Carrefour Romania continua investitiile in dezvoltarea sortimentului de produse locale si incheie parteneriate cu sase noi cooperative agricole din mai multe regiuni ale tarii: Fierbinti, Beius, Ostrov, Targu Secuiesc, Husi si Voinesti. Odata cu extinderea portofoliului de produse din Romania, retailerul atinge pragul de zece furnizori strategici de legume si fructe de provenienta locala, ce pot fi regasite in toate magazinele Carrefour sub eticheta „Gradina Noastra”, personalizata in functie de origine. Aceasta masura se afiliaza misiunii globale Act for Food de promovare a unei alimentatii curate.
Astazi, Carrefour Romania colaboreaza cu zece cooperative partenere (Gradina Noastra din Varasti, Zarand, Insuratei, Brezoaele, Fierbinti, Beius, Ostrov, Targu Secuiesc, Husi si Voinesti), care reunesc sub umbrela Gradina Noastra un total de 240 de familii si producatori mici, mijlocii si mari.
„Localul a devenit standardul de excelenta in materie de calitate cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa, iar Carrefour este pionierul acestei directii, fiind primul retailer care a implementat modelul de cooperativa in relatia cu producatorii locali. Prin intermediul brandului umbrela, Gradina Noastra, care uneste cele zece cooperative partenere Carrefour, am dezvoltat o serie intreaga de programe cu dublu beneficiu, traduse in sustinere pentru fermieri si comunitatile lor si produse proaspete, locale, pentru toti clientii nostri. Suntem mandri sa purtam aceasta responsabilitate si vom continua sa ne diversificam portofoliul amplu de producatori locali. Ne propunem sa replicam acest model de succes al cooperativelor agricole si in alte regiuni ale tarii”, a declarat Julien Munch, CEO Carrefour Romania.
Cu o experienta semnificativa in domeniul agriculturii durabile si o suprafata de cultivare ce se intinde pe mai bine de 627 de hectare, agricultorii din aceste regiuni geografice raporteaza un volum al recoltei anuale de peste 35.000.000 unitati de vanzare de fructe si legume, productia fiind preluata si comercializata integral in toate formatele de magazine din reteaua Carrefour.
„Clientii nostri merita tot ce-i mai bun, adica produse de calitate crescute la noi, cu pricepere si dedicare de catre producatorii locali. Onoram gustul autentic al fructelor si legumelor de la tara, fapt pentru care continuam sa gasim solutii pentru reducerea circuitului de la sursa la raft, astfel incat clientii sa se poata bucura de produse proaspete pe tot parcursul anului in mai putin de 24 de ore de la recoltare. Asocierea cu cele sase noi cooperative reprezinta un pas inainte pentru o alimentatie curata, prin diversificarea sortimentatiei de produse disponibile in magazinele Carrefour”, a adaugat Radu Gherman, Buying Director Ultra-Fresh Carrefour Romania.
Gradina Noastra are astazi in componenta sase noi cooperative agricole, iar clientii beneficiaza de un sortiment extins de fructe si legume de calitate, cu gust autentic romanesc, disponibile in toate magazinele Carrefour din tara. Printre acestea, se numara:
Creata la initiativa Carrefour, Cooperativa Gradina Noastra de la Fierbinti este formata din sase familii de agricultori specializate in cultivarea legumelor. Fiecare familie vine cu o experienta vasta in domeniul agricol, obtinuta prin mostenirea terenurilor si transmiterea afacerii din generatie in generatie. Cooperativa, recunoscuta pentru productia de varza, rosii, ardei, vinete, castraveti, dovlecei si telina, dispune de un teren ce se intinde pe aproximativ 22 de hectare in camp si 1 hectar in solarii. Totodata, producatorii colaboreaza indeaproape cu mediul universitar si cu companiile de profil pentru cercetarea a noi hibrizi ce pot fi comercializati.
„Nelipsite din bucataria romaneasca, legumele noastre ofera gustul original pe care tot mai multi romani il cauta de ceva vreme. De-a lungul timpului, am conservat tainele agriculturii curate, astfel incat calitatea produselor noastre sa nu sufere modificari. Factorii optimi de mediu, cunostintele de specialitate in domeniul agricol si, mai nou, sprijinul pe care-l primim din partea Carrefour Romania sunt principalul motor de functionare a cooperativei“, Alice Spiridon, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Fierbinti.
