Stirile zile de 19.01.2009

Titlurile zilei:

  • Vinuri apreciate la Berlin;
  • Ajutor pentru culturile de toamna;
  • Organizarea Ministerului Agriculturii;
  • Sarbu la reuniunea de la Bruxelles;
  • Bani pentru zonele montane;
  • Sunt alocate sumele pentru zootehnie.

 






Vinuri apreciate la Berlin

In data de 15.01.2009, delegatia MAPDR, condusa de secretarul de stat Catalin Rosculete, a participat la receptia oficiala oferita de Primaria Generala a Berlinului, care a avut loc, intr-un cadru restrans, inaintea ceremoniei oficiale de deschidere a Expozitiei Internationale pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura "Saptamana Verde".

In acest cadru, secretarul de stat Catalin Rosculete a purtat discutii despre exporturile romanesti in R.F.Germania cu doamna primar Ingeborg Junge-Reyer, aceasta aratandu-se incantata de calitatea produselor romanesti, mai ales de cea a vinurilor noastre. De asemenea si-a exprimat speranta ca Romania va participa la editiile viitoare ale expozitiei cu o gama si mai variata de produse agro-alimentare.

Delegatiile invitate la receptie au luat parte mai apoi la ceremonia oficiala de deschidere a expozitiei internationale, ceremonie in cadrul careia a luat cuvantul si doamna Mariann Fischer Boel, Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila, care a tinut o alocutiune pe tema ultimelor evolutii si provocari ale agriculturii europene, din perspectiva necesitatii realizarii securitatii alimentare mondiale.




Ajutor pentru culturile de toamna

Guvernul a suplimentat cu 85 de milioane de lei suma destinata acordarii ajutorului de minimis pentru producatorii agricoli care au infiintat culturi de toamna in 2008 si s-au încadrat in prevederile legale, s-a stabilit printr-o hotarare adoptata in sedinta din 16 ianuarie 2009.

Masura a fost necesara ca urmare a faptului ca HG nr. 1153/2008 stabilea valoarea resurselor financiare alocate ajutorului de minimis in 2008 la 235.715,0 mii lei, insa acelasi act normativ preciza, la alin (1) ca „se acorda sprijin financiar de 200 lei/ha pentru o suprafata pe care se infiinteaza culturi de toamna de minimum 1 ha, pana la maximum 120 ha inclusiv, pe exploatatie”.

Astfel, suma ajutorului de minimis, calculata la 200 lei/ha, era suficienta pentru o suprafata de totala de 1178,6 mii ha, in conditiile in care, in toamna anului 2008, s-au infiintat astfel de culturi pe o suprafata de circa 2850,0 mii ha, conform datelor operative ale MAPDR.

Resursele financiare necesare punerii in aplicare a hotararii Guvernului vor fi asigurate de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), pe anii 2008 si 2009.

De prevederile actului normativ vor beneficia aproximativ 300.000 de fermieri, care vor primi un sprijin financiar de 200 lei/hectar pentru culturile agricole infiintate in toamna anului trecut.




Organizarea Ministerului Agriculturii

In sedinta de Guvern de vineri, 16 ianuarie 2009, a fost adoptata Hotararea privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Actul normativ stabileste obiectivele ministerului in conformitate cu directiile de dezvoltare a agriculturii prevazute in Programul de Guvernare pentru perioada 2009-2012 si integreaza parte din masurile stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului, nr. 229/2008 privind masuri pentru reducerea unor cheltuieli la nivelul administratiei publice.

In urma adoptarii acestui act normativ, Agentia Nationala a Zonei Montane si Administratia Sistemului nationala antigrindina, infiintate prin Legea nr.181/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Zonei Montane si, respectiv, Legea nr. 173/2008 privind interventiile active in atmosfera, vor functiona in subordinea MAPDR.

De asemenea, functiile publice de conducere din cadrul ministerului vor reduse cu 16 posturi, iar Organismul Coordonator al agentiilor de plati, care a functionat pana in prezent in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, va fi organizat in subordinea ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.




Sarbu la reuniunea de la Bruxelles

Domnul Ilie SARBU, Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale se afla in zilele de 19 si 20 ianuarie 2009 la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului Ministrilor Agricultura si Pescuit.

Sesiunea Consiliului de Ministri va fi deschisa luni, 19 ianuarie, sub presedintia domnului Petr GANDALOVIC, Ministrul Agriculturii din Republica CehA.




Bani pentru zonele montane

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a asigurat sursele necesare efectuarii platilor reprezentand „Plati compensatorii acordate fermierilor din zonele cu handicap natural din zonele montane” (Masura 2.1.1. din PNDR) in suma de 149 664 074,41 lei, echivalentul a 44 754 664,76 Euro.

Astfel, in zilele urmatoare, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va incepe virarea unui sprijin de 50 Euro/ha, catre un numar de 227.785 beneficiari, pentru o suprafata de 1,3 milioane de hectare.





Sunt alocate sumele pentru zootehnie

Pentru sustinerea zootehniei a fost aprobata, pentru anul 2008, ca forma de sprijin financiar pentru crescatorii de bovine, o sustinere financiara de 495 lei / cap de animal.

Luni, 19.01.2009, Ministerul Finantelor Publice a alocat pentru platile nationale directe complementare, la specia bovina, suma de 202.842.905 lei, aceasta fiind achitata in zilele urmatoare de catre APIA, ajungandu-se astfel la o alocare financiara totala de 646.186.505 lei.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a intreprins demersurile necesare si pentru achitarea in totalitate a platilor nationale directe complementare la speciile ovine / caprine.


Sursa: www.maap.ro

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>