm, unde Michel Barnier a fost insotit de omologul sau roman.




Schimb de experienta romano-polonez

Ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, si omologul sau polonez, Marek Sawicki, au vizitat mai multe ferme din localitatea Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu, specializate in agricultura, pomicultura si cresterea animalelor in vederea dezvoltarii colaborarii intre fermierii polonezi si romani.

"Dat fiind faptul ca Romania si Polonia au probleme si interese similare in cadrul Uniunii Europene, l-am invitat pe ministrul polonez sa efectueze o vizita la ferme mari din apropierea Capitalei pentru a putea trage concluzii despre experienta si punctele comune ale agriculturii din cele doua tari", a declarat, cu aceasta ocazie, Dacian Ciolos.

Prima ferma vizitata a fost cea a societatii comerciale Agrozootehnica Adunatii Copaceni, care cultiva rapita, grau, orz, porumb si floarea-soarelui pe o suprafata de 3.600 de hectare. Dupa aceasta oficialii au vizitat o livada de fructiferi nou-infiintata, pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare. In final cei doi au trecut pe la fabrica Tnuva, specializata in cresterea vacilor de lapte, avand o productie zilnica de 17.000 de litri de lapte de la 600 de vaci.

Ministrul polonez al agriculturii s-a declarat multumit de faptul ca a reusit sa vada gospodarii mari, care sunt la un nivel foarte ridicat de productie.




Expozitie de seminte si fructe

Peste o suta de specii de plante au fost expuse, la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii, la vernisarea celei de a cincea editii a expozitiei “Fructe si Seminte, Roadele Pamantului”, informeaza Agentia AmosNews.

„Prin aceasta manifestare dorim sa aratam faptul ca si toamna plantele pot fi la fel de frumoase ca vara sau primavara. Invit pe toti galatenii, si nu numai, sa ne calce pragul pentru a descoperi o lume plina de culoare: lumea fructelor si a semintelor”, a declarat Camelia Grosu, director general al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati.
Peste 100 de specii de plante sunt expuse in holul institutiei galatene, adunand fructe si seminte de castan bun, cer (specie de stejar), stejar brumariu, callicarpa, conuri de rasinoase (molid, larice, dublas, molid argintiu, cedru), artar american, albitia, paltin de munte, spinul lui Cristos, pteleea, ienipar, cucurbitacee. Dupa vernisaj, toti cei prezenti au fost invitati sa guste dintr-o delicioasa placinta de bostan.




Sa ne concentram pe agricultura

Directorul de operatiuni internationale al companiei americane Smithfield Ferme arata ca tara noastra ar trebui sa se concentreze in urmatoarea perioada pe dezvoltarea agriculturii, in conditiile unei economii care a crescut pana acum in special datorita consumului.

Schmidt povesteste ca in 2004, atunci cand Smithfield a cumparat combinatul de porci ComTim de la Timisoara, unul din principalele motive care i-au determinat sa ia decizia achizitiei a fost potentialul agricol al Romaniei. “Cand am venit noi, Romania importa 70% din carnea de porc si exporta cereale. In acelasi timp, jumatate din terenurile agricole nu erau cultivate”, spune el, aratand ca, din pacate, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in ultimii ani.




Management agricol neproductiv

Lipsa dotarii tehnice, calitatea scazuta a productiei, costurile mari, dificultati in accesarea fondurilor europene si personal calificat insuficient. Acestea sunt consecintele unui management neproductiv in agricultura. Daca mai adaugam faramitarea terenului si birocratia excesiva, concluzia vine de la sine. Specialistii in domeniu au incercat sa gaseasca solutii la aceste probleme, in cadrul "Guvernului privat", eveniment organizat de Business Standard.

Problemele tin de faramitarea terenurilor agricole si lipsa de oameni profesionisti in randul celor care gestionează, dar si in campul muncii, sustine Mihai Sepetean, manager relatii publice Smithfield. Pe de alta parte, Stefan Padure, vicepresedintele ANGST, spune ca este inadmisibil ca industria procesatoare din care ANGST face parte sa foloseasca 70% materie prima din import.

Directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, sustine ca blocajele economice apar atunci cand un beneficiar de proiecte cu finantare europeana nu primeste banii la timp, iar astfel nu-si poate urmsri planul de afaceri.

Care sunt soluţiile? Sa se abordeze agricultura profesionala eficienta si facuta de specialisti: angajarea tuturor functiilor de conducere din admnistratie prin contract de management evaluat periodic sau comasarea terenurilor agricole.

"Sa nu se amestece micul taran, micul producator, cu ceea ce inseamna agricultura performanta. Pentru ca in general cand discutam despre agricultura nu facem aceste diferentieri, care sunt absolut necesare", este de parere Veronica Toncea, directorul general al FGCR.

Mihai Sepetean vine si el cu solutii: comasarea terenurilor in agricultura si investitii comune, atat din partea sectorului public, cat si privat, in dezvoltarea de specialisti "care sa stie sa lucreze", spune el.

Presedintele ANAMOB, Viorel Marin, spune ca este nevoie de profesionisti platiti bine, "dar care sa faca si treaba".Totodata, necesara ar fi si realizarea unui sistem de informatii global, care sa permita oricui luarea celei mai bune decizii, spune Marin.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>