Titlurile zilei:
Micii agricultori sustinuti de Franta
Ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, a declarat sambata ca va acorda importanta propunerilor Romaniei cu privire la politicile de sustinere a micii agriculturi, in cadrul reformei Politicii Agricole Comune.
“Romania si Franta au o viziune comuna din punct de vedere al diversitatii, calitatii si trasabilitatii alimentelor, dar si din punct de vedere teritorial si anume existenta vietii rurale pe asamblul teritoriului” a precizat Michel Barnier.
Oficialul francez a subliniat ca este increzator in faptul ca va obtine un acord european in privinta bilantului Politicii Agricole Comune. “Cred ca exista sanse reale de a obtine un acord din partea statelor membre in privinta adaptarii PAC, desi exista mai multe puncte dificile care trebuie armonizate. Bilantul PAC nu reprezinta o revolutie, ci o adaptare utila la solicitarile Uniunii Europene largite” a adăugat Barnier.
Ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, a apreciat deschiderea Frantei, remarcand ca adaptarea PAC pe specificul agricol al Romaniei ar insemna eficientizarea acestui sector.
Declaratiile ministrului francez au fost facute la Indagra Farm, unde Michel Barnier a fost insotit de omologul sau roman.
Schimb de experienta romano-polonez
Ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, si omologul sau polonez, Marek Sawicki, au vizitat mai multe ferme din localitatea Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu, specializate in agricultura, pomicultura si cresterea animalelor in vederea dezvoltarii colaborarii intre fermierii polonezi si romani.
"Dat fiind faptul ca Romania si Polonia au probleme si interese similare in cadrul Uniunii Europene, l-am invitat pe ministrul polonez sa efectueze o vizita la ferme mari din apropierea Capitalei pentru a putea trage concluzii despre experienta si punctele comune ale agriculturii din cele doua tari", a declarat, cu aceasta ocazie, Dacian Ciolos.
Prima ferma vizitata a fost cea a societatii comerciale Agrozootehnica Adunatii Copaceni, care cultiva rapita, grau, orz, porumb si floarea-soarelui pe o suprafata de 3.600 de hectare. Dupa aceasta oficialii au vizitat o livada de fructiferi nou-infiintata, pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare. In final cei doi au trecut pe la fabrica Tnuva, specializata in cresterea vacilor de lapte, avand o productie zilnica de 17.000 de litri de lapte de la 600 de vaci.
Ministrul polonez al agriculturii s-a declarat multumit de faptul ca a reusit sa vada gospodarii mari, care sunt la un nivel foarte ridicat de productie.
Expozitie de seminte si fructe
Peste o suta de specii de plante au fost expuse, la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii, la vernisarea celei de a cincea editii a expozitiei “Fructe si Seminte, Roadele Pamantului”, informeaza Agentia AmosNews.
„Prin aceasta manifestare dorim sa aratam faptul ca si toamna plantele pot fi la fel de frumoase ca vara sau primavara. Invit pe toti galatenii, si nu numai, sa ne calce pragul pentru a descoperi o lume plina de culoare: lumea fructelor si a semintelor”, a declarat Camelia Grosu, director general al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati.
Peste 100 de specii de plante sunt expuse in holul institutiei galatene, adunand fructe si seminte de castan bun, cer (specie de stejar), stejar brumariu, callicarpa, conuri de rasinoase (molid, larice, dublas, molid argintiu, cedru), artar american, albitia, paltin de munte, spinul lui Cristos, pteleea, ienipar, cucurbitacee. Dupa vernisaj, toti cei prezenti au fost invitati sa guste dintr-o delicioasa placinta de bostan.
Sa ne concentram pe agricultura
Directorul de operatiuni internationale al companiei americane Smithfield Ferme arata ca tara noastra ar trebui sa se concentreze in urmatoarea perioada pe dezvoltarea agriculturii, in conditiile unei economii care a crescut pana acum in special datorita consumului.
Schmidt povesteste ca in 2004, atunci cand Smithfield a cumparat combinatul de porci ComTim de la Timisoara, unul din principalele motive care i-au determinat sa ia decizia achizitiei a fost potentialul agricol al Romaniei. “Cand am venit noi, Romania importa 70% din carnea de porc si exporta cereale. In acelasi timp, jumatate din terenurile agricole nu erau cultivate”, spune el, aratand ca, din pacate, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in ultimii ani.
Management agricol neproductiv
Lipsa dotarii tehnice, calitatea scazuta a productiei, costurile mari, dificultati in accesarea fondurilor europene si personal calificat insuficient. Acestea sunt consecintele unui management neproductiv in agricultura. Daca mai adaugam faramitarea terenului si birocratia excesiva, concluzia vine de la sine. Specialistii in domeniu au incercat sa gaseasca solutii la aceste probleme, in cadrul "Guvernului privat", eveniment organizat de Business Standard.
Problemele tin de faramitarea terenurilor agricole si lipsa de oameni profesionisti in randul celor care gestionează, dar si in campul muncii, sustine Mihai Sepetean, manager relatii publice Smithfield. Pe de alta parte, Stefan Padure, vicepresedintele ANGST, spune ca este inadmisibil ca industria procesatoare din care ANGST face parte sa foloseasca 70% materie prima din import.
Directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, sustine ca blocajele economice apar atunci cand un beneficiar de proiecte cu finantare europeana nu primeste banii la timp, iar astfel nu-si poate urmsri planul de afaceri.
Care sunt soluţiile? Sa se abordeze agricultura profesionala eficienta si facuta de specialisti: angajarea tuturor functiilor de conducere din admnistratie prin contract de management evaluat periodic sau comasarea terenurilor agricole.
"Sa nu se amestece micul taran, micul producator, cu ceea ce inseamna agricultura performanta. Pentru ca in general cand discutam despre agricultura nu facem aceste diferentieri, care sunt absolut necesare", este de parere Veronica Toncea, directorul general al FGCR.
Mihai Sepetean vine si el cu solutii: comasarea terenurilor in agricultura si investitii comune, atat din partea sectorului public, cat si privat, in dezvoltarea de specialisti "care sa stie sa lucreze", spune el.
Presedintele ANAMOB, Viorel Marin, spune ca este nevoie de profesionisti platiti bine, "dar care sa faca si treaba".Totodata, necesara ar fi si realizarea unui sistem de informatii global, care sa permita oricui luarea celei mai bune decizii, spune Marin.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>