Gala PRIA Romanian Farmers, premiera in Romania

Conferinta PRIA Agriculture - Gala PRIA Romanian Farmers - premiera in RomaniaAsa cum v-am obisnuit, si in aceasta toamna organizam cea mai importanta reuniune a toamnei - conferinta PRIA Agriculture, insotita de Gala PRIA – Romanian Farmers - in premiera in Romania - in cadrul careia vom recunoaste eforturile si contributia fermierilor romani ce au investit resurse financiare, multa munca si experienta lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau mentinerea agriculturii Romaniei pe un loc bun in UE.


Recunoastem eforturile si contributia fermierilor romani care au investit capital romanesc, timp, munca, cunostinte si energie pentru agricultura roamaneasca – motor extrem de important al economiei Romaniei. De asemenea, recunoaste meritele cercetatorilor si al celor care au contribuit la mentinerea agriculturii noastre.

Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

Si in tara noastra agricultura joaca un rol important si se afla pe locul patru din UE ca producator apicol, ocupa a doua pozitie in topul celor mai mari exportatori europeni din segmentul cerealelor si este cel mai mare producator de vinuri din regiunea Europei centrale si de est si al 6-lea ca volum din Europa, imediat dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia.

Insa exista inca loc de crestere, potentialul Romaniei in sectorul agricol fiind foarte mare. In continuare vom vedea anumite probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere a esentiala a agriculturii romanesti.

Pentru ca sectorul agricol este extrem de important si pentru ca fermierii romani au depus eforturi multe pentru agricultura Romaniei, in cadrul Conferintei PRIA Agriculture vom premia si vom aplauda activitatea, energia, munca depusa si rabdarea acestora. Vom afla de asemenea cu ce provocari se confrunta si de ce au nevoie pentru a-si creste afacerile, dar si care sunt povestile lor de succes.

In premiera in Romania, prin intermediul Galei PRIA Romanian Farmers vom scoate in evidenta si vom determina oamenii sa constientizeze care a fost si este rolul fermierilor romani in dezvoltarea agriculturii in tara noastra.

Potrivit unui stiudiu INS, in 2014, Romania detinea 7,6% din suprafata agricola utilizata la nivelul Uniunii Europene cu 13,05 milioane hectare, fiind devansata de Franta, cu 27,8 milioane hectare (16%), Spania, cu 23,75 milioane hectare (13,6%), Marea Britanie -16,88 milioane hectare (9,7%), Germania -16,7 milioane hectare (9,6%) si Polonia - 14,4 milioane hectare (8,3%).

In structura suprafetei agricole utilizate, 63% reprezinta teren agricol, 33,7% pasuni si fanete, 2,3% culturi permanente (exploatatii perene precum livezile si vita-de-vie) si 1,2% gradini. La nivelul UE, terenul arabil detine, pe medie, circa 60%, pasunile si fanetele 34%, culturile permanente 6,1%, iar gradinile 0,2%.

Avem aceste rezultate datorita fermierilor romani care nu au incetat sa isi faca meseria, sa iubeasca terenul si profesia lor, astfel creand surse de alimente pentru Romania, dar si pentru alte tari.

 

Agenda Conferintei PRIA Agriculture - 22 septembrie 2016

Cum crestem agricultura Romaniei si cum incurajam fermierii romani?

    • Prioritatile Guvernului Romaniei in ceea ce priveste agricultura Romaniei. Masurile pe care le are in vedere Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru cresterea potentialului agricol al Romaniei.
    • Cum aplicam prevederile Politicii Agricole Comune (PAC) si ale Politicii Comune de Pescuit? Ce imbunatatiri pot fi aduse PNDR? Ce propuneri au fermierii? Cum ar trebui sa arate strategia agroalimentara pe termen lung in Romania?
    • Activitatea agentiilor AFIR si APIA.Cand se vor da toti banii pentru 2015? Cand se vor deschide toate masurile? Cum realizam cresterea absorbtiei fondurilor europene?
    • Seceta si sistemul de irigatii in Romania.
    • Cumpararea si vanzararea terenurilor agricole, cadastrarea.
    • Fonduri europene si simplificarea procedurilor, subventii si situatia platilor.
    • Crearea fondului mutual - de cand ar putea intra in vigoare si ce riscuri va acoperi? Camerele agricole - cum se pot organiza acestea?
    • Masuri fisclale pentru agricultura - compensarea datoriilor cu subventiile. Cum ar trebui stabilite relatiile dintre fermieri si cei care dau terenul in arenda, care sunt obligatiile privind TVA-ul?
    • Schema de minimis pentru energia necesara agricultorilor.
    • Legea 51 si relatia fermieri - retaileri.
    • Rolul Ministerului Mediului pentru agricultura.
    • Rolul bancilor si al institutiilor financiare, precum si al consultantilor.
    • Bilantul anului 2016, precum si solutii pentru a avea un 2017 agricol mai bun.

 

Lectori

Cuvant de deschidere al invitatului de onoare - dl. Dacian Ciolos - prim-ministrul Romaniei *TBC

Lectorii pe care ii avem in vedere

    • Achim IRIMESCU - Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
    • Cristiana PASCA - PALMER - Ministrul Mediului Apelor si Padurilor
    • Gabriel BIRIS - Secretar de Stat, Ministerul Finantelor Publice
    • David Eugen POPESCU - Director General, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR)
    • Nicolae HORUMBA - Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)
    • Cristian POPESCU - Avocat Asociat, Popovici Nitu Stoica &Asociatii
    • Laurentiu BACIU - Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR)
    • Emil DUMITRU - Presedinte, Confederatia Nationala ProAgro
    • Florin CAPATANA - Vicepresedinte, Asociatia Marilor Retele Comerciale
    • Radu TIMIS -Presedinte, ARC
    • Reprezentant banca, companie leasing, fond de garantare, asigurari, consultanta

 

Gala PRIA Romanian Farmers

  • 18.00 -19.30 - Panel PRIA - Romanian Farmers
        • Cu ce provocari se confrunta fermierii romani in agricultura?
        • De ce au nevoie pentru a-si creste afacerile?
        • Care sunt povestile lor de succes? Cum au invatat sa faca business si cum ne pot impartasi din experienta lor?
        • Ce sfaturi au pentru cei care se vor sa inceapa un business in sectorul agricol?
  • 19.30 - 20.30 - Festivitate de premiere PRIA - Romanian Farmers. Filme de prezentare a fiecarui premiant.
  • 20.30 -21.30 - Cocktail

 

Conferinta PRIA Agriculture & Gala PRIA Romanian Farmers

 

 

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>