Stirile zile de 25.01.2009

Titlurile zilei:

  • Cartea neagra a agriculturii;
  • Fermierii greci continua protestul;
  • Sabotarea economiei nationale;

 





Cartea neagra a agriculturii;

"Agricultura Romaniei este in cadere libera si nu putem sta indiferenti la distrugerea ei si o data cu ea si a familiilor noastre", se arata intr-un comunicat de presa al Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania. Acesta va monta in fata Ministerului Agriculturii un cort unde, timp de cateva saptamani fermierii din Romania care doresc sa depuna reclamatii, sesizari, propuneri, petitii legate de agricultura sunt asteptati sa o faca.

Toate petitiile depuse vor fi sortate pe domenii si probleme. Bazati pe acestea si pe alte date pe care le detin, reprezentantii SCTR vor intocmi un document care va exprima starea reala a zootehniei si a agriculturii din Romania.

Petitiile si documentul de sinteza vor fi inmanate Comisiei Europene, Parlamentului, Presedentiei, Ministerului Agriculturii si se vor cere raspunsuri si solutii urgente de redresare.

In "Cortul sperantei" va functiona si "Cartea neagra a agricultutrii Romaniei" in care orice cetatean poate sa-si scrie opinia despre caderea agriculturii Romaniei in perioada 1990 - 2009.




Fermierii greci continua protestul

Punctul de trecere a frontierei Promahonas, dintre Bulgaria si Grecia, este in continuare blocat din cauza miscarilor de protest ale agricultorilor greci, iar romanii care vor sa calatoreasca in Grecia sunt sfatuiti sa il evite.

Alte miscari de protest s-au mai inregistrat in regiunea Tesalia. Autostrada care asigura legatura dintre Atena si Salonic este blocata in zonele Thiva, Lammia, Larissa, Volos si Tempi. Totodata, pot fi intampinate dificultati pe soselele din Kavala, Xanti (nordul Greciei), Livadeia (Grecia Centrala) si Hania (Creta), potrivit ministerului de Externe roman.

Ministerul anunta si ca fermierii au blocat pista de decolare si aterizare a aeroportului international Ieraklio din insula Creta.

Zeci de romani, soferi de TIR si pasageri in autocare, s-au trezit blocati de tractoarele si remorcile abandonate de protestatari pe sosele.

In plus, Ministerul Afacerilor Externe ii avertizeaza pe romanii care vor sa plece la drum ca, in curand, este posibil sa fie blocate si punctele de la frontiera cu Turcia.

Romanii care aleg rutele ocolitoare pentru a se intoarce in tara trebuie sa stie ca au nevoie de pasaport pentru a traversa Macedonia si Turcia.

Ambasada de la Atena si Consulatul de la Salonic elibereaza in regim de urgenta titluri de calatorie pentru cei care au la ei doar cartile de identitate.




Sabotarea economiei nationale

Obligat sa-si puna cenusa-n cap, fostul ministrul al agriculturii, Dacian Ciolos, a admis ca nu s-a implicat suficient in supervizarea activitatii APDRP, nu inainte sa arunce cateva sageti catre Directia Antifrauda si Control din APDRP si Directia de Audit, care ar fi trebuit sa se autosesizeze in privinta problemelor si nu sa astepte semnalarea lor de catre Comisie. Sub povara pierderii unor finanţări imediate de 28,3 milioane de euro si cu perspectiva de a bloca proiecte în valoare totală de 300 de milioane de euro, Dacian Ciolos a promis comisarilor europeni ca managementul si organizarea APDRP vor fi „ameliorate“, fixand ca termen de finalizare a planului de acţiuni data de 31 iulie, elementele acestuia urmand sa fie implementate pana cel mai tarziu la 31 august. Insa promisiunile facute de fostul ministru al agriculturii nu s-au materializat.

Planul de actiune a fost considerat o gluma proasta de Comisia Europeana si, in consecinta, nu a fost luat in seama. Dar autoritatile romane au fortat nota si, in septembrie 2008, au declarat ca vor relua platile in SAPARD. Lucru care s-a si intamplat, la inceputul lui octombrie, autoritatile anuntand reluarea platilor pentru circa 600 de proiecte, in valoare de 72 de milioane de euro. Insa banii nu au venit de la Bruxelles, cum ar fi fost normal, ci au fost disponibilizati de la bugetul de stat, din Fondul National din cadrul Ministerului Finantelor. Masura care insa a fost prezentata ca fiind luata in urma discutiilor favorabile avute de oficialii romani cu cei europeni pe marginea planului cerut de Comisie, care promisesera reluarea platilor.

„Romania s-a apucat sa faca plati de la bugetul de stat in baza unor asigurari verbale ale oficialilor europeni ca se vor debloca platile, care nu s-au materializat. Cum insa porumbelul le iesise din gura, autoritatile romane au continuat sarada si au facut plati din bani publici, situatie la care oricum se ajunge daca nu se finalizeaza in timp util proiectele SAPARD incepute“, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Un alt motiv pentru care s-a ajuns ca Romania sa faca plati de la buget, si nu din bani europeni, a fost identificat de Frumosu in nevoia de a ascunde de ochii electoratului consecintele blocarii proiectului SAPARD. Si secretarul de stat pentru institutii europene din cadrul Ministerului Agriculturii, Liviu Harbuz, sustine ideea ca platile au fost facute in baza unei promisiuni verbale de rambursare ulterioara si decontare a sumelor cheltuite de la bugetul de stat. Insa, arata Liviu Harbuz, aceasta situatie nu ar fi aparut daca managerii APDRP si responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii si-ar fi facut temele si nu ar fi ascuns sub pres propriul gunoi, preferand sa plateasca din buget costul proiectelor in loc sa urmeze indicatiile din planul de actiune convenit cu Bruxelles-ul. Si nu este vorba doar despre cele 72 de milioane de euro platite in octombrie, pe care deocamdata nu ni-i decontează Comisia, ci si de restul banilor din programul SAPARD, care totalizează aproape 300 de milioane de euro, potrivit bugetului de stat pe 2008.

Cum un necaz nu vine niciodata singur, Comisia Europeana a anuntat ca nu va mai primi solicitari noi din partea Romaniei pana ce planul de actiune nu va fi implementat, asa cum s-a promis in iunie anul trecut. „Consider ca APDRP si responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii au dat dovada de o mare neseriozitate in gestionarea acestei situatii. Orice cheltuiala facuta de la bugetul de stat, in conditiile in care poti sa accesezi fonduri europene, mie mi se pare ca aduce a sabotare a economiei nationale“, a punctat secretarul de stat Liviu Harbuz.

Sursa: www.pescurt.ro

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>