Stirile zilei de 12.11.2008

Titlurile zilei:

  • Stimularea creditelor in lei;
  • Nereguli la fondurile structurale;
  • Mai putin lapte in 2008;
  • Biroul de paduri private.






Stimularea creditelor in lei

Ministerul Agriculutrii si Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor colabora in vederea cresterii increderii bancilor in sectorul agricol, care are nevoie de creditare, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu bani de la UE.

Ministrul Agriculturii Dacian Ciolos s-a intalnit, marti, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la sediul bancii centrale. "Am discutat un pic despre perspective. Dansul a spus, asa cum a mai anuntat, ca va fi stimulata, pe viitor, creditarea in lei, iar acesta e un lucru bun si pentru agricultura", a spus Ciolos, la finalul intalnirii.

El a aratat ca Ministerul agriculturii doreste sa obtina increderea bancilor in sectorul agricol, care poate fi o oportunitate pentru bancile in cautare de sectoare "mai productive" si cu perspective pozitive.

"Vom incerca impreuna, Ministerul Agriculturii si Banca Nationala, sa studiem care ar fi elementele de comunicare, de informare si din partea noastra pentru a creste increderea bancilor in investitiile in agricultura pentru ca am cazut de acord ca este un potential al economiei din Romania care poate fi valorificat. Poate sa fie un moment prielnic si aderarea, pentru ca exista o stabilitate a subventiilor prin Politica Agricola Comuna (PAC) si deci vom demara impreuna niste actiuni pentru a explica si bancilor, mai bine, lucrurile acestea", a declarat Ciolos.

El a aratat ca stabilitatea oferită de subventiile din fonduri UE, completata de o stabilitate a sprijinului din bugetul de stat, va creste increderea agricultorului de a investi, dar si a bancherilor, care vor sti "pe ce se pot baza".




Nereguli la fondurile structurale

Raportul Curtii de Conturi UE pentru 2007 arata ca cele mai mari nereguli privind fondurile comunitare sunt inregistrate la fondurile structurale si de dezvoltare rurala, Romania fiind criticata pentru controalele insuficiente in licitatiile publice din sectorul agricol.

Pentru prima oara in peste 14 ani, Curtea de conturi da unda verde balantei de plati a Comisiei Europene, singura zona in care mai exista nereguli ce depasesc limita de 5% fiind fondurile structurale si de dezvoltare regionala, unde responsabilitatea pentru erori si eventuale fraude tine in primul rand de guvernele nationale, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Comisia nu va ezita sa adopte o pozitie dura si sa suspende platile pana cand toate statele membre implementeaza masurile adecvate. Iar acolo unde erorile au un impact financiar, vom recupera banii", a spus comisarul Siim Kallas la prezentarea raportului.

Romania a scapat de corectii la capitolul fonduri structurale si nu se va numara nici printre tarile de la care Comisia Europeana va recupera banii in urmatoarele luni, in schimb este criticata in raportul Curtii de Conturi la capitolul fonduri pentru dezvoltare rurala.




Mai putin lapte in 2008

Cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatii agricole si centre de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut in primele noua luni din 2008, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, cu 11.927 tone (1,4 %), informeaza un comunicat al Institutului Natinal de Statistica (INS).

Astfel, in intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2008, cantitatea de lapte de consum a crescut cu 7.602 tone (+5,6%), comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, iar productia de smantana de consum a avut o tendinta ascendenta, cresterea inregistrata fiind cu 2.193 tone (+6,7%).

Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) a crescut in perioada amintita cu 9.934 tone (+10%), iar productia de unt a crescut cu 124 tone (+2,1%). Productia de branzeturi a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 1.783 tone (+3,4%) fata de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2007. In plus, cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,5% din productia totala de branzeturi din aceeasi perioada) a avut aceeasi tendinta ascendenta. Cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut in luna septembrie 2008 comparativ cu luna precedenta, cu 4.221 tone (-4,4%), iar cantitatea de lapte de consum a crescut cu 3.747 tone (+28,1%).
Potrivit INS, productia de smantana de consum a avut, de asemenea, o tendinta ascendenta, de la 3.858 tone in august 2008 la 4.264 tone in septembrie 2008, aceasta insemnand o crestere cu 406 tone (+10,5%). Si productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) a crescut in septembrie 2008 fata de luna precedenta cu 754 tone (+6,6%), iar productia de unt a crescut cu 167 tone (+27,2%). In schimb, productia de branzeturi a scazut in luna septembrie 2008 cu 218 tone (-3,7%) comparativ cu luna precedenta, la fel si cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (96,2% din productia totala de branzeturi), care a avut aceeasi tendinta descendenta.
"Se observa ca, desi cantitatea de lapte de vaca colectata in luna septembrie 2008 a scazut, produsele lactate proaspete (laptele de consum si laptele acidulat) au crescut cantitativ datorita cererii mai mari pe piata comparativ cu luna anterioara odata cu inceperea noului an scolar, scazand in acelasi timp productia de branzeturi", se mai arata in comunicatul INS.



Biroul de paduri private

Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva a infiintat un nou serviciu, care se va ocupa de administrarea padurilor private si atragerea proprietarilor catre Romsilva, a declarat directorul general al Romsilva, Dorel Oros.

"In noua organigrama a regiei, aprobata de Consiliul de Administratie, am infiintat biroul de paduri private pentru a satisface acest segment de cereri care exista din partea proprietarilor privati pentru administrarea padurilor", a spus Oros.

Acesta a precizat ca atragerea proprietarilor privati catre Romsilva este principalul obiectiv al regiei. Noul servciu dispune la nivel central de trei ingineri silvici, iar la nivelul directiilor din teritoriu se va regasi cate un inginer cu atributii in tot ceea ce inseamna paduri private, de la intocmirea dosarelor de administrare, a celor de servicii, a bugetului de venituri si cheltuieli, pana la marcarea lemnului si comercializarea lui din aceste paduri.

"Specialistii Romsilva vor mai face si munca de indrumare pentru proprietarii privati de padure pentru ca multi dintre ei nu cunosc legislatia si normele", a adaugat directorul general al Romsilva.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>