Expozitia GastroPan si-a reconfirmat pozitia de expozitie-lider in industria de panificatie, cofetarie, gelaterie, ciocolaterie, morarit, cafea si alimentatie publica. In perioada 23-25 martie Sibiul a gazduit editia a noua a celui mai important eveniment de profil. Expozitia a atras 21.575 de vizitatori, specialisti din domeniul panificatiei, cofetariei si HoReCa, care au experimentat solutiile variate prezentate la standurile celor 133 de expozanti din 24 de tari, pe o suprafata expozitionala de 7000 mp.
Capacitatea de a reuni furnizorii de echipamente, ingrediente, ustensile si solutii cu producatorii, operatorii, specialistii si antreprenorii din domeniu a asigurat succesul expozitiei. Cu o crestere semnificativa in ultimii ani, expozitia GastroPan a devenit, prin profesionalism si o abordare corecta a pietei romanesti, cel mai important eveniment de acest gen din Romania si unul dintre cele mai insemnate din Sud-Estul Europei.
Expunerea solutiilor dezvoltate de experti internationali, moduri de lucru complexe ale profesionistilor in domeniu, demonstratii ale celor mai utile tehnologii disponibile, au creat impreuna un context propice lansarii de noi produse, dezvoltarii si extinderii gamelor de produse din portofoliul vizitatorilor, precum si ”preluarea” unor moduri noi de abordare ale publicului tinta. Diversitatea produselor si serviciilor prezentate in cadrul expozitiei a acoperit toate solicitarile pe care specialistii le pot avea pentru afacerile pe care le conduc sau in care activeaza – de la utilarea cu echipamente si tehnologii, aprovizionarea cu materii prime, accesorii, software-uri de gestiune sau chiar solutii de igienizare. Printre tendintele si noutatile din cadrul acestei editii GastroPan au fost ingredientele sanatoase, produse care sprijina stilul de viata sanatos, solutii si ingrediente pentru o alimentatie fara gluten si fara lactoza – trend evidentiat si de catre vicepresedintele Uniunii Internationale a Brutarilor si Cofetarilor UIBC la deschiderea oficiala a evenimentului –, echipamentele multifunctionale, food truckurile, solutii de reducere a costurilor la energie, aparatele high-tech.
Majoritatea standurilor a gazduit demonstratii – fie ca este vorba de punerea in functiune a unor tehnologii inovatoare, realizarea de produse din ingredientele pe care le-au dezvoltat sau pe care le distribuie, solutionarea unor probleme software sau degustarea unor noi tipuri de cafea sau a unor bauturi realizate in cadrul evenimentului. La standurile expozantilor brutari, bucatari si cofetari romani si din strainatate premiati olimpic si mondial si-au impartasit talentele cu miile de vizitatori, care au avut si posibilitatea de a degusta diferite produse pregatite la standurile expozantilor (produse de patiserie, inghetata, ceai, cafea, diferite deserturi, etc.). Sculptura in legume si fructe si tehnica modelarii zaharului tras, suflat si turnat au fost printre cele mai atractive demonstratii la GastroPan 2017.
Pe de o parte, expozantii au avut oportunitatea de a-si face cunoscute produsele si solutiile unui public specializat, atent selectat si interesat, iar vizitatorii au profitat de ofertele speciale, precum si pachetele promotionale create special de expozanti, cu ocazia targului, pentru afacerile pe care operatori ai sectoarelor de panificatie, cofetarie si HoReCa le conduc. Dupa primul bilant al organizatorilor GastroPan 2017, pe standurile expozantilor s-au concretizat, de-a lungul celor trei zile de expozitie, afaceri estimate la aproximativ 7,5 milioane de euro, insa valoarea beneficiilor pe termen lung in urma negocierilor purtate si a contractelor incheiate se ridica la circa 90 milioane de euro. Expozantii spun ca au incheiat contracte la fata locului si deja au avut vanzari semnificative de echipamente, utilaje, aparate dar si ustensile, au fost incantati de ceea ce au obtinut de la aceasta participare, rezervand deja un spatiu expozitional si mai mare pentru anul viitor.
Cele mai bune brutarii, cofetarii si restaurante din tara si-au trimis specialistii sa isi intreaca talentele in cadrul Concursurilor GastroPan, desfasurate in perioada 23-25 martie la Sibiu. Concursurile GastroPan au atras la expozitia GastroPan din Sibiu peste 100 brutari, cofetari si bucatari talentati din toata tara. Pe langa marile trofee, Painea Anului 2017 si Tortul Anului 2017, au fost premiate cele mai gustoase produse de patiserie, cele mai impresionante piese artistice din aluat de panificatie, pasta de zahar sau ciocolata si cele mai reusite platouri culinare si sculpturi in legume si fructe. Va prezentam castigatorii celor 9 categorii ale Concursurilor GastroPan 2017.
