Sercadis® - fungicidul inovator de la BASF care ofera siguranta si flexibilitate in combaterea fainarii la vita de vie

sercadis-fungicid-fainare-vieSa fii viticultor implica si o multime de probleme si provocari la care trebuie sa gasesti zilnic solutii. De la protectia plantatiei de vita de vie si pana la adaptarea la cerintele distribuitorilor sau consumatorilor, fiecare viticultor isi face planuri specifice. Produsele pentru protectia plantelor, flexibile si performante, pot sa devina, astfel, un sprijin semnificativ, care te pot sustine in obtinerea celor mai bune rezultate.


De exemplu, un viticultor ar putea fi interesat de produse ce contin noi substante active, a caror eficacitate vrea sa o observe in plantatia de vita de vie, in loturi de test, mai ales cand presiunea de infectie este ridicata, deoarece isi doreste sa aiba mereu struguri sanatosi, pentru a putea produce vinuri de calitate.

Pentru viticultorii din alte regiuni, vremea imprevizibila poate crea nevoia unui produs capabil sa ofere protectie de incredere, indiferent de conditiile meteo. Sau, poate un al treilea viticultor are nevoie de o fereastra larga de aplicare, mai ales daca suprafetele cu vita de vie sunt considerabile, iar personalizarea tratamentelor in functie de momentele fenologice si conditiile climatice devine necesara. Pentru fiecare dintre acesti viticultori, toti avand nevoi specifice, compania BASF a creat un nou fungicid, capabil sa ofere performante remarcabile in protectia vitei de vie: Sercadis®.

Fungicidul este extrem de eficient impotriva fainarii vitei de vie (Uncinula necator), datorita noii substante active, fluxapiroxad (300 g/l). Aceasta este o solutie flexibila, ce aduce numeroase avantaje. Fungicidul Sercadis® raspunde astfel nevoilor actuale ale viticultorilor, fiind usor de folosit, cu o fereastra larga de aplicare si beneficiind de protectie de lunga durata, in conditii climatice dificile.

molecula-fluxapiroxad

 

Ce este inovatia fluxapiroxad

Fluxapiroxad este o substanta activa de ultima generatie, cu o puternica activitate intrinseca si proprietati unice de redistribuire. Noua substanta activa din componenta fungicidului Sercadis® face parte din grupa SDHI – inhibitori ai succinat dehidrogenazei. Mai exact, substanta activa fluxapiroxad blocheaza producerea de energie a ciupercii Erysiphe necator prin intreruperea functionarii normale a enzimei succinat dehidrogenaza. 

Beneficiind de un control ridicat si o puternica activitate intrinseca, fluxapiroxad ofera eficacitate ridicata si de lunga durata impotriva fainarii. De asemenea, aceasta substanta are o mobilitate unica, ceea ce ii permite sa ajunga rapid la enzima tinta si sa aiba o actiune mai rapida, comparativ cu alte substante active Mobilitatea excelenta a moleculelor de fluxapiroxad e data de faptul ca acestea pot lua diferite conformatii: lipofile sau hidrofile, importante pentru miscarea in interiorul peretilor celulari si sistemul vascular, respectiv in stratul ceros si membranele celulare. In cele din urma, toate aceste proprietati conduc la performantele remarcabile ale fungicidului Sercadis®.

 

Ce avantaje va ofera fungicidul Sercadis®

sercadis-mobilitate-fluxairoxad

Gratie proprietatilor sale, Sercadis® a dovedit o excelenta protectie la suprafata frunzei, o foarte buna redistributie dupa reumectare, avand actiune translaminara (este translocat de pe o parte pe alta a frunzei), dar si activitate acroptala (translocare spre varful de crestere al frunzei).

formare-cristale-fluxapiroxad

 

Cum este redistribuit produsul Sercadis® la suprafata frunzei

Odata aplicat Sercadis®, dupa uscarea solutiei pe suprafata frunzei, o parte din substanta activa fluxapiroxad se fixeaza puternic pe stratul ceros al frunzei, iar moleculele substantei active incep sa se uneasca, formand cristale cu forme neregulate, care adera ferm la stratul ceros. 

