Stirile zile de 27.01.2009

pigcute.jpg

 

Titlurile zilei:

  • Sprijin financiar in zootehnie;
  • 90% sunt legume din import;
  • Program "lipsit de seriozitate";
  • Oficiul National care nu functioneaza;











Sprijin financiar in zootehnie

Vineri, 23 ianuarie 2009, Ministerul Finantelor Publice a alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale suma de 89.789.681 lei in vederea efectuarii platilor reprezentand sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, in conformitate cu HG nr. 3 din 9 ianuarie 2009.

Platile catre fermieri urmeaza a fi efectuate de catre Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura, incepand din 26 ianuarie 2009, suma de 89.789.681 lei ingloband si restantele pentru a doua jumatate a lunii octombrie si pentru luna noiembrie a anului 2008.

Astfel, pentru imbunatatirea calitatii productiilor de carne, MAPDR acorda fermierilor suma de 120 lei/carcasa de porcine clasa E si 100 lei/carcasa de porcine clasa U, in valoare totala de 32. 727. 450 lei.

In vederea imbunatatirii calitatii si a parametrilor de productie in cresterea efectivelor de pasari, MAPDR acorda sprijinul financiar de 1,6 lei/cap pui broiler in valoare de 41.079.547 lei. De asemenea, pentru incurajarea productiei de oua de consum, se acorda fermierilor suma 0,05 lei/ou in valoare totala de11.334.246 lei.

Pentru imbunatatirea calitatii productiei de miere de albine, MAPDR acorda fermierilor sprijinul financiar de 200 lei/ familia de albine, in cuantum de 3.048.920 lei.

Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale




90% sunt legume din import

Afirmatia “agricultura româneasca, un dezastru” pare sa fie din ce in ce mai adevarata si nu doar o declaratie politica sau a agricultorilor care se plang de lipsa subventiilor.

Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, pentru ca un producator sa isi poată vinde produsele intr-un lant de magazine, trebuie sa dispuna de o suma care poate ajunge pana la cateva sute de mii de euro, bani reprezentand doar taxa de intrare in hypermarketul respectiv.

Acestei sume i se adauga alte taxe lunare, precum taxa de raft, taxa de marketing, taxa de supermarket, si alte taxe fixe sau aplicate procentual la valoarea cantitatii de produse vandute, care pot ajunge pana la 30% din aceasta.

“Doar 10% din fructele si legumele existente in supermarket-uri sunt romanesti. Taxa de intrare platita de un comerciant la Carrefour, de exemplu, este de 60.000 de euro, plus taxele lunare. De exemplu, daca eu vand de de 1 milion de euro, pana la sfarsitul anului le voi intoarce sub formă de taxe 100.000 de euro “, a declarat pentru Evz.ro Sorin Minea.

Sursa: www.evz.ro




Program "lipsit de seriozitate"

O parte dintre creditorii programului guvernamental privind acordarea de motorina subventionata pentru efectuarea lucrarilor agricole au anuntat ca se retrag din sistem, deoarece nu si-au primit banii pentru motorina acordata pe parcursul anului 2008.

Unul dintre cei mai mari creditori din Braila ai programului "motorina pentru agricultura", SC Comision Trade, a anuntat ca anul acesta nu mai participa la program, pe care l-a catalogat ca fiind "lipsit de seriozitate".

"Societatea noastra are de recuperat, in urma participarii la acest program in 2008, suma de 8,71 miliarde de lei vechi. Pentru recuperarea banilor am demarat actiune in instanta, am castigat, dar banii tot nu i-am primit. De aceea, nu mai intru in programul din acest an" - a declarat administratorul SC Comision Trade, Florin Cirligea.

In opinia omului de afaceri brailean, "statul nu ar mai trebui sa se impauneze cu acest ajutor acordat agricultorilor", deoarece subventionarea a fost facuta de furnizorii de combustibil.

Sursa: www.agromanager.ro




Oficiul National care nu functioneaza

Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, din Brasov, singurul de acest fel din tara, inca nu functioneaza, desi a fost infiintat la jumatatea lunii septembrie 2008, scrie site-ul EuroAliment.

Coordonatoarea acestuia, Lucia Romanescu, a declarat ca a trimis la Ministerul Agriculturii in luna octombrie 2008 un pachet de propuneri de modificare a Regulamentului de organizare si functionare a oficiului, dar nu a primit nici un raspuns pana acum.

"Eu astept in fiecare zi acest raspuns si sunt convinsa ca pana la urma va ajunge si la noi. Pana atunci, orice problema legata de atestarea unui produs traditional sau protectia europeana a acestuia se rezolva la Ministerul Agriculturii. Producatorii individuali sau procesatorii care au venit si s-au interesat la noi despre obtinerea unei atestari au primit toate informatiile, dar noi nu putem elibera deocamdata nici un document in acest sens" - a precizat Romanescu.

Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti are reprezentante in alte sase judete din tara - Iasi, Timis, Galati, Arges, Bihor si Alba -, acoperind toate regiunile tarii. Printre produsele traditionale atestate se numara painea cu cartofi, carnatii de Plescoi, branza in coaja de brad, pastravul afumat, magiunul de prune, fructe de padure si altele. In momentul inaugurarii oficiului, erau atestate, in intreaga tara, 1.800 de produse traditionale si ecologice, fiind 3.800 de operatori in sectorul ecologic.

Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>