OIV revizuieste definitiile Indicatiei geografice si Denumirii de origine

OIV - Revizuire in 2021 a definitiilor Indicatiei geografice si Denumirii de origine in acord cu proprietatea industrialaIn cadrul ultimei Adunari Generale din Iulie 2021, Organizatia Internationala a Viei si Vinului - OIV a adoptat prin consens actualizarea definitiilor Indicatiei geografice si Apelatiunii de origine (OIV-ECO 656-2021), grupul de experti OIV a lucrat pe o durata lunga de timp la aceasta rezolutie pentru a alinia definitiile acestor termeni cu cele care sunt indicate in prezent in principalele acorduri internationale privind proprietatea intelectuala.


Aceasta rezolutie este o continuare a activitatii OIV care a adoptat prima definitie internationala a Apelatiunii de origine in 1947 iar ulterior in 1992 OIV a adoptat definitia Indicatiei geografice recunoscute si a actualizat definitia Apelatiunii de origine recunoscute (OIV-ECO 2/92).

Prin adoptarea in 2021 a noului text, rezolutia din 1992 este retrasa pentru a face loc celor doua noi definitii, in conformitate cu definitiile internationale agreate ale WIPO si WTO.

 

OIV - Rol decisiv in definirea, promovarea si protectia conceptelor de Indicatie geografica si Apelatiune de origine

Acordul din 3 aprilie 2001 de instituire a Organizatiei Internationale a Viei si Vinului stipuleaza ca unul dintre atributele OIV este acela de a prezenta membrilor sai toate propunerile referitoare la protectia indicatiilor geografice, in special a vinului si a zonelor viticole si a denumirilor aferente de origine, indiferent daca sunt desemnate printr-un nume geografice sau nu, in masura in care nu pun la indoiala acordurile internationale referitoare la comert si proprietate intelectuala.

Se acorda importanta crescuta utilizarii denumirilor geografice, un element al patrimoniului national, in desemnarea vinurilor si a bauturilor spirtoase de origine viticola, precum si dreptului statelor de a proteja astfel de nume in conformitate cu acordurile internationale prin autoritati competente desemnate.

In sensul Conventiei de la Paris privind protectia proprietatii industriale, indicatiile sursei sau denumirile de origine sunt obiecte de proprietate industriala si au dreptul la protectie internationala, in special in ceea ce priveste normele de concurenta neloiala.

Necesitatea actualizarii Standardului international pentru etichetarea vinurilor, in special cu privire la acordurile internationale in domeniul proprietatii intelectuale si a comertului referitoare la: definitia Indicatiei geografice recunoscute si a Apelatiunii de origine recunoscute precum si dispozitiile pentru etichetare ale acestora.

 

Interes sporit pentru denumirile geografice, din perspectiva patrimoniului

Noile definitii ale OIV privind Indicatiile geografice si Apelatiunile de origine iau in considerare importanta crescuta a utilizarii denumirilor geografice, un element de patrimoniu national - in desemnarea vinurilor si bauturilor spirtoase de origine viticola, ca si drepturile statelor de a proteja astfel de denumiri in conformitate cu acordurile internationale.

OIV reitereaza faptul ca aceste denumiri ca si indicatii ale sursei sunt obiecte de proprietate industriala si au dreptul la aceeasi protectie internationala, in special in ceea ce priveste concurenta neloiala.

Intre variantele definitiilor acestor notiuni emise in anul 1992 si 2021 , aceasta din urma cuprinzand pe cele ale WTO (1994) si WIPO (2015), OIV a luat in considerare schimbarile in utilizarea indicatiilor privind originea produsului in contextul unui pionierat al sectorului vitivinicol in domeniul proprietatii intelectuale.

Prin revizuirea definitiei sale din 2021, o Indicatie geografica este definita astfel:

    • Orice denumire protejata de autoritatile competente din tara de origine, care identifica un vin sau o bautura spirtoasa ca fiind originara dintr-o anumita zona geografica si care poseda o anumita calitate, reputatie sau alta caracteristica a vinului/bauturii spirtoase care este in esenta atribuita originii sale geografice.
    • In cazul unei indicatii geografice care se refera la vinuri, atunci se respecta conditia ca cel putin 85 % din cantitatea de struguri furnizata pentru producere sa provina din aria specifica delimitata.


Prin revizuirea definitiei sale din 2021, o Apelatiune de origine, pentru statele membre care recunosc acest termen, este definita astfel:

    • Orice denumire recunoscuta si protejata de autoritatile competente din tara de origine, constand din sau continand denumirea unei zone geografice sau o alta denumire cunoscuta care se refera la o astfel de zona, care serveste la desemnarea unui vin/bautura spirtoasa originara din acea zona geografica zona, pentru care calitatea sau caracteristicile acestuia/acesteia se datoreaza exclusiv sau in mod esential mediului geografic, inclusiv factorilor naturali si umani si care confera produsului reputatia sa.


In cazul unei apletiuni de origine care se referaa la vinuri, atunci recoltarea strugurilor dar si transformarea acestora in vin ca produs final se realizeaza doar in interiorul limitelor care definesc aria precis delimitata de productie.

Revizuirea actuala a definitiilor Indicatiei geografice si Apelatiunii de origine incorporeaza notiuni legate de aceste instrumente precum reputatie si protectie acordata de catre autoritatile competente din tara de origine, consolideaza importanta utilizarii denumirilor geografice prin indicarea sursei de provenienta a produselor in ansamblul patrimoniului, aceste obiecte de proprietate industriala fiind supuse unei protectii internationale in actiunile de comert unde intervine incidenta practicilor comerciale neloiale.

* Indicatii geografice : Acordul TRIPS din 1994 (articolul 22);
* Apelatiuni de origine : Actul de la Geneva din 2015 al Acordului de la Lisabona (articolul 2.1.i si ii).

sursa: OIV - Organizatia Internationala a Viei si Vinului
traducere: ONVPV - Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole

  

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>