Gala PRIA Romanian Farmers, premiera in Romania

Conferinta PRIA Agriculture - Gala PRIA Romanian Farmers - premiera in RomaniaAsa cum v-am obisnuit, si in aceasta toamna organizam cea mai importanta reuniune a toamnei - conferinta PRIA Agriculture, insotita de Gala PRIA – Romanian Farmers - in premiera in Romania - in cadrul careia vom recunoaste eforturile si contributia fermierilor romani ce au investit resurse financiare, multa munca si experienta lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau mentinerea agriculturii Romaniei pe un loc bun in UE.


Recunoastem eforturile si contributia fermierilor romani care au investit capital romanesc, timp, munca, cunostinte si energie pentru agricultura roamaneasca – motor extrem de important al economiei Romaniei. De asemenea, recunoaste meritele cercetatorilor si al celor care au contribuit la mentinerea agriculturii noastre.

Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

Si in tara noastra agricultura joaca un rol important si se afla pe locul patru din UE ca producator apicol, ocupa a doua pozitie in topul celor mai mari exportatori europeni din segmentul cerealelor si este cel mai mare producator de vinuri din regiunea Europei centrale si de est si al 6-lea ca volum din Europa, imediat dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia.

Insa exista inca loc de crestere, potentialul Romaniei in sectorul agricol fiind foarte mare. In continuare vom vedea anumite probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere a esentiala a agriculturii romanesti.

Pentru ca sectorul agricol este extrem de important si pentru ca fermierii romani au depus eforturi multe pentru agricultura Romaniei, in cadrul Conferintei PRIA Agriculture vom premia si vom aplauda activitatea, energia, munca depusa si rabdarea acestora. Vom afla de asemenea cu ce provocari se confrunta si de ce au nevoie pentru a-si creste afacerile, dar si care sunt povestile lor de succes.

In premiera in Romania, prin intermediul Galei PRIA Romanian Farmers vom scoate in evidenta si vom determina oamenii sa constientizeze care a fost si este rolul fermierilor romani in dezvoltarea agriculturii in tara noastra.

Potrivit unui stiudiu INS, in 2014, Romania detinea 7,6% din suprafata agricola utilizata la nivelul Uniunii Europene cu 13,05 milioane hectare, fiind devansata de Franta, cu 27,8 milioane hectare (16%), Spania, cu 23,75 milioane hectare (13,6%), Marea Britanie -16,88 milioane hectare (9,7%), Germania -16,7 milioane hectare (9,6%) si Polonia - 14,4 milioane hectare (8,3%).

In structura suprafetei agricole utilizate, 63% reprezinta teren agricol, 33,7% pasuni si fanete, 2,3% culturi permanente (exploatatii perene precum livezile si vita-de-vie) si 1,2% gradini. La nivelul UE, terenul arabil detine, pe medie, circa 60%, pasunile si fanetele 34%, culturile permanente 6,1%, iar gradinile 0,2%.

Avem aceste rezultate datorita fermierilor romani care nu au incetat sa isi faca meseria, sa iubeasca terenul si profesia lor, astfel creand surse de alimente pentru Romania, dar si pentru alte tari.

 

Agenda Conferintei PRIA Agriculture - 22 septembrie 2016

Cum crestem agricultura Romaniei si cum incurajam fermierii romani?

    • Prioritatile Guvernului Romaniei in ceea ce priveste agricultura Romaniei. Masurile pe care le are in vedere Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru cresterea potentialului agricol al Romaniei.
    • Cum aplicam prevederile Politicii Agricole Comune (PAC) si ale Politicii Comune de Pescuit? Ce imbunatatiri pot fi aduse PNDR? Ce propuneri au fermierii? Cum ar trebui sa arate strategia agroalimentara pe termen lung in Romania?
    • Activitatea agentiilor AFIR si APIA.Cand se vor da toti banii pentru 2015? Cand se vor deschide toate masurile? Cum realizam cresterea absorbtiei fondurilor europene?
    • Seceta si sistemul de irigatii in Romania.
    • Cumpararea si vanzararea terenurilor agricole, cadastrarea.
    • Fonduri europene si simplificarea procedurilor, subventii si situatia platilor.
    • Crearea fondului mutual - de cand ar putea intra in vigoare si ce riscuri va acoperi? Camerele agricole - cum se pot organiza acestea?
    • Masuri fisclale pentru agricultura - compensarea datoriilor cu subventiile. Cum ar trebui stabilite relatiile dintre fermieri si cei care dau terenul in arenda, care sunt obligatiile privind TVA-ul?
    • Schema de minimis pentru energia necesara agricultorilor.
    • Legea 51 si relatia fermieri - retaileri.
    • Rolul Ministerului Mediului pentru agricultura.
    • Rolul bancilor si al institutiilor financiare, precum si al consultantilor.
    • Bilantul anului 2016, precum si solutii pentru a avea un 2017 agricol mai bun.

 

Lectori

Cuvant de deschidere al invitatului de onoare - dl. Dacian Ciolos - prim-ministrul Romaniei *TBC

Lectorii pe care ii avem in vedere

    • Achim IRIMESCU - Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
    • Cristiana PASCA - PALMER - Ministrul Mediului Apelor si Padurilor
    • Gabriel BIRIS - Secretar de Stat, Ministerul Finantelor Publice
    • David Eugen POPESCU - Director General, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR)
    • Nicolae HORUMBA - Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)
    • Cristian POPESCU - Avocat Asociat, Popovici Nitu Stoica &Asociatii
    • Laurentiu BACIU - Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR)
    • Emil DUMITRU - Presedinte, Confederatia Nationala ProAgro
    • Florin CAPATANA - Vicepresedinte, Asociatia Marilor Retele Comerciale
    • Radu TIMIS -Presedinte, ARC
    • Reprezentant banca, companie leasing, fond de garantare, asigurari, consultanta

 

Gala PRIA Romanian Farmers

  • 18.00 -19.30 - Panel PRIA - Romanian Farmers
        • Cu ce provocari se confrunta fermierii romani in agricultura?
        • De ce au nevoie pentru a-si creste afacerile?
        • Care sunt povestile lor de succes? Cum au invatat sa faca business si cum ne pot impartasi din experienta lor?
        • Ce sfaturi au pentru cei care se vor sa inceapa un business in sectorul agricol?
  • 19.30 - 20.30 - Festivitate de premiere PRIA - Romanian Farmers. Filme de prezentare a fiecarui premiant.
  • 20.30 -21.30 - Cocktail

 

Conferinta PRIA Agriculture & Gala PRIA Romanian Farmers

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>