Stirile zilei de 13.11.2008

Titlurile zilei:

  • Conferinta de presa la MADR;
  • Fara risipa de legume;
  • Lipsa banilor pentru irigatii;
  • Dupa sarbatori potopul.

 




Conferinta de presa la MADR

Joi, 13 noiembrie 2008, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul Dacian Cioloş va susţine o conferinţă de presă.

Tema conferintei va fi execuţia bugetară a MADR în anul 2008, bugetul MADR pentru 2009 şi situaţia plăţilor în agricultură.




Fara risipa de legume

Comisia Europeana a decis sa liberalizeze vanzarea a 26 de tipuri de legume si fructe, abolind obligativitatea respectarii standardelor comunitare privind greutatea, dimensiunea si forma acestora.

In urma cu cativa ani, in numele protectiei consumatorilor, s-au stabilit niste cerinte pentru 36 de tipuri de fructe si verdeturi. Astfel, s-a decis, de pilda, ca un dovlecel sa masoare cel putin 7 centimetri si cel mult 35, in timp ce sparanghelul nu poate fi mai scurt de 16 cm. Ani in sir, toate esantioanele incompatibile chiar, si din cauza catorva milimetri, au fost scoase pur si simplu din supermarketuri si aruncate adesea la gunoi.

Probabil si ca urmare a crizei generale, si tinand seama de faptul ca disponibilitatea mai redusa de alimente incepe sa afecteze bugetele familiilor, Bruxellesul a hotarat sa liberalizeze o parte din gama europeana de fructe si legume. Masura urmeaza sa fie supusa acum atentiei celor 27 de state membre ale UE de la care se asteapta o unda verde

Potrivit comisarului pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, masura ar urma sa intre in vigoare incepand din luna iulie anul viitor si urmareste sa elimine constrangerile si limitarile pentru 26 de tipuri de zarzavaturi si fructe, lasandu-i liberi sa decida pe distribuitorii nationali de astfel de produse asupra parametrilor ofertei lor. Masura prevede ca nu vor mai exista produse-standard precum caise, anghinare si vinete, si s-ar putea expune pe rafturi si pepeni mici de 6 cm, sparanghel mai scurt de 16 cm, mini-dovlecei de 66 mm sau maxi-dovlecei de 400 mm.

Desi Bruxellesul pastreaza standardele in zece sectoare importante, intrucat reprezinta oricum 75 la suta din piata legumelor si fructelor din Europa, noul regulament desfiinteaza totusi 300 de pagini de legislatie europeana.




Lipsa banilor pentru irigatii

Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) din judetul Tulcea nu au bani in vederea achitarii contributiei de 20% pentru irigatiile din 2009.Directorul sucursalei tulcene a Agentiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF), Paul Bondarev, a declarat ca, pana in prezent, pentru irigatiile de anul viitor a fost contractata suprafata de 20.400 de hectare, respectiv 39% din suprafata irigabila din judet.

"Termenul limita pentru plata contributiei de 20% pentru lucrarile de intretinere si reparatie a sistemului este de 30 noiembrie, iar pana in prezent nici o OUAI nu a platit sumele aferente, din cauza situatiei financiare precare cu care se confrunta", a afirmat directorul Bondarev.

El a mai spus ca valoarea totala a sumei pe care trebuie sa o incaseze ANIF de la cele 37 de OUAI din judet este de 1,235 milioane de lei, tariful mediu anual variind de la 65 la 105 lei pe hectar.




Dupa sarbatori potopul

Un roman va cheltui in medie de sarbatori 585 de euro pentru cadouri, alimente si distractie, cu peste 100 de euro mai mult decat un olandez sau un neamt. Fata de anul trecut, vom aloca cu aproximativ 4% mai mult.

"Dupa sarbatori, potopul." Acesta pare a fi principiul care guverneaza mentalitatea romanului afectat de criza in prag de sarbatori. Aproximativ trei conationali din sapte (45%) intentioneaza sa cheltuiasca mai mult de Craciun fata de perioada similara a anului trecut in contextul in care tot atatia se asteapta ca economia sa se deterioreze anul viitor, iar 46% cred ca traversam o perioada de recesiune, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta Deloitte.

In cifre absolute, cu ocazia sarbatorilor care se apropie, un roman va aloca in medie 290 de euro pentru cadouri, adica cu 2,4% mai mult decat in 2007, 135 de euro pentru alimente (cu 2,4% mai mult) si 110 euro pentru socializare (iesiri in oras), ajungandu-se astfel la un buget mediu de 585 de euro, cu 3,9% peste nivelul de anul trecut.

Totusi, spre deosebire de alti ani, studiul releva o preocupare mai mare a conationalilor fata de gestionarea bugetelor. Una din doua persoane care au participat la studiul Deloitte, adica cu 30% mai multi decat anul trecut, planuieste sa-si stabileasca un buget pentru sarbatori. 52% dintre romani nu sunt obisnuiti sa faca asta. '"esta este un semn clar ca romanii se tem de cumparaturi impulsive si ca vor sa realizeze achizitii prudente, intr-un context economic nesigur", explica specialistii companiei de consultanta.

Respondentii cu veniturile cele mai mici sunt si cel mai puternic afectati de scumpirea alimentelor: 84% fata de 65% in cazul celor cu venituri de peste 10.000 de euro pe familie. Exista insa si persoane, mai precis 39% dintre respondenti, care, desi afectate de scumpirea alimentelor, prefera sa reduca aceste cumparaturi in favoarea cadourilor.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>