Stirile zile de 21.01.2009

1activisteco.jpg

 

Titlurile zilei:

  • Sa alocat banii pentru ovine;
  • Optiune pentru bio;
  • Pasari masacrate in Delta;
  • Cerere constanta de utilaje;
  • Politia fitosanitara.










Sa alocat banii pentru ovine

Pentru sustinerea zootehniei a fost aprobata, pentru anul 2008, ca forma de sprijin financiar pentru crescatorii de ovine/caprine, o sustinere financiara de 43,91 lei/cap de animal.

Marti, 20.01.2009, Ministerul Finantelor Publice a alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pentru platile nationale directe complementare la speciile ovina / caprina, suma de 105.056.850 lei, aceasta urmand a fi achitata de catre APIA beneficiarilor incepand din 21.01.2009. Astfel, alocarea financiara totala pentru ovine / caprine a ajuns la 137.884.075 lei.

Amintim ca ieri au fost alocate si sumele pentru plata sprijinului la specia bovina (in valoare de 202.842.905 lei) si pentru platile compensatorii acordate fermierilor din zonele cu handicap natural din zonele montane (in valoare de 149.664.074,41 lei), astfel fiind onorate promisiunile facute de domnul ministru Ilie SARBU la intalnirile cu reprezentantii crescatorilor de bovine si ovine din data de 8 ianuarie 2009.





Optiune pentru agricultura bio

Romania nu trebuie sa abandoneze agricultura bio in ciuda crizei cu care se confrunta Europa si intreaga lume, ci trebuie sa continue sa incurajeze agricultorii sa opteze pentru acest domeniu, chiar daca pentru moment el se adreseaza unui public limitat, spune ministrul roman al agriculturii, Ilie Sarbu, ciat de AmosNews. El a participat la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de agricultura AGRI ai Uniunii Europene.

Acesta este primul consiliu european la care Sarbu participa de la preluarea mandatului sau. Cu acest prilej, ministrul roman a avut intalniri cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Androula Vassiliou, comisar european pentru sanatate, si Joe Borg comisarul european pentru pescuit si acvacultura.
In opinia lui Sarbu, agricultura bio, care ocupa in prezent doar 180.000 ha poate fi dezvoltata si prin programele ministerului, dar ea trebuie promovata pentru a atrage producatori si beneficiari. Legat de programul SAPARD, Sarbu a anuntat ca este in derulare un control al Curtii de Conturi privind derularea programului, el urmand sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii. Ulterior, spune ministrul, platile pot fi reluate, problema finantarii fiind la Bucuresti si nu la Comisie.





Pasari masacrate in Delta

Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au sesizat autoritatile despre actiuni de vanatoare ilegala in Delta Dunarii, mai multe specii de pasari protejate fiind ucise sau ranite. Aceste fapte au loc periodic in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, arata SOR.

Pasarile ucise sau ranite au fost identificate de un reprezentant al Asociatiei "Una e natura", arata SOR. Astfel, au fost gasiti morti pelicani creti, cormorani mici si o lebada. De asemenea, au fost gasiti raniti alti pelicani creti si o lebada, toate acestea fiind specii protejate, precizeaza SOR . Numarul mare de exemplare impuscate si ranite exclud presupunerea impuscarii lor accidentale, arata SOR.

Impuscarea acestor pasari reprezinta un caz extrem de grav de incalcare a legislatiei, toate cele trei specii fiind strict protejate conform legilor romanesti si internationale. Este inadmisibil ca aceste pasari sa poata fi ucise fara mila tocmai intr-o zona al carei statut special de protectie a fost instituit datorita lor, Delta Dunarii fiind declarata Rezervatie a Biosferei, sit Ramsar (Zona Umeda de Importanta Internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa) si sit Natura 2000 (Arie de Protectie Speciala Avifaunistica).

Populatia de pasari rare din Romania este una dintre cele mai importante din Europa, estimata la aproximativ 400 de perechi cuibaritoare. Romania gazduieste si peste jumatate din populatia mondiala de cormorani, specie mentionata in anexa 3 a OUG 57 din 1007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, sustin reprezentantii SOR.

Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au sesizat Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea, Ministerul Mediului si Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Tulcea.





Cerere constanta de utilaje si masini agricole

Importatorul de masini si utilaje agricole New Holland Romania (NHR), filiala a companiei austriece VA Intertrading AG Linz, apreciaza ca in 2009 cererea de utilaje de pe piata locala se va mentine cel putin la nivelul din 2008. „Nu cred ca cererea va fi mai mica in 2009, raportat la anul trecut. Toti vorbesc de criza, dar nu sunt convinsa ca vor fi aceleasi efecte ca in cazul altor industrii“, a declarat Monika Puiu, general manager al NHR Agropartners. Compania a inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor de 30% fata de 2007, cel mai bine vanzandu-se tractoarele mici, de cca. 100 CP. Pentru NHR, principala prioritate pentru anul acesta o reprezinta atragerea de surse de finantare, compania operand deja o firma de leasing proprie, in parteneriat cu Immorent, care a realizat finantari de peste 10 mil. euro in 2007. NHR este importatorul autorizat si distribuitorul in Romania al marcilor New Holland, Steyr, Pottinger, JCB, Hardy, Bogballe and Brantner. Principalii concurenti pe piata locala sunt Ipso, Agrocomert si Tadis.






Politia fitosanitara

Respectarea legislatiei fitosanitare pe teritoriul Romaniei va fi una dintre atributiile viitoarei Politii Fitosanitare, potrivit un proiect de act normativ aflat in prezent in avizare interna la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Proiectul prevede organizarea si functionarea pe teritoriul Romaniei a Politiei Fitosanitare (in domeniul protectiei plantelor) alcatuita din personal specializat din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare, Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara, unitatilor fitosanitare si inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala.

Potrivit proiectului, personalul specializat al Politiei Fitosanitare din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare si Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara isi exercita atributiile pe intreg teritoriul Romaniei, iar cel din cadrul unitatilor fitosanitare si inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala, numai in cadrul judetelor si respectiv al punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat unde isi desfasoara activitatea.

Agentia Nationala Fitosanitara din cadrul MAPDR va coordona si controlaintreaga activitate a Politiei Fitosanitare de pe teritoriul Romaniei. Pentru contraventiile constatate, personalul Politiei Fitosanitare va aplica sanctiuni conform legislatiei in vigoare si, dupa caz, sesizeaza organele de urmarire penala.

De asemenea, potrivit proiectului, controlul persoanelor fizice sau juridice, care desfasoara activitati cu produse de protectie a plantelor ori plante, produse vegetale si alte obiecte, se realizeaza de catre personalulimputernicitin baza unei legitimatii. Autovehiculele destinate activitatii de politie fitosanitara din dotarea MAPDR - unitatilor fitosanitare judetene si a municipiului Bucuresti vor avea inscriptionat pe partile laterale "Politia Fitosanitara".


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>