Fermieri din moldoveni s-au intalnit la Ruginoasa cu reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale

Intalnirea Fermierilor-1Peste 200 de fermieri din toata Moldova s-au reunit la sfarsitul saptamanii trecute, la Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, Iasi, pentru a discuta problemele din domeniu si a se intalni cu reprezentanti ai autoritatilor din domeniu. La intalnire a participat si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

 

 

Evenimentul a fost organizat de ABplus Events si  Consiliul Judetean Iasi, cu sprijinul Directiilor Agricole din toate judetele Moldovei si al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Intalnirea
Marilor Fermieri din Moldova este primul eveniment din seria celor organizate sub umbrela AGRALIM. Evenimentele AGRALIM organizate in acest an la Iasi reprezinta cele mai importante evenimente dedicate sectorului agricol din Regiunea de Nord-Est si se adreseaza tuturor categoriilor de public direct interesate de aceste domenii: antreprenori in agricultura, fermieri cu exploatatii zootehnice, fermieri cu exploatatii vegetale, ingineri agronomi si zootehnisti, medici veterinari, reprezentanti ai institutiilor publice subordonate MADR, reprezentanti ai institutiilor publice locale si regionale.

Intalnirea Fermierilor-3Intalnirea
Marilor Fermieri din Moldova, organizata pe 6 iunie la Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa si-a propus sa creeze un cadru optim de dialog intre toti factorii de decizie din acest sector de activitate (mari fermieri, companii de profil, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale), care, impreuna au identificat si gasit solutii pentru problemele din agricultura din Regiunea Moldovei.

Urarea de bun venit la eveniment a fost facuta de Florin Mindirigiu, Directorul ABplus Events: „In calitate de organizator al acestei manifestari, vreau sa multumesc celuilalt co-organizator al evenimentului, este vorba de Consiliul Judetean Iasi care a avut amabilitatea si care s-a implicat in ultima perioada in organizarea unor numeroase manifestari in domeniul agriculturii. De asemenea, multumesc domnilor presedinti de Consilii Judetene parteneri ai acestui eveniment, domnilor deputati prezenti aici, domnilor directori de Directii si fermierilor. Adresez un cuvant de bun venit si sponsorilor acestui eveniment.”

In
prima parte a zilei a avut loc o Intalnire consultativa la nivel regional, in care au fost dezbatute principalele probleme ale fermierilor din zona de Nord-Est. Intreaga discutie a fost moderata de Petronela Cotea Mihai, realizator al emisiunii Satul romanesc de la Radio Romania Iasi. Printre cei care au luat cuvantul a fost si deputatul Ion Melinte, care detine si exploatatii agricole in judetul Bacau. Acesta a mentionat printre probleme vanzarea de terenuri catre straini:Noi am cerut infiinţarea unei agenţii sau a unei instituţii bancare prin care sa se asigure prioritate pentru romani la cumpararea terenurilor. Mai este si problema accizei la motorina, care trebuie rezolvata.

Deputatul
iesean Vasile Mocanu a ridicat si el cateva probleme care ar putea afecta culturile agricole.Pentru iulie, august si septembrie se anunţa seceta puternica iar culturile de porumb ar putea fi afectate. Irigaţiile trebuie sa devina politica naţionala, a susţinut acesta.

Alte
puncte importante identificate de fermierii prezenti la Intalnirea de la Ruginoasa au vizat lipsa unei strategii naţionale pentru agricultura, nivelul subvenţiilor sau lipsa spaţiilor de depozitare si a pieţelor de desfacere, legea asigurarilor in agricultura, impozitarea, legea Camerelor Agricole si liberalizarea pietei funciare.

