Titlurile zilei:
Cartea neagra a agriculturii;
"Agricultura Romaniei este in cadere libera si nu putem sta indiferenti la distrugerea ei si o data cu ea si a familiilor noastre", se arata intr-un comunicat de presa al Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania. Acesta va monta in fata Ministerului Agriculturii un cort unde, timp de cateva saptamani fermierii din Romania care doresc sa depuna reclamatii, sesizari, propuneri, petitii legate de agricultura sunt asteptati sa o faca.
Toate petitiile depuse vor fi sortate pe domenii si probleme. Bazati pe acestea si pe alte date pe care le detin, reprezentantii SCTR vor intocmi un document care va exprima starea reala a zootehniei si a agriculturii din Romania.
Petitiile si documentul de sinteza vor fi inmanate Comisiei Europene, Parlamentului, Presedentiei, Ministerului Agriculturii si se vor cere raspunsuri si solutii urgente de redresare.
In "Cortul sperantei" va functiona si "Cartea neagra a agricultutrii Romaniei" in care orice cetatean poate sa-si scrie opinia despre caderea agriculturii Romaniei in perioada 1990 - 2009.
Fermierii greci continua protestul
Punctul de trecere a frontierei Promahonas, dintre Bulgaria si Grecia, este in continuare blocat din cauza miscarilor de protest ale agricultorilor greci, iar romanii care vor sa calatoreasca in Grecia sunt sfatuiti sa il evite.
Alte miscari de protest s-au mai inregistrat in regiunea Tesalia. Autostrada care asigura legatura dintre Atena si Salonic este blocata in zonele Thiva, Lammia, Larissa, Volos si Tempi. Totodata, pot fi intampinate dificultati pe soselele din Kavala, Xanti (nordul Greciei), Livadeia (Grecia Centrala) si Hania (Creta), potrivit ministerului de Externe roman.
Ministerul anunta si ca fermierii au blocat pista de decolare si aterizare a aeroportului international Ieraklio din insula Creta.
Zeci de romani, soferi de TIR si pasageri in autocare, s-au trezit blocati de tractoarele si remorcile abandonate de protestatari pe sosele.
In plus, Ministerul Afacerilor Externe ii avertizeaza pe romanii care vor sa plece la drum ca, in curand, este posibil sa fie blocate si punctele de la frontiera cu Turcia.
Romanii care aleg rutele ocolitoare pentru a se intoarce in tara trebuie sa stie ca au nevoie de pasaport pentru a traversa Macedonia si Turcia.
Ambasada de la Atena si Consulatul de la Salonic elibereaza in regim de urgenta titluri de calatorie pentru cei care au la ei doar cartile de identitate.
Sabotarea economiei nationale
Obligat sa-si puna cenusa-n cap, fostul ministrul al agriculturii, Dacian Ciolos, a admis ca nu s-a implicat suficient in supervizarea activitatii APDRP, nu inainte sa arunce cateva sageti catre Directia Antifrauda si Control din APDRP si Directia de Audit, care ar fi trebuit sa se autosesizeze in privinta problemelor si nu sa astepte semnalarea lor de catre Comisie. Sub povara pierderii unor finanţări imediate de 28,3 milioane de euro si cu perspectiva de a bloca proiecte în valoare totală de 300 de milioane de euro, Dacian Ciolos a promis comisarilor europeni ca managementul si organizarea APDRP vor fi „ameliorate“, fixand ca termen de finalizare a planului de acţiuni data de 31 iulie, elementele acestuia urmand sa fie implementate pana cel mai tarziu la 31 august. Insa promisiunile facute de fostul ministru al agriculturii nu s-au materializat.
Planul de actiune a fost considerat o gluma proasta de Comisia Europeana si, in consecinta, nu a fost luat in seama. Dar autoritatile romane au fortat nota si, in septembrie 2008, au declarat ca vor relua platile in SAPARD. Lucru care s-a si intamplat, la inceputul lui octombrie, autoritatile anuntand reluarea platilor pentru circa 600 de proiecte, in valoare de 72 de milioane de euro. Insa banii nu au venit de la Bruxelles, cum ar fi fost normal, ci au fost disponibilizati de la bugetul de stat, din Fondul National din cadrul Ministerului Finantelor. Masura care insa a fost prezentata ca fiind luata in urma discutiilor favorabile avute de oficialii romani cu cei europeni pe marginea planului cerut de Comisie, care promisesera reluarea platilor.
„Romania s-a apucat sa faca plati de la bugetul de stat in baza unor asigurari verbale ale oficialilor europeni ca se vor debloca platile, care nu s-au materializat. Cum insa porumbelul le iesise din gura, autoritatile romane au continuat sarada si au facut plati din bani publici, situatie la care oricum se ajunge daca nu se finalizeaza in timp util proiectele SAPARD incepute“, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.
Un alt motiv pentru care s-a ajuns ca Romania sa faca plati de la buget, si nu din bani europeni, a fost identificat de Frumosu in nevoia de a ascunde de ochii electoratului consecintele blocarii proiectului SAPARD. Si secretarul de stat pentru institutii europene din cadrul Ministerului Agriculturii, Liviu Harbuz, sustine ideea ca platile au fost facute in baza unei promisiuni verbale de rambursare ulterioara si decontare a sumelor cheltuite de la bugetul de stat. Insa, arata Liviu Harbuz, aceasta situatie nu ar fi aparut daca managerii APDRP si responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii si-ar fi facut temele si nu ar fi ascuns sub pres propriul gunoi, preferand sa plateasca din buget costul proiectelor in loc sa urmeze indicatiile din planul de actiune convenit cu Bruxelles-ul. Si nu este vorba doar despre cele 72 de milioane de euro platite in octombrie, pe care deocamdata nu ni-i decontează Comisia, ci si de restul banilor din programul SAPARD, care totalizează aproape 300 de milioane de euro, potrivit bugetului de stat pe 2008.
Cum un necaz nu vine niciodata singur, Comisia Europeana a anuntat ca nu va mai primi solicitari noi din partea Romaniei pana ce planul de actiune nu va fi implementat, asa cum s-a promis in iunie anul trecut. „Consider ca APDRP si responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii au dat dovada de o mare neseriozitate in gestionarea acestei situatii. Orice cheltuiala facuta de la bugetul de stat, in conditiile in care poti sa accesezi fonduri europene, mie mi se pare ca aduce a sabotare a economiei nationale“, a punctat secretarul de stat Liviu Harbuz.
Sursa: www.pescurt.ro
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>