Stirile zile de 23.01.2009


Titlurile zilei:

  • Bani UE, pentru asigurari;
  • Micii producatori pot vinde direct;
  • "Pasivitate ordonata" in Delta;
  • Avem putine produse bio;
  • Pseudo-pesta aviara la papagali.









Bani UE, pentru asigurari

Viticultorii care isi vor asigura recoltele in  perioada 2009-2013 vor putea primi 80% din valoarea politei de asigurare din fonduri europene. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) emis un ordin „privind aprobarea normelor de acordare a sprijinului financiar producatorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltelor aferente campaniilor viticole pentru 2009-2013“.   

Potrivit noului ordin, viticultorul va primi un sprijin de 80% din valoarea politei de asigurare atunci cand se asigura pentru „efecte asimilate dezastrelor“, precum incendii, seceta, inundatii sau grindina. Totodata, viticultorii ar putea primi 50% din valoarea politei de asigurare atunci cand se asigura оmpotriva diverselor boli sau daunatori specifici culturilor de vita-de-vie. Banii vor proveni din fonduri europene, iar pentru acest program se vor aloca trei milioane de euro.

Pana la 31 ianuarie 2009 pot fi depuse dosarele pentru solicitarea unui sprijin financiar care sa acopere maxim 80% din valoare primelor de asigurare. Banii se acorda producatorilor, persoane fizice sau juridice, din sectorul vitivinicol care vor sa isi asigure recolta plantatiilor cu soiuri de struguri pentru vin.

Ordinul 756 din 2008 precizeaza ca, pentru obtinerea banilor, viticultorii trebuie sa depuna la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) o cerere de plata insotita de mai multe documente. Viticultorii trebuie sa mai aduca actele de identitate, in original si copie, sau certificat de inmatriculare si certificat de inregistrare fiscala, pentru persoane juridice. Tot in original si copie vor fi aduse titlul de proprietate, contractul de arenda, contractul de concesionare, contractul de vinzare-cumparare, contractul de inchiriere, contractul de comodat, contractul de asociere in participatiune, din care sa rezulte dreptul de exploatare pentru suprafata asigurata. Un alt document important, care se obtine de la Directia Agricola, este fisa informatizata a suprafetelor viticole inscrise in Registrul Plantatiilor Viticole pentru care se solicita sprijin financiar. De asemenea, mai trebuie aduse politele de asigurare, in original si copie.




Micii producatori pot vinde direct

Aplicarea Ordinului care interzice vanzarea directa a produselor alimentara de origine animala a fost amanata pana la data de 1 aprilie 2009, in urma intalnirii dintre reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR) si cei ai crescatorilor de oi.

Anuntul a fost facut ieri, 21 ianuarie, de catre Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Crescatoirilor de Ovine din Sibiui.

Acesta sustine ca, desi au primit aceasta noua amanare, nu se va renunta la incercarea de a obtine anulatrea ordinului.

Andrei este de parere ca fermierii nu au banii necesari sa faca investitiile necesare pentru a indeplini conditiile ordinului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) si nu se vor putea inregistra. Potrivit acestuia crescatorii isi vor vinde animalele, daca nu isi vor mai putea vinde produsele.

Sursa: www.agroazi.ro




"Pasivitate ordonata" in Delta

Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei Dunarii, a adus acuzatii grave organelor de control al braconajului, pe care le-a invinuit de "pasivitate ordonata" in ce priveste combaterea braconierilor din Delta.

Mihaiu a adus aceste acuzatii la sedinta de ieri a Comitetului Anti-braconaj. Guvernatorul Deltei a incriminat faptul ca Salupele Ministerului de Interne si ale "Inspectiei Piscicole" sunt ridicate pe mal.

Efectul este ca, de doua luni, rapoartele de capturi sunt albe, nemaifiind prins niciun braco­nier. In consecinta, Liviu Mihaiu "a cerut imperativ" Ministerelor Agriculturii si Internelor sa dea ordine de reactivare operationala. "Este incredibil chiar si pentru Romania ca departamentele angajate in lupta antibraconaj sa aiba salupele ridicate pe mal", a declarat scandalizat Liviu Mihaiu.

Sursa: www.green-report.ro




Avem putine produse bio

Producatorii ger­­mani sunt printre primii europeni care au incheiat parteneriate cu fermierii eco din Romania.  Din aceste parteneriate, ambele parti ies in avantaj.  Romanii sunt siguri ca vand tot ce produc, fara a risca sa ramana cu alimente in depozite sau sa le vanda sub pretul pieţei. Strainii le cumpara la preturi rezonabile si le folosesc ca materii prime pentru produse pe care apoi le trimit pe pietele din toate statele din Europa, inclusiv in Romania, unde intermediarii „ajusteaza” preturile. Aceasta este unul dintre motivele pentru care produsele organice vandute la noi sunt chiar si de trei ori mai scumpe decat pe pietele externe.

In timp ce pe piata externa magazinele de specialitate sunt la tot pasul, iar pe rafturi se gaseste orice - de la sare, zahar, faina, suc de rosii pana la cosmetice, bere sau vin - consumatorii romani cauta in supermarketuri coltul „bio” si incearca sa dea de magiunul de Topoloveni, mierea sau laptele organic. Problema pietei romanesti nu este doar volumul mic de produse, ci si diversitatea limitata la cateva alimente de baza si cosmetice pentru rutina zilnica. Asta ingreuneaza traiul sanatos suta la suta recomandat de toti medicii.

Piata organica din Europa este protejata de efectele crizei financiare, fiind considerata sectorul agricol care va avea o crestere constanta in urmatorul an. Piata produselor ecologice beneficiaza de sustinere financiara si consultanta pentru a trece peste criza si a nu fi afectata de tendinta generala de scadere a calitatii.




Pseudo-pesta aviara la papagali

Sapte papagali bolnavi de „pseudo-pestă aviara” au bagat orasul Focsani in carantina. Boala, asemanatoare cu gripa aviara, a fost descoperita dupa ce un crescator de papagali a sesizat  Autoritatea Sanitar Veterinara ca sapte exemplare din specia Nimfa i-au murit in conditii suspecte. La examenul de laborator s-a confirmat existenta virusului care a provocat pseudo-pesta aviara.

Boala este extreme de contagioasa, si se raspandeste cu rapiditate la toate pasarile mai putin la cele care inoata (rate, gaste, lebede etc). In maxim de o saptamana boala ucide toate pasarile care au intrat in contact cu cea infectata. Spre deoasebire de gripa aviara, pseudo-pesta nu se transmite la oameni iar diferenta intre cele doua boli nu poate fi facuta decat in urma examenelor de laborator.

Sursa: www.gandul.info

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>