Roua sau precipitatiile vor mobiliza o mica parte din aceste depozite, asigurand astfel protectia continua a vitei de vie pentru o perioada indelungata. Aceasta este posibila si datorita acoperirii uniforme a frunzelor. Ulterior, odata ajuns in interiorul plantei, fluxapiroxad este foarte mobil si rapid distribuit. 

Studiile de eficacitate efectuate in Europa arata clar ca frecventa fainarii pe frunze si ciorchini se reduce dramatic in cazul loturilor de vita de vie tratate cu Sercadis®, comparativ cu loturile martor netratate sau chiar tratate cu alte produse competitoare. Performanta produsului ramane excelenta chiar si in conditii climatice dificile sau in conditii de ploi, datorita excelentei rezistente la spalare a fungicidului BASF.

sercadis-teste-eficacitate

 

Cum trebuie aplicat fungicidul Sercadis®

Ca sa obtineti cele mai bune rezultate, producatorul BASF recomanda ca fungicidul Sercadis® sa fie aplicat preventiv. Se pot face asadar maxim 3 tratamente/sezon, la un interval minim de 10 zile intre ele, in perioada de vegetatie BBCH 11-83, mai exact de la aparitia primei frunze nedesfacute, pana la momentul in care boabele de struguri dezvolta culoarea specifica.

sercadis-perioada-aplicare

Recomandarile Comitetului de Actiune pentru Rezistenta la Fungicide (FRAC) arata ca fungicidele din grupa SDHI trebuie aplicate preventiv, pentru a nu genera rezistenta la actiunea lor. Acest lucru este valabil si in cazul fungicidului Sercadis®. De aceea, daca se aplica singur, produsul trebuie aplicat in alternare stricta cu alte fungicide ce apartin altor clase chimice. Daca fungicidul Sercadis® se aplica impreuna cu un produs partener, se poate face un numar de maxim doua tratamente consecutive pe sezon. De asemenea, tineti cont de faptul ca nu trebuie sa aplicati mai mult de trei fungicide de tip SDHI pe an (singure, sau in amestec cu produse din alte grupe chimice).

 

Respectarea cerintelor pietei

Exista multi viticultori care se intreaba daca produsele pentru protectia vitei de vie pot afecta sau nu procesul de vinificatie, sau care este impactul acestora fata de plantele pe care trebuie sa le protejeze. Specialistii BASF au realizat numeroase teste in Europa, care au demonstrat ca produsul Sercadis®, aplicat conform recomandarilor, beneficiaza de o selectivitate foarte buna fata de cultura de vita de vie, fara a avea vreun impact negativ asupra dezvoltarii plantelor sau productiei de struguri.

Totodata, trebuie sa precizam faptul ca Sercadis® nu influenteaza in mod negativ procesul de vinificatie, procesul de fermentare alcoolica si malolactiva, compozitia mustului si a vinului, sau calitatile organoleptice ale vinului. Mai mult, utilizat conform instructiunilor de pe eticheta, produsul Sercadis® este sigur pentru mediu, consumatori, operatori si pentru organismele acvatice. 

Astfel, produsul Sercadis® ofera viticultorilor flexibilitatea de a crea propriul program de tratamente, adaptat in functie de cerintele si nevoile unice pentru fiecare plantatie de vita de vie in parte, avand garantia ca fluxul comercial pentru strugurii de vin sau de masa este securizat prin stabilirea nivelului maxim de reziduuri (MRL), cerinta obligatorie pentru viticultorii care doresc sa-si exporte produsele.

 

Care sunt, pe scurt, beneficiile pe care Sercadis le ofera viticultorilor?

Sercadis® este o solutie puternica si flexibila pentru combaterea fainarii la vita de vie, care asigura urmatoarele beneficii:

    • Eficacitate exceptionala in combaterea fainarii printr-un mod nou de actiune
    • Mobilitate unica si actiune translaminara
    • Redistribuirea substantei active pentru o protectie de lunga durata
    • Fereastra larga de aplicare
    • Protectie de incredere si in conditii climatice dificile

  

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>