De
asemenea, unul din cei mai mari fermieri din zona de Nord-Est, Culiţa Taraţa, actualmente presedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, a adus in discutie problema irigatiilor. Totodata, acesta a venit cu propuneri concrete pentru ministrul agriculturii.Eu am propus taxarea inversa la TVA si ma injurau politicienii la televizor, spuneau ca vreau sa fac eu evaziune. Acum s-a vazut ca e buna. E o problema cu valorificarea producţiei, si trebuie facut ceva. Samsarii se imbogaţesc pentru ca tu, ca fermier, esti obligat sa vinzi in condiţii dezavantajoase, a susţinut presedintele Consiliului Judetean Neamt.

Pe
parcursul acestei prime intalniri au avut loc si prezentari ale unor companii ce activeaza in domeniul agricol: Agritehnica, Banca Comerciala Carpatica, Volanpack-Fitokondi, BancPost, Green Expert, Azomures, Ecotec si Gea Farm Technologies.

In
a doua parte a zilei a avut loc o Intalnire consultativa la nivel national, unde au participat in calitate de invitati de onoare: Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi; Daniel Botanoiu, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Gheorghe Benu, Director General al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura; George Turtoi, Director General APDRP si Adi Florinel Barbu, Director General ANIF.

Presedintele
Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei si-a exprimat bucuria de a-l avea din nou la Iasi pe Ministrul Daniel Constantin.Domnia sa vine la evenimente importante care tin de viata agricola a Judetului Iasi si a intregii Regiuni a Moldovei. Anul trecut, domnul Ministru a fost invitatul principal de la AGRALIM si de la Festivalul Toamnei si sper ca ne va onora cu prezenta si in toamna. Evenimentul de astazi, focusat pe viata fermierilor, este unul de maxima importanta pentru mine, Presedinte al unui judet in care viata agricola are o pondere foarte mare, a declarat acesta.

Intalnirea Fermierilor-2In
ceea ce il priveste pe Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, acesta a promis in cadrul Intalnirii Marilor Fermieri din Moldova, cresterea sumelor alocate din fonduri europene.Va exista o facilitate pentru tinerii fermieri. Sprijinul pe suprafaţa va fi crescut cu 25% pentru fermierii de pana la 40 de ani. Aceasta masura va fi luata pentru a incuraja intinerirea populaţiei care lucreaza in agricultura, dar si pentru menţinerea tinerilor in mediul rural, a afirmat Daniel Constantin.

De
asemenea, acesta a anuntat fermierii ca in 2012 nu va fi acordata subventia pentru motorina. Din cauza constrangerilor bugetare, facturile pentru motorina utilizata in agricultura in 2013 vor fi decontate la inceputul anului viitor.Ministrul a prezentat si avantajele pe care le vor avea agricultorii dupa ce PAC 2014-2020 va intra in vigoare: Pana acum ati primit 100-150 de Euro la ha. Din anul 2014 suma va creste procentual pana in anul 2020 cand vom primi si veti primi 196 de Euro pe ha, a mentional acesta.

Intalnirea Marilor Fermieri de la Ruginoasa a deschis seria evenimentelor care vor fi organizate in acest an pentru agricultorii din zona de Nord-Est. In ultima saptamana din septembrie sunt programate patru manifestari de o importanta majora pentru zona Moldovei: Targul pentru fermieri si industrie alimentara AGRALIM (in perioada 26-29 septembrie), Forumul Agricol (26-27 septembrie), Balul Fermierilor (26 septembrie) si Festivalul Naturii (27-29 septembrie). „Trebuie si noi in Moldova sa incercam sa organizam o mare manifestare comerciala si de informare. Acesta ar fi un indemn pentru dvs. de a va alatura acestei expozitii din toate punctele de vedere”, a susţinut Florin Mindirigiu, directorul AB Plus Events.

Sustinatori media: Ziarul de Iasi, IasiFun, Radio Romania Iasi, Agro TV, Agrointel
Partener oficial: Agritehnica
Parteneri: Banca Comerciala Carpatica, Volanpack-Fitokondi, Green Expert, Banc Post

 

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>