Stirile zilei de 12.11.2008

Titlurile zilei:

  • Stimularea creditelor in lei;
  • Nereguli la fondurile structurale;
  • Mai putin lapte in 2008;
  • Biroul de paduri private.






Stimularea creditelor in lei

Ministerul Agriculutrii si Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor colabora in vederea cresterii increderii bancilor in sectorul agricol, care are nevoie de creditare, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu bani de la UE.

Ministrul Agriculturii Dacian Ciolos s-a intalnit, marti, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la sediul bancii centrale. "Am discutat un pic despre perspective. Dansul a spus, asa cum a mai anuntat, ca va fi stimulata, pe viitor, creditarea in lei, iar acesta e un lucru bun si pentru agricultura", a spus Ciolos, la finalul intalnirii.

El a aratat ca Ministerul agriculturii doreste sa obtina increderea bancilor in sectorul agricol, care poate fi o oportunitate pentru bancile in cautare de sectoare "mai productive" si cu perspective pozitive.

"Vom incerca impreuna, Ministerul Agriculturii si Banca Nationala, sa studiem care ar fi elementele de comunicare, de informare si din partea noastra pentru a creste increderea bancilor in investitiile in agricultura pentru ca am cazut de acord ca este un potential al economiei din Romania care poate fi valorificat. Poate sa fie un moment prielnic si aderarea, pentru ca exista o stabilitate a subventiilor prin Politica Agricola Comuna (PAC) si deci vom demara impreuna niste actiuni pentru a explica si bancilor, mai bine, lucrurile acestea", a declarat Ciolos.

El a aratat ca stabilitatea oferită de subventiile din fonduri UE, completata de o stabilitate a sprijinului din bugetul de stat, va creste increderea agricultorului de a investi, dar si a bancherilor, care vor sti "pe ce se pot baza".




Nereguli la fondurile structurale

Raportul Curtii de Conturi UE pentru 2007 arata ca cele mai mari nereguli privind fondurile comunitare sunt inregistrate la fondurile structurale si de dezvoltare rurala, Romania fiind criticata pentru controalele insuficiente in licitatiile publice din sectorul agricol.

Pentru prima oara in peste 14 ani, Curtea de conturi da unda verde balantei de plati a Comisiei Europene, singura zona in care mai exista nereguli ce depasesc limita de 5% fiind fondurile structurale si de dezvoltare regionala, unde responsabilitatea pentru erori si eventuale fraude tine in primul rand de guvernele nationale, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Comisia nu va ezita sa adopte o pozitie dura si sa suspende platile pana cand toate statele membre implementeaza masurile adecvate. Iar acolo unde erorile au un impact financiar, vom recupera banii", a spus comisarul Siim Kallas la prezentarea raportului.

Romania a scapat de corectii la capitolul fonduri structurale si nu se va numara nici printre tarile de la care Comisia Europeana va recupera banii in urmatoarele luni, in schimb este criticata in raportul Curtii de Conturi la capitolul fonduri pentru dezvoltare rurala.




Mai putin lapte in 2008

Cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatii agricole si centre de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut in primele noua luni din 2008, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, cu 11.927 tone (1,4 %), informeaza un comunicat al Institutului Natinal de Statistica (INS).

Astfel, in intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2008, cantitatea de lapte de consum a crescut cu 7.602 tone (+5,6%), comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, iar productia de smantana de consum a avut o tendinta ascendenta, cresterea inregistrata fiind cu 2.193 tone (+6,7%).

Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) a crescut in perioada amintita cu 9.934 tone (+10%), iar productia de unt a crescut cu 124 tone (+2,1%). Productia de branzeturi a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 1.783 tone (+3,4%) fata de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2007. In plus, cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,5% din productia totala de branzeturi din aceeasi perioada) a avut aceeasi tendinta ascendenta. Cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut in luna septembrie 2008 comparativ cu luna precedenta, cu 4.221 tone (-4,4%), iar cantitatea de lapte de consum a crescut cu 3.747 tone (+28,1%).
Potrivit INS, productia de smantana de consum a avut, de asemenea, o tendinta ascendenta, de la 3.858 tone in august 2008 la 4.264 tone in septembrie 2008, aceasta insemnand o crestere cu 406 tone (+10,5%). Si productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) a crescut in septembrie 2008 fata de luna precedenta cu 754 tone (+6,6%), iar productia de unt a crescut cu 167 tone (+27,2%). In schimb, productia de branzeturi a scazut in luna septembrie 2008 cu 218 tone (-3,7%) comparativ cu luna precedenta, la fel si cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (96,2% din productia totala de branzeturi), care a avut aceeasi tendinta descendenta.
"Se observa ca, desi cantitatea de lapte de vaca colectata in luna septembrie 2008 a scazut, produsele lactate proaspete (laptele de consum si laptele acidulat) au crescut cantitativ datorita cererii mai mari pe piata comparativ cu luna anterioara odata cu inceperea noului an scolar, scazand in acelasi timp productia de branzeturi", se mai arata in comunicatul INS.



Biroul de paduri private

Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva a infiintat un nou serviciu, care se va ocupa de administrarea padurilor private si atragerea proprietarilor catre Romsilva, a declarat directorul general al Romsilva, Dorel Oros.

"In noua organigrama a regiei, aprobata de Consiliul de Administratie, am infiintat biroul de paduri private pentru a satisface acest segment de cereri care exista din partea proprietarilor privati pentru administrarea padurilor", a spus Oros.

Acesta a precizat ca atragerea proprietarilor privati catre Romsilva este principalul obiectiv al regiei. Noul servciu dispune la nivel central de trei ingineri silvici, iar la nivelul directiilor din teritoriu se va regasi cate un inginer cu atributii in tot ceea ce inseamna paduri private, de la intocmirea dosarelor de administrare, a celor de servicii, a bugetului de venituri si cheltuieli, pana la marcarea lemnului si comercializarea lui din aceste paduri.

"Specialistii Romsilva vor mai face si munca de indrumare pentru proprietarii privati de padure pentru ca multi dintre ei nu cunosc legislatia si normele", a adaugat directorul general al Romsilva.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>