Titlurile zilei:
Cerere de atestare produse traditionale
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a primit in urma cu doua saptamani prima cerere pentru obtinerea indicatiei geografice protejate, care apartine unui producator de magiun. Directorul general al Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONPTE), Lucia Romanescu, a declarat ca solicitarea pentru obtinerea indicatiei geografice protejate a fost depusa de producatorul de magiun de prune, S.C. Sonimpex Serv Com S.R.L.
"Conform reglementarilor europene, Ministerul Agriculturii trebuie sa încheie verificarile pentru aceasta documentatia in termen de 30 de zile, dupa care o parte a documentatie, respectiv caietul de sarcini, va fi postata pe site-ul ministerului pentru 60 de zile, timp in care orice persoana care are ceva de obiectat se poate opune acordarii indicatiei geografice protejate ", a explicat Romanescu.
"Dupa ce primeste protectia la nivel national, ministerul agriculturii va trimite la Bruxelles documentatia respectiva pentru obtinerea indicatiei geografice protejate la nivel european, dupa care produsul intra in aceleasi proceduri care sunt mult mai lungi" , a adaugat directorul ONPTE. "Odata ce ai obtinut protectia, ai un confort al traseului produsului tau.
In afara de magiunul de prune din zona Argesului, produsele din carne din Vrancea si borsul cu cimbrisor din Braila au solicitat atestare pentru a fi considerate produse traditionale pe piata romaneasca si pe cea internationala.
Lucia Romanescu a precizat ca pentru a capata atestarea mai usor, firmele romanesti care fabrica acelasi tip de produse ar trebui sa se asocieze. Asocierea este necesara atat pentru cresterea productiei, cat si pentru obtinerea mai rapida a atestarii. "Este mai simplu ca o asociatie sa obtina atestarea de a produce si de a comercializa produse traditionale, decat parcurgerea unui proces lung in care mai multi producatori sa se lupte pentru acelasi tip de produs. Totodata, atestarea poate atrage dupa sine impunerea unor taxe firmelor care doresc sa fabrice acelasi produs", a explicat aceasta. Potrivit Luciei Romanescu, inregistrarea produselor traditionale romanesti la nivel european ar putea dura aproximativ doi ani.
Sprijin pentru fermele mici
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, cere Comisiei Europene (CE) crearea unor mecanisme de sprijin la nivel european adaptate fermelor mici, care au o pondere importanta in agricultura Romaniei, dar si a altor state, ca Bulgaria, Polonia, Spania, Grecia şi Italia. "In contextul cresterii cererii de produse alimentare la nivel mondial, agricultura este solicitata sa produca din ce in ce mai mult. O parte din suprafetele agricole ale Uniunii Europene este reprezentata de ferme mici si foarte mici si mi-am pus problema cum sa facem pentru ca si acest tip de agricultura sa participe mai activ la aprovizionarea pietei si sa fie luate in considerare in Politica Agricola Comuna", a declarat Ciolos, potrivit Mediafax.
Acesta a aratat ca un document privind importanta fermelor mici in agricultura a fost prezentat in Consiliul de ministri din luna mai, iar Romania a solicitat o dezbatere mai larga la nivel european, care sa vizeze acest subiect.
Romania a aratat la acel moment ca, in contextul actual al cresterii cererii de alimente la nivel mondial, UE ar trebui sa ia in considerare toate categoriile de producatori care pot ajuta la acoperirea acestei cereri, inclusiv fermele mici, de semisubzistenta. Ministrul a specificat ca potentialul acestor ferme nu este suficient valorificat, iar Politica Agricola Comuna (PAC) ar trebui sa cuprinda masuri de sprijin adaptate acestor unitati, care au importanta nu numai economica, ci si sociala.
Totodată, acesta a afirmat ca circa 75% din fermele din UE 27 au pana in cinci hectare, iar 10% au intre cinci si 10 hectare.
Potrivit raportului "Agricultura Romaniei - intre potential si realitate", realizat de Banca Comerciala Romana, peste 25% din suprafata arabila a Romaniei este exploatata de ferme de subzistenta care nu sunt eligibile pentru finantare din fonduri UE.
Ministrul a enumerat o serie de avantaje ale producţiei prin ferme mici, dintre care cel mai important este aprovizionarea pietelor locale. Alte avantaje ale productiei prin fermele mici sunt un impact mai redus asupra mediului si pastrarea diversitatii soiurilor si speciilor cultivate.
Bani pentru renta viagera
Suma acordata anul trecut din bugetul MADR, pentru renta viagera, a fost de aproximativ 32 de milioane de lei. "Suma a crescut pentru ca s-a modificat modul de calcul al rentei viagere, iar in 2009 vor trebui platite sumele aferente dosarelor existente din 2006, 2007 si 2008 ", a declarat seful serviciului dosare de renta viagera agricola, Cristian Popa.
Totodata, reprezentantul ADS a mai declarat ca renta viagera este un drept al rentierilor si chiar daca programul ar inceta la 31 decembrie 2009, in 2010 vor trebui platite cererile depuse in anul precedent.
Romania a informat in aprilie Comisia Europeana (CE) ca renta viagera acordata fermierilor care vand sau arendeaza terenul agricol nu este un ajutor de stat, asa cum s-a notificat initial, ci un drept castigat in urma unei legi, a declarat directorul in cadrul ADS, Teodor Kilaiditis in aprilie. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a initiat programul privind renta viagera in 2005 cu scopul de a concentra suprafetele agricole in exploatatii eficiente, masura impusa de necesitatea compatibilizarii agriculturii romanesti cu cea din tarile membre ale Uniunii Europene. Programul a devenit operational in 2006.
Anemie infectioasa la cai
In judetul Hunedoara au fost depistati nu mai putin de 103 fermieri care aveau in proprietate cai afectati de anemie infectioasa ecvina, supranumita si SIDA cailor.
Pentru a se limita focarul de infectie, toti caii bolnavi au fost sacrificati. Statul a promis despagubiri proprietarilor insa platile au fost sistate brusc. Si asta pentru ca firmele intermediare si-au facut aparitia si au preluat caii bolnavi de la proprietari, i-au abatorizat si, mai apoi, valorificat in strainatate.
Plata despagubirilor a fost reluata, astfel ca proprietarii cailor bolnavi de "SIDA" vor primi sume cuprinse între 2.000 si 4.000 de lei.
Cei peste 100 de proprietari de cai din judet care nu au fost despagubiti de stat dupa ce medicii veterinari au descoperit ca animalele lor erau bolnave de “SIDA cailor” vor avea dreptul, potrivit unei legi intrate recent in vigoare, sa fie despagubiti conform sumelor cu care animalele au fost evaluate.
Anemia infectioasa ecvina este o boală virotica, ce se transmite de la o cabalina la alta chiar si prin intepatura unui tantar, dar nu si la om. Boala nu poate fi tratata, iar singura solutie de a stopa extinderea maladiei este sacrificarea animalelor infestate.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>