Formata din sase familii de agricultori, Cooperativa Gradina Noastra din Beius este specializata in productia de fructe de padure pe suprafete extinse – 1 ha afine, 1 ha capsune, 1,2 ha zmeura si 0,7 ha coacaze rosii. Suprafetele de teren ale cooperativei sunt situate in depresiunea Beiusului, zona cunoscuta pentru solul fertil, ideal pentru agricultura durabila, cu posibilitati de mecanizare, bogat in elemente nutritive si cu o amprenta deosebita asupra aspectului si gustului produselor. Infiintata in urma cu sapte ani, cooperativa isi propune sa atraga cat mai multi producatori si locuitori din zona Beiusului si imprejurimi.
„Nimic nu se compara cu prospetimea fructelor crescute la tara. Pentru multi dintre noi, gustul unui fruct zemos, bine copt sub arsita verii ne trezeste amintirea vacantelor petrecute la bunici. Ne bucuram ca, alaturi de Carrefour, avem ocazia sa aducem pe mesele romanilor produse de calitate, cu gustul de odinioara”, a completat Dumitru Gal, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Beius.
Specializata in productia de struguri de masa si fructe, Cooperativa Gradina Noastra din Ostrov este alcatuita din cinci familii care se ocupa, zi de zi, cu ingrijirea celor 57 ha de struguri si 7 ha de cirese, caise si nectarine, cu o crestere exponentiala de la un an la altul. Toate acestea ajung, imediat dupa culegere, pe rafturile magazinelor Carrefour.
„Dobrogea are un renume raspandit in toata tara cand vine vorba de cultivarea strugurilor. Primele atestate documentare arata ca pe pamanturile dobrogene se cultiva vita de vie inca de pe vremea dacilor. In Dobrogea sunt cele mai prielnice conditii de mediu din tara noastra pentru culturile de struguri, iar in anii 1980 -1990, Dobrogea a fost regiunea viticola numarul 1 din tara pentru cultivarea strugurilor de masa – o traditie pe care suntem mandri sa o continuam, la standardele moderne de calitate”, Valentin Paun, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Ostrov.
Suprafata totala de teren a cooperativei situata in depresiunea Targu Secuiesc depaseste 89 ha si dispune de un sol deosebit de fertil, bogat in proprietati nutritive, de care au grija 5 familii din regiune pentru a obtine un produs cu aspect comercial atragator si calitati culinare remarcabile. Zona este recunoscuta pentru culturile de cartofi, ce beneficiaza de conditii pedo-climatice favorabile obtinerii unei productii generoase. Anual, cooperativa livreaza intre 500-800 de tone de cartofi pentru magazinele Carrefour.
„Preparat intr-o multitudine de feluri, cartoful ramane alimentul nelipsit de pe mesele romanilor, bucurandu-se de o popularitate imensa. Acum, cu ajutorul Carrefour, ne bucuram ca putem face cunoscut romanilor gustul autentic de la tara al cartofilor crescuti cu grija si traditie”, Mucsi Eniko Beata, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Targu Secuiesc.
Municipiul Husi este recunoscut pentru podgoriile sale de struguri destinati atat pentru consum, cat si pentru productia de vinuri alese. Traditia cultivarii vitei de vie este transmisa de la o generatie la alta de mai bine de 200 de ani, ceea ce face ca arealul viticol al orasului Husi sa mai fie numit si „Husi, orasul dintre vii”. Aproximativ 30 ha de vie de struguri de masa, 1 ha de ciresi si 1 ha de pruni sunt atent ingrijite de cele 2 familii inrolate in Cooperativa agricola de la Husi.
„Daca ar fi sa dezvalui secretul gustului specific al strugurilor moldovenesti, acela ar fi solurile cu densitate mica, bine incalzite, drenate profund si bogate in substante nutritive care asaza regiunea Husi la loc de cinste pe harta viticulturii romanesti. Alaturi de Carrefour, ducem mai departe traditiile si gusturile locale”, Petru Pascal, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Husi.
Alcatuita in prezent din sapte familii, Cooperativa agricola din Voinesti este specializata in pomicultura, ramura ce i-a adus cu timpul renumele la nivel national. Detine o suprafata de teren de aproximativ 78 ha, destinate culturilor de mere (50 ha), cirese (9 ha), prune (10 ha) si pere (9 ha). Dintre toate, merele de Voinesti sunt, de departe, vedetele regiunii, cunoscute pentru calitatea lor gustativa de exceptie. Drumul parcurs de acestea pentru a deveni produse de origine geografica se intinde de-a lungul a sute de ani.
