Clasificarea plantatiilor viticole

vita_de_vie.jpg

Plantatiilor viticole se clasifica in functie de orografia terenului, fertilitatea solurilor, vigoarea soiurilor si directiile de productie.











Plantatiile viticole cu distante mici, mijlocii si mari.

Plantatiile viticole cu distante mici sunt putin extinse. Ele s-au folosit in unele centre viticole din Banat (Teremia, Tomnatic) si se vor extinde. Distantele de plantare utilizate sunt de 1,1-1,2 m intre randuri revenind 8.000-10.000 vite/ha. La infiintarea lor se recomanda a se planta soiuri cu vigoare mica sau mijlocie si cu posibilitati de diferentiere a mugurilor in conditii de lumina suboptimala. Forma de conducere utilizata este cea caracteristica culturii protejate, cu elemente de rod scurte (cepi sau cordite de rod) şi încărcături de muguri reduse (8-16 muguri/m2). Producţiile obţinute (cantitativ ridicate) nu pot asigura un nivel calitativ deosebit. Mecanizarea lucrărilor se efectuează cu tractorul încălecător şi sistema de maşini corespunzătoare.

Plantatiile viticole cu distante mijlocii (obisnuite) se infiinteaza pe terenurile cu panta moderata (sub 15%). Distantele de plantare folosite sunt la 1,6-2,2 m intre randuri, revenind 3000-6000 vite/ha. Astfel de plantatii se realizeaza pe soluri cu fertilitate mijlocie, utilizand soiuri cu vigoare mare sau mijlocie (de masă sau vin) la care se aloca incarcaturi de muguri moderate. La executarea lucrarilor se foloseste tractorul V-445. De la aceste tipuri de plantatii, in functie de soi si conditiile ecologice de realizare a productiei, se pot obtine vinuri de calitate si struguri pentru consum in stare proaspata.

Plantatiile viticole cu distante mari se infiinteaza pe terenurile cu panta sub 8%. Distantele recomandate la plantare sunt de 3,0-3,6 m intre randuri, revenind 1500-3000 plante/ha). La infiintarea acestora se recomanda alegerea solurilor fertile, soiurilor viguroase si a formelor de conducere inalte sau semiinalte. Mecanizarea lucrarilor se executa cu tractorul U-650 si sistema de masini corespunzatoare.


 

vitavie-tn.jpg

Plantatii viticole pe terase, pe nisipuri si pe terenuri decopertate.

Plantatiile viticole pe terase. Amplasamentul viticol al acestora se localizeaza in arealele favorabile. Respectarea cerintelor de favorabilitate au condus la existenta viticulturii pe teritorii precis delimitate, pe terenuri cu fertilitate scazuta si panta mai mare de 12%. In aceste conditii protectia impotriva eroziunii impune o amenajare corespunzatoare a terenului prin terasare. Distantele de plantare practicate sunt de 2,0-2,2 m intre randuri pentru a se asigura mecanizarea lucrarilor, si de 1,0-1,2 m intre vite pe rand. Soiurile alese pentru plantare sunt cele care asigura obtinerea vinurilor de calitate (indiferent de vigoare). Formele de conducere folosite sunt cele joase sau cele semiinalte.

Plantatiile viticole pe nisipuri se infiinteaza pentru a fixa si a valorifica profitabil terenurile nisipoase. Pe nisipuri nu poate trai filoxera (Phyloxera vastatrix). De aceea, nu este obligatorie folosirea la plantare a materialului saditor viticol altoit. Infiintarea si exploatarea plantatiilor viticole prezinta particularitati determinate de caracteristicile nisipurilor. Distantele de plantare intre randuri sunt mai mari (2,2-2,5 m) pentru a se folosi tractorul cu dubla tractiune V-445 DT. La infiintarea plantatiilor viticole se recoman-da alegerea de soiuri cu vigoare mijlocie care isi mentin aciditatea (pentru vinuri albe, roze si rosii). Formele de conducere practicate sunt cele joase, semiinalte si inalte, in functie de cerintele modului de iernare.

