Adunarile generale ale filialelor judetene ale Colegiului Medicilor Veterinari

Adunarile generale ale filialelor judetene ale Colegiului Medicilor VeterinariAdunarile generale ale filialelor judetene ale Colegiului Medicilor Veterinari sunt un prilej de analiza, de implicare responsabila a medicilor veterinari avand ca tinta apararea sanatatii animalelor, a sanatatii publice si solidaritatea profesionala.


Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.

Primul Colegiu al Medicilor Veterinari s-a infiintat prin Decretul – Lege nr. 3.594 din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea, fiind condus de Dr. Gheorghe Ionescu – Braila, primul sau Decan.

Primul Colegiu a fost organizat in 11 sectiuni corespunzatoare celor 10 Tinuturi administrative ale tarii si Municipiul Bucuresti. Activitatea s-a intrerupt in anul 1948, reluandu-se in anul 1998, odata cu adoptarea Legii 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, ca forma de organizare autonoma, non-guvernamentala, apolitica si non-profit.

Odata cu infintarea in anul 2004 a A.N.S.V.S.A, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica in subordinea Guvernului si in coordonarea Primului Ministru, cu rol de reglementare si control in domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, s-a consolidat si imbunatatit pe langa activitatea medicilor veterinari din reteaua de stat si activitatea medicilor veterinari de libera practica.

Medicii veterinari cu libera practica sunt organizati in cabinete medicale veterinare prin care acopera activitatea circumscriptiile sanitare veterinare comunale si orasenesti, concesionand cu autoritatea sanitara veterinara efectuarea unor actiuni de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om cuprinse in programul national, sau in cabinete medicale de asistenta, cabinete medicale de consultanta, unitati farmaceutice private, asigurand prin aceasta statusul de sanatate animalelor si creerea de locuri de munca si medici veterinari cu libera practica angajati in unitati medicale, unitati economice sau in invatamant.

Statutul de stat membru al Uniunii Europeane impune un mod de organizare si exercitare a profesiei de medic veterinar in Romania, pentru a o face compatibila cu principiile legislatiei Uniunii Europene in domeniu, medicii veterinari avand posibilitatea sa-si valorifice in deplina libertate, cunostiintele si experienta pe care au dobandit-o, in conditii de dotare tehnica din ce in ce mai bune si cu siguranta intr-o competitie profesionala.

In acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celor mai apropiati parteneri, crescatorii de animale si operatorii din domeniul alimentar.

Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari s-a preocupat si se preocupa pentru implementarea si mentinerea unei structuri organizatorice, in conformitate cu Legea 160/ 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, ca principalul instrument in realizarea obiectivelor prestabilite in domeniul sanitar veterinar.

Astfel, in aceasta luna la nivelul filialelor judetene ale Colegiului Medicilor Veterinari sunt organizate adunarile generale de analiza a activitatii mandatului 2013 – 2016 si alegerile noilor structure de conducere.

Cu aceasta ocazie medicii veterinari membrii ai Colegiului Medicilor Veterinari, avand ca principala tinta apararea sanatatii animalelor cat si a populatiei, isi exprima disponibilitatea ca in realizarea acestei meniri sa contribuie la implementarea unor activitati si masuri specifice, cu referire la:

    • Reprezentarea cu cinste si onoare a profesiei in fata organelor guvernamentale, a forurilor profesionale si stiintifice, a persoanelor fizice si juridice si a institutiilor publice de la nivel judetean si national.
    • Implementarea si mentinerea unei structuri organizatorice, conform O.U.G. nr. 42 / 2014 si Legea 160 / 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, ca principalul instrument in realizarea obiectivelor prestabilite.
    • Disponibilitate privind ducerea la indeplinire a hotararilor, deciziilor, reglementarilor si instructiunilor transmise de Biroul Executiv al Consiliului National.
    • Implementarea bunelor practici prin preluarea unor noi metode si proceduri din domeniul managementului strategic si de gestiune a resurselor umane, si financiare.
    • Implementarea unei abordari eficiente in privinta comunicarii directe si prin insusirea informatiilor de interes general, a actelor normative componente din legislatia specifica, a programelor si strategiilor propuse de autoritatea veterinara si de conducerea centrala a C.M.V.
    • Imbunatatirea procedurilor de inspectii si control in domeniul sanitar veterinar prin promovarea unui sistem de informare, educare si consultanta de specialitate a operatorilor economici, care sa genereze cresterea calitatii activitatiilor si a serviciilor.
    • Sprijin eficient in realizarea operatiunilor de supraveghere, prevenirea si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, prin actiuni de supraveghere clinica a bolilor, vaccinari imunoprofilactice, tratamente profilactice si curative antiparazitare si examene de laborator, conform programelor si a graficelor stabilite.
    • Implicarea efectiva pentru implementarea actelor normative O.U.G nr. 23 si a Ordinului 40 / 2010, modificat cu Ordinul 28 / 2011 privind activitatea de identificare si inregistrare a animalelor, pentru o mai buna gestionare a bazei de date si a sistemului de acordare a suventiilor.
    • Preocupare permanenta, pentru respectarea clauzelor stipulate in contractele de concesiune, in contractele cu proprietarii exploatatiilor cu animale si pasari si alte relatii contracuale, incheiate de medicii veterinari cu libera practica, clauze care se refera si la sprijinul ce trebuie acordat de angajator pentru realizarea actiunilor contractate.
    • Monitorizarea circulatiei animalelor, a produselor si subproduselor de origine animala, notificarea si certificarea interna si internationala, in conditiile legii.
    • Monitorizarea si controlul respectarii legislatiei privind utilizarea medicamentelor, in special a antibioticelor si a furajelor medicamentate, precum si a circulatiei acestora.
    • Sustinerea programului de perfectionare permanenta in domeniul sanitar-veterinar, prin participare la pregatiri profesionale de profil, instruiri la nivel central si local, la conferinte si simpozioane, etc.
    • Sprijinirea constanta a autoritatilor publice locale in vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si a animalelor, in promovarea produselor traditionale si sprijin in implementarea proiectelor de dezvoltare locala.
    • Comunicare si colaborare cu institutiile administratiei centrale, judetene, cu alte autoritati locale, cu asociatii profesionale si alte organizatii civice, avand drept scop integrarea activitatii sanitare veterinare in ansamblul dezvoltarii economice si sociale a tarii.


In exercitarea profesiei de medic veterinar pe langa obiectivele mentionate se regasesc si alte obligatii si responsabilitatii stipulate in actele normative sau care sunt identificate in activitatea curenta, responsabilitati pe care ne angajam sa le realizam cu profesionalism si exigenta, avand garantia spijinului conducerii centrale a Colegiului Medicilor Veterinari, a conducerii A.N.S.V.S.A. si D.S.V.S.A. judeteana, a operatorilor economici din domeniul cresterii animalelor si alimentar, a autoritatiile locale, a asociatiilor profesionale si a altor autoritati si organisme competente.

Pentru ca profesia noastra sa-si realizeze menirea, se impune sa fim uniti, activi, increzatori in noi si in fortele noastre.

Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>