Stirile zilei de 14.11.2008

Titlurile zilei:

  • Cursuri de ecologie;
  • Oile la Turnul Eiffel;
  • Achizitie de plante medicinale;
  • Somaj in agricultura.







Cursuri de ecologie

In perioada 17-21 noiembrie 2008, Agentia Nationala de Consultanta Agricola, impreuna cu ITC - International Trade Center Geneva, va derula un curs de formare profesionala in domeniul agriculturii ecologice, curs care se va desfasura pe trei module, in trei localitati diferite, conform urmatorului plan:

Modul 1: consilieri ANCA si ai ONPTER; Perioada: – 17 – 18 Nov. 2008; Tema: Metode specifice de consultanta si monitorizare a fermelor certificate, in curs de certificare sau in conversie la sistemul de agricultura ecologica, organizate in cooperative; Locul de desfasurare: AMARA – JUD IALOMITA.

Modul 2: producatori agricoli si procesatori certificati – operatori in conversie - operatori interesati; Data : 19 Nov. 2008; Tema: Metode competitive pentru managementul afacerii specifice produselor agroalimentare obtinute in sistem ecologic; Locul de desfasurare: CALARASI – JUD CALARASI;

Modul 3: multipicatori media de informatii in domeniul produselor ecologice; DATA : 21 Nov. 2008; Tema: Dezvoltarea ”Curentului Organic” prin angajarea si implicarea multiplicatorilor de media si informatii; Locul de desfasurare: BUCURESTI.

Planul tematic si grupurile tinta au fost stabilite conform „Planului de masuri pentru activitatile ANCA pe anul 2008”, in contextul cerintelor mari de informare si formare a producatorilor agricoli autohtoni interesati de agricultura ecologica.




Oile la Turnul Eiffel

Circa 700 de crescatori francezi de ovine si-au adus joi turmele de oi in fata Turnului Eiffel, pentru a protesta fata de masurile adoptate de Ministerul Agriculturii, pe fondul intalnirii dintre reprezentantii acestora si cei ai ministerului, relateaza “Le Parisien” in editia electronica, citat de MEDIAFAX.

"Planul Barnier (care prevede acordarea sumei de 50 de milioane de euro pentru crescatorii de ovine) reprezinta un progres, dar nu este suficient", a declarat presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Ovine, Serge Preveraud. "Avem nevoie de 160 de milioane de euro pana in 2010, cand va avea loc revizuirea politicii agricole comune (PAC), pentru a putea sustine un sector care nu este, in prezent, profitabil pentru crescatori", a adaugat el.

Potrivit unui comunicat emis cu ocazia acestei intalniri, ministrul francez al Agriculturii si-a reafirmat "sustinerea totala pentru acest sector".




Achizitie de plante medicinale

Tone de plante medicinale recoltate din padurile si campiile judetului Gorj au fost achizitionate de o firma producatoare de ceaiuri din localitatea Orastie.

Reprezentantii firmei au cumparat plantele de la Directia Silvica Targu Jiu contra sumei de aproximativ 12.000 de lei. Cel mai bine platit a fost kilogramul de muguri de pin, care s-a vandut cu sapte lei. Au fost vandute 500 de kilograme de flori de soc, o tona de flori de tei, peste 700 de kilograme de coada soricelului si multe alte sortimente de plante medicinale atent recoltate: rostopasca, mesteacan, patlagina, musetel, parul porcului. Directia silvica a oferit culegatorilor noua bani pe kilogramul de floare de soc, trei lei pe cel de floare de tei, sase bani pe un kilogram de urzica sau peste sase lei pe un kilogram de muguri de pin.




Somaj in agricultura

Agrostar a depus la Ministerul Agriculturii si la Ministerul Muncii o nota prin care cere trecerea in somaj tehnic a circa 50.000 de agricultori, dar cu siguranta numarul acestora va fi mai mare. "Deja multe societati din agricultura se afla in incapacitatea de asi continua activitatea, astfel estimez ca in curand 75% dintre angajatii afiliati Agrostar vor intra in somaj tehnic", a precizat, citat de NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar.

Niculae a precizat ca somajul tehnic inseamna mentinerea angajatilor care vor fi platiti cu 75%, insa nu vor lucra pentru a nu produce pe stoc, pana cel mai probabil in luna aprilie.

Potrivit acestuia, ca prim efect al situatiei date, lucrarile de primavara vor fi mult intarziate. De asemenea, spune acesta, o mare parte din suprafata agricola a Romaniei nu va fi insamantata. In ce priveste solutiile necesare diminuarii impactului crizei asupra agriculturii autohtone, Niculae a indicat masuri sporite de finantare a sectorului. "Ministerul agriculturii trebuie sa puna la punct masuri rapide de finatarea a subventiilor in agricultura, printr-o politica de sprijin financiar revizuita", a adaugat presedintele Agrostar.

Acesta a mentionat, de asemena, ca lipsa unor astfel de masuri ar putea duce la o si mai mare dependenta de importuri de produse agroalimentare.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>