Titlurile zilei:
Cel mai scump brad
Conform ziarului Telegraph, cel mai scump brad din lume, la ora actuala, se afla in Japonia si valoreaza 1 milion de lire sterline.
Copacul este creat din aur de 24 de karate.
Bradul este decorat cu 240 de diamante si lanturi de perle, cantareste peste 21 de kilograme si valoreaza 1.000.000 de lire sterline.
A aparut saptamana aceasta in magazinul de bijuterii Ginza Tanaka. "Stim ca este putin probabil ca acest brad sa se cumpere, dar vrem ca, cel putin in acest magazin, atmosfera sa fie iesita din comun" a declarat managerul magazinului.
Costuri mai mari la hectar
Anul viitor, cheltuielile la hectar pentru productia in sectorul vegetal ar putea sa se majoreze cu 15 pana la 40%, avertizeaza Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR) si Federatiei Sindicala Agrostar.
In vreme ce in 2008 agricultorii au cheltuit pentru un hectar intre 1.700 si 2.100 de lei, aceste costuri ar putea ajunge la anul la 2.370 de lei.
Anul viitor, cheltuielile la hectar pentru productia in sectorul vegetal ar putea sa se majoreze cu 15 pana la 40%, avertizeaza oficialii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) si cei ai Federatiei Sindicale Agrostar. In vreme ce In 2008 agricultorii au cheltuit pentru un hectar intre 1.700 si 2.100 de lei, aceste costuri ar putea ajunge la anul la 2.370 de lei.
Sacrificarile de animale in 2008
Potrivit datelelor Institutului Naţional de Statistică (INS), din luna octombrie, numarul total de bovine sacrificate a scazut cu 2,3%. Ponderea sacrificarilor In unitatile industriale specializate a reprezentat 20,9% din totalul sacrificarilor de bovine.
Numarul total de porcine sacrificate a scazut cu 8,1%. In octombrie 2008, sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au reprezentat 66,3% din totalul porcinelor sacrificate.
Numarul total de ovine si caprine sacrificate au crescut cu 44,9%. Taierile in unitatile industriale specializate, care au detinut o pondere de 2,2% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine, au crescut cu 14,3%.
Numarul total al pasarilor sacrificate a scazut cu 0,8%. Peste 75% din totalul taierilor de pasari s-a realizat in unitatile industriale specializate. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut cu aproape 10%.
Carne contaminata in Irlanda
Guvernul irlandez a ordonat sambata industriei alimentare sa retraga de la vanzare toate produsele pe baza de carne de porc fabricate intern, din cauza unei contaminari cu o dioxina ce poate cauza cancerul, relateaza Reuters si AFP, citate de NewsIn.
“Acest ordin ii priveste pe cei care vand cu amanuntul, pe cei din industria turismului si restaurantelor si sectorul irlandez de procesare a carnii de porc”, a precizat Guvernul intr-un comunicat.
Rezultatele analizelor de laborator efectuate asupra esantioanelor de hrana animala si grasime de porc au confirmat sambata prezenta dioxinei, nivelul toxinelor fiind de 80 pana la 200 de ori mai mare decat limitele de siguranta.
Asociatia Fermierilor Irlandezi a anuntat ca unele dintre fermele afectate au fost izolate, iar retragerea produselor de la comercializare este o masura de precautie, marea majoritate a produselor de pe piata fiind sigure. Produsele din carne proaspata din fermele neafectate vor reveni pe piata in curand, a dat asigurari presedintele asociatiei.
Contaminarea ar proveni de la o preparare alimentara si a fost depistata la sfarsitul lunii noiembrie gratie unor teste de rutina, potrivit AFP. Autoritatile au recomandat publicului sa nu consume, din precautie, carne de porc irlandeza sau sunca.
Produse irlandeze din carne de porc contaminata cu dioxina au fost descoperite in Franta si Belgia, in cursul unor controale la frontiera, a anuntat duminica Agentia irlandeza pentru siguranta alimentara (FSAI), care a lansat sambata alerta cu privire la aceasta substanta toxica, relateaza AFP.
Ancheta, care vizeaza gasirea sursei de contaminare, a aratat ca teste de rutina efectuate de autoritatile franceze indica o contaminare a produselor pe baza de carne de porc din Irlanda, procesate in Olanda, a declarat Rodney Evans, expert-sef al FSAI.
Sprijinul de insatalare
Sunt sprijiniti numai agricultorii tineri care au sau vor urma cursuri agricole. Statul acorda tinerilor care vor sa-si infiinteze o ferma la tara un ajutor financiar de pana la 25.000 de euro. Insa conditiile de eligibilitate sunt greu de indeplinit.
Viitorul fermier trebuie sa aiba la data depunerii dosarului maximum 40 de ani neimpliniti, sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca sef al acesteia si sa detina sau sa dobandeasca ulterior competente si calificari agricole.
Primul pas pe care trebuie sa il faca viitorul fermier este sa-si achizitioneze terenul. Ferma poate fi cumparata, concesionata sau luata in arenda. Nu conteaza cat de mare este ferma, important este ca aceasta sa fie eligibila, iar in acest sens puteti primi consultanta de la biroul judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Al doilea pas este intocmirea unui plan de afaceri pentru care puteti primi de asemenea consultanta gratuita din partea reprezentantilor Ministerului Agriculturii.
Sprijinul de instalare va fi acordat in doua transe de plată: prima transa se va acorda la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului si este de 60% din valoarea aprobata. A doua transa, de 40%, se acorda dupa indeplinirea planului de afaceri.
Dosarul pentru obtinerea finantarii trebuie sa contina cererea tip, acte de proprietate (pe terenuri si/sau cladiri), planul de afaceri si o serie intreaga de documente anexe pe care le gasiti in ghidul investitorului la sectiunea „Masura 121- Instalarea tinerilor fermieri”.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>