Tortul Anului 2017
Tematica a fost: Exotic Cakes. Cel mai bun tort are un blat din bezea cu zahar brun, pudra de cacao fara gluten, mousse de rodie si pudra de piper rosu, blat din bezea si fistic caramelizat si decor cu pictura hand made. Premiatii categoriei:
Creatie artistica din pasta de zahar
Piesele artistice au reflectat tematica impusa: Cinema. Cea mai reusita creatie artistica din pasta de zahar a fost inspirata de filmul Piratii din Caraibe, realizata de Velniceriu Ionela de la Megasimitis Srl din Constanta. Premiatii categoriei:
Creatie artistica din ciocolata
Noua categorie de concurs a avut ca tematica tot Cinema. Cea mai reusita creatie artistica din ciocolata cu motive din filmele James Bond, a fost realizata de Farkas Ferenc de la Dioszegi Srl. Premiatii categoriei:
PAINEA ANULUI 2017
In functie de procesele tehnologice si cantitatile produse, au fost premiate cea mai buna paine fabricata industrial si cea mai buna paine realizata artizanal in Romania.
Painea Anului 2017 realizata artizanal in Romania
Cea mai buna paine artizanala, Painea de soare, contine faina de secara, faina tip 650, faina tip 1250, faina integrala de spelta, faina de secara prajita, drojdie, sare iodata, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan, morcovi si apa. Iata castigatorii categoriei:
Painea Anului 2017 fabricata industrial in Romania
Lucrarea castigatoare ”este o paine neagra cu cartofi, paine cu maia de 16 ore, 30% maia, faina de 112 si faina de 55, care se mentine proaspata si o saptamana.” – a declarat la festivitatea de premiere dl. Diószegi László, creatorul painii castigatoare. Premiatii categoriei:
Creatie Artistica din Aluat de Panificatie
Tematica categoriei a fost Toamna la tara. Castigatorul categoriei a fost Farkas Ferenc, reprezentant al companiei Madexport Srl din Sfantu Gheorghe, care a realizat o creatie artistica care prezinta momentul recoltarii strugurilor dar si alte fructe si legume specifice vietii la tara in timpul toamnei. Premiatii categoriei:
Produse de Patiserie
Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi pogacelul cu cartofi realizat de catre Bocskor Rozália de la societatea Brutaria Bocskor, un produs sarat de patiserie pentru mic dejun, din faina tip 480, cartofi, drojdie, smantana, unt, oua, sare, zahar, seminte de dovleac si seminte de mac. Premiatii categoriei:
Platouri Culinare Reci
Locul I la proba individuala a fost castigat de Ciutacu Gheorghe, reprezentant al Total Food Trading Srl din Bucuresti. Castigatorul a pregatit un platou festiv cu ton rosu infuzat cu lemn dulce si ghimbir in mantie de ricotta si cerneala de sepie, terina de salau cu creveti, fasole rosie si mazare, somon parfumat cu lemongrass si crema de branza, rodul pamantului (crutoane paine, masline, cartof dulce, lastar de floarea soarelui, veloute de pastarnac si ardei rosu pe cruton de biscuite cu quinoa, paleta de legume multicolore (sparanghel, cartof mov, conopida, morcov, telina, ulei de masline), sos de limetta si sos Dijon.
La categoria Platou festiv pregatit de catre o echipa de bucatari castigatoarea a fost echipa de la Hotelul Belvedere din Brasov. Bucatarii au prezentat un platou cu peste, savarina cu fructe de mare coapta si glasata cu unt de homar, terina din file Halibut cu creveti, edamame si spanac, somon marinat cu crema de hrean, alge marine in mantie de praz infuzat in consomme de legume cu curry, batog din coada de Monk fish. In afara de aceste preparate lucrarea castigatoare a mai continut ca si garnitura biscuiti de orez cu sepie, semisfera din buillabase cu legume si cilindru din file de salau, millefolie din dovleac cu crema de branza de capra si legume, panna cotta din lapte de capra cu legume, mixt de salata cu legume si sosuri de leurda cu hrean si de mustar cu mascarpone cu curry si salsa de avocado cu mango usor picanta.
Iata castigatorii categoriei:
Sculptura in legume si fructe
La aceasta categorie, concurentii au avut sarcina de a sculpta piese artistice din fructe si legume avand tematica ”Lumea acvatica”. Juriul a avut o sarcina foarte dificila, bucatarii artisti au prezentat creatii artistice uimitoare. In acest an doua sculpturi culinare au fost premiate cu premiul I. Cele mai frumoase creatii artistice au fost sculptate de catre Foris Kinga, reprezentanta Castel Haller si Rapa Adrian Raul de la Fantezia Decor Srl.
Lista castigatorilor:
Organizatorii tin sa multumeasca tuturor expozantilor, vizitatorilor, asociatiilor de specialitate, concurentilor, membrilor juriului si partenerilor care au sustinut desfasurarea acestui eveniment! Felicitari concurentilor pentru ingeniozitate, talent si profesionalismul cu care s-au pregatit pentru aceasta competitie!
Despre Boro Info SRL
BORO-INFO SRL are o experienta de peste 15 ani in editarea revistelor de specialitate si organizarea de evenimente de afaceri.
Principalele produse ale companiei sunt:
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>