„Cred ca toata lumea a gustat cel putin o data in viata merele de Voinesti, apreciate pentru calitatea, gustul si aroma lor inconfundabile. Exemple de succes sunt rare in domeniul pomiculturii, iar merele de Voinesti sunt printre putinele soiuri de la noi care au reusit sa treaca testul timpului. Calitatea superioara se datoreaza tehnicilor de ingrijire moderna a pomilor, a climei propice, dar si priceperii agricultorilor din zona“, Valentin Gheboianu, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Voinesti.
Toate produsele comercializate sub marca Gradina Noastra sunt crescute local, de familiile de fermieri si agricultori cu traditie din cadrul cooperativelor, care beneficiaza de sprijinul retailerului in termeni de accesibilitate crescuta la o piata de desfacere nationala, dezvoltarea si promovarea vanzarilor si circuit logistic imbunatatit. La fel ca in cazul culturii vitei de vie pentru producerea vinului, fructele si legumele apartin unui terroir unde factori precum pamantul in care sunt crescute, apa cu care sunt stropite si soarele sub care sunt coapte reprezinta agentii de conservare a aromei si gustului specific zonei de provenienta. Mai mult decat atat, toate cooperativele agricole partenere contribuie la dezvoltarea economiei locale, prin crearea de noi locuri de munca, in special pentru persoanele mai putin calificate.
Cele sase cooperative sustin distributia nationala a produselor intr-un interval de timp restrans, astfel incat romanii sa aiba acces la prospetimea locala pe rafturile magazinelor, cu o distributie medie de 24-36 de ore.
Ca urmare a parteneriatelor cu fermierii independenti si cei asociati in cooperative, in varf de sezon, 100% din necesarul de fructe, legume si verdeturi de sezon din reteaua Carrefour, care pot fi cultivate local, este asigurat de parteneri, iar in restul anului media ajunge sa depaseasca valoarea de 50%.
In prezent, Carrefour detine in portofoliul de producatori locali parteneriate cu 25 de cooperative, dintre care 15 ca furnizori si zece ca parteneri, sub brandul Gradina Noastra.
Ca parte a angajamentului de a deveni un lider in tranzitia alimentara, Carrefour investeste in consolidarea ecosistemului sau local si in relatia cu producatorii romani, pentru a le oferi clientilor alimente proaspete, locale, la preturi accesibile. In urma cu sase ani, Carrefour Romania a creat un model de colaborare unic si durabil, in care retailul co-creeaza cu producatorii locali, investind in comunitate si in fermieri, in timp ce asigura produse proaspete pentru clienti: Gradina Noastra, un program circular care livreaza produse proaspete de la fermierii regionali la rafturile magazinelor, in maximum 24 de ore de la momentul recoltarii. Cu cel mai amplu portofoliu de producatori locali pe zona de alimente proaspete, Carrefour sustine mai bine de 1.300 de fermieri la nivel national, dintre care 600 sunt producatori ultra locali, oferind solutii de eficientizare a procesului de productie, transport si vizibilitate la raft.
Despre Carrefour Romania
Carrefour Romania ofera clientilor sai un univers de posibilitati de a face cumparaturi in siguranta: direct in cele peste 410 de magazine din tara, unde, cu aplicatia Carrefour si casele de marcat Self Service, sesiunea de shopping devine rapida si usoara sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasa sau Click & Collect: www.carrefour.ro si platformele BRINGO si Glovo, disponibile gratuit in Google Play si App Store.
Carrefour sustine comunitatile in care activeaza prin programe si initiative nationale pe termen lung, cu impact pozitiv in societate: Cooperativa Agricola Varasti, prima de acest gen fondata de retailer in Romania, Deschidem Vinul Romanesc si Crestem Romania BIO, in cadrul careia a introdus in premiera in Romania, eticheta „in conversie la bio”. Totodata, a lansat programul Act For Good, care transforma cumparaturile intr-o experienta personalizata cu impact social: prin fiecare sesiune de shopping si nu numai, utilizatorii primesc puncte Act For Good, prin care pot face fapte bune, dar pot si beneficia de reduceri si oferte personalizate.
Carrefour Romania opereaza in Romania prin patru entitati juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL si Supeco Investment SRL.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>