Plantatiile viticole pe terenuri degradate. Acestea se infiinteaza in perimetrele miniere pentru extragerea la suprafata a carbunelui, pe terenuri decopertate. Suprafetele cele mai mari se intalnesc in zona sucursalelor miniere din Oltenia. Terenurile se formeaza prin depunerea materialelor geologice in carierele de unde carbunele a fost extras si prezinta variatii mari. Potentialul productiv al acestor terenuri, lipsite de un sol adecvat, este redus si foarte diferit, in functie de caracteristicile fizice si chimice ale materialului depus.

Alte tipuri de terenuri degradate sunt cele ocupate cu halde de cenusa rezultata de la termocentralele pe carbune. Ele se pot cultiva cu vita de vie ca variantă activa de protecţie a mediului.

In ambele cazuri este obligatorie imbunatatirea substratului de cultura prin utilizarea unor cantitati ridicate de ingrasaminte organice, prin folosirea ingrasamintelor verzi si a celor chimice. Distantele de plantare recomandate sunt de 2,2 m intre randuri si 1,0 m pe rand. Formele de conducere alese sunt determinate de modul de iernare al viţei de vie.


 

188.jpg

Exploatatiile comercial industriale, mixte, familiale, didactice.

Exploatatiile viticole de tip comercial se infiinteaza in zonele viticole cu favorabilitate ecologica, respectiv in arealele delimitate pentru cultivarea a vitei de vie.

Ele au suprafete de marimea unei ferme si apartin unui singur proprietar sau mai multor proprietari, prin asociere. In asemenea exploatatii se practica tehnologii moderne iar productia se comercializeaza.

Exploatatiile viticole de tip mixt sunt destinate obtinerii de productie marfa in principal si, pentru satisfacerea nevoilor de consum familial, in secundar. Ele provin din reconstituirea dreptului de proprietate. Aceste tipuri de plantatii sunt amplasate si infiintate in areale delimitate, cu respectarea directiei de productie si a structurii sortimentelor de soiuri altoi, portaltoi, in sisteme de cultura moderne. La infiintarea unor asemenea plantatii trebuie avut in vedere eventualele posibilitati de asociere pentru executarea in comun a lucrarilor de organizare a teritoriului, a celor de prevenire si combatere a eroziunii solului, de alimentare cu apa, a lucrarilor de intretinere si exploatare a plantatiilor vizand, in special, tratamentele fitosanitare, fertilizarea, lucrarile solului si, eventual, completarea deficitului de apa prin irigare, acolo unde se practica.

Exploatatiile viticole pentru consum familial sunt destinate obtinerii de productii menite sa satisfaca nevoile proprii. Ele se amplaseaza si se infiinteaza in imediata apropiere a localitatilor si in gradina de langa casa. In asemenea plantatii se folosesc sortimentul recomandat si sistemul de cultivare accesibil proprietarului.

Plantatiile viticole pilot pentru scop experimental se realizeaza in societati care au ca obiectiv cercetarea stiintifica. Astfel de plantatii se pot infiinta si in unitati de productie viticole, acolo unde se urmareste promovarea in productie a rezultatelor cercetarii stiintifice, in societatile comerciale specializate (cum ar fi cele de la Vaslui, Jidvei, Panciu) .

Plantatiile viticole pilot cu scop didactic se realizeaza in societati cu specific in formarea si instruirea specialistilor (scoli profesionale, licee de specialitate, colegii si universitati de stiinte agricole).


 

sc5.jpg

Exploatatii specializate integrate, neintegrate, mixte, nespecializate.

Exploatatiile viticole specializate integrate au ca specific de activitate numai cultivarea vitei de vie, realizarea si valorificarea integrala a productiei de struguri (de exemplu societatile comerciale Vie-Vin Murfatlar S.A., Rovil Valea Calugarească S.A. ş.a.).

Exploatatiile viticole specializate neintegrate au ca specific productia viticola, iar productia este prelucrata in unitati "service".

Exploatatiile viticole mixte integrate sunt acelea care in principal obtin productia de struguri, o prelucreaza si valorifica integral (inclusiv imbutelierea si desfacerea vinului).

Exploatatiile viticole mixte neintegrate sunt acelea în care principala activitate o reprezinta obtinerea productiei de struguri. Ele valorifica productia de struguri in unitatile "service" pentru producerea, imbutelierea si desfacerea vinului.

Exploatatiile viticole nespecializate sunt acelea in care activitatile viticole sunt complementare si au pondere redusa in activitatea societatii, cu sau fara implicare de "service" in prelucrarea strugurilor.

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>