Titlurile zilei:
Bani UE, pentru asigurari
Viticultorii care isi vor asigura recoltele in perioada 2009-2013 vor putea primi 80% din valoarea politei de asigurare din fonduri europene. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) emis un ordin „privind aprobarea normelor de acordare a sprijinului financiar producatorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltelor aferente campaniilor viticole pentru 2009-2013“.
Potrivit noului ordin, viticultorul va primi un sprijin de 80% din valoarea politei de asigurare atunci cand se asigura pentru „efecte asimilate dezastrelor“, precum incendii, seceta, inundatii sau grindina. Totodata, viticultorii ar putea primi 50% din valoarea politei de asigurare atunci cand se asigura оmpotriva diverselor boli sau daunatori specifici culturilor de vita-de-vie. Banii vor proveni din fonduri europene, iar pentru acest program se vor aloca trei milioane de euro.
Pana la 31 ianuarie 2009 pot fi depuse dosarele pentru solicitarea unui sprijin financiar care sa acopere maxim 80% din valoare primelor de asigurare. Banii se acorda producatorilor, persoane fizice sau juridice, din sectorul vitivinicol care vor sa isi asigure recolta plantatiilor cu soiuri de struguri pentru vin.
Ordinul 756 din 2008 precizeaza ca, pentru obtinerea banilor, viticultorii trebuie sa depuna la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) o cerere de plata insotita de mai multe documente. Viticultorii trebuie sa mai aduca actele de identitate, in original si copie, sau certificat de inmatriculare si certificat de inregistrare fiscala, pentru persoane juridice. Tot in original si copie vor fi aduse titlul de proprietate, contractul de arenda, contractul de concesionare, contractul de vinzare-cumparare, contractul de inchiriere, contractul de comodat, contractul de asociere in participatiune, din care sa rezulte dreptul de exploatare pentru suprafata asigurata. Un alt document important, care se obtine de la Directia Agricola, este fisa informatizata a suprafetelor viticole inscrise in Registrul Plantatiilor Viticole pentru care se solicita sprijin financiar. De asemenea, mai trebuie aduse politele de asigurare, in original si copie.
Micii producatori pot vinde direct
Aplicarea Ordinului care interzice vanzarea directa a produselor alimentara de origine animala a fost amanata pana la data de 1 aprilie 2009, in urma intalnirii dintre reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR) si cei ai crescatorilor de oi.
Anuntul a fost facut ieri, 21 ianuarie, de catre Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Crescatoirilor de Ovine din Sibiui.
Acesta sustine ca, desi au primit aceasta noua amanare, nu se va renunta la incercarea de a obtine anulatrea ordinului.
Andrei este de parere ca fermierii nu au banii necesari sa faca investitiile necesare pentru a indeplini conditiile ordinului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) si nu se vor putea inregistra. Potrivit acestuia crescatorii isi vor vinde animalele, daca nu isi vor mai putea vinde produsele.
Sursa: www.agroazi.ro
"Pasivitate ordonata" in Delta
Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei Dunarii, a adus acuzatii grave organelor de control al braconajului, pe care le-a invinuit de "pasivitate ordonata" in ce priveste combaterea braconierilor din Delta.
Mihaiu a adus aceste acuzatii la sedinta de ieri a Comitetului Anti-braconaj. Guvernatorul Deltei a incriminat faptul ca Salupele Ministerului de Interne si ale "Inspectiei Piscicole" sunt ridicate pe mal.
Efectul este ca, de doua luni, rapoartele de capturi sunt albe, nemaifiind prins niciun braconier. In consecinta, Liviu Mihaiu "a cerut imperativ" Ministerelor Agriculturii si Internelor sa dea ordine de reactivare operationala. "Este incredibil chiar si pentru Romania ca departamentele angajate in lupta antibraconaj sa aiba salupele ridicate pe mal", a declarat scandalizat Liviu Mihaiu.
Sursa: www.green-report.ro
Avem putine produse bio
Producatorii germani sunt printre primii europeni care au incheiat parteneriate cu fermierii eco din Romania. Din aceste parteneriate, ambele parti ies in avantaj. Romanii sunt siguri ca vand tot ce produc, fara a risca sa ramana cu alimente in depozite sau sa le vanda sub pretul pieţei. Strainii le cumpara la preturi rezonabile si le folosesc ca materii prime pentru produse pe care apoi le trimit pe pietele din toate statele din Europa, inclusiv in Romania, unde intermediarii „ajusteaza” preturile. Aceasta este unul dintre motivele pentru care produsele organice vandute la noi sunt chiar si de trei ori mai scumpe decat pe pietele externe.
In timp ce pe piata externa magazinele de specialitate sunt la tot pasul, iar pe rafturi se gaseste orice - de la sare, zahar, faina, suc de rosii pana la cosmetice, bere sau vin - consumatorii romani cauta in supermarketuri coltul „bio” si incearca sa dea de magiunul de Topoloveni, mierea sau laptele organic. Problema pietei romanesti nu este doar volumul mic de produse, ci si diversitatea limitata la cateva alimente de baza si cosmetice pentru rutina zilnica. Asta ingreuneaza traiul sanatos suta la suta recomandat de toti medicii.
Piata organica din Europa este protejata de efectele crizei financiare, fiind considerata sectorul agricol care va avea o crestere constanta in urmatorul an. Piata produselor ecologice beneficiaza de sustinere financiara si consultanta pentru a trece peste criza si a nu fi afectata de tendinta generala de scadere a calitatii.
Pseudo-pesta aviara la papagali
Sapte papagali bolnavi de „pseudo-pestă aviara” au bagat orasul Focsani in carantina. Boala, asemanatoare cu gripa aviara, a fost descoperita dupa ce un crescator de papagali a sesizat Autoritatea Sanitar Veterinara ca sapte exemplare din specia Nimfa i-au murit in conditii suspecte. La examenul de laborator s-a confirmat existenta virusului care a provocat pseudo-pesta aviara.
Boala este extreme de contagioasa, si se raspandeste cu rapiditate la toate pasarile mai putin la cele care inoata (rate, gaste, lebede etc). In maxim de o saptamana boala ucide toate pasarile care au intrat in contact cu cea infectata. Spre deoasebire de gripa aviara, pseudo-pesta nu se transmite la oameni iar diferenta intre cele doua boli nu poate fi facuta decat in urma examenelor de laborator.
Sursa: www.gandul.info
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>