Garantia calitatii vinurilor moldovenesti pentru consumatorii romani: Memorandum semnat intre ONVV si ANPC

Garantia calitatii vinurilor moldovenesti pentru consumatorii romani - Oficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova a semnat un Memorandum cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din RomaniaOficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova a semnat un Memorandum de colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania, care urmareste cresterea nivelului de informare a vinificatorilor moldoveni pentru a asigura livrarea unor produse viticole conform rigorilor europene. Astfel, consumatorii romani primesc garantia respectarii standardelor de calitate a vinurilor produse in Republica Moldova. De asemenea, documentul cu o valabilitate de 5 ani, prevede si organizarea unor activitati de promovare si informare a consumatorilor romani despre brandul vinicol de tara “Vinul Moldovei – O legenda Vie”.


Romania reprezinta o piata strategica de desfacere a vinurilor moldovenesti, iar producatorii din Republica Moldova depun eforturi sustinute in cresterea calitatii vinurilor imbuteliate, sustinuti fiind de Oficiului National al Viei si Vinului.

Acordul de parteneriat semnat intre cele doua parti are ca obiectiv principal informarea producatorilor din Republica Moldova despre legislatia in vigoare si standardele de calitate, certificare si etichetare a produselor pe piata din Romania. Astfel, vinificatorii reuniti sub brandul vinicol de tara “Vinul Moldovei – O legenda Vie” vor beneficia de consiliere si sesiuni de informare tematice si vor primi suportul necesar pentru a fi prezenti pe rafturile magazinelor din Romania.

Pe langa asigurarea consultantei in ceea ce priveste cadrul normativ, printre obiectivele specifice ale acordului de parteneriat se regasesc educarea consumatorilor prin intermediul comunicarii corecte si transparente, organizarea de evenimente si campanii de informare, a unor sesiuni de instruire comune, precum si a schimburilor de experienta si bune-practici intre cele doua tari.

“Oficiul National al Viei si Vinului are ca misiune si axa strategica principala promovarea brandului vinicol de tara „Vinul Moldovei”, iar pentru noi, relatia cu Romania si cu consumatorii romani reprezinta o prioritate. Colaborarea cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania vine ca un pas firesc, pentru ca ne dorim sa consolidam colaborarea dintre cele doua tari, sa contribuim la reglementarea si dezvoltarea segmentului vitivinicol si sa valorificam mai mult autenticitatea vinurilor moldovenesti. Semnarea acestui memorandum aduce beneficii, in egala masura producatorilor si consumatorilor. Vinificatorii moldoveni vor sti ca sunt protejati, cunoscand care sunt reglementarile, iar consumatorii din Romania vor avea siguranta ca vinurile produse in Republica Moldova sunt de o calitate superioara, lucru confirmat si prin Acordul semnat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania,” a declarat Cristina FROLOV – Director al Oficiului National al Viei si Vinului din Republica Moldova.

“Salutam semnarea acestui memorandum si ne dorim sa fim un partener solid si de durata pentru Oficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova. Prin acest memorandum ne propunem sa colaboram in cadrul domeniilor conexe competentelor proprii ale fiecarei institutii, oferind sesiuni de consiliere, preventie si schimb de bune-practici in ceea ce priveste produsele provenite din Republica Moldova si sa promovam o imagine pozitiva in randul producatorilor si al consumatorilor din ambele tari, prin organizarea de evenimente si campanii de informare dedicate.” a subliniat Claudiu DOLOT  Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

La ceremonia de semnare a memorandumului au participat Cristina Frolov - Director al Oficiului National al Viei si Vinului din Republica Moldova, Claudiu Dolot - Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor din Romania si Ion Victor Tartacuta - Vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor din Romania. De asemenea, Ambasada Republicii Moldova in Romania a oferit suport in demersul de semnare al acestui acord de parteneriat.

Ceremonia de semnare a Memorandumului intre ONVV si ANPC - Cristina Frolov - Director ONVV alaturi de Claudiu Dolot - Presedinte ANPC

 

Despre Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV)

Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV) este o institutie publica, organizata printr-un parteneriat public-privat in domeniul implementarii de politici in industria vitivinicola. Institutia a fost conceputa dupa modelul unor institutii similare in domeniul vitivinicol din principalele tari producatoare de vin ale lumii. Constituirea ONVV a reprezentat pasul decisiv facut de sectorul public si privat in implementarea schimbarilor in cadrul legislativ si normativ al sectorului vitivinicol si promovarea brandului vinicol de tara – „Vinul Moldovei. O legenda vie” care contribuie esential la recunoasterea si promovarea vinului moldovenesc de calitate peste hotarele tarii.

ONVV activeaza pe langa Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului, si functioneaza ca un parteneriat public-privat, fiind gestionat si finantat in comun, prin Fondul Viei si Vinului, format paritar din contributiile sectorului privat si din bugetul de stat.

 

Despre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) este institutie publica si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, in subordinea Guvernului. Autoritatea coordoneaza si realizeaza strategia si politica Guvernului in domeniul protectiei consumatorilor, actioneaza pentru prevenirea si combaterea practicilor care dauneaza vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor.

Pentru A.N.P.C. reprezinta o prioritate cresterea nivelului de informare si educare a cetatenilor privind drepturile consumatorilor in vederea apararii drepturilor si intereselor legitime ale acestora